22 moskeeën preken tegen eerwraak

In alle 22 moskeeën van de Turkse sociaal-religieuze beweging Milli Görüs in midden- en Noord-Nederland is vandaag een preek tegen eerwraak afgestoken. Daarin wordt de moord op een Turkse vrouw door haar ex-man voor de deur van een blijf-van-mijn-lijfhuis in Koog aan de Zaan scherp veroordeeld.

De preek is geschreven door de Amsterdamse moefti (hoofdimam) Mehmet Hulusi Ünye. Daarin neemt hij voor het eerst in het openbaar stelling tegen eerwraak en het daaruit volgend geweld. ''Eerwraak is op religieuze gronden niet te verdedigen. De islam verbiedt eerwraak, moord en bedreiging. Ook gescheiden vrouwen mogen niet worden bedreigd. Eerwraak is iets van heel vroeger, uit de oude Turkse cultuur, en is op geen enkele manier goed te praten. Wij kunnen dit niet accepeteren. Wij leven in een moderne tijd, in een westers land'', aldus de moefti.

Mehmet Hulusi zegt dat nog veel mensen eerwraak goedkeuren, maar: ''Ze moeten allemaal veranderen.'' Ook is hij van mening dat familieleden die op de hoogte zijn van een voorgenomen eerwraak, naar de politie moeten stappen. ''Anders moeten ook zij worden gestraft'', zegt hij.

De complete preek staat on-line in Het Parool.