Game: Davilex 112 Reddingshelikopter

Op de voorkant van de verpakking staat een mooi getekende helikopter in een realistische omgeving. Draai je de doos om, dan zul je al snel zien dat de werkelijkheid niet benaderd wordt in het spel. Vooral kreten als ‘levensechte situaties’ en ‘onheil in Amsterdam: bliksemsnel erop af!’ zouden moeten wijzen op een gevoel van realiteit; alsof je echt boven de hoofdstad vliegt. Wie echter beter op de screenshots op de verpakking kijkt ziet al wat er aan de hand is. De makers hebben enkele herkenbare gebouwen in een verder bijna leeg veld geplaatst en wat trapgeveltjes eromheen. Slechts aan een paar gebouwen (zoals het Centraal Station, enkele kerken en de Beurs van Berlage) is de stad Amsterdam te herkennen.

Opvallend genoeg mag je in Amsterdam overal komen met de auto, is er nog genoeg ruimte om te bouwen en ligt de Dam slechts op 200 meter van de weilanden. Ook een opvallend stukje realiteit is dat de vrachtwagens regelmatig over de bogen van de brug rijden en aan het einde met een sprongetje weer op de weg komen. Het brancardteam dat niet om een ambulance heen kan lopen en een bewusteloos slachtoffer dat zelfstandig naar een duiker zwemt. Tot zover de poging tot realiteit.

Het realisme is terug te zien in de volgende (donkere) screenshots.



Amsterdam. Links de Beurs van Berlage, iets ernaast De Bijenkorf en iets rechts het Paleis op de Dam. Als je ooit in Amsterdam bent geweest, dan begrijp je dat Amsterdam er niet zo uit ziet.



Berlijn. Zelf ben ik nog nooit in Berlijn geweest, maar ik kan me niet voorstellen dat een bank in het centrum er zo uit ziet. Let ook op de grote hoeveelheid weilanden in het centrum.