A'damse As Siddieq-school nog niet op niveau

De omstreden Amsterdamse islamitische basisschool As Siddieq is nog steeds onder de maat. Dat blijkt uit een nog vertrouwelijke gemeentelijke onderzoek.

De school vertelt haar leerlingen onvoldoende over Nederlandse en andere gebruiken, normen en waarden. Verder worden de godsdienstlessen niet op één manier gegeven, waardoor leraren zonder overleg eigen accenten leggen. De school zou overigens de integratie niet belemmeren.

Vorig jaar zei de Onderwijsinspectie dat de As Siddieqschool in De Baarsjes één van de zorgelijkste op het vlak van de integratie van leerlingen was. De veertien jaar oude school was al langer omstreden, onder meer door een onderzoek van de Algemene Inlichten- en Veiligheidsdienst (AIVD), waaruit bleek dat er radicale moslims bij betrokken waren. Ook worden op de school jongens en meisjes strikt gescheiden.

In de school zijn geen tekenen van antisemitisme aangetroffen. Wél blijft er het gevaar van belangenverstrengeling of een ongewenste invloed van de radicale El Tawheed-moskee. Dit omdat twee bestuurders tevens bestuurslid zijn van de moskee, en bovendien wordt de school in het weekend verhuurd aan een onderdeel van de El Tawheed-moskee, die lessen verzorgt volgens de Arabische methode.

De gemeente Amsterdam belemmert ook enigszins de integratie van As Siddieq, onder meer omdat de gemeente geen zwembad meer beschikbaar stelt waar jongens en meisjes apart kunnen zwemmen.