Nieuwe natuur- en dieromroepen hebben nu al ruzie

Twee nieuwe omroepen die afgelopen week hun komst aankondigden maken nu al ruzie. De eerste partij is de omroep Nķtopia. Deze omroep wordt gesteund door organisaties als de SP en de Dierenbescherming. De tweede omroep is Dienamo, wat staat voor DIEr-, NAtuur- en Milieu-Omroep. Beide waren in eerste instantie verenigd, maar door ruzie zijn ze uit elkaar gehaald.

Volgens de Volkskrant staan de oprichters van de twee omroepen als kemphanen tegenover elkaar. Als omroepen streven ze exact hetzelfde na: aandacht vragen voor kwesties rond natuur en milieu. De partijen hebben tot 1 maart volgend jaar de tijd om minimaal vijftigduizend leden te werven, willen ze kans maken op de status van aspirant-omroep.

Nķtopia, met ambassadeurs als schrijver Karel Glastra van Loon, milieuman Wouter van Dieren en zanger Bob Fosko, is een initiatief van voorzitter Nico Koffeman, in het dagelijks leven woordvoerder van Faunabescherming. Dienamo werd bedacht door Marjan Lambrecht, voormalig televisiemaakster.

Volgens MariŽl Fiolet van Dienamo zit de fout bij Koffeman. "We zijn eruit gestapt nadat ons bleek dat Koffeman alleen oog had voor het belang van dierenorganisaties als zijn Faunabescherming. De andere componenten, natuur en milieu, interesseerden hem veel minder." Koffeman is het daar begrijpelijk niet mee eens. "Opmerkelijke visie, die nergens op stoelt. Kennelijk is Dienamo zeer teleurgesteld." Hij hoopt dat de dames van Dienamo zich bezinnen. "Het zou voor natuur en milieu een slechte zaak zijn als er nu twee omroepen probeerden op tv te komen."