Bolkestein: Turkije komt in de EU

Frits BolkesteinVolgens eurocommissaris Frits Bolkestein zal Turkije op zeker lid worden van de Europese Unie. ''Het is alleen nog de vraag hoe en wanneer dat zal gebeuren'', aldus de oud VVD-voorman. ''Turkije nu nog afwijzen zou onbehoorlijk bestuur zijn'', zo zei Bolkestein gisteren in een gesprek met de Tweede Kamer.

Bolkestein gaf aan dat men er niet meer omheen kan dat Turkije kandidaat is. ''Het heeft geen zin om het daar niet mee eens te zijn. Het is een feit. Je kunt tegen een land dat zich veertig jaar geleden al aanmeldde niet zeggen: het spijt me, het loket is dicht. Dat zou onbehoorlijk bestuur zijn.'' De EU-commissaris sprak de verwachting uit dat Turkije in 2006 kan beginnen met de echte onderhandelingen over toetreding. Als dat een jaar of tien zou duren, kan het land in 2016 EU-lid worden. Pas daarna kunnen de EU-landen referenda houden over die toetreding.

Bolkestein is altijd een tegenstander geweest van Turkije als EU-lid, ook in zijn jaren als VVD-leider. Het land zou door zijn historie en cultuur niet bij de Unie thuishoren. Hij voorspelde zelfs de ondergang van de EU bij toetreding van Turkije. Begin deze maand verscheen er nog een boek van hem waarin hij schrijft dat de EU Turkije niet zou moeten toelaten als lid. Begin februari liet hij op een bijeenkomst in Den Haag zich ook al negatief uit over Turkije als lid van de EU.