FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 9 december 2003

Paardenaanrander Heiloo al weer vrij

De persoon die afgelopen zondag in Heiloo, bij Alkmaar, gepakt werd wegens seks met een merrie, is al weer op vrije voeten. Hij heeft de aanranding van het paard toegegeven. De politie onderzoekt nog wel of de verdachte nog meer aanrandingen van paarden op zijn geweten heeft.

De jongeman, het zou gaan om een jeugdige inwoner uit Heiloo, werd zondagochtend betrapt toen hij achter een paard stond in een stal van paardenpension Sprenkeling aan de Hogeweg. In dat pension zijn de afgelopen maanden al meerdere paarden misbruikt. In een nabijgelegen pension werd vorige week nog een drachtige merrie met een voorwerp in haar schede bewerkt. Onbekend is of het veulen gezond geboren kan worden.

Volgens de eigenaresse van het paard dat de jongeman misbruikte, is de knaap vier jaar geleden ook al voor iets dergelijks opgepakt in de gemeente Limmen. De verdachte was toen nog minderjarig. Vorige week schijnt de verdachte al door de politie te zijn aangehouden nadat hij een ring in een stal achterliet. De politie liet de jongen toen vrij op verzoek van zijn ouders, die zeiden beter op hem te zouden letten.

De paarden die in de stallen in Heiloo misbruikt werden kregen diverse voorwerpen naar binnen geduwd, waaronder stoelpoten maar ook vuisten. Tevens is er seksueel contact met een mens geweest, zo bleek uit onderzoek.

De politie wil in verband met privacy niets zeggen over de leeftijd of de identiteit van de dader. In het geruchtencarroussel valt de naam van een 19-jarige inwoner uit Heiloo.

58 gewonden bij zelfmoordaanslag in Irak

Irak: icoontjeIn de buurt van het Noord-Iraakse Mosul zijn 58 Amerikaanse soldaten gewond geraakt toen een man een auto vol explosieven opblies voor de poort van een militaire basis in Tal Afar.

De bestuurder probeerde de aanslag te plegen vlak voor zonsopgang. De ontploffende auto sloeg een krater in de straat en zorgde voor een grote hoeveelheid rondvliegend glas en puin. "Het staat vast dat het een zelfmoordaanslag was; delen van de persoon waren over de hele basis verspreid", aldus Col. Linnington. Volgens hem had de bestuurder van de auto stoptekens genegeerd, waarop militairen het vuur openden. "De soldaten raakten de bestuurder meerdere malen, waardoor hij de bom voortijdig af moest laten gaan. Hij probeerde duidelijk door de poort het kamp in te komen."

Het grootste gedeelte van de gewonden liep slechts lichte verwondingen op; vier moesten echter behandeld worden in een militair ziekenhuis. Naast de militairen raakten ook een Iraakse vertaler en twee dorpsbewoners lichtgewond.

Overige aanslagen

Bij Falluja, ten westen van de hoofdstad Bagdad, moest een Amerikaanse Kiowa-helikopter een noodlanding maken na onder vuur te hebben gestaan. Een Reuters-fotograaf fotografeerde de brandende helikopter.


Volgens het Amerikaanse leger vond er ook een zelfmoordaanslag plaats op een militair veldhospitaal ten noorden van Bagdad. Een medewerker vertelde dat een aantal soldaten lichtgewond raakte toen een man die zich voordeed als gewonde een bom, die blijkbaar op zijn rug gebonden was, tot ontploffing bracht.

In Bagdad zelf heeft een ontploffing bij een Soenitische moskee drie doden en één gewonde geëist. De aanslag vond plaats na het ochtendgebed en zou door middel van een autobom of een granaat zijn uitgevoerd. Buurtbewoners verdenken Shi'itische moslims, en de angst voor religieuze spanningen laait hiermee verder op.

Uitslagen CL (09/12/03)

Vanavond werden de laatste poulewedstrijden in vier poules van de Champions League afgewerkt. Ajax verloor met 2-1 bij Club Brugge. Hieronder vind je de uitslagen en de eindstand.

Uitslagen Champions League (09/12/03)

Groep E
Manchester United - VfB Stuttgart (2-0)
Van Nistelrooij 1x
Glasgow Rangers - Panathinaikos (1-3)
Mols 1x

Groep F
Partizan Belgrado - Olympique Marseille (1-1)
Real Madrid - FC Porto (1-1)

Groep G
Sparta Praag - Lazio Roma (1-0)
Besiktas - Chelsea (0-2)
Hasselbaink 1x

Groep H
Club Brugge - Ajax (2-1)
AC Milan - Celta de Vigo (1-2)


Tussenstanden Champions League (na 09/12/03)
Groep E

Pos.ClubAWGVPV-T
1Manchester United *65011513-2
2VfB Stuttgart *6402129-6
3Panathinaikos +611445-13
4Glasgow Rangers 611444-10

Groep F

Pos.ClubAWGVPV-T
1Real Madrid *64201411-5
2FC Porto *6321118-7
3Olympique Marseille +611449-11
4Partizan Belgrado603333-8

Groep G

Pos.ClubAWGVPV-T
1Chelsea *6411139-3
2Sparta Praag *622285-5
3Besiktas +621375-7
4Lazio Roma612356-10

Groep H

Pos.ClubAWGVPV-T
1AC Milan *6312104-3
2Celta de Vigo *623197-6
3Club Brugge +622285-6
4Ajax620466-7

* naar achtste finales
+ naar UEFA Cup

Psychologisch voordeel voor PSV

Deportivo La Coruña zal tegen PSV waarschijnlijk in het uittenue moeten spelen, aangezien PSV zelf in hun eigen thuistenue begint.

Het uittenue is oranje blauw met een witte balk. De uittenues waren al weinig populair, vanwege de extreme kleurencombinatie, maar sinds het 8-3 verlies tegen AS Monaco wil Deportivo La Coruña helemaal niet meer in dat tenue spelen.

PSV heeft als thuisspelende ploeg mogen kiezen in welk tenue ze willen spelen. In Coruña moest PSV het uittenue dragen, omdat Deportivo in het blauwwitte thuistenue speelde.

Scheidsrechter Pierluigi Collina kan morgen alsnog beslissen Deportivo in hun eigen thuistenue aan de wedstrijd te laten beginnen.

Uitslagen Champions League (09/12/03)

Vanavond werden in vier poules van de Champions League de laatste wedstrijden afgewerkt. Ajax speelde in Brugge en moest de eer aan de Belgen laten (2-1). Ajax is daarmee uitgeschakeld. Hieronder vind je de uitslagen en de eindstand voor de eerste ronde.

Uitslagen Champions League (09/12/03)
Groep E
Manchester United - VfB Stuttgart (2-0)
Van Nistelrooij 1x
Glasgow Rangers - Panathinaikos (1-3)
Mols 1x

Groep F
Partizan Belgrado - Olympique Marseille (1-1)
Real Madrid - FC Porto (1-1)

Groep G
Sparta Praag - Lazio Roma (1-0)
Besiktas - Chelsea (0-2)
Hasselbaink 1x

Groep H
Club Brugge - Ajax (2-1)
AC Milan - Celta de Vigo (1-2)


Tussenstanden Champions League (na 09/12/03)
Groep E
Pos.ClubAPV-T
1. Manchester United * 61513-2
2. VfB Stuttgart * 6129-6
3. Panathinaikos + 645-13
4. Glasgow Rangers 644-10

Groep F
Pos.ClubAPV-T
1. Real Madrid * 61411-5
2. FC Porto * 6118-7
3. Olympique Marseille+ 649-11
4. Partizan Belgrado633-8

Groep G
Pos.ClubAPV-T
1. Chelsea * 6139-3
2. Sparta Praag * 685-5
3. Besiktas + 675-7
4.Lazio Roma656-10

Groep H
Pos.ClubAPV-T
1. AC Milan * 6104-3
2. Celta de Vigo * 697-6
3. Club Brugge + 685-6
4. Ajax 666-7

* naar achtste finales
+ naar UEFA Cup

Meer voetbalnieuws vind je op de Competitiemanager.
Discussieer ook mee in het voetbalforum van FOK!

Uitslag Club Brugge-Ajax

Ajax speelde vandaag de laatste poulewedstrijd in deze aflevering van de Champions League. Het verloor en is geheel uitgeschakeld voor europees voetbal.

Club Brugge - Ajax (2-1)
27' Lange 1-0
42' Sonck 1-1 (pen)
84' Saeternes 2-1

Geel: Verheyen (Bru), Heitinga (Aja), De Jong (Aja)

Club Brugge: Verlinden, De Cock, Simons, Rozehnal(Smolders/80), Van der Heyden, Clement, Verheyen, Englebert, Ceh, Martens, Lange (Saeternes/66)

Ajax: Lobont, Grygera (Van Damme/85), Heitinga, Escudé , Maxwell, De Jong, Sneijder, Van der Vaart, Sonck, Ibrahimovic (Litmanen/72), Mitea (Soetaers/79)

Jos: "Ik wil presteren"

Jos Verstappen die vorig jaar voor Minardi reed, wil dit jaar scoren of niets.

Jos wil volgend jaar of scoren en anders doet hij liever iets anders. In F1 Racing Magazine verklaarde hij: "Ik wil presteren, anders stop ik ermee."

Teambaas Paul Stoddart hoopt volgens Verstappen nog steeds dat hij bij Minardi blijft, maar Verstappen is daarin erg duidelijk, volgend jaar geen Minardi voor hem. Mocht Jos volgend seizoen rijden, dan neemt hij zijn sponsoren mee. Michel Perridon van Trustzei hierover: "Wij volgen Jos!" Dit kan het einde betekenen voor Minardi als Stoddart niet met nieuwe sponsoren aankomt. Het team verkopen is volgens Verstappen de verstandigste oplossing. Maar Stoddart is gedreven om zijn team in stand te houden, aldus Verstappen.

De enige kansen die Jos nog heeft liggen bij Jordan, aangezien Klien bij Jaguar rijdt volgend jaar.

Brawn krijgt ere docteraat

Ross Brawn, de technische directeur van Ferrari heeft een ere doctoraat voor Werktuigbouwkunde ontvangen.

Brawn ontving het ere doctoraat van de Universita Politecnica delle Marche in Ancona. Professor Carlo Maria Bartolini toonde bewondering dat Ross Brawn zich al zeven jaar lang met groot succes inzet voor Ferrari. Dat was voor hem de belangrijskte aanleiding voor het eredoctoraat

Brawn was natuurlijk erg trots op zijn doctoraat, en bedankte het team. "Er is geen speciaal geheim voor de succesformule bij Ferrari, het hele team zet zich gewoon dagelijks gemotiveerd en vol passie in voor het gezamenlijke doel. In de formule 1 betekent stilstand achteruitgang, vandaar dat je steeds de technische aspecten moet blijven doorontwikkelen.Kennis en onderzoek van technologieën door universiteiten is hiervoor onmisbaar, vooral als men de kosten binnen de perken wil houden," aldus Ross Brawn.

Balkenende wil niet in zijn hemd staan

Premier Balkenende overweegt juridische stappen tegen ziektekostenverzekeraar Azivo. Aanleiding hiervoor is een advertentie waarin de premier in zijn hemd staat afgebeeld. Volgens zijn woordvoerder vindt Balkenende de foto smakeloos.

De gewraakte advertentie, geplaatst in de Haagse Courant van zaterdag, is voorzien van de tekst "Wie de gezondheidszorg uitkleedt, staat zelf in z'n hemd". De woordvoerder van Balkenende onderstreept dat het de premier alleen gaat om de afbeelding, niet om de inhoud van de advertentie.

Azivo was dinsdag niet bereikbaar voor een reactie.

Geen gevangenisstraf voor 'walvisredder'

De 35-jarige Nederlander A. Cornelissen die vorige maand probeerde tien walvissen te bevrijden, is vandaag door justitie in Tokio vrijgelaten.

Cornelissen werd afgelopen maand gearresteerd toen hij trachtte tien walvissen te redden door het net open te snijden. De actie vond plaats onder de vlag van 'Sea Shepherd', een afsplitsing van 'Greenpeace', maar mislukte. Hij kreeg een boete opgelegd en mocht toen gaan, verklaarde een woordvoerster van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Man terroriseert vrouw maandenlang

Jeffreysnf had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 46-jarige man uit Gemert is opgepakt nadat hij een 38-jarige vrouw maandenlang had geterroriseerd.

De man werd gisteren direct na de aangifte aangehouden. De vrouw beweert gedurende enkele maanden door de man te zijn bedreigd, mishandeld, verkracht en bestolen. De politie onderzoekt nu wat er precies gebeurd is. De man zit voorlopig vast.

Politie vindt heroïne in oor

Bld- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een verslaafde uit Kassel (Duitsland) is door de politie op heterdaad betrapt op het bezit van heroïne. De 33-jarige man was naar het politiebureau gekomen om te kijken of hij op de lijst van gezochte criminelen voorkwam. Een agent zag iets verdachts in het oor van de man zitten. Het bleek een gram verpakte heroïne te zijn. Deze mocht de man direct inleveren.

Een lichtje voor Sophia

Graag ff jullie aandacht op de blog!!
Quote:
Vanaf 8 december komt voor het Sophia een enorme koninklijke kerstboom van ruim 24 meter te staan. Wij steken voor elke ¤ 5 die u schenkt een lampje aan. In hun uitzendingen gaan Radio en TV Rijnmond proberen zoveel mogelijk lampjes te verkopen. Hoe meer lichtjes, hoe feestelijker de kerstboom. Bovendien komt met elk lampje de komst van de kinderbioscoop een stapje dichterbij.

Steun deze actie met 5 euro en verdien o.a. een forum-tag. Klik hier voor meer informatie....

STOP DE PERSEN!

Er is meer[stop]
Als je nu een lichtje via fok aansteekt[stop]
krijg je bij de WID-S2[stop]
twee extra pogingen/foto[stop]
[einde bericht]

Zwaardere straffen op terrorisme

De Tweede Kamer heeft vandaag voorstellen van VVD en LPF voor hogere straffen op terrorisme aangenomen. Leiders van een terroristische organisatie kunnen straks tot levenslang worden veroordeeld. Op deelname aan een terroristische organisatie komt een maximale gevangenisstraf van 15 jaar te staan.

De maximale straf voor leiders stond nu op 15 jaar. Levenslang wordt tot nu toe alleen opgelegd voor zeer zware delicten, zoals meervoudige moord. Ook het ronselen van mensen voor de gewapende strijd alsmede samenspanning voor een terroristisch misdrijf worden strafbaar. Daardoor moeten politie en justitie eerder kunnen ingrijpen bij terroristische personen en organisaties.

Een ruime meerderheid stemde voor het wetsvoorstel terroristische misdrijven. Alleen GroenLinks en de SP waren tegen. Zij vrezen willekeur. De PvdA stemde alleen tegen bij samenspanning.

Dierenactivisme

Ook dieren- en milieu-activisten kunnen in sommige gevallen als terroristen worden vervolgd. Een Kamermeerderheid van CDA, VVD, LPF, ChristenUnie en de SPG stemde voor dat voorstel.

Politie arresteert AEL'ers op de A10

Vanavond zijn vier actievoerders van de Arabisch Europese Liga (AEL) aangehouden die het verkeer op de ringweg A10 aan de westkant van Amsterdam hinderden. De AEL had daar een controlepost ingesteld. Op die manier wilde de AEL herinneren aan het begin van de eerste intifada in Palestina op 9 december 1987.

De politie greep in en beëindigde de actie, omdat de situatie levensgevaarlijk was, aldus een woordvoerder. Bij de actie werden op de A10 alle auto's stilgehouden. De actievoerders deelden folders uit en lieten daarna het verkeer weer door. Zo moesten Nederlanders eraan herinnerd worden dat niet iedereen vrij is om te gaan waar en wanneer men wil.

De AEL keert zich tegen "het zionistische Apartheidsregime"; de bezetting van Palestina door Israel. De AEL wil een eigen staat voor de Palestijnen.

Villeneuve voelt zich verraden

Jacques Villeneuve is alweer in het nieuws, maar niet om zijn rijders kwaliteiten, maar om zijn verbale opmerkingen.

De wereldkampioen van 1997 haalt fel uit naar zijn voormalige teamchef bij BAR David Richards. Volgens Villeneuve is Richards verantwoordelijk voor de vernietiging van Jacques zijn Formule 1 carriere.

"David Richards en zijn consorten hebben mij het leven zo zwaar mogelijk gemaakt, mijn moraal te breken ,zichzelf voor te doen als goed en alles te vernietigen wat ik bereikt heb", zegt Jacques Villeneuve.

Volgens Villeneuve heeft Richards door verschillende uitspraken bij teams ervoor gezorgd dat hij nergens meer terecht kan voor een stoeltje. Richards zou verkondigd hebben dat Villeneuve niet wil werken voor zijn geld.

Villeneuve zou volgens Richards geen teamrijder zijn, PR activiteiten weigeren en te duur zijn. "Daarmee wilde hij zeker stellen dat ik ergens anders geen stoeltje kon krijgen", zegt Jacques.

Meer geld voor ambulancediensten

Er komt meer geld voor ambulances beschikbaar. Dat heeft minister Hoogervorst van Volksgezondheid vandaag toegezegd in de Tweede Kamer. Er komt nu 12 miljoen euro meer beschikbaar voor de uitbreiding van het netwerk van ambulances dan de eerdere 18 miljoen euro extra die al toegezegd was.

Hoogervorst wilde zich niet laten vastpinnen op een bedrag, maar zei te verwachten dat hij ongeveer 12 miljoen euro meer kan vrijmaken.

Bosmuizen gebruiken verplaatsbare wegwijzers

Bosmuizen blijken zeer intelligent gedrag te vertonen in hun zoektocht naar voedsel. Uit een studie van de universiteit van Praag blijkt dat zij verplaatsbare wegwijzers gebruiken om de weg terug te vinden.

De bosmuizen zoeken hun voedsel in grote velden. Ze markeren de plaatsen die ze onderzoeken op aanwezigheid van voedsel, met opvallend gekleurde blaadjes en twijgjes. Nadat het gebied is afgespeurd, worden de blaadjes en twijgjes afgevoerd en ergens anders gebruikt. Ook in een laboratoriumsituatie vertoonden de muizen dit gedrag.

Teambaas Berger?

Het afgelopen seizoen nam Gerhard Berger afscheid van de Formule 1 en van BMW Williams. Maar het ziet ernaar uit dat hij weer terugkeert.

Bij de jaarafsluiting van BMW Williams deden de geruchten de ronde dat Gerhard Berger in 2005 teambaas wordt van Toyota. Huidige teambaas Ove Andersson is inmiddels al 65 jaar en zou dan met pensioen gaan.

"Het is natuurlijk een grote uitdaging. Ik sta er ook niet afwijzend tegenover en zou graag een team leiden", zegt Berger op de vraag wat hier waar van is.

Ralf Schumacher werd ook gekoppeld aan Toyota nu de besprekingen met Williams vast zijn gelopen.

Politieauto door vuurwerk beschadigd

Maandagavond rond tien uur heeft een stuk vuurwerk een geparkeerde politieauto in Haalderen, Gelderland beschadigd. Het dak van de auto, het zwaailicht en het stopbord raakten ernstig beschadigd.

Een buurtonderzoek gaf niet veel resultaat, de politie vermoedt dat op de auto zwaar illegaal vuurwerk is gegooid. In Zetten, ook in Gelderland, werd vorige week nog een abri vernield. De politie denkt te maken te hebben met vuurwerkvandalisme gezien de gevonden vuurwerkrestanten.

Blote mensen in reclame leiden aandacht af

Blote mensen in reclamespotjes leiden de aandacht af van het merk of product. Dit is de conclusie van J. Woltman Elpers van de Rijksuniversiteit Groningen. De onderzoekster onderzocht nauwkeurig de oogbewegingen van kijkers om te zien waar mensen precies naar kijken.

Tweederde van de kijkers blijkt een product of merk niet op te merken, omdat zij naar iets anders kijken. "Als je bijvoorbeeld veel blote vrouwen in een reclame stopt en het merk in een hoek dan kun je op je vingers natellen waar mensen naar zullen kijken." Overigens zapt de kijker vaak weg als een merk in een tv-reclame in beeld komt.

BAR in de verkoop?

Nu het testen bijna ten einde loopt en het wachten is op de verschillende launches duiken er weer overal geruchten op.

Een gerucht ervan is de mogelijke verkoop van BAR door hoofdaandeelhouder Britisch American Tobacco BAT.

Het is niet de eerste keer dat deze geruchten opduiken, maar op dit moment zijn er nog geen aanwijzingen dat BAT zijn aandelen op korte termijn gaat verkopen.

Het is wel zo dat BAR opzoek moet naar andere sponsoren in de toekomst. Dit om niet in de financiële problemen te komen als de tabakswet ingaat, waarbij geen sigarettenreclame meer mag worden gemaakt.

Het BAR team is zich er al van bewust en zegt al druk bezig te zijn met het zoeken van nieuwe sponsoren.

Kezman toch niet weg in januari?

De laatste dagen werd er druk gespeculeerd over een mogelijke transfer van de Servische goalgetter van PSV in januari. De landskampioen heeft nu zelf een mogelijk eind gemaakt aan de transfergeruchten.

PSV-woordvoerder Salazar wond er géén doekjes om : "We zijn nog steeds door géén enkele club officieel gecontacteerd geweest voor een eventuele overgang van Mateja. We hopen dat hij ooit mag uitkomen voor een grotere club, maar waar gaan wij in januari een spits vinden die ongeveer 30 maal per seizoen de netten doet trillen ? We willen dat hij blijft tot het eind van het seizoen."

CD Review: Britney Spears - In the zone

Het nieuwe album van Britney Spears is ondertussen alweer een tijdje uit. De meeste mensen kennen dan ook wel de eerste single van dit album welke meteen een groot succes was. Natuurlijk heb ik het over Me against the music, het nummer dat samen is opgenomen met Madonna. Me against the music was eigenlijk al meteen een klapper. Zou het komen door de samenwerking met Madonna? En zal de rest van het album ook zo goed zijn? Tijd voor FOK! om de rest van het album ook maar eens kritisch te gaan beluisteren.

Groot aantal kerstbomen gestolen

iggy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een terrein aan de Zuid Esmarkerrondweg in Enschede zijn 130 kerstbomen ontvreemd. De 22 jaar oude eigenaar van de bomen deed aangifte van diefstal van 130 groene fijne sparren die net waren voorzien van een oranje label.

De kerstbomen stonden achter een hekwerk op het terrein van een voormalige kwekerij aan de Zuid Esmarkerrondweg in Enschede. De bomen zijn ergens tussen maandag acht en dinsdag negen december gestolen, en hebben een totale waarde van ongeveer tweeduizend euro.

Verdachten vechtpartij alsnog aangehouden

reul had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie van het Zuid-Limburgse Sittard heeft vier personen gearresteerd die in verband worden gebracht met de schermutselingen die drie weken geleden plaatsvonden in de Sittardse wijk Thienbunder.

De politie was daar bezig met een inval in een drugspand. Bij de vechtpartij die daar ontstond raakten enkele agenten gewond. De vier verdachten werden toen ook al aangehouden, maar op last van de rechter weer vrijgelaten. Het OM ging daartegen in beroep, waarna de rechtbank bepaalde dat de vier familieleden weer aangehouden konden worden.

Busstaking in Groningse stadsvervoer

Kampie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Reizigers in Groningen hebben vanmiddag te maken gekregen met een staking van de buschauffeurs van vervoerder Arriva. Reden voor de actie is de voorgenomen invoering van een nieuw dienstrooster.

In het nieuwe rooster moeten de chauffeurs de hele dag op dezelfde lijn zitten zonder pauzes. Het personeel vindt dit onverantwoord. De directie van Arriva weigerde vervolgens de chauffeurs tegemoet te komen zolang zij in hun acties bleven volharden. Uiteindelijk werd dan toch besloten de actie te beëindigen.

De reizigers vonden de actie maar niks. Eén passagier was zelfs zo boos, dat hij van de Grote Markt naar het hoofdkantoor van Arriva aan de Sontweg liep om verhaal te halen.

Kogelbriefschrijver bedreigde ook Beatrix

Ceniuz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De verdachte van het versturen van diverse kogelbrieven naar bekende Nederlanders, zou ook naar koningin Beatrix een kogelbrief hebben gestuurd. Dat kan geconcludeerd worden uit de voorlopige dagvaarding.

De 48-jarige man zal komende vrijdag voor de rechtbank moeten verschijnen. De zaak wordt dan echter niet inhoudelijk behandeld. In september werd de man door de politie gearresteerd. Bij de huiszoeking trof de politie zeven vuurwapens en honderden patronen aan.

Eind juli zou door de verdachte de kogelbrief naar de koningin zijn gestuurd. Daarin dreigde hij volgens justitie Paleis Noordeinde in brand te steken "op een geschikt moment 's nachts met onze benzine brandbommen en molotov cocktails". Door middel van kogelbrieven hoopt de man het onderzoek naar de dood van milieuambtenaar Chris van der Werken heropend te krijgen. Ook Minister Donner van Justitie zou een brief met dezelfde boodschap hebben gekregen.

In totaal heeft de man tussen mei 2002 en 31 augustus 2003 dreigbrieven met één of meer patronen gestuurd, aldus Justitie. De brieven waren gericht aan onder anderen voetbaltrainer Rijkaard (toen Sparta), de Rotterdamse burgemeester Opstelten, premier Balkenende, de ministers van Justitie Donner en Nawijn en LPF-Tweede-Kamerlid Herben. Ook officier van justitie J. Plooy en rechtbankpresident F. Bauduin in Amsterdam, beiden betrokken bij het proces tegen de moordenaar van Pim Fortuyn, ontvingen volgens de dagvaarding een kogelbrief, evenals televisiepresentator Jeroen Pauw.

'Staat discrimineert zwangere vrouwen'

"De overheid discrimineert zwangere vrouwen met een deeltijdbaan, die ook als zelfstandig ondernemer zonder personeel werken." Dat zei de vakbond FNV vandaag. Daarnaast heeft de bond aangegeven een klacht bij de Verenigde Naties (VN) in te gaan dienen wegens het schenden van het vrouwenverdrag.

De ingediende klacht bij de VN komt van FNV-lid Dung Spitz-Nguyen. Volgens eigen zeggen kreeg ze tijdens haar zwangerschaps- en bevallingsverlof wel een uitkering voor haar deeltijdbaan, maar niet voor haar werk als meewerkend echtgenote in het restaurant van haar man. "Net als boerinnen word je als meewerkend echtgenote aangemerkt als zelfstandige", zo zei een woordvoerder van de FNV.

In de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ) staat dat de tweede uitkering niet uitbetaald wordt als die lager is dan de uitkering voor het werk uit loondienst, aldus de FNV. De vakcentrale is van mening dat het verrekenen van de ene uitkering met de ander in strijd is met het VN-vrouwenverdrag. De FNV zegt dat vrouwen recht hebben op verlof wegens bevalling met behoud van loon of een vergelijkbare sociale voorziening.

Ook is inmiddels bij de rechter de kwestie voorgelegd door de FNV, namens mevrouw Spitz-Nguyen. Vooralsnog had dit geen succes. Mede hierdoor heeft de FNV besloten om naar het toezichthoudend orgaan over het VN-vrouwenverdrag te stappen. Het Proefprocessenfonds Clara Wichmann, een instituut dat zich inzet voor de verbetering van de rechtspositie van vrouwen, steunt de FNV.

Erica Terpstra neemt afscheid van de Kamer

Erica Terpstra heeft vanmiddag een staande ovatie gekregen bij haar afscheid in de Tweede Kamer. De VVD-parlementariër is onlangs gekozen tot voorzitter van sportkoepel NOCNSF en vertrekt daarom uit het parlement. Ze was het langstzittende lid van de Tweede Kamer. Sinds 1977 zat ze 8321 dagen in het parlement. Tussen 1994 en 1998 was ze staatssecretaris van sportbeleid in het eerste Kabinet Kok.

Terpstra werd geprezen om haar sociale hart. Kamervoorzitter Weisglas typeerde haar ondanks het langdurige Kamerlidmaatschap als "een van de jongste als het gaat om bevlogenheid en enthousiasme".

Ze zei dinsdag de Kamer zeer te zullen missen. In een afscheidsbrief sprak ze van "het mooiste parlement ter wereld, u bent mij dierbaar."

Voordat Erica Terpstra de Kamer in kwam was ze al bekend als zwemster. In 1960 en 1964 won ze olympische medailles. Terpstra was als Kamerlid enorm populair. Uit onderzoek bleek ooit dat 90% van de Nederlanders weet wie ze is. Bij verkiezingen haalde ze altijd een enorme hoeveelheid voorkeurstemmen.

VS doodt opnieuw kinderen bij luchtaanval

In het oosten van Afghanistan zijn in de nacht van de zondag op maandag bij een luchtaanval van de Verenigde Staten acht burgers gedood. Onder de slachtoffers waren zeker twee of drie kinderen. Vandaag werd dit door de gouverneur van de provincie Paktia, Asadullah Wafa, bekend gemaakt.

De gouverneur zei dat de Amerikanen bij de actie hun doel hadden gemist, waardoor een bom een huis trof. Het is de tweede keer in korte tijd dat bij een bombardement kinderen omkomen in Afghanistan. Zaterdag kwamen door een Amerikaanse luchtaanval in het zuidoosten van Afghanistan al negen kinderen om het leven.

Bij de stad waar het vorige incident plaatsvond is nog sterke steun voor de Taliban en de Hezb-e-Islami, twee felle tegenstanders van de coalitie. Volgens BBC-correspondent Crispin Thorold had de VS anders met de situatie om moeten gaan. In een gebied waar al zoveel tegenstanders van de coalitie zijn wakkert volgens hem een dergelijke actie de woede tegen de buitenlandse troepen alleen maar aan.

Liverpool manager onder druk

Liverpool directeur David Moroos heeft in een algemene ledenvergadering de doelstellingen voor dit seizoen nog eens duidelijk gemaakt.

"Tot het eind van het seizoen meedraaien om het kampioenschap en plaatsing voor de (voorronde) Champions League", aldus Moroos. De eerste doelstelling lijkt niet al te reëel, aangezien Liverpool al een straatlengte achterstand heeft op de grote drie van Engeland.

Afgelopen seizoen wordt algemeen als verloren beschouwd. De Reds eindigden als vijfde in de Premiership en misten zodoende de Champions League. Topspeler en uithangbord Michael Owen heeft al indirect aangegeven, Anfield Road de rug toe te keren als hij volgend seizoen niet op het allerhoogste Europese voetbalniveau kan acteren.

De ooit eens zo legendarische Reds hadden onder leiding van Houllier een aantal seizoenen geleden een opleving en wonnen - weliswaar met uiterst verdedigend spel - onder andere de League Cup. Als meest aansprekende resultaat werd de Uefa Cup naar Liverpool gehaald door Jordi Cruijfs Alaves met de cijfers 5-4 te verslaan.

Sindsdien is het kwakkelen geblazen met de resultaten van Liverpool alsmede de gezondheid van Manager Houllier. Zal hij volgend seizoen nog op de bank zitten, om ongetwijfeld weer een topkeeper te laten sneuvelen op weg naar eeuwige roem in het Europese kampioenenbal? Het is afwachten.

Rijkaard blijft bij Barcelona

Het is zeker dat Rijkaard blijft. Hij maakt in ieder geval het seizoen af.

FC Barcelona-voorzitter Joan Laporta heeft het volste vertrouwen in trainer Frank Rijkaard. De voorzitter vindt, dat je niet na één seizoen al wonderen mag verwachten.


Aangezien men bij Barça bezig is, om Thierry Henry binnen te halen, kunnen er wellicht mooie dingen gaan gebeuren in het volgende seizoen. Tevens zijn er onderhandelingen gaande om Hristo Stoitchkov binnen te halen, hij zou de technische staf moeten komen versterken.

Zaanse politie ruimt vier hennepplantages

In de Zaanstreek heeft de politie gisteren vier grote hennepkwekerijen ontmanteld die naast elkaar zaten in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Witte Paardweg in Wormerveer. In totaal verdwenen 2.800 hennepplanten in de vuilniswagen. De politie hield vijf mannen aan.

In de eerste drie kwekerijen werden respectievelijk 300, 500 en 800 planten in beslag genomen. In één van deze ruimten zijn ook twee mannen aangehouden. Later op de middag viel men een vierde ruimte binnen waar drie mannen 1.200 planten aan het oogsten waren.

De politie zegt de kwekerijen door eigen onderzoek op het spoor te zijn gekomen. Volgens een woordvoerster was het gistermiddag nog onduidelijk of er een verband is tussen de hennepplantages of dat het toeval is dat ze naast elkaar zaten. Buiten de planten is ook alle apparatuur in beslag genomen. De stroom bleek in alle gevallen illegaal van het net te worden betrokken.

Heerhugowaard

Ook in het Noord-Hollandse Heerhugowaard werd gisteren een hennepplantage ontmanteld. Aan de Kopermolen trof de politie ruim 700 planten aan die waren ondergebracht in 2 schuurtjes.

De planten werden samen met de assimilatielampen, koolstoffilters en andere zaken op last van justitie vernietigd. De 44-jarige eigenaar van de schuurtjes gaf het telen van wiet toe. Hij zei een extra centje voor de kerstdagen te hebben willen verdienen.

Overlast politie Cambridge door hoax-mail

De politie van Cambridge (Groot-Brittannië) is platgebeld nadat duizenden mensen een e-mailbericht over de aankoop van een Apple iPod (digitale muziekplayer) hadden ontvangen.

In het e-mailbericht wordt gemeld dat 399,95 pond van de creditcard van de ontvanger is afgeschreven voor de aankoop van een iPod. Dat blijkt niet het geval te zijn. Wel staat onder het bericht een telefoonnummer van de 'klantenservice'. In werkelijkheid is dit het nummer van de politie van Cambridge. En die weten van niets.

"Als u een dergelijke e-mail ontvangt, raden wij u aan om het negeren en het genoemde nummer van de klantenservice niet te bellen", staat in een verklaring van de politie. Zij noemt het een 'poging om de dienst te ontregelen'.

Gisteren werd bekendgemaakt dat een 21-jarige in verband met deze zaak is aangehouden. Hij is op borgtocht vrijgelaten.

Marokko onderschept 20 ton cannabis

In Marokko heeft justitie 20 ton cannabis onderschept die klaar stond om vervoerd te worden naar Nederland. De drugs zaten in een oplegger verstopt achter een stapel tomatendozen. De oplegger staat geregistreerd in Frankrijk.

De Marokkaanse chauffeur van de truck is gearresteerd, net als twee bewakers van een fabriek waar de cannabis werd ingeladen. Ook een bemiddelaar bij de transactie werd aangehouden.

De partij van 20.000 kilo cannabis is de grootste die tot nu toe in Marokko is aangetroffen. Twee jaar geleden werd een partij van 19 ton onderschept.

Van alle cannabis in Europa komt 70% uit Marokko. In de afgelopen jaren is het land ook een doorvoerhaven voor harddrugs geworden. Vooral Colombiaanse drugskartels nemen hun toevlucht tot Marokko. Zo proberen ze de strenge controles in Europese havens te ontlopen.

440 meter grote asteroïde nadert de aarde

Eerder berichtten wij dat er 12 december "iets uit de hemel neer zou dalen", volgens een telepaat. Volgens een orbit-simulatie van de NASA zal er op 12 december een asteroïde zeer dicht de aarde naderen. Het object meet 190 bij 440 meter, volgens metingen van Catalina Survey.

Volgens voorlopige orbitale berekeningen zal de asteroïde de aarde net missen. De naderende asteroïde is momenteel gelijk een ster met magnitude 15.2 aan de hemel te zien.Orbit simulatie van de NASA

[update] Twee Belgische F-16's neergestort

__Saviour__, TisWatVandaag, MrWes, psv en Moehaha hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Belgische Ardennen zijn rond het middag uur twee F-16 straaljagers van de Belgische Luchtmacht neergestort. De vliegers waren aan het oefenen in de buurt van Marche-en-Famenne. De twee piloten hebben hun schietstoel kunnen gebruiken.

Over eventuele doden of gewonden is nog niets bekend. Ook staat nog niet vast of het neerstorten van de toestellen heeft geleid tot grote schade in de omgeving.

Het wrak van een van de toestellen is teruggevonden nabij het gehucht La Foulerie in Havelange, aldus de politie. Naar het tweede toestel wordt nog gezocht.

update 14:49 uur
Eén van de twee piloten van de neergestorte F-16's zou toch om het leven zijn gekomen. Hij slaagde er niet in om zijn schietstoel te activeren en werd dood teruggevonden in zijn cockpit. De andere piloot is gezond, maar verkeert wel in shock.

De F-16's zouden met elkaar in botsing zijn gekomen, waarop getuigen een grote vuurbal waarnamen. De F-16's waren opgestegen vanop de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. Ze hielden een oefening met een 'Forward Air Controller', waarbij de luchtverkeersleiding de piloten naar hun doel leidt.

Koeterwaalse vertaling in België teruggestuurd

VeiligGlijden had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De regering van de deelstaat Vlaanderen neemt geen genoegen meer met belabberd vertaalde wetsteksten van de nationale overheid. Een abominabel vertaald stuk is daarom per kerende post teruggestuurd.

In een wet over veiligheid in de chemische industrie luidde één van de kromme zinnen: ''De zware ingevallen zitten te paard tussen de verschillende bevoegdheidsniveaus''. Volgens de Vlaamse milieuminister Sannen begrepen zijn ambtenaren de tekst pas toen ze de originele Franse versie onder ogen kregen.

De Vlaamse regering eist nu een tekst in begrijpelijk Nederlands. Het wetsvoorstel in de huidige vorm zal niet ondertekend worden.

Barthez mag niet naar Marseille

De FIFA heeft de transfer van Fabian Barthez van Manchester United naar Olympique Marseille tegengehouden.

Sinds de komst van Tim Howard bij Manchester United is Barthez daar derde keeper geworden. Olympique Marseille wilde de keeper graag op huurbasis tussentijds overnemen. Doordat de transfer buiten de internationale transferperiodes valt moest er een speciale commissie over beslissen. Deze heeft beslist dat de transfer voorlopig niet mag doorgaan.

Vanavond zal Barthez gewoon op de bank bij Manchester United zitten. Roy Carroll zal de geblesseerde Howard in het doel vervangen.

"12 december daalt er iets neer uit de hemel"

Stan Romanek, die regelmatig in documentaires is gekomen vanwege het feit dat de case één van de best gedocumenteerde buitenaardse ontmoetingen is, zegt dat op 12 december 2003 een belangrijke gebeurtenis vanuit de ruimte zal plaatsvinden.

Deze waarschuwing zou hij telepatisch binnengekregen hebben. Deze gebeurtenis kan een asteroïde-inslag zijn, of de nederdaling van kwaadwillende aliens. Stan Romanek wordt door MUFON, een instantie die UFO-cases onderzoekt, na zorgvuldig onderzoek als authentiek beschouwd. Er werd zorgvuldig onderzoek naar gedaan door dr. Deborah Lindemann, Dana Thibault en John "Jack" Kasher.

Close encounter of the 2nd kind
Als je een paar jaar terug met Stan Romanek over UFO's of aliens zou praten, zou hij je voor gek hebben verklaard, aldus Romanek: "Ik was behoorlijk agressief, door mensen (die in hen geloofden) idioten, "retards" en gekken te noemen," vertelde de 40-jaar oude voormalige inwoner van Denver. Maar op 27 december 2000 veranderde Romanek's leven voor goed. Toen hij door west-Denver reed, zag hij een vliegend object - ongeveer 2x zo groot als een transportwagen boven de elektriciteitsmasten hangen. Op zijn minst één dozijn andere mensen zagen het ook, aldus Romanek.

Deze ongelooflijke waarneming, was het begin van een serie van rare gebeurtenissen, waaronder minstens 2 gevallen, waarvan Romanek gelooft dat hij feitelijk door aliens werd meegenomen.

Romanek is één van de honderden "ervarers" die bij de hypnotherapist Deborah Lindemann uit Fort Collins komen voor hulp. Hoewel Lindemann cliënten met een aantal generieke problemen helpt, specialiseert ze zich in mensen te helpen met paranormale ervaringen. Lindemann doet ook onderzoek naar de encounters, d.m.v. haar Center for Extraordinary Explorations en leidt tevens een alleen-op-uitnodiging, vertrouwelijke steungroep voor zij, die geloven alien encounters gehad te hebben.

Close encounter of the 3rd kind
Documentaire makers zijn geïnteresseerd in Romanek's case, omdat het één van de best gedocumenteerde encounters is, deze rijk aan bewijs is, en er talrijke getuigen bij vele van zijn UFO waarnemingen zijn, aldus Lindemann.

Terwijl hij onder hypnose was, kon Romanek zich herinneren, dat tijdens de nacht na één van zijn UFO waarnemingen, rond 2 uur, 3 mensachtige wezens -- twee mannelijke en één vrouwelijke -- na de deur van zijn zus haar huis kwamen, waar hij verbleef. "We gingen naar het balkon en ik greep uit naar de man," zei Romanek. "Het volgende wat ik weet is, dat ik in een kamer was en ik tegen de muur geplakt stond. Ik was niet vastgelijmd aan de muur. Het leek alsof iemand de zwaartekracht bij die muur had veranderd. ... Daarna deden ze dingen met mijn rug."

Romanek probeerde zich zelf er te van overtuigen, dat dit een droom was, maar wonden aan zijn rug, breed genoeg, om zijn pink er in te steken, maakten het moeilijk om het te negeren. Zijn zus herinnert zich ook het mensachtige wezen, zei hij.

"Dit was geen droom. Het was echt," vertelde Romanek. "Gehypnotiseerd worden is niet zoals je denkt dat het is. Dingen komen gewoon naar boven. Ik herinnerde het me. ... Ik weet feitelijk dat dit echt is. En ze zorgen er voor, dat ze bewijs achterlaten."

Onthullingen
De wezens onthulden gecompliceerde wiskundige vergelijkingen aan hem, aldus Romanek. "Ik heb een leerzwakte. Ik ben erg dyslectisch. Toen ik door de regressietherapie ging, en met deze vergelijkingen naar buiten kwam, was ik gevloerd," vertelde Romanek. "Alle top wetenschappers hebben hier naar gekeken."

Op zijn minst 2 keer, werd Romanek wakker met rijen en rijen vergelijkingen, die hij voor zich uit heeft geschreven. Wiskundigen hebben verteld, dat de vergelijkingen te doen hebben met topniveau begrippen uit de kwantumfysica, zoals wormgaten, nulpuntenenergie, en element 115, zei Romanek.

"Het feit, dat Romanek geen interesse had in aliens voor zijn ervaringen is vrij gewoon binnen zij die encounters rapporteren," sprak Lindemann. Ze vertelde dat mensen die encounters hebben vaak skeptici zijn, en er tegen opkijken om er over te praten en zich bloot te stellen aan bespotting.

"Er zijn waarschijnlijk veel mensen, die "yanking chains" zijn. Maar er zijn een paar mensen, die "ervaringen" meemaken," vertelde Romanek. "Ik moet toegeven aan het feit, dat ik er nu in geloof. Ik kan niet langer een skepticus zijn."

Onder hypnose heeft Romanek bepaalde reeksen en formules opgetekend. Uit analyse van de telepatisch binnengekregen beelden, concluderen de onderzoekers dat er op 12 december "iets uit de hemel zal neerdalen wat een catastrofe veroorzaakt". Dit kan een asteroïde zijn, maar ook kwaadwillende aliens.

Ajax-spelers klagen over grasmat Brugge

De spelers van Ajax hebben hun beklag gedaan over de grasmat van Club Brugge.

De grasmat zou sinds het laatste competitieduel niet meer zijn geëgaliseerd. Tot overmaat van ramp, blijkt de grasmat ook voor een groot deel bevroren te zijn. Door de combinatie van bevriezing en een niet geëgaliseerd veld is Brugge hiermee in het voordeel.

Koeman legt uit: "Is het veld egaal en bevroren dan is het in ons voordeel met kleine, snelle, wendbare spelers. Echter als je niet kan combineren, dan is de ploeg die de lange bal speelt, Brugge dus, in het voordeel."

Kaarten Oranje voor EK uitverkocht

Taste wist ons vandaag het volgende te melden:

Helaas helaas. Kaarten bestellen voor wedstrijden van het Nederlands Elftal zal niet meer lukken. Al hun poulewedstrijden zijn uitverkocht.

Bij de Supportersclub Oranje loopt de inschrijving nog tot 15 januari, de verwachting is echter dat het aanbod van kaarten verre wordt overtekend. In dat geval brengt een 'gewogen loting' uitkomst.

De eindfase van het toernooi lijkt ook uitverkocht. Er zijn wel nog kaarten voor de wedstrijd Tsjechië-Letland. Iemand interesse?

A'damse As Siddieq-school nog niet op niveau

De omstreden Amsterdamse islamitische basisschool As Siddieq is nog steeds onder de maat. Dat blijkt uit een nog vertrouwelijke gemeentelijke onderzoek.

De school vertelt haar leerlingen onvoldoende over Nederlandse en andere gebruiken, normen en waarden. Verder worden de godsdienstlessen niet op één manier gegeven, waardoor leraren zonder overleg eigen accenten leggen. De school zou overigens de integratie niet belemmeren.

Vorig jaar zei de Onderwijsinspectie dat de As Siddieqschool in De Baarsjes één van de zorgelijkste op het vlak van de integratie van leerlingen was. De veertien jaar oude school was al langer omstreden, onder meer door een onderzoek van de Algemene Inlichten- en Veiligheidsdienst (AIVD), waaruit bleek dat er radicale moslims bij betrokken waren. Ook worden op de school jongens en meisjes strikt gescheiden.

In de school zijn geen tekenen van antisemitisme aangetroffen. Wél blijft er het gevaar van belangenverstrengeling of een ongewenste invloed van de radicale El Tawheed-moskee. Dit omdat twee bestuurders tevens bestuurslid zijn van de moskee, en bovendien wordt de school in het weekend verhuurd aan een onderdeel van de El Tawheed-moskee, die lessen verzorgt volgens de Arabische methode.

De gemeente Amsterdam belemmert ook enigszins de integratie van As Siddieq, onder meer omdat de gemeente geen zwembad meer beschikbaar stelt waar jongens en meisjes apart kunnen zwemmen.

ID-plicht vanaf 14 jaar

Iedereen vanaf 14 jaar moet zich op straat en elders in de publieke ruimte kunnen legitimeren. Dat staat in het wetsvoorstel dat gisteren door de Kamer werd behandeld. Men is niet verplicht altijd een identiteitsbewijs bij zich te dragen, maar zo'n bewijs moet wel getoond worden als de politie of toezichthouders daarom vragen.

De kans dat mensen controle krijgen lijkt echter klein. De politie mag alleen de identiteit opvragen in het kader van een ,,redelijke'' uitvoering van de taken: opsporing, hulpverlening en handhaving van de openbare orde. De politie mag dus niet zomaar mensen staande houden en controleren.

Het niet voldoen aan de draagplicht op zich is niet strafbaar. Volgens Donner is dat subtiele onderscheid bewust gemaakt, omdat het niet de bedoeling is dat de politie het dragen van een identiteitskaart op zich controleert. Maar als je gecontroleerd wordt en je hebt het bewijs niet bij je, dan ben je wel strafbaar: ''''Het niet bij je hebben van een identiteitsbewijs is dus het risico van de betrokkene'', aldus minister Donner.

De mensenrechtenorganisatie Privacy International meent dat de uitgebreide identificatieplicht in strijd is met de mensenrechten, zo maakte de organisatie gisteren bekend. Ook vindt Privacy International de leeftijd van 14 jaar te jong. CDA en LPF hadden overigens zelfs 12 jaar voorgesteld.

Er komt een boete te staan op het niet tonen van een identiteitskaart (of rijbewijs, of paspoort) als daarom gevraagd wordt. Die boete wordt maximaal 2.250 euro. Minister Donner is niet van plan die boete te verlagen, zoals de PvdA en SP wilden. Volgens de minister zal de boete in de praktijk toch vaak lager uitvallen.

De Kamer zal de behandeling van de wet op een later tijdstip afronden. Een publiekscampagne moet het publiek informeren voordat de maatregel in 2005 ingaat.

Vier wedstrijden schorsing Tininho

De bij RBC Roosendaal voetballende Tininho is akkoord gegaan met het schikkingsvoorstel van de KNVB voor een schorsing van vier wedstrijden naar aanleiding van zijn rode kaart van afgelopen zondag in de wedstrijd tegen AZ.

De 26-jarige middenvelder van de Roosendaalse club kreeg rood na een slaande beweging naar AZ speler Tim de Cler.

Door deze schorsing mist hij onder andere de bekerwedstrijd tegen Sparta op 16 December.
Op 28 Januari kan Tininho weer worden opgesteld in het elftal van trainer Robert Maaskant.

Van der Vaart na dit seizoen weg bij Ajax

Rafael van der Vaart heeft in de Belgische krant Het Laatste Nieuws aangegeven deze zomer bij Ajax te willen vertrekken.

Vorig jaar heeft Van der Vaart een nieuw contract getekend waarbij hij beloofde minstens tot komende zomer bij Ajax te blijven. Naast de financiën geeft Van der Vaart in de belgische krant aan op zoek te zijn naar nieuwe uitdagingen: "In Engeland of Spanje is het elke week een topmatch. Daar denk je aan als je tegen Groningen speelt voor lege tribunes. Maar het voornaamste is, ik moet het naar mijn zin hebben."

Een verrassend punt wat hij aanhaalt is dat hij vindt dat Ajax zich niet aan de afspraken heeft gehouden. Met de verkoop van Van der Meyde en Chivu bleef het elftal niet intact, wat aan Van der Vaart wel beloofd zou zijn.

Het contract van Van der Vaart bij Ajax loopt nog door tot medio 2006.

Nederland op tweede plaats internetgebruik

Uit een onderzoek van het internationale onderzoeksbureau Taylor Nelson Sofres (TNS) is gebleken dat Nederland op de tweede plaats staat qua internetgebruik. In ons land is 72 procent van de mensen actief op het wereldwijde web.

De eerste plaats wordt ingenomen door Nieuw-Zeeland, daar internet 75 procent van de bevolking. Derde is Denemarken met 71 procent. Noorwegen en de Verenigde Staten staan op de vierde en vijfde plaats, met respectievelijk 69 procent en 68 procent.

Laagste in de lijst is Bulgarije, in dat land surft slechts negen procent van de mensen.

Doodstraf voor Chinese seriemoordenaar

Een 29-jarige man uit China is vandaag schuldig bevonden aan de moord op zeventien jongens en tot de doodstraf veroordeeld.

De dader had zijn slachtoffers, voornamelijk scholieren, in internetcafé's en speelhallen leren kennen en hen naar zijn huis gelokt. Daar bond hij ze vast, wurgde ze en begroef ze in zijn tuin. De dader kon op 12 november aangehouden worden, toen één van de slachtoffers wist te ontkomen.

Vijf wijkagenten werden wegens nalatigheid veroordeeld, omdat de moordenaar twee jaar lang ongehinderd zijn gang kon gaan.

Meer dan 50.000 mensen hadden zich voor de rechtbank in de provincie Henan verzameld en luisterden naar het proces, dat via luidsprekers te horen was.

Ajax-supporters België uitgezet

22 Ajax-supporters worden met onmiddellijke ingang België uitgezet. De politie van Gent heeft ze afgelopen nacht opgepakt samen met vijf aanhangers van Club Brugge. De fans hadden afgesproken elkaar te treffen aan de vooravond van de Champions-Leaguewedstrijd dinsdagavond in Brugge.

Deze 'Ajax-supporters' zouden enkel in België zijn om te knokken en niet voor de wedstrijd. De politie heeft voor de wedstrijd dinsdagavond in Brugge zware veiligheidsmaatregelen getroffen. Tijdens de heenwedstrijd op 1 oktober in Amsterdam kwam het ook al tot ongeregeldheden.

Renault vraagt Motoyama

De banden tussen Nissan en Renault lijken aangesterkt te worden.

Nissan hielp het Franse team met de elektronica voor de automatische start, wat een groot voordeel betekende voor Renault de afgelopen jaren.

Nu heeft Renault de Nissan GT fabrieksrijder Satoshi Motoyama uitgenodigd om te komen testen. Motoyama werd afgelopen seizoen kampioen in de Formule Nippon. De Japanner testte afgelopen seizoen al eens. Voor de GP van Suzuka reed hij voor Jordan. Motoyame is echter al 32 dus de kans dat hij ooit een vaste rijder zal worden is zo goed als nul.

Zeker vijf doden bij zelfmoordaanslag Moskou


Een vernielde Mercedes
met daarnaast één van de slachtoffers

Bij een zelfmoordaanslag in Moskou zijn vanochtend zeker vijf doden gevallen. Ook vielen er drie gewonden. De explosie vond plaats bij het National Hotel in het hart van Moskou, tegenover het Kremlin en in de nabijheid van het Rode Plein. Het is nog onduidelijk of het gaat om een nieuwe golf van terrorisme of een uit de hand gelopen zakelijke ruzie. Een politiewoordvoerder zegt dat in het getroffen hotel een aantal bedrijfjes zijn gevestigd. In Russische grote steden vinden regelmatig huurmoorden plaats, dus geen van beide motieven wordt op dit moment uitgesloten.

Een Russisch persbureau meldt dat een jonge vrouw zichzelf heeft opgeblazen. Er zouden nog niet ontplofte explosieven bij haar lichaam liggen. Een ander persbureau zegt dat er mogelijk twee personen waren die zichzelf hebben opgeblazen. De aanslag was zo hevig dat ramen van gebouwen in de omgeving zijn kapot gesprongen.

Afgelopen weekend vonden in Rusland parlementsverkiezingen plaats. Of de explosie van vanochtend hiermee te maken heeft, is onbekend. Afgelopen vrijdag vond in Rusland een aanslag plaats op een trein. Hierbij kwamen 44 mensen om het leven.

Silverstone een weekend later

De GP van Silverstone zal volgend jaar een weekend eerder worden gereden.

Doordat de GP op Magny Cours niet door zal gaan, valt er een weekend open in de kalender. Silverstone zal nu een week later verreden worden, zodat er meer ruimte is voor andere motorsport evenementen.

De kaartjes voor de GP van Engeland zullen tevens een stuk goedkoper worden. Door invoering van het Gold, Silver Brons-systeem kan je 125 euro besparen door voor 1 maart een drie-dagen kaart te kopen.

Bijz.DatumLandCircuit
07-03-04AustraliëAlbert Park
21-03-04MaleisiëSepang
*04-04-04BahreinBahrein
25-04-04EuropaNürburgring
09-05-04SpanjeBarcelona
23-05-04MonacoMonte Carlo
06-06-04San MarinoImola
20-06-04AmerikaIndianapolis
11-07-04Groot BrittaniëSilverstone
25-07-04DuitslandHockenheim
15-08-04HongarijeHungaroring
**29-08-04BelgiëSpa-Franchorchamps
12-09-04ItaliëMonza
*26-09-04ChinaShanghai
10-10-04JapanSuzuka
24-10-04BraziliëInterlagos

Bijz.Opmerking
*Race gaat door indien circuit tijdig gereed is
**Race gaat door indien tabakswetgeving geen problemen veroorzaakt

Enschede doet het goed als studentenstad

Studenten vinden in Enschede het makkelijkst een betaalbare kamer, kunnen er prima sporten, hebben twee goede bibliotheken tot hun beschikking en het uitgaansleven valt er ook niet tegen. Dat blijkt uit de ranglijst over studentenvoorzieningen die de Keuzegids Hoger Onderwijs vandaag uit zal brengen.

In de ranglijst over het onderwijs eindigde de Universiteit Twente ook nog eens op de tweede plaats, net achter de Universiteit Maastricht. Als het gaat om de kamermarkt scoren Enschede en Leeuwarden een 'goed'. Amsterdam scoorde op dit punt als enige 'zeer slecht'. Toch zijn de Amsterdamse studenten niet ontevreden. Hun oordeel over de horeca, cultuuraanbod en studentenverenigingen leverde een ruime acht op, net voor de nummer twee Groningen. Enschede neemt de zesde plaats in.

Ajax met jongste elftal ooit

Ajax speelt vanavond in de wedstrijd tegen Club Brugge met het jongste elftal wat ooit in de Champions League aan een wedstrijd is begonnen.

Met het wegvallen van Galasek door een blessure blijft er nog maar een heel jong elftal over voor Ajax. Met als oudste speler waarschijnlijk Lobont met 25 jaar en jongste speler Mitea met 18 jaar is het elftal jonger dan het elftal van FC Nantes van 19 maart 2002. Tegen AC Milan zat Ajax al dicht bij dit record, maar nu zal het, wijzigingen in de opstelling voorbehouden, toch echt worden verbroken.

De vermoedelijke opstelling met leeftijden erachter: Lobont (25), Grygera (23), Heitinga (20), Escudé (24), Maxwell (22), De Jong (19), Sneijder (19), Van der Vaart (20), Sonck (25), Ibrahimovic (22), Mitea (18).

Column: De blouseblues

Het zal aan mijn geslacht liggen of aan mijn desinteresse voor "de mode", maar winkelen is zeker geen favoriete bezigheid van mij. Ondanks dat ik niet de laatste trends volg, moet ik toch ieder half jaar weer nieuwe kleding hebben. Niet met de mode meegaan is natuurlijk iets anders dan er niet verzorgd uit willen zien. Dus twee maal per jaar ben ik de pineut. Ik ben ook te ijdel om mijn kleding door een ander uit te laten zoeken, zoals ik wel sommige mensen om mij heen zie doen. Deze personen laten hun moeder of vriendin de inhoud van hun garderobe bepalen. Wat er dan zo vervelend aan kleding kopen is? Ten eerste: het assortiment. Hoe wars ik ook ben van trendy dingen, iedere winkel is wel modegevoelig en dus moet ik uit hun nieuwe zomer- of wintercollectie de meest eenvoudige, minst druk bedrukte en minst extravagant geprijsde artikelen vinden. Ten tweede: de moeite die je moet doen, om de opdringerige verkoopster dusdanig te ontwijken tot ze je met rust laat.

Prins geeft dochter aan bij burgerlijke stand

Prins Willem-Alexander heeft zojuist zijn dochter aangegeven bij de burgerlijke stand in Den Haag. Hij deed dat in het Oude Stadhuis in Den Haag. Minister-president Balkenende en de vice-president van de Raad van State Tjeenk Willink waren zijn getuigen.

De aangifte begon met een woord van burgemeester W. Deetman, die zijn gelukwensen aan de prins, zijn vrouw en beide families overbracht. Daarna vroeg de ambtenaar de namen. Dat zijn voluit: Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, met de roepnaam Amalia. Het meisje krijgt de titel Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau mee. Burgemeester Deetman bood namens het gemeentebestuur de prins een schilderij en een houten ooievaar aan.

De prins gaf aan de namen gekozen te hebben omdat ze allen goed klinken, bruikbaar zijn in het buitenland. Catharina en Amalia komen voor in de koninklijke familie, Carmen is de tweede naam van de moeder van Máxima. De naam Victoria koos het paar vanwege de betekenis.

Dochter van Máxima en Willem-Alexander

Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria (foto: RVD)

Maxwell geselecteerd voor Olympisch elftal

Ajax-verdediger Maxwell is geselecteerd voor het Braziliaans Olympisch elftal dat zich volgende maand in Chili gaat proberen te kwalificeren voor de Olympische spelen van 2004.

Bondscoach Gomes wil ook graag Milan-middenvelder Kaka selecteren, maar is er niet zeker van of de club uit Milaan de Braziliaan ook laat gaan vanwege de wedstrijden die Milan moet spelen. Ajax speelt op 21 januari nog wel de inhaalwedstrijd tegen Roda JC. Verder is het nog onzeker of het Braziliaans olympisch elftal aanspraak kan maken op de middenvelder. De UEFA heeft gezegd van niet.

Pianist Buena Vista Social Club overleden

Beetle had ons via de newssubmit het volgende vertaalde en herschreven bericht te melden:

De Cubaanse pianist Rubén Gonzalez, één van de muzikanten die de Buena Vista Social Club vormden, is op 84-jarige leeftijd overleden.

Gonzalez werd een superster in de jaren negentig, maar zijn carrière begon in de jaren veertig in het Tropicana Cabaret van Havana. In de jaren vijftig en zestig was Gonzalez een trendsetter in de moderne Cubaanse muziek, waarin Jazz en Latijnse ritmes in elkaar vergroeiden. Buena Vista-grondlegger en gitarist Ry Cooder beschreef hem als "één van de beste solo-artiesten die ik ooit ontmoet heb."

Gonzalez ging zelf er vanuit dat hij al met pensioen was gegaan totdat Ry Cooder hem vroeg mee te spelen met opnames van de Buena Vista Social Club. Hoewel hij last had van arthritis en hij niet in het bezit was van een piano op dat moment was hij "in de wolken". Elke ochtend stond hij al voor de deur van de studio voor die open ging.

Nadat het album met veel succes uitgebracht was, speelde hij overal in de wereld tot veler enthousiasme.

Eerder dit jaar overleed al een ander sleutelfiguur uit de Buena Vista Social Club, Compay Segundo. Met dood van Gonzalez en Compay Segundo heeft Cuba twee grootheden uit de muziek verloren die in de herfst van hun carrière de wereld kennis liet maken met deze Cubaanse muziek-stijl die bijna verloren was gegaan.


Rubén Gonzalez

Programma CL

Vanavond en morgenavond zal de laatste ronde van de groepswedstrijden gespeeld worden in de Champions League. Dit zijn de wedstrijden

dinsdag 09/12 20.45 uur

Groep E
Man.United* - VfB Stuttgart*
Glasgow Rangers - Panathinaikos

Groep F
Real Madrid* - FC Porto*
Partizan Belgrado - Olymp.Marseille

Groep G
Sparta Praag - Lazio Roma
Besiktas - Chelsea*

Groep H
Club Brugge - Ajax
AC Milan* - Celta de Vigo

Woensdag 10/12 20.45

Groep A
Bayern München - Anderlecht
Olympique Lyon - Celtic

Groep B
Arsenal - Lok. Moskou
Dinamo Kiev - Internazionale

Groep C
PSV - Deportivo
AEK Athene - AS Monaco*

Groep D
Real Sociedad - Galatasaray
Juventus* - Olympiakos

* Naar achtste finale

Nieuwe natuur- en dieromroepen hebben nu al ruzie

Twee nieuwe omroepen die afgelopen week hun komst aankondigden maken nu al ruzie. De eerste partij is de omroep Nútopia. Deze omroep wordt gesteund door organisaties als de SP en de Dierenbescherming. De tweede omroep is Dienamo, wat staat voor DIEr-, NAtuur- en Milieu-Omroep. Beide waren in eerste instantie verenigd, maar door ruzie zijn ze uit elkaar gehaald.

Volgens de Volkskrant staan de oprichters van de twee omroepen als kemphanen tegenover elkaar. Als omroepen streven ze exact hetzelfde na: aandacht vragen voor kwesties rond natuur en milieu. De partijen hebben tot 1 maart volgend jaar de tijd om minimaal vijftigduizend leden te werven, willen ze kans maken op de status van aspirant-omroep.

Nútopia, met ambassadeurs als schrijver Karel Glastra van Loon, milieuman Wouter van Dieren en zanger Bob Fosko, is een initiatief van voorzitter Nico Koffeman, in het dagelijks leven woordvoerder van Faunabescherming. Dienamo werd bedacht door Marjan Lambrecht, voormalig televisiemaakster.

Volgens Mariël Fiolet van Dienamo zit de fout bij Koffeman. "We zijn eruit gestapt nadat ons bleek dat Koffeman alleen oog had voor het belang van dierenorganisaties als zijn Faunabescherming. De andere componenten, natuur en milieu, interesseerden hem veel minder." Koffeman is het daar begrijpelijk niet mee eens. "Opmerkelijke visie, die nergens op stoelt. Kennelijk is Dienamo zeer teleurgesteld." Hij hoopt dat de dames van Dienamo zich bezinnen. "Het zou voor natuur en milieu een slechte zaak zijn als er nu twee omroepen probeerden op tv te komen."

Japanse militairen naar Irak

Irak: icoontjeJapanse militairen gaan meehelpen aan de wederopbouw van Irak. Dat heeft het Japanse kabinet vandaag in een speciale zitting besloten. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat het Oost-Aziatische land een grote troepenmacht naar het buitenland stuurt. De Japanners gaan naar het zuidoosten van Irak.

Japan was wel eerder betrokken bij vredesoperaties, maar ging nog nooit naar een land waar nog werd gevochten.

Een meerderheid van de Japanners is volgens onderzoek tegen de missie. Dat gevoel is nog versterkt doordat vorige maand in het noorden van Irak twee Japanse diplomaten werden gedood.

Wijnhard mist en scoort

Clyde Wijnhard heeft in de wedstrijd van gisterenavond zowel een penalty gemist, als met een doelpunt die fout later weer goedgemaakt.

Met alle Nederlandse topspitsen die in het buitenland voetballen zou je bijna vergeten dat er nog meer Nederlandse spitsen bij buitenlandse clubs rondlopen. Gisterenavond liet Clyde Wijnhard weer eens van zich horen. De speler, die in Nederland heeft gevoetbald voor Ajax, FC Groningen, RKC Waalwijk en Willem II, miste in de 44ste minuut eerst nog een strafschop. In de 78ste minuut wist hij echter wel toe te slaan met de openingstreffer.

Het duel tussen SC Beira Mar en Belenenses eindigde in een 2-0 overwinning voor Beira Mar, de club van Wijnhard. Beira Mar doet het dit seizoen uitzonderlijk goed en bezet nu een vierde plaats in de Portugese competitie. Beira Mar heeft daarnaast, met dank aan het EK, een nieuw stadion tot haar beschikking. De club uit Aveiro kan gaan spelen in een hypermodern stadion dat plaats biedt aan ruim 30.000 toeschouwers. Europees voetbal volgend jaar zou dus niet meer misstaan.

Duitse thuisfront is ontvoeringen beu

De twee Duitsers en een Ier die vermist worden in het zuidoosten van Iran, zijn ontvoerd door drugshandelaren. De criminelen eisen vijf miljoen euro losgeld. De ontvoering vond al eind vorige week plaats in de provincie Sistan-Baloetsjistan, die zowel grenst aan Pakistan als aan Afghanistan.

In Duitsland begint men een beetje ''moe'' te worden van landgenoten die naar onveilige gebieden op vakantie gaan en in de problemen komen. De drie die nu ontvoerd zijn waren op fietsvakantie, in een regio die bekend staat als zeer onveilig.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels een crisisteam opgezet om de vrijlatingsonderhandelingen te begeleiden, maar tegelijkertijd gaan er meer en meer stemmen in Duitsland op om niets meer te doen voor toeristen die zichzelf als ''wandelende dollarbiljetten'' aanbieden in gebieden waar het vragen is om moeilijkheden.

Onlangs betaalde de Duitse overheid 4,5 miljoen euro om de in de Sahara ontvoerde toeristen, onder wie negen Duitsers en een Nederlander, vrij te kopen en naar Duitsland terug te vliegen. De Duitsers in die groep hebben wél een rekening gekregen voor de transportkosten, maar het miljoenenlosgeld heeft de staat betaald.

De ontvoering in Iran is het werk van de Iraanse bandieten- en drugshandelbende Sjah-Bachsj. In 1999 ontvoerden ze al eens drie Spaanse en een Italiaanse toerist, die na betaling van losgeld zijn vrijgelaten.

Discogangers in Rotterdam raken onwel

bumberklevers had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zo'n 25 bezoekers van een discotheek aan de Schiehaven in Rotterdam zijn gisteravond onwel geworden nadat ze koolmonoxide hebben ingeademd. Waarschijnlijk kwam de stof vrij op de dansvloer door een mankement aan de verwarming. Doordat iedereen snel naar buiten ging, is niemand buiten kennis geraakt. De brandweer en de GGD waren snel ter plaatse.

Volgens de politie was de concentratie koolmonoxyde zo hoog dat het waarschijnlijk nog maar een half uur had geduurd voordat er dodelijke slachtoffers waren gevallen.

Trofee voor Rivaldo

Rivaldo heeft voor zijn doen dit keer wel een erg speciale prijs gewonnen, de gouden vuilnisbak.

De gouden vuilnisbak is een prijs van een Italiaans radiostation voor de slechste voetballer van 2003 uit de Serie A. Luisteraars stemden met 28 procent van de 5000 stemmen ruim voor Rivaldo. In deze stemming speelde met name een rol dat Rivaldo ondanks zijn grote naam bijna geen bijdrage heeft kunnen leveren aan de prestaties van AC Milan.

Tweede in deze verkiezing eindigde Al Saadi Gaddafi, zoon van de Libische leider Khaddafi. Hij werd nog voordat hij een officiële wedstrijd voor Perugia speelde al op doping betrapt. Derde werd Carsten Jancker van Udinese.

Ozzy Osbourne zwaargewond bij ongeval

Beetle had ons -geheel vertaald, waarvoor dank!- via de newssubmit het volgende te melden:

Rockster Ozzy Osbourne moest met spoed worden geopereerd, nadat hij gewond was geraakt bij een ongeluk met een quad. De 55-jarig ster brak hierbij een sleutelbeen, zes ribben en een nekwervel. Rond half drie (lokale tijd) werd een ambulance opgeroepen naar zijn landgoed in Chalfort St. Peter in Buckinghamshire te gaan.

Volgens een verklaring van zijn persvertegenwoordiger zijn de verwondingen niet levensbedreigend. Hij was even op vakantie tijdens een promotietoer. In die verklaring stond dat "Ozzy op dit moment een spoedoperatie ondergaat om zijn sleutelbeen te liften. Deze rust nu op een belangijke ader waardoor de bloedtoevoer naar zijn arm geblokkeerd is. Chirurgen zijn ook bezig om bloedverlies in zijn longen te stelpen. De verwondingen zijn niet levensbedreigend."

Het concert dat Ozzie 17 januari 2004 in Ahoy zou geven, zal mogelijk opnieuw niet doorgaan. Eerder al werd dit concert uitgesteld van 9 september en 4 november.

VN verwacht 9 miljard mensen in 2300

Uit een vandaag gepubliceerd rapport van de Verenigde Naties blijkt dat de VN verwacht dat er over 300 jaar, in 2300, 9 miljard mensen zullen leven op aarde. Nu zijn dat er zo'n 6 miljard. De onderzoekers zijn er in hun berekeningen van uitgegaan dat vrouwen gemiddeld twee kinderen op de aardbol zetten. Kleine afwijkingen van die aanname kunnen overigens leiden tot heel andere cijfers.

Wanneer vrouwen gemiddeld 1,85 kinderen krijgen, zal de wereldbevolking afnemen tot 2,3 miljard in 2300. Maar 2,35 kinderen per vrouw leidt dan tot 36 miljard mensen.

Als men bij de berekeningen uitgaat van de huidige geboortecijfers, 2,83 kinderen per vrouw, zal de wereldbevolking exploderen. Over 300 jaar zullen er dan zo'n 134 miljard mensen zijn.

In 2300 zal 40% van de mensen 60 jaar of ouder zijn, verwacht de VN. Zo'n 17% zal zelfs 80 jaar of ouder zijn, tegen 1% nu.

Porsche in gebruik als brandweerauto

Bla-de-sign.com, deepthroat en 1034247 hadden ons allen via de newssubmit het volgende te melden:

Bietigheim-Bissingen, een plaats in Duitsland die goed te vergelijken is met bijvoorbeeld Wassenaar in Nederland, heeft sinds maandag een nieuwe brandweerauto in gebruik genomen: een vuurrode Porsche Cayenne. De auto, die in de goedkoopste uitvoering zelfs in Duitsland nog bijna 50.000 euro kost, is bedoeld voor verplaatsing van de brandweercommandant.

Deze mobiele versterking geeft de vrijwillige brandweer van het Zuid-Duitse plaatsje nu de mogelijkheid met ruim 210 kilometer per uur uitrukken, zo meldde de Duitse televisie. De speciaal voor z'n taak uitgeruste Porsche zal ongetwijfeld enige jaloerse blikken trekken bij de brandweercommandanten in andere, meer armlastigere Duitse gemeenten. Zo moet de brandweercommandant van de Noord-Duitse stad Hamburg het bijvoorbeeld doen met de veel goedkopere Smart.

De kansen van Ajax

Ongeacht de uitslag tussen andere ploegen gaat AC Milan door naar de volgende ronde. De kansen van Ajax zullen we even nader bekijken:

Ajax plaatst zich voor achtste finales Champions League als:

* AC Milan wint en Ajax zelf wint.
* AC Milan - Celta gelijk wordt en Ajax wint.
* Ajax zelf wint en Celta de Vigo wint.
* AC Milan wint en Ajax zelf gelijkspeelt.
* Beide duels in een gelijkspel eindigen.

Ajax wordt derde en speelt UEFA Cup als:

* Celta de Vigo wint en Ajax gelijkspeelt.
* AC Milan wint en Ajax verliest.

Ajax is uitgeschakeld als:

* Celta de Vigo en AC Milan gelijk spelen en Club Brugge wint.
* Celta de Vigo wint en Club Brugge wint.

Ooijer en Rommedahl terug bij PSV

Guus Hiddink kon gister op de training weer beschikken over Andre Ooijer en Dennis Rommedahl.

Ook was te zien dat Remco van der Schaaf en Ernest Faber weer van de partij waren. Alle vier waren ze geblesseerd maar trainde nu weer mee in de aanloop op de Champions League-westrijd tegen Deportivo La Coruña van woensdag a.s.

Ooijer en Rommedahl maakten de training vol, Faber, Van der Schaaf en Mateja Kezman waren minder fit, zij gingen na de warming-up weer het veld af.

Guus Hiddink wil sowieso alle vier de spelers meenemen voor de wedstrijd tegen Deportivo.

Gisteren veel UFO's boven Nederland

Maandag zijn in Nederland door verschillende mensen UFO's gezien. In Dordrecht nam een 26-jarige student met zijn vriendin een onverklaarbaar object waar. Er was een zeer heldere lucht en er waren geen wolken te bekennen. De man liep met zijn vriendin door het Wantijpark, toen hij plotseling een object waarnam.

"Ik liep in het park met iemand naast mij, en we kwamen bij een open vlakte aan, die omgeven is door bomen. Ik keek naar de heldere lucht en zag zeer duidelijk een object. Ik dacht eerst dat het een helicopter was, maar het bewoog niet en er was geen geluid. Het bleef stilhangen. Ik zei tegen de persoon naast me, 'Kijk... een UFO!' waarop ze in de lucht keek, maar naar de verkeerde kant. Ondertussen werd het object rood en het verdween in het niets, zonder sporen van condens. Het was helemaal weg. Ik bleef verwonderd staan en vroeg aan de persoon naast me of ze echt niets gezien had. 'Nee...' zei ze. Ik ging even aan mijzelf twijfelen, maar nee, 'Ik wist wat ik had gezien!'", aldus de man.

De waarneming duurde ongeveer 1 minuut. De getuige nam vanuit een waarnemingshoek van 70 graden een ovaal-rond metaalachtig object waar, dat stationair in de lucht hing. Het was grijs/metaalachtig van kleur. Het object bevond zich volgens de man op een afstand van ongeveer 700m en een hoogte van zo'n 750m. De getuige denkt dat het object zo groot als een helicopter geweest moet zijn. Het object veranderde in een rood-oranje vuurgloed, waarna het in het niets verdween. In de buurt van de plek waar de waarnemer het object zag, waren volgens hem condenssporen te zien van vliegtuigen of straaljagers. Er was volgens hem geen geluid afkomstig van het object.

Ook vanuit Urk kwamen er diverse meldingen van een ongeïdentificeerd vliegend object. Deze werd gezien boven het IJsselmeer. Een 42-jarige inwoner zag maandag omstreeks 20:35 bij de visafslag een UFO. Het was een heldere avond, en het vroor.

"De UFO was duidelijk te zien boven het IJsselmeer, bij de ingang van de haven. Dit is een drukke plek, heel waarschijnlijk zagen veel meer mensen deze UFO. Mogelijk zijn er ook foto's c.q. video-opnames gemaakt. Het object straalde een enorm fel licht uit wat een gloed naliet op het water. Van tijd tot tijd veranderde kleur van het licht. Uiteindelijk nam het het hele kleurenspectrum aan. De vorm van het object was, ondanks het felle licht, vrij duidelijk. Het object was donut-vormig. Toen het object bewoog kon ik zelfs sterren door het gat heen zien. Het maakte een licht, haast statisch geluid, wat overkwam als een soort gezoem. Ik meen dat het object iets liet vallen in het water, hier ben ik echter niet zeker van. Het object schoot snel weg in de ruimte. Ik neem aan dat andere mensen wellicht melding hebben gedaan bij andere instanties", aldus de Urkenaar.

De getuige nam een donut-vormig object waar, dat 50 meter breed en diep was, en ongeveer 20 meter hoog. Het object nam zowat alle kleuren van het spectrum aan. Het object werd onder een waarnemingshoek van 20 tot 70 graden waargenomen. Het bevond zich op een afstand van ongeveer 25m en een hoogte van zo'n 35m. Het object schoot uiteindelijk vloeiend en met hoge snelheid de ruimte in. De totale duur van de waarneming was volgens de man 90 minuten.
Na de waarneming zei de getuige last te hebben van geïrriteerde ogen en hij had een tintelend gevoel over heel zijn lichaam. Er waren geen electronische bij- of nawerkingen. Alles leek nog goed te werken, lantaarnpalen, auto's etc.

Andere getuigen, Een 31-jarige sociaal medewerker uit Urk en zijn broer, namen rond 20:45 de UFO waar boven het IJsselmeer. "Ik stond op de dijk met uitkijk op het meer. Ik stond te vissen naar paling op de dijk en toen zag ik een lichtbol. Het object was fel licht (wit) en nam later warme kleuren aan (rood, geel, groen in ieder geval). Het object moet ongeveer 70 minuten aan de hemel gestaan hebben. Ik ben ondertussen nog naar huis gerend om me broer te halen... Dat duurde zo'n 5 minuten. Toen wij terug kwamen op de dijk was het object nog steeds te zien. Ik heb het niet zien aankomen maar het verdween naar boven, richting de hemel; Het schoot weg naar boven. Het bewoog zich vloeiend voort toen het verdween. Mijn ogen tintelden na afloop.", aldus de getuige.

De getuige nam een ronde schijf waar. De grootte kan de getuige moeilijk inschatten, maar hij schat dat het ongeveer 40 meter of breder was. Hij schatte de grootte in door het te vergelijken met de visafslag. De getuige nam het object waar onder een waarnemingshoek van 30 graden. Het object bevond zich op een afstand van 100m en een hoogte van 35m. De UFO schoot bewoog zich erg snel en vloeiend voort toen het 'naar boven schoot'. De duur van de waarneming was maar liefst 70 minuten. Er deden zich geen electronische bij- of nawerkingen voor; "Ik had niet zoveel spullen bij me, afgezien van mijn visuitrusting."

"Ik hoop dat ik alles zo goed mogelijk heb beschreven. Het object was in ieder geval iets wat ik nog nooit in mijn 31-jarige leven heb gezien. Mijn broer kon het ook niet uitleggen. Ik neem aan dat er wel meer mensen het object gezien moeten hebben," aldus de getuige. Wellicht worden de UFO's vandaag opnieuw gezien. Waarnemingen kunnen hier gemeld worden. De meldingen zullen door professionele instanties behandeld worden. Foto's en video's zijn volgens de instanties belangrijk om toe te voegen.

De getuigen zijn allen onbekend van elkaar. De case zal door UFO Werkgroep, MUFON, en andere instanties verder onderzocht worden.

United en Liverpool in de race voor Kezman

PSV heeft bevestigd dat Manchester United en Liverpool gegadigden zijn voor aanvaller Mateja Kezman.

Dat Kezman tijdens de winterstop zal vertrekken lijkt zeker indien PSV er aanstaande woensdag niet in slaagt het verblijf in de Champions League te verlengen.

Naast FC Barcelona blijken nu ook United en Liverpool daadwerkelijk contact te hebben. Volgens manager Frank Arnesen van PSV hebben zich nog drie andere clubs voor Kezman gemeld.

In principe zal het beste bod in de transferperiode het winnende zijn. Arnesen zegt echter dat ze hem niks in de weg zullen leggen, mocht Kezman anders besluiten: "hij heeft de afgelopen vier jaar voor ons zoveel gedaan, hij zei bovendien eerder al een paar maal dat hij een stapje hoger wilde spelen."

Chiel Dekker, de nieuwe zaakwaarnemer van Kezman, bevestigde afgelopen week met FC Barcelona te hebben gesproken.

Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.