Daklozen slaan opvang kort en klein in Breda

In Breda is gisteren de daklozenopvang aan de Slingerweg door de daklozen kort en klein geslagen. Hekken werden omver getrokken, dossiers gestolen, de methadonkast geplunderd, computers werden gestolen en het gehele interieur werd kort en klein geslagen. Bovendien wierp één dakloze zichzelf voor de trein, maar brak er slecht een arm mee. Directe reden voor dit alles: het ontslag van vier medewerkers van het opvangcentrum. Andere medewerkers en directie zijn door de daklozen met de dood bedreigd.

De politie heeft nog geen arrestaties verricht. "Maar die komen er gegarandeerd", zo liet een woordvoerder weten. De stemming aan de Slingerweg was gisterochtend grimmig en chaotisch. Op het Stadskantoor werd crisisberaad gehouden. Tot en met maandag zal de opvang in ieder geval gesloten blijven.

Volgens de directeur zijn bedreigingen, berovingen, overlast, mishandelingen en intimidaties er aan de orde van de dag. Hij zegt dat een kleine groep onhandelbare verslaafden de ruimte over dreigde te nemen: "Medewerkers werkten er onder levensbedreigende omstandigheden. Ook de doelgroep leed eronder."

De geweldsuitbarsting van woensdagochtend kent een voorgeschiedenis. Sinds de gebruikersruimte aan de Slingerweg vorig jaar zijn deuren opende zijn de verhoudingen tussen de daklozen en de hulpverlening gespannen. Tegelijkertijd woedde er een conflict tussen verslaafde en niet-verslaafde daklozen, met als dieptepunt de moordaanslag vorig jaar op twee junks, die aan de Slingerweg in een vuilcontainer op een haar na levend verbrandden.