FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 8 december 2003

Column: Beste Sinterklaas

Beste Sinterklaas,

Wij zijn een beetje boos. Op u ja. Want u heeft niet ťťn van onze wensen gehonoreerd. Wij stuurden u half november een verlanglijstje, maar op pakjesavond vonden wij niets in onze schoen. En dat steekt ons, daar zijn we gewoon heel eerlijk in. De een kreeg van u een nieuwe Gameboy Advance, een ander een plaspop met bijbehorende wieg. Mijn buurman kreeg van u een Senseo koffiezetapparaat en mijn zus kreeg de nieuwe Aliens DVD-box. En daar had ze niet eens om gevraagd, kun je nagaan, al was haar vriend er echter erg blij mee. Dat u ons wensenlijstje zomaar aan de kant schoof, het zomaar op de grote stapel gooide of misschien wel in de papierversnipperaar heeft doen laten verdwijnen: dat doet pijn Sinterklaas.

Het wordt heet in Brugge

Morgenavond, klokslag kwart voor negen, is het zover. Dan strijden de Belgische landskampioen en de Nederlandse vice-landskampioen voor een plaatsje in de tweede ronde van de Champions League. Winnen is voor beide ploegen een must en dan nog mogen ze een kaars branden zodat Celta niet de volle buit binnenhaalt tegen het B-team van AC Milaan

Het vertrouwen bij Club Brugge is wat zoek. Na de mindere prestaties in de eigen competitie, waar ze zo goed als uitgeteld zijn voor de landstitel na 3-1 verlies tegen Standard., moet Brugge de 2de ronde van het kampioenenbal halen om zijn seizoen nog te redden.

Gesteund door de fans kan Brugge in het eigen Jan Breydelstadion iedereen aan. Rune Lange, in Standard nog op de bank, is speelklaar. Hij zal morgenavond de rol in de spits moeten trachten over te nemen van de geblesseerde Mendoza. Saeternes heeft last van een keelonsteking en mist matchritme. Hetzelfde geldt voor Serebrennikov. Over de manier waarop Sollied de Nederlanders zal aanpakken is het nog koffiedik kijken.

Blauwzwart rekent vooral morgen op zijn keeper Dany Verlinden om de Ajacieden het scoren te beletten. Verlinden schrijft morgen ook geschiedenis want hij wordt met zijn 40 jaar, 3 maanden en 24 dagen, de oudste speler die ooit aantrad in de Champions League.

Bij Ajax daarentegen geraakt Tomas Galasek speelklaar. Zlatan Ibrahimovic daarentegen is nog onzeker. De Zweed trainde zondag voor het eerst sinds enkele dagen weer mee maar moest onmiddellijk weer afhaken met hinder aan de teen. Hij geraakt wel fit voor de match maar of hij aan de aftrap verschijnt is nog een andere vraag. Men verwacht dat Koeman zal vasthouden aan de elf die tegen Feyenoord startten. De trainer voelt de hoogspanning in de lucht hangen: "Na elke nederlaag in de competitie presteerde Brugge op het kampioenenbal stukken beter."

De wedstrijd wordt geleid door de Italiaan Domenico Messina.

Pas morgenavond rond half elf zal met zekerheid kunnen gezegd worden wie naar de tweede ronde gaat, het collectief en fysiek sterk spelende Club Brugge of het frivole, jeugdige en technische Ajax.

"Good Bye, Lenin!" beste Europese film

De Duitse film Good Bye, Lenin! heeft de Europese Film Awards gedomineerd door zes prijzen te winnen op de zestiende editie van dit festival.

De film won de awards voor beste film, beste acteur en beste schrijver. Bovendien werden ook de drie publieksprijzen voor de beste regie, beste actrice en beste acteur gewonnen. Producer Stefan Arndt noemde dit het bewijs dat een goed verhaal ook kan winnen, zelfs als de film in een lelijke taal als het Duits is opgenomen.

Good Bye, Lenin!, geregisseerd door Wolfgang Becker, gaat over een jongen die de val van de Berlijnse muur angstvallig voor zijn moeder geheim houdt. Hij vreest namelijk dat zijn moeder door dit nieuws in een shock zal raken en zal sterven. Voor Good Bye, Lenin! werden dit jaar meer dan zeven miljoen bioscoopkaartjes verkocht, waardoor de film meer dan 34 miljoen euro opbracht. De rechten zijn in meer dan 68 landen verkocht en de film scoort hoog in de Britse en Franse filmlijsten.

VN-hof bekijkt kwestie muur IsraŽl

Vandaag is aan het Internationaal Gerechtshof (ICJ) door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gevraagd zich te beraden over de juridische gevolgen van de omstreden IsraŽlische 'veiligheidsmuur' rond de bezette Palestijnse gebieden.

De resolutie werd vandaag aangenomen met negentig stemmen voor, acht tegen en 74 onthoudingen (waaronder de stemmen van de leden van de Europese Unie). Insiders denken dat de rechters in het Haagse Vredespaleis de zaak met voorrang op de rol gaan zetten.

Tegenstemmers waren ondermeer de Verenigde Staten en IsraŽl. Bij een Algemene Vergadering zijn alle staten gelijkwaardig: geen enkel land heeft een veto recht. Hierdoor kan Washington een besluit niet blokkeren, wat eerder wel gebeurde bij de stemming in de Veiligheidsraad over een veroordeling van IsraŽl.

IsraŽl negeerde eerder al een resolutie, waarin de Algemene Vergadering van de volkerenorganisatie al in oktober stopzetting van de bouw eiste. Toen stemden 144 landen voor en vier tegen. IsraŽl zegt de muur te bouwen omwille van het recht op zelfverdediging.

Dat het hoogste VN-hof in Den Haag zich met de 'apartheidsmuur' gaat bemoeien, zou de vorm krijgen van een juridisch advies aan een ander VN-orgaan, de Algemene Vergadering. Dat is de tweede functie van het Internationaal Gerechtshof, naast het beslechten van geschillen tussen staten.

IsraŽl reageerde woedend en veroordeelde het besluit van de VN om de kwestie voor het ICJ te brengen. IsraŽl zegt " zich met de beste juristen te verdedigen in Den Haag", aldus een bron uit de omgeving van premier Sharon vandaag.

Real Madrid wil Van Nistelrooy

Real Madrid wil komende zomer Ruud van Nistelrooy kunnen presenteren als de volgende wereldster bij de club.

Aangezien Thierry Henry aangegeven heeft niet bij Arsenal weg te willen heeft Real voorzitter Florentino Pťrez zijn zinnen gezet op Van Nistelrooy. De Nederlandse spits zou namelijk in alle opzichten voldoen aan het ideaalbeeld dat Pťrez heeft voor zijn spelers.

Daar zou Van Nistelrooy dan Ronaldo vervangen, die volgens de Braziliaanse televisie waarschijnlijk terugkeert naar het Italiaanse Inter Milan. Ronaldo is het beu om bij Real maar als ťťn van de zoveel sterren beschouwd te worden. Bij Inter werd hij immers aanzien als een superster en was hij de lieveling van het publiek.

De vraag is alleen of Van Nistelrooy en Manchester United wel zin hebben in de transfer. De 27-jarige speler zou het perfect naar zijn zin hebben bij United en heeft al regelmatig gezegd niet weg te willen bij de club. Wel zou hij zijn carriŤre af willen sluiten bij PSV.

ItaliŽ doet olie op vuur over stemmenruzie EU

De huidige voorzitter van de Europese Unie, ItaliŽ heeft aangegeven geen compromis te accepteren voor het meest discutabele onderwerp waarover de Europese leiders tijdens de top komend weekeinde een beslissing moeten nemen: de stemverhoudingen tussen de lidstaten.

"Het enige alternatief voor een goede grondwet is gťťn grondwet", zo zei de Italiaanse minister Frattini van Buitenlandse Zaken vandaag.

De discussie is nog altijd niet afgelopen. Zo gaat Duitsland niet akkoord met de roep van Polen en Spanje om meer zeggingskracht te krijgen. Vooral Duitsland heeft baat bij de hervorming van de stemverdeling, omdat het meer inwoners dan Polen en Spanje bij elkaar heeft.

Meerdere getuigen zien UFO bij Kentucky

Eind november werd in de staat Kentucky in het stadje Morehead door verschillende getuigen een UFO gezien. Door andere getuigen werd vanuit dezelfde richting en dezelfde locatie een vrouw gehoord die luidkeels enkele malen om hulp schreeuwde. Een uitgebreide zoektocht door de lokale alarmdiensten waren het gevolg.

Een rapport - waarschijnlijk afkomstig van het een lid van het search & rescue team - kwam in handen van Peter Davenport van het National UFO Reporting Center in de VS. Het rapport werd overhandigd door een anoniem persoon en later werden de meldingen door politie en afzonderlijke agenten geconfirmeerd. Het rapport luidt als volgt:

"Morehead-Rowan Co. Rescue Squadron kreeg een melding binnen Morehead Politie Departement van een vrouwelijke stem die angstig en luidkeels om hulp riep in een volgroeid weideveld. Van twee getuigen is bekend dat zij een fel licht zagen boven het veld op het moment dat zij de vrouw om hulp hoorden schreeuwen. Dit licht bleef ca. 1 minuut boven het veld hangen. Het Rescue Squadron arriveerde op de plaats niet lang nadat de melding was binnengekomen en begon de lokatie te onderzoeken. Ook zochten zij de omgeving af naar een vrouw, waarvan de schreeuw om hulp mogelijkerwijs afkomstig kon zijn. Aangezien het al donker was, werd de hulp van de brandweer ingeroepen om met behulp van een thermal IR camera de omgeving af te zoeken, zonder resultaten. Zolang er geen melding binnenkomt van een vermist iemand, zal de zoektocht niet langer voortgezet worden."

Direct nadat dit bericht binnenkwam is dit geverifieerd bij de Morehead Politie: "Er was inderdaad een zoektocht op 11 november naar aanleiding van een vrouw die drie keer luidkeels om hulp zou hebben geschreeuwd, in de buurt van de regio Adams Lane." Ook de lokale brandweer bevestigde dit bericht en de zoektocht met de thermal IR camera. De melding zou net na tien uur 's avonds binnengekomen zijn. Er is daarna door zowel de politie als de brandweer zo'n anderhalf uur lang gezocht naar de vrouw. Eťn agent van het departement beweerde dat het Noorderlicht voor de lichtbol werd aangezien, aangezien er toen nog actieve zonnestormen op Aarde neerkwamen. Echter, de hoofdgetuige, diegene die anoniem wenst te blijven, is een hoogopgeleide professor, is er zeker van dat hij het Noorderlicht wel van een dergelijke lichtbol weet te onderscheiden, dus deze verklaring is niet overtuigend.

Hier zijn foto's van het veld te zien waar de UFO verscheen. Meer informatie en onderzoek is hier te vinden.

'ID-plicht in strijd met mensenrechten'

"De uitgebreide identificatieplicht die in 2005 ingaat, is in strijd met de mensenrechten." Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Privacy International. De organisatie is van mening dat de identificatieplicht in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en het VN-verdrag omtrent de rechten van het kind.

Privacy International zegt de plicht, dat iedere burger boven de veertien jaar een identificatiebewijs bij zich moeten dragen, overbodig en buiten proportie te vinden. Zo zou de ID-plicht een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van onschuldige burgers zijn, aldus de organisatie. Bovendien is er volgens Privacy International geen noodzaak voor de identificatieplicht.

De Tweede Kamer vergadert momenteel over het wetsvoorstel. Op 1 januari 2005 zal de maatregel van kracht zijn.

NS eist tonnen schadevergoeding van FNV

De Nederlandse Spoorwegen (NS) eist 400.000 euro schadevergoeding van FNV Bondgenoten. De NS legde op dinsdagochtend 14 oktober het treinverkeer rond Den Haag stil, om de gevolgen van een aangekondigde FNV-actie op het spoor zo veel mogelijk te beperken.

De NS wil de daardoor misgelopen inkomsten en de extra kosten die het stilleggen met zich meebracht, verhalen op de vakbond.

"Wij gaan niet betalen", zo zei FNV-bestuurder Van den Berg in een reactie. "Deze claim is absoluut kansloos." Hij daagt de NS uit om "de kwestie door te zetten" en voor de rechter te brengen. FNV Bondgenoten hekelt de dreigementen van het spoorbedrijf. Volgens de bestuurder heeft de vakbond zich netjes gehouden aan de spelregels die voor een staking gelden.

Een meerderheid van de Nederlanders was destijds tegen eventuele acties van FNV Bondgenoten op het spoor, zo bleek uit onderzoek. Zo gaf zeventig procent van de ondervraagden aan dat treinreizigers onterecht de dupe worden van acties. Tweederde van de ondervraagden was van mening dat het imago van de NS wordt geschaad door de plannen van FNV Bondgenoten.

Voetbal: winnaar 'Gouden Vuilnisbak' bekend

De winnaar van de 'Gouden Vuilnisbak' is bekend. Deze prijs is een symbolische onderscheiding voor de slechtste speler in ItaliŽ. De winnaar van 2003 is de Braziliaanse international Rivaldo (AC Milan) geworden. Hij kreeg dit vanwege zijn zeer schamele optreden bij AC Milan.

Zo kwam Rivaldo dit seizoen pas ťťn keer in actie voor zijn club. Kort geleden leverde hij zijn contract nog in. Met 28 procent van de stemmen was hij overduidelijk de winnaar van de verkiezing.

De zoon van de Libische leider Gaddafi, Al Saadi Gaddafi, eindigde in de jaarlijkse verkiezing werd tweede met 21,5 procent van de stemmen. Deze speler van Perugia werd op doping betrapt nog voordat zijn eerste officiŽle wedstrijd voor de club moest gaan spelen.

De Duitse spits Carsten Jancker (Udinese) eindigde als goede derde. Marco Materazzi (Inter), Sergio Conceicao en Sinisa Mihajlovic (beiden Lazio) eindigden onder anderen eveneens in de toptien van het alternatieve voetbalklassement.

Meer voetbalnieuws vind je op de Competitiemanager.
Discussieer ook mee in het voetbalforum van FOK!

[update] FOK! Radio van 8 december

Fok! Radioupdate 22:38 uur:
FOK! Radio was vanavond alweer voor de zevende keer te horen. Voor iedereen die het niet gehoord heeft of het nog wil naluisteren is er nu een stream beschikbaar.

Klik hier om deel 1 te luisteren

Klik hier om deel 2 te luisteren

Originele bericht

De pepernoten zijn alweer achter de kiezen en je ligt nog uit te hijgen van pakjesavond, tijd dus voor FOK! Radio. Vanavond schotelen Nolius en SunChaser je een propvolle uitzending voor.

Het is nog geen Valentijnsdag, maar toch zit er liefde in de lucht.... Luister vanavond hoe het zit!

Ook hoor je Bluezz en Golfer. Zij komen samen live in de studio langs. Bluezz gaat voor ons een aantal jingles inspreken. Dus wil je ook horen of ze 'SunChaser' uit haar mond kan krijgen? Luister dan vanavond! Daarnaast hebben we boebiedoe aan de lijn. Hij is een fenomeen op FOK! En nu met hem ook zijn vriendin Fauve. Vorige week hoorden (en zagen!) we al veel over haar, dus tijd om deze inwoner van Arnhem eens wat vragen te stellen.

Meer over het forum hoor je uiteraard weer van Knut. Hij neemt de afgelopen week op het forum op geheel eigen manier met je door. Zelf zit hij nu ook in de crew, dus niks blijft meer geheim voor hem! En we gaan ook weer roddelen. Yvonne had vorige week een sappig begin, en ook vandaag zal ze weer de Albert Verlinde van FOK! Radio zijn. Natuurlijk hoor je ook weer de column 'SunChaser gaat offtopic' die, zoals de titel al doet vermoeden, door SunChaser zal worden voorgedragen. Hij geeft zijn visie op de week die geweest is.

En we draaien veel muziek. En wel de muziek die door jullie zelf is uitgezocht via dit topic op het forum. Maar ook via de mail, radio@fok.nl, kun je plaatjes aanvragen. De aangevraagde plaatjes waarbij een leuke motivatie gegeven is, hebben voorrang.

Hoe kan ik luisteren?
FOK! Radio is te horen op ActiveRadio. Dit station draait nu op proef en begint op 1 januari defintief met uitzenden. Maar speciaal voor FOK! Radio gaan ze op maandagavond vanaf 19:00 uur op volle kracht uitzenden.

Om te luisteren moet je Winamp, Real Player of Windows Media Player hebben. Het beste kun je luisteren via Winamp. Dit kun je gratis downloaden. Heb je al Winamp? Download dan ook de plug-in 'mp3 pro'. Met deze plugin hoor je de uitzendingen in top kwaliteit!

Hieronder vind je de directe luisterlinks:
Winamp
Windows Media Player
Real Player

Lukt het luisteren met Winamp niet meteen? Klik dan op een van deze servers:
Stream 1 (96 kbps, hoge kwaliteit)
Stream 2 (96 kbps, hoge kwaliteit)
Stream 3 (64 kbps, middel kwaliteit)
Stream 4 (24 kbps, lage kwaliteit)
Met dank aan netMastering.nl
Kom je niet op een van deze servers? Dan zitten deze helaas vol. Toch kun je de uitzending nog horen want deze komt achteraf op de Frontpage te staan.

Reageren?
Wil je reageren op de uitzending? Dan kan dat via een speciaal topic op het forum. Je kunt ook radio@fok.nl toevoegen aan je MSN of naar hetzelfde adres een mail sturen. Oude uitzendingen terug luisteren kan via deze pagina! Daarnaast hebben we ook een irc kanaal: #fokradio!

Veel luisterplezier!

FOK! Radio heeft overigens ook een eigen pagina! Deze kun je hier vinden!

Collina arbiter in Eindhoven

Pierluigi Collina fluit het cruciale Champions League-duel tussen PSV en Deportivo La CoruŮa.

De Italiaan wordt als ťťn van de beste arbiters ter wereld beschouwd en floot al vaker een Europese wedstrijd van de Eindhovenaren. Zo floot hij vorig seizoen de UEFA Champions League-wedstrijd tussen PSV en Borussia Dortmund hier in Eindhoven. PSV verloor die wedstrijd met 1-3.

Er stond nog nooit een wedstrijd van Deportivo onder zijn leiding.

Trabelsi gaat Voor ManUnited

Hatem Trabelsi zou als hij weggaat bij Ajax het liefste naar Manchester United vertrekken.

Trabelsi meent namelijk weg te kunnen omdat de clausule die in zijn contract staat dat Ajax de verbintenis voor 2 jaar eenzijdig kan verlengen ongeldig zou zijn. Hierdoor zou hij aan het eind van dit seizoen transfervrij weg kunnen bij Ajax.

Afgelopen week meldde Ronald Koeman al dat de kans bestaat dat de speler weggaat. Naast Manchester United zou ook AC Milan in de race zijn om de TunesiŽr de contracteren.

PSV heeft interesse in Mirosevic

PSV heft belangstelling getoond voor de Chileen Milovan Mirosevic van Racing Club uit ArgentiniŽ.

De 23-jarige speler kan zowel als aanvallende middenvelder en achter de spits spelen.

Afgelopen jaar was er ook al interesse van Feyenoord voor de speler maar werd toen nog niet rijp genoeg geacht. De Chileen speelt sinds februari voor Racing Club en wist in tien interlands tweemaal het net te vinden.

Nieuwe oecumenische kerkendag op komst

Wegens het grote succes van dit jaar zal er opnieuw in Duitsland een oecumenische kerkendag komen. De tweede editie van het mega-evenement zal tussen 2008 en 2010 worden georganiseerd in een andere grote stad.

Vandaag hebben de organisatoren, de Duitse Protestantse Kerkendag en de koepelorganisatie van Duitse rk-organisaties ZdK, de dag opnieuw aangekondigd. De eerste oecumenische kerkendag werd door 200.000 mensen bezocht. Het evenement kwam veel in de media vanwege het feit dat kritische gelovigen tweemaal buiten het programma om en tot ergernis van de beide kerken gezamenlijke vieringen van eucharistie en avondmaal hielden.

Daarnaast houden beide kerken hun afzonderlijke kerkendagen. De eerstvolgende Katholiekendag is volgend jaar juni in Ulm, de Protestantse Kerkendag een jaar later in Hannover.

IB-Groep moet stoppen met controles

De voorzieningenrechter van de rechtbank in Groningen heeft vandaag bepaald dat de Informatie Beheer Groep (IBG) moet stoppen met de strenge controles op de woonsituatie van studenten.

De IBG was door studentenvakbond LSVB voor de rechter gedaagd. Deze wilde dat de controles werden stopgezet. De rechter stelde de vakbond in het gelijk, aangezien de controles zonder adequate vooraankondiging zijn begonnen en betrapte studenten met terugwerkende kracht hun uitwonende beurs kwijtraken.

De IBG zal nu met de LSVB onderhandelen over een betere controlemethode.

"Verkiezingen Rusland ondemocratisch"

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft de Russische parlementsverkiezingen, die gisteren gehouden werden, een democratische stap terug genoemd. De verkiezingen zouden namelijk niet aan de internationale wettelijke eisen voldaan hebben.

De kritiek sloeg niet zozeer op de verkiezingen zelf, maar veel meer op de overweldigende media-aandacht die Poetins partij Verenigd Rusland kreeg. "Het uitgebreide gebruik van het staatsapparaat en de media [...] in het voordeel van Verenigd Rusland creŽerde oneerlijke omstandigheden voor de andere partijen en kandidaten", aldus de voorzitter van de OVSE-Commissie die naar Rusland afreisde.

Ook het hoofd van de commissie van waarnemers van de Raad van Europa uitte kritiek op de gang van zaken. Volgens hem waren de verkiezingen vrij, maar zeker niet eerlijk. De Raad van Europa en de OVSE stuurden in totaal 600 verkiezingswaarnemers naar Rusland.

Hoewel de uitslag van de verkiezingen nog niet bekend is, lijkt Poetins partij te gaan winnen. Met 36,8 procent van de stemmen staat deze nu al aan kop.

Varkens veroorzaken brand in Cambodja

In Cambodja is een 37-jarige man om het leven gekomen, nadat varkens een brand in zijn huis hadden veroorzaakt. Zijn 32-jarige vrouw werd met brandwonden opgenomen in het ziekenhuis. De drie kinderen van het echtpaar waren op het moment van de brand niet thuis.

De varkens hadden schijnbaar honger en trokken op zoek naar voedsel de keuken van het huis in. De man en vrouw waren vergeten het hok af te sluiten. De varkens gooiden daarbij een vat met stookolie om dat vlam vatte, waarna het huis binnen luttele ogenblikken in lichterlaaie stond.

Brits paar staakt wereldreis om kat

Mandy Lewis en Adam Fumagalli, een koppel uit het Britse Herefordshire, hebben hun wereldreis gestaakt omdat hun kat was weggelopen. Voor deze reis hadden beiden hun baan opgegeven.

Toen de twee in Sydney aan waren gekomen en de moeder van de vrouw belden, vertelde deze dat de kat was weggelopen. Voor Mandy zat er toen maar ťťn ding op; ze moest naar huis om het dier te zoeken.

Het is niet bekend of de relatie van de twee hieronder geleden heeft.

Er is alweer op natuurijs geschaatst

Het vriest nog maar even, maar toch is er maandag alweer voor het eerst deze winter op natuurijs geschaatst. Drie schaatsers durfden het in de ochtend aan en bonden bij de Ryptsjerksterpolder in Friesland de schaatsen onder.

Het drietal hoort bij een club die elk jaar als eerste op natuurijs probeert te schaatsen. Ook vorig jaar hadden ze in dezelfde polder succes. Met de huidige temperaturen was het ijs nog erg dun en moesten echt de juiste plekjes worden opgezocht om overheen te schaatsen. Toch is er al ťťn durfal door het ijs gezakt.

Dodelijke steekpartij na opmerking over fietser

NeoGenic, banana en NLBADBOY hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De man uit Rotterdam die op 23 november overleed aan de gevolgen van een steekpartij, is waarschijnlijk neergestoken vanwege enkele opmerkingen die hij maakte tegen de dader. Dit meldde de politie, die de zaak onderzoekt, vandaag.

Uit onderzoek bleek dat het slachtoffer naar huis liep na een avondje stappen. Onder het lopen belde hij een vriendin met zijn mobiele telefoon. Zij hoorde dat de man praatte met een passerende fietser. De man zei: "jee, die is behoorlijk van het paadje af". Toen de vrouw aan de telefoon vroeg of hij een bekende tegenkwam, zei hij: "nee joh, er fietst hier een gek". Ze hoorde hem tegen de fietser zeggen: "kijk uit man, dadelijk val je nog".

Aan geluiden door de telefoon hoorde ze dat er gevochten werd. Na een gesmoorde kreet werd de verbinding verbroken. Even na zes uur werd het slachtoffer gevonden door voorbijgangers. Hij was ter plaatse overleden aan meerdere steekwonden en beroofd van zijn telefoon en portemonnee. Vanavond zal in Opsporing Verzocht aandacht besteed worden aan de zaak.

Gratis kaartjes voor OS kogelstoten

Voor de Olympische discipline kogelstoten, die plaatsvindt in het antieke stadion van Olympia, zullen de kaartjes gratis verkrijgbaar zijn. Dit werd vandaag door het organiserend comitť bekend gemaakt.

In het 2500 jaar oude stadion, dat op 365 kilometer afstand van Athene ligt, mogen slechts 15.000 toeschouwers en 290 journalisten naar binnen. Dit om beschadigingen aan het stadion te voorkomen. Het publiek zal op het gras moeten zitten, omdat er geen aanpassingen worden gemaakt. Ook zal er geen electronisch scorebord zijn.

De wedstrijden voor zowel de mannen als de vrouwen vinden op 18 augustus plaats, in plaats van 20 en 24 augustus.

Grotere kans op burn-out in horeca en onderwijs

Bld- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wie in de horeca of het onderwijs zijn brood verdient moet oppassen. Deze werknemer heeft namelijk meer kans op een burn-out dan mensen in andere bedrijfsklassen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, die maandag zijn gepubliceerd.

In beide bedrijfsklassen krijgt ťťn op de zeven werknemers vroeg of laat last van een burn-out. Daarbij voelt men ongewone vermoeidheidsklachten en uitputting. Gemiddeld heeft ťťn op de tien werknemers deze klachten.

Uit de cijfers blijkt verder dat mensen die onder hoge druk moeten presteren een drie keer zo hoog risico lopen op een burn-out. Maar niet alleen mensen die onder hoge druk staan lopen het risico, ook mensen die erg weinig over de werkzaamheden te zeggen hebben zijn snel opgebrand. Het verhaal dat zwaar lichamelijk werk sneller een burn-out veroorzaakt blijkt een fabel, er is hier geen relatie tussen ontdekt.

Vijf agenten gewond na vechtpartij in Amsterdam

Bld- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een arrestatie in een woning aan de Pelikaanstraat in Amsterdam zijn maandag vijf agenten gewondgeraakt. Ze probeerden een 30-jarige man op te pakken, na aangifte van huiselijk geweld. Maar de man liet zich niet zomaar pakken en beet flink van zich af. Ook zijn moeder en twee broers kwamen hem helpen.

De man wilde eerst uit het raam springen, waarna een raam sneuvelde en de scherven in het rond vlogen. Daarop ontstond er een vechtpartij tussen de agenten en familieleden en werd er met het interieur van de woning gegooid. De agenten konden de vier uiteindelijk met veel moeite en met behulp van pepperspray oppakken.

De agenten zijn aan diverse verwondingen in een ziekenhuis behandeld.

[update] 'Prinses heet Catharina Amalia'

pong38 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Door een controle van IP-adressen van de officiŽle website van het koninklijk huis is naar voren gekomen dat de dochter van prins Willem-Alexander en Maxima vermoedelijk de naam Catharina Amalia zal krijgen.

Als je het zogeheten IP-adres voor de site Koninklijkhuis.nl opvraagt, krijg je een bepaald IP adres (193.78.30.30). Als je vervolgens opvraagt voor welke sites dit IP-adres nog meer wordt gebruikt, dan verschijnt een interessante lijst van namen. De site Catharina-amalia.nl is sinds 7 december geregistreerd op naam van de Stichting Sigillis Regiis Praesidio. Deze stichting is in het leven geroepen om de Oranjes te beschermen tegen commerciŽle uitbuiting.

Op Radio 2 is zojuist te horen dat de Rijksvoorlichtingsdienst geen reactie geeft.

Update 13.57
De naam Amalia is geen onbekende in de stamboom van het geslacht Oranje-Nassau. Zo was er eerder de vrouw van Frederik Hendrik (1584- 1647), die Amalia van Solms (1602 - 1675) heette. De meest recente Amalia is Amalia van Sachsen-Weimar (1830-1872), de eerste vrouw van prins Hendrik (1820-1879). Prins Hendrik is de oom van koningin Wilhelmina. De andere afgeleide is Henriette Amalia van Anhalt-Dessau (1666-1726). Zij was de moeder van Johan Willem Friso (1687-1711).

Update 17.00
De Rijksvoorlichtingsdienst heeft tegenover het 3FM Nieuws bevestigd dat de internetadressen www.catharina-amalia.nl en www.prinsescatharina-amalia.nl door het koninklijk huis zijn geregistreerd. De RVD heeft bevestigd noch ontkend dat Catharina Amalia inderdaad de naam van de pas geboren prinses is. Ook wilde de RVD niet zeggen of er mťťr internetadressen zijn geregistreerd.

Het originele bericht werd om 13.23 uur geplaatst.

TPG komt met postzegel voor prinsesje

bartez` had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het kon niet uitblijven: het gisteren geboren prinsesje krijgt haar eigen postzegel. Vanaf volgende week kan heel Nederland de zegel kopen. Daarop staat de eerste foto van het meisje, gemaakt door prins Willem-Alexander. Ook wordt de naam en de geboortedatum vermeld. De zegel wordt onderdeel van een serie postzegels over het Koninklijk Huis.

Naast de nieuwe zegel komt TPG ook met een envelop waarop de zegel al is geplakt. In de geboorte-envelop zit vervolgens een penning die is geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt.

Rotterdamse is Afrika's beste zangeres

J-DOGG had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Suzanna Lubrano, een Rotterdamse van Kaapverdische afkomst, is zaterdagavond in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg uitgeroepen tot de beste zangeres van Afrika.

Bij de uitreiking van de Kora All African Music Awards, de pan-Afrikaanse tegenhanger van de Amerikaanse Grammy's, won de 28-jarige Lubrano eerst de prijs voor de Beste West-Afrikaanse Zangeres. Door het tv-kijkend publiek werd zij ook nog als Beste Afrikaanse Zangeres gekozen.

Lubrano zong het lied 'Nha Sonho', dat 'mijn dromen' betekent. Na de uitreiking liet zij weten nog steeds overdonderd te zijn. Volgens de manager van de winnares is deze prijs een ongekend succes voor de Kaapverdische muziek en een erkenning voor de omvangrijke Kaapverdische muziekscene in Rotterdam.

Nederlanders letten meer op de centen

Nederlanders consumeren steeds minder. Zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat het volume van de binnenlandse consumptie in het derde kwartaal 1,7 procent kleiner was dan een jaar eerder. Over de eerste negen maanden van 2003 is het volume van de binnenlandse consumptie gemiddeld 0,9 procent kleiner dan in dezelfde periode van het jaar ervoor.

Met name aan duurzame goederen gaf de Nederlander veel minder uit. Ook aan voedings- en genotmiddelen en overige goederen is minder besteed. Wel waren vervoermiddelen de afgelopen drie maanden meer in trek,met name auto's.Een reden voor die stijging is niet gegeven

Nederlanders sparen daarentegen steeds meer, aldus het CBS. Zo is er in de eerste negen maanden van dit jaar drie miljard euro meer gespaard dan een jaar eerder.

_
Het document van het CBS kan je hier lezen. (3 pagina's)

Metrobestuurder betrapt metrosurfers

In Rotterdam heeft een metrobestuurder zondagavond twee jonge knapen betrapt die probeerden mee te liften met de metro, het zogenaamde metrosurfen. De jongens waren op station Hesseplaats op het koppelstuk tussen twee metrostellen geklommen.

Volgens vervoersbedrijf RET komt het vaker voor dat jongeren op deze manier met een metro proberen mee te liften. Ook is het een 'sport' om op het laatste moment voor aankomende trams weg te springen. Aan het begin van het schooljaar zijn door de RET folders uitgedeeld om kinderen en hun ouders te wijzen op de gevaren van deze 'spelletjes'.

Sittardenaar blijkt gewurgd te zijn

De 33-jarige Sittardenaar Robert Steve Tjong Kim Sang, waarvan gisteren het lijk in de bossen bij Limbricht is gevonden, blijkt te zijn gewurgd. Volgens de politie blijkt dat na sectie door het Forensisch Lab in Rijswijk.

Afgelopen week arresteerde de politie een verdachte. Die bekende dat hij het slachtoffer had vermoord en begraven. Hij gaf ook aan waar hij het stoffelijk overschot had begraven. De verdachte was een zakenpartner van de Sittardenaar.

Tjong Kim Sang werd sinds augustus vermist. Tot dat moment was hij de mede-eigenaar van het cafť Timeless in Sittard. Dat cafť ging dicht na klachten over geluidsoverlast en baldadigheden van jongeren die na sluitingstijd bleven rondhangen in de buurt van Timeless.

Hij stond bekend als een 'vriendelijke, aardige man'. Volgens diverse bronnen had hij hoge schulden. Vrijwel direct na zijn vermissing werd met een misdrijf rekening gehouden. Een oproep in het tv-programma Opsporing Verzocht leverde vijftien tips op, maar het duurde tot afgelopen week voordat de zaak werd opgelost.

'Er komt geen lesvak normen en waarden'

Er komt geen lesvak over normen en waarden. Het zou volgens de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) Beter zijn om de overdracht van fatsoensregels in het onderwijs onder te brengen bij de huidige vakken. Dat blijkt uit een vandaag gepresenteerd rapport door de WRR.

Een reactie van het kabinet op het rapport zal pas in februari 2004 komen. Toch gaf premier Balkenende vandaag al aan het "te beschouwen als een kritische ondersteuning van de lijn die door het kabinet is gekozen."

Balkenende: "De overheid moet de rechtsorde op een heldere en stevige manier handhaven, het goede voorbeeld geven en goede condities scheppen waaronder instituties normen en waarden kunnen bevorderen." Hij wil "niet van bovenaf fatsoensnormen opleggen, maar organisaties en mensen zelf stimuleren afspraken te maken over gedrag en omgangsnormen.".

De WRR stelt dat de culturele diversiteit van de samenleving en de verworvenheden van de rechtsstaat op de scholen al aan de orde komen in vakken als geschiedenis, maatschappijleer en aardrijkskunde.

D66-leider Dittrich heeft positief gereageerd op het gepubliceerde rapport. Volgens de partij ging het tot dusver bij normen en waarden om een "vage ongrijpbare dialoog." Het rapport geeft "handen en voeten" aan de discussie. "Met dit rapport kan beleid in gang worden gezet." De SGP denkt dat er een morele omslag nodig is nu in Nederland zoveel zaken zijn scheefgegroeid. Zij pleit voor een christelijk rťveil.

Turkse journalist veroordeeld voor smaad

Journalist en redacteur Ilhan Karacay van het Turkse weekblad Dunya, wat ook in Nederland verschijnt, is door de politierechter in Amsterdam veroordeeld tot een boete van 500 euro wegens smaad jegens de Nederlandse slachtoffers van de verkrachting in het Turkse Alanya in 1995. Karacay moet bovendien twee keer 3.000 euro smartengeld betalen aan de slachtoffers.

Karacay schreef vorig jaar een column over de verkrachtingszaak uit 1995, waarbij drie Nederlandse vrouwen werden verkracht, mishandeld en ťťn van hen vermoord. Hij deed in dat stuk de suggestie dat de slachtoffers de verkrachting zelf uitgelokt zouden hebben omdat ze er ''halfnaakt'' bijliepen. Karacay baseerde zich daarbij op roddels over de gebeurtenissen, die hij niet op waarheid had gecontroleerd.

Vorig jaar ontstond er veel commotie over de zaak uit 1995, omdat ťťn van de daders, Hakan K., op vrije voeten was gekomen. Hij belandde na een paar weken weer in de cel.

Man krijgt glas in gezicht vanwege rook-ruzie

velpzuid.nl en konniekipke hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisterenmiddag blijkt een 27-jarige man gewond aan het gezicht geraakt te zijn op een terras in het Vondelpark, na een ruzie over zijn rookgedrag.

Een andere man, niet-roker, die ook op het terras zat, maakte een opmerking over het opsteken van de sigaret van de 27-jarige. Daarop reageerde de roker nogal geprikkeld, waarna er over en weer gescholden werd. Daarop pakte de niet-roker een vol glas en gooide het tegen het hoofd van de roker aan. Vervolgens rende de niet-roker weg.

De roker had verwondingen aan zijn hoofd, die in een ziekenhuis gehecht zijn. De zaak wordt nu onderzocht door de wijkteamrecherche.

'Sms-en is veel te duur in Nederland'

In Nederland is het versturen van sms-berichten veel te duur. Dat zegt de Consumentenbond vandaag. De bond baseert zich op een gehouden onderzoek in heel Europa. Daaruit blijkt dat in Nederland het meest wordt betaald voor het versturen van sms-berichten.

Uit berekeningen van de bond blijkt dat het versturen van een sms gemiddeld 21 eurocent kost voor mensen met een abonnement. Sms-en met een beltegoedkaart kost ťťn cent meer; 22 eurocent. Gemiddeld betaalt men in Europa vijftien cent voor het versturen van een tekstbericht.

"Veel te duur", zo sprak een woordvoerster van de Consumentenbond over prijzen van de Nederlandse sms-jes. "De reŽle kostprijs van een sms'je is 2 eurocent. We begrijpen niet waarom het sms-en zo duur blijft, terwijl steeds meer mensen berichten versturen."

De Consumentenbond zegt dat er sprake is van "een gezamenlijke machtspositie van de aanbieders van mobiele telefonie." De bond heeft dan ook een dringend verzoek aan de post- en telecomtoezichthouder Opta en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gedaan om actie te nemen.

De NMa zegt in een reactie eerst een brief met onderbouwing van de Consumentenbond te willen zien alvorens inhoudelijk te reageren. "Gewoonlijk neemt Opta het voortouw bij telecomzaken. Waar nodig, en indien mogelijk, werken we samen", aldus een NMa-woordvoerster. De Opta is nog niet met een reactie op het nieuws gekomen. De Consumentenbond baseert zich op onderzoek van de Franse consumentenorganisatie UFC Que Choisir, dat vorige maand is afgerond.

CD Review: De Poema's - Best of

Nog even en dan is het alweer gebeurd met De Poema's. Van 7 tot en met 10 december geven de zeven mannen een serie afscheidsconcerten in de Heineken Music Hall. Daarna zal de samensmelting van de band Van Dik Hout en het duo Acda en De Munnik niet meer van zich laten horen. Als soort van afscheidscadeau hebben De Poema's echter nog wel een album gemaakt: hun eerste en meteen laatste album heeft de originele naam Best of de Poema's meegekregen...

BelgiŽ opent weg naar Oranje-huwelijk

Jheronimus had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Prins GabriŽl van BelgiŽ, derde in lijn van troonopvolging, kan trouwen met de dochter van prins Willem-Alexander en MŠxima. De geboorte van het kindje gisteren is voor BelgiŽ de aanleiding om een wet uit 1830 af te schaffen die elke verbondenheid tussen de koningshuizen van BelgiŽ en Nederland verbiedt. De wet werd destijds ingevoerd toen BelgiŽ zichzelf onafhankelijk verklaarde.

Staatssecretaris Van Quickenborne zal morgen bij een hoorzitting van een parlementscommissie een voorstel doen om de wet af te schaffen. Veel bezwaren verwacht hij niet.

Kroonprins Filip kreeg in augustus een zoon, Gabriel. Een eventueel huwelijk met de prinses uit Nederland zou nu dus weer mogelijk zijn.

''ICT-sector in 2004 over dieptepunt heen''

Volgens een onderzoek van adviesbureau Ernst & Young, onder ruim zeshonderd managers en directeuren die bij de overheid of in het bedrijfsleven werken, klimt de ict-industrie volgend jaar uit het dal. Het dieptepunt voor de industrie in hard- en softwaredienstverlening zou zijn bereikt.

Ruim 30% van de ondervraagden zegt volgend jaar een stijging van de budgetten voor ict- projecten te verwachten. Bijna 20% denkt het komend jaar minder aan computers en netwerksystemen te kunnen besteden. Hieruit valt te concluderen dat de ict-sector structureel aan het verbeteren is. Of de werkgelegenheid in de branche ook zal stijgen, is minder zeker.

Ernst & Young waarschuwt dat grotere budgetten bij klanten 'nog niet meteen goed nieuws' voor de dienstverleners hoeven te betekenen. Externe dienstverleners blijven namelijk nog steeds onder druk staan. Bij overheden en bedrijven is het ťťn van de populairste bezuinigingsposten. Ook het speciaal laten ontwikkelen van software op maat voor de organisatie is een grote bezuinigingspost. Bijna 50% van de ondervraagden zegt echter 'in geen geval' op beveiliging van de computernetwerken te bezuinigen.

Uitgesplitst naar sectoren zijn handel en distributie volgens het adviesbureau positieve uitschieters. De overheid blijft als opdrachtgever stabiel. Dienstverlening, productie en industrie verminderen hun opdrachten.

Grote beloftes Montoya

Juan Pablo Montoya belooft grote dingen in zijn laatste jaar bij Williams.

"Ik heb hier leuke momenten gehad in de drie jaar dat ik hier ben", zegt Montoya die na het komend seizoen naar McLaren zal gaan.

"Het doet er niet toe wat de omstandigheden zijn, ik ben er om te winnen. Als ik de kans heb, zal ik ze met beide handen aannemen", zegt Montoya.

Volgens Montoya zal de nieuwe Williams FW26 nog sneller zijn dan de vorige."Hij is nog niet helemaal klaar, maar de technische gegevens zien er heel veelbelovend uit. De BMW-Williams bazen zijn blij over mijn openheid omtrent mijn rijderswissel, en ze staan achter mij, en ik sta achter hen", gaat Montoya verder.

"Ik had het punt bereikt waar ik iets nieuw wou hebben. Het moet wel eens gebeuren. Maar ik heb veel plezier gehad, en wie weet wordt het misschien nog beter in 2004", zegt Montoya vol vertrouwen.

Grote moskeeŽn lokken discussie uit

Nieuwe moskeeŽn in Nederland roepen steeds meer weerstand op. HP/De Tijd stelde onlangs dat de moskeeŽn in Nederland gesloten bastions zijn met minaretten die hoog boven de huizen uittorenen en daarmee een boodschap van religieus imperialisme lijken te verkondigen. In een artikel onder de kop 'Kathedralen voor Allah' schreef het blad dat moskeeŽn ,,monumenten voor een godsdienst zijn die in het gunstigste geval ongelijkheid tussen mannen en vrouwen propageert en in het ongunstigste onverdraagzaamheid jegens andersdenkenden''.

Trouw peilde de mening van de moskeeŽn zelf: Mohammed Boutaher, de vice-voorzitter van de Marokkaanse Essalam-moskee die volgend jaar gebouwd gaat worden nabij het Feyenoord-stadion, stelt dat zijn moskee in vloeroppervlakte bescheiden afsteekt bij andere moskeeŽn in Nederland. Er zal plaats zijn aan maximaal duizend gelovigen. Naar Marokkaanse begrippen is de Essalaam-moskee, die de grootste van Europa zou worden, gewoon orthodox. De geldschieters in Doebai, die 3 miljoen euro op tafel leggen, hebben geen inhoudelijke eisen gesteld, zegt Boutaher. ''We worden door onze tegenstanders steeds groter gemaakt - ze noemen ons nu zelfs 'de grootste moskee van Europa. Dat de twee minaretten met hun 50 meter, hoger worden dan andere minaretten in Nederland heeft de Nederlandse architect verzonnen''. Het architectenbureau bevestigt dit inderdaad tegenover Trouw.

Naar Nederlandse maatstaven wordt de Essalaam-moskee overigens wťl conservatief. Boutaher: ,,Vrouwen en mannen samen is gewoon niet normaal. Vrouwen zijn privť. Je moet er toch niet aan denken dat er een mooie vrouw naast je komt zitten tijdens het gebed. Dan wil je gelijk een afspraakje maken, en dat kan natuurlijk niet''.

In de Surinaamse Taibah-moskee die in Amsterdam-ZuidOost gebouwd gaat worden, en ook de grootste van Nederland moet worden, kun je een plekje kopen. Van de 3.000 gebedsplaatsen zijn er al 1.600 verkocht Š 110 euro. Van de 120 pilaren of heipalen zijn er nog 80 in de aanbieding (2.250 euro). Ook gewone giften zijn meer dan welkom, zegt Mohammed Gaffer van het bestuur van de moskee. Want de bankgarantie is nog steeds geblokkeerd. Terwijl de moskee toch al lang klaar had moeten zijn. De moskee moet vier minaretten krijgen van 30 meter hoog en kost in totaal 3,2 miljoen euro.

Van de Sultan Ahmet moskee in Zaandam, wat nu de grootste moskee van Europa zou zijn, wil Ahmet Altikulac van het moskeebestuur er niets over kwijt: ,,Het maakt mij niet uit. Waarom discussie?''.

Het is nog maar de vraag of al de grote moskeeŽn in de toekomst ook volop bezocht zullen worden. Vooral oudere mannen bezoeken nu de moskee. 60% van de moslims in Nederland is jonger dan 25 jaar en daarvan bezoekt minder dan 10% soms een moskee.

Bevolkingsgroei laagste in twintig jaar

Met een toename van 65.000 mensen is de bevolkinsgroei in Nederland de laagste in twintig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2001 kwamen er nog 125.000 Nederlanders bij. Op 1 januari 2004 zullen er in ons land 16,3 miljoen mensen wonen.

Volgens het CBS zullen er komende jaren steeds minder mensen bijkomen. Dat heeft deels te maken met de vergrijzing. Anderszijds zullen er de komende jaren meer mensen uit ons land vertrekken dan er binnen zullen komen. Het CBS schat die cijfers voor de komende twee jaar op 100.000 migranten tegenover 102.000 emigranten.

Vrouw en zoon vastgebonden door bankrover

Bld- en Marije hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Drie jongens uit Assen zijn zondag opgepakt na een mislukte bankoverval op een bank in het Friese Oldeberkoop. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Leeuwarden gezegd.

De jongens, twee van zeventien en ťťn van achttien jaar, waren een woning in het Friese Steggerda binnengedrongen. Daar woonde een medewerker van de bank. De overvallers bonden een vrouw en haar zoon vast en dwongen de man mee te gaan naar de bank.

De bankmedewerker liet de overvallers echter weten dat hij hulp nodig had van een collega. Zijn belagers vonden het prima dat hijzelf die collega op ging halen en bleven zelf wachten bij de bank. Maar de bankmedewerker ging in plaats van naar zijn collega naar de politie, die even later bij de bank arriveerde. Daar zag men nog net een auto met grote vaart wegrijden.

Er volgde een korte achtervolging, maar de bestuurder van de wagen raakte de macht over het stuur kwijt en belandde in een sloot. De politie heeft bij de verdachten inmiddels huiszoeking verricht. Meerdere arrestaties worden niet uitgesloten.

Shearer mag terug bij het Engels Team

ssj_reaper en tolgashakur wisten ons vandaag het volgende te melden:
Indien Alan Shearer terugkomt op zijn beslissing om niet meer uit te komen voor het Engelse nationale team dan is hij weer volop kandidaat voor een plek in de selectie.

Met de blessures die Michael Owen heeft, is men gaan kijken naar de andere Engelse spitsen. Daarbij kan men haast niet om Alan Shearer heen. Dit seizoen heeft hij al dertien keer gescoord in veertien wedstrijden.

De assistent-bondscoach van Engeland, Tord Grip, heeft aangegeven dat ze Shearer niet teveel willen pushen, maar hem wel zullen vragen om er over na te denken. De keuze is aan Shearer, maar als hij wil kan hij erbij zijn deze zomer bij het EK in Portugal.

Levenslang voor Duitse kindermoordenaars

In Duitsland zijn de twee moordenaars van de kinderen Tom en Sonja Spreeberg, conform de eis tot levenslang veroordeeld. De 33-jarige conciŽrge Markus Lewendel en de 28-jarige computertechnicus Markus Wirtz misbruikten bovendien de 9-jarige Sonja twee dagen voordat zij haar vermoorden.

De 11-jarige Tom werd op de dag van de ontvoering al vermoord, zijn zusje twee dagen later.

Tijdens het proces zei Lewendel dat hij mede gedreven werd door haat jegens de kinderen die hem als conciŽrge het leven zuur hebben gemaakt. Wirtz zei dat hij steeds, als hij op zijn werk werd gepest of beledigd, thuis erover fantaseerde om macht over jonge meisjes uit te oefenen.

Prins geeft dochter morgen aan

Prins Willem-Alexander geeft zijn dochter dinsdag aan bij de burgerlijke stand in Den Haag. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst laten weten. Dan zal Nederland ook weten hoe het nieuwe prinsesje gaat heten. Gisteren zei de prins nog dat hij en MŠxima nog geen naam hadden, omdat ze het geslacht van de baby tot de geboorte nog niet wisten en wilden weten.

De prins wordt om 10 uur door burgemeester van Den Haag ontvangen in het Oude Stadhuis. Minister-president Balkenende en de vice-president van de Raad van State Tjeenk Willink zullen bij de daaropvolgende aangifte aanwezig zijn.

De pasgeboren dochter van MŠxima en Willem-Alexander

De koninklijke baby (foto: RVD)


_
Alle FOK!-links rondom de geboorte van het nieuwe prinsesje op een rijtje:

Bericht dat MaximŠ in het ziekenhuis is opgenomen.
Bekendmaking van de geboorte.
Het wapen van het nieuwe kind.
101 saluutschoten voor de nieuwe prinses.
Bekendmaking van de zwangerschap.
Kroonprins Willem-Alexander toont dochter.
Het prinselijk paar mag weer naar huis.
Mega-beschuit voor MaximŠ.
Nederland keek massaal naar babynieuws
Fotoreportage van FOK! over de baby, met dank aan ploepkonijn.

Vrouw slaapt al acht jaar niet meer

Doktoren in RoemeniŽ staan versteld, nadat ze een vrouw hebben onderzocht die beweert in geen acht jaar een oog dicht te hebben gedaan.

De 58-jarige Maria Stelica ontwikkelde de slapeloosheid na de dood van haar moeder, acht jaar geleden. Ze ging meteen naar doktoren. "Eerst kon ik niet slapen, hoewel ik dat wel probeerde, omdat ik bang was om over mijn moeder te dromen. Maar na een tijdje had ik dat niet meer nodig, en zelfs slaappillen krijgen me nu niet in slaap," aldus Stelica.

De doktoren, die verschillende testen hebben gedaan bevestigen het verhaal van de vrouw, maar kunnen geen medische verklaring geven.

Wat is dit - Seizoen 2 - Deel 1

Welkom allemaal bij deel 2 van "Wat is dit?".
Seizoen 2 heeft een weekje langer op zich laten wachten dan de bedoeling was maar hier issie dan toch
Speel iedere week mee en maak kans op de hoofdprijs: 2 Vrijkaartjes voor Snowdome in Den-haag!!!! Zie voor meer informatie www.snowdome.nl

De highscores & regels zijn hier te vinden!
Succes namens de hele weblog crew

Poging 1 (Maandag)

Poging 2 (Dinsdag)

Poging 3 (Woensdag)

Uitslag

Politie Heiloo pakt paardenaanrander

Vans had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Heiloo, vlakbij Alkmaar, is gisterochtend een man aangehouden wegens het aanranden van een merrie. Een getuige die in een stal paarden wilde gaan verzorgen zag 's ochtends een vreemde man wegvluchten. Omdat er al langer paarden in de stal seksueel misbruikt worden, sloeg de getuige meteen alarm.

De getuige wist de politie, die snel ter plekke was, een signalement te verstrekken. Kort hierna kon er een man uit Heiloo worden aangehouden. Inmiddels heeft hij bekend de bewuste merrie te hebben aangerand.

Een dierenarts heeft de merrie onderzocht en constateerde een lichte zwelling van het geslachtsdeel. Het onderzoek wordt voortgezet.

Ferguson langer bij Manchester United

tolgashakur wist ons vandaag het volgende te melden:

Alex Ferguson heeft met Manchester United overeenstemming bereikt over een nieuw contract dat tot 2007 gaat lopen.

Na de geruchtenstroom in de Engelse tabloids dat het nieuwe contract niet door zou gaan vanwege gezondheidsproblemen, zal het toch binnenkort worden getekend. Ferguson, die al 8 landstitels haalde met Manchester United, zal nog 3 seizoenen extra aanblijven.

Volgens Ferguson zijn de hartproblemen niks waar men zich zorgen om moet maken en kan hij echt nog wel een paar jaar mee als manager: 'Ik kon of de rest van mijn leven aspirine slikken of in het ziekenhuis een behandeling ondergaan waardoor mijn hartslag weer regelmatig is. Ik ging voor het tweede, omdat ik wist dat als het mislukte er geen gevaar aan vast zat.'

Tevens bevestigt Ferguson in een interview met skysports de mogelijkheid tot het aantrekken in januari van een spits in steun van Van Nistelrooy. "Man U speelt altijd op zijn best als het beschikt over 4 spitsen en zo wordt de druk ook wat verlicht bij Ruud", aldus Sir Alec.

Deze uitspraak versterkt de geruchten over een mogelijk vertrek, alsook de hoge plaats van Mateja Kezman op het verlanglijstje van Man U.
Bron tweede deel: Sky Sports

Pienaar na winterstop weer inzetbaar

tolgashakur wist ons vandaag het volgende te melden:

Steven Pienaar zal na de winterstop weer voor Ajax uitkomen.

De Zuid-Afrikaanse middenvelder herstelt langzaam van een zenuwblessure. Pienaar liep de blessure op toen hij bij een dijbeenkwetsuur te lang met ijs werd behandeld.

Pienaar kwam dit seizoen zeven competitieduels in actie, waarin hij twee maal scoorde. Hij speelt sinds 2001 bij de Amsterdammers.

Mijlpaal voor Van Hooijdonk

tolgashakur wist ons vandaag het volgende te melden:
Pierre van Hooijdonk heeft een mijlpaal in zijn leven bereikt in het duel van FenerbahÁe uit tegen AnkaragŁcŁ.

In het met 1-4 gewonnen duel in de Superlig wist Van Hooijdonk tweemaal te scoren, waardoor hij nu 301 doelpunten achter zijn naam heeft staan.

17 September 1989 maakte de international zijn eerste profdoelpunt. Dit deed hij in het 1-1 gelijkspel tegen Cambuur Leeuwarden in het shirt van RBC Roosendaal.

Nieuwe sponsoren voor Williams

Vandaag is bekend geworden dat Williams met twee nieuwe bedrijven in zee zal gaan.

Naast Sauber, Jaguar, Toyota, Jordan en Minardi zal ook Williams volgend jaar Puma als kledingsponsor hebben. Puma zal de raceschoenen leveren, iets wat ze als sinds de jaren 70 doen. Daarnaast zullen zij ook het van kleding voorzien en zorgen voor de brandbestendige racepakken. Verder zal er ook een kledinglijn voor de fans komen.

Na Ferrari (Vodafone) en McLaren (T-Mobile) is Williams het derde team dat met een telecombedrijf in zee gaat. O2 zal zorgen voor de WAP en SMS-diensten van Williams.

Motorsport Director Mario Theissen zegt dat het team erg blij is met de inzet van deze bedrijven. "Ze passen goed bij BMW en zullen een uitstekende aanvulling zijn op onze sponsorportfolio."

Clubs niet verplicht spelers af te staan

Bij monde van voorzitter Blatter heeft de FIFA laten weten dat clubs niet verplicht zijn spelers voor de Olympische elftallen tijdens de kwalificatiereeks af te staan.

De Olympische kwalificatiewedstrijden maken geen deel uit van de officiŽle FIFA kalender en zijn geen officiŽle FIFA wedstrijden. Hierbij draait het voornamelijk om het Zuid-Amerikaanse Olympische kwalificatietoernooi dat in januari wordt gehouden.

Clubs en nationale bonden zullen samen moeten bepalen of spelers worden geselecteerd en vrijgegeven voor dit toernooi. In Nederland draait het onder meer om Maxwell die bij Ajax twee competitiewedstrijden zou missen.

Bos pleit voor Amerikaans immigratiemodel

De fractieleider van de PvdA, Wouter Bos, vindt dat Nederland soepeler moet zijn bij het toelaten van arbeidsimmigranten. Bos vindt echter wel dat er eisen gesteld mogen worden aan die immigranten. Zij moeten bijvoorbeeld niet direct aanspraak kunnen maken op alle rechten van de verzorgingsstaat. Bos pleit voor een beleid naar het voorbeeld van grote immigratielanden als Amerika en AustraliŽ.

De PvdA-voorman vindt dat van deze landen geleerd kan worden dat bij immigratie gekeken mag worden naar de kosten en baten voor het ontvangende land. "Dat leidt tot betere kansen op integratie en een minder verkrampte houding tegenover arbeidsmigratie." Bos denkt dat die kramp nu zo groot is dat Nederland zelfs de immigratie belemmert van hoog opgeleide mensen uit China en India. Volgens Bos is dat een gevolg van de zeer streng verhoogde leges, die bedoeld waren om de immigratie van andere groepen af te remmen.

"Kabinet voert politiek van angst en vermijding"

Bos vindt het de omgekeerde wereld dat Nederland bij gezinsvorming eisen stelt aan de partner die al hier is, in plaats van de komende partner. Hij vindt het verdedigbaar dat migranten die vrijwillig naar Nederland komen, zoals economische migranten en bruiden, anders behandeld zouden worden dan vluchtelingen. Zij mogen bijvoorbeeld pas na een tijdje aanspraak maken op sociale voorzieningen. Voor de vluchtelingen moet Nederland altijd een vrijhaven blijven.

Volgens de PvdA-leider voert het kabinet in de kwestie van integratie een "politiek van angst en vermijding". Problemen worden niet opgelost maar weggeschoven of afgeweerd. Als voorbeeld daarvan noemde Bos het voorstel van vice-premier Zalm om de stichting van nieuwe islamitische scholen tegen te gaan. Bos zei dat dat gebeurt onder het mom van voorkoming van leerachterstanden. "Maar voor scholen met achterstandsproblemen trekt Zalm geen cent uit. Dat vind ik cynisch."

"In zichzelf gekeerde oestermentaliteit"

De PvdA vindt dat scholen een afspiegeling moeten zijn van de wijk waarin ze staan. Ook als dat betekent dat ze helemaal zwart zijn. Als er achterstanden ontstaan, moeten die bestreden worden. Bos zegt dat de VVD, als haar bezwaren tegen achterstandsscholen serieus zijn, consequent moet zijn en leerlingen elders onderbrengen. "Maar dat zie ik de VVD nog niet doen," aldus Bos. Hij vindt dat het integratiebeleid van het huidige kabinet getuigt van "een in zichzelf gekeerde oestermentaliteit die haaks staat op de open oriŽntatie waar Nederland groot mee is geworden".

Positie Rijkaard bij Barcelona ter discussie

De positie van Barcelona trainer Rijkaard is na de nederlaag tegen Real Madrid onder druk komen te staan.

Na het grote verlies tegen Malaga en het pijnlijke verlies tegen Real Madrid lijkt Frank Rijkaard niet meer zo sterk in het zadel te zitten. De witte zakdoekjes komen langzamerhand tevoorschijn en ook voorzitter Laporta kijkt kritisch toe.

Rijkaard zelf begrijpt de delicate positie:
"Mijn situatie is net als die van het team, erg delicaat. Maar er is nog genoeg tijd om hier iets aan te doen. Verliezen van Real Madrid is voor iedereen moeilijk die Barca een warm hart toedraagt. Het moet nu ook gewoon eens een keer meezitten"

Met nog maar een aantal wedstrijden tot de winterstop en geen geld voor nieuwe aankopen is winst in de komende wedstrijden erg belangrijk.

Dode vrouw in woning Hoogezand gevonden

Gistermorgen heeft de politie in een woning in Hoogezand een dode vrouw aangetroffen. Het gaat om de 30-jarige bewoonster van het pand. Het sterke vermoeden bestaat dat de vrouw door een misdrijf om het leven is gekomen.

Later op de dag heeft de 30-jarige echtgenoot van het slachtoffer zich bij de politie gemeld. Hij verklaarde dat hij zijn vrouw had vermoord. Hij had hun twee kinderen van zeven en tien jaar oud bij zich. De man is voor verhoor ingesloten.

Inmiddels is in de woning en de omgeving hiervan uitgebreid sporenonderzoek uitgevoerd. Vandaag zal door de technische recherche op het lichaam van de vrouw sectie worden verricht. Een team van tien personen is belast met het onderzoek van dit gezinsdrama. Wat de aanleiding voor de moord is geweest, is nog onbekend.

President Bush een "miserable failure"

marco had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wanneer de afgelopen weken met Google gezocht werd op de woorden "miserable failure", stond bovenaan bij de resultaten een link naar de officiŽle biografie van George W. Bush. In de biografie van de Amerikaanse president zijn deze twee woorden echter nergens te vinden.

Dit is geen grap van Google. Webloggers over de hele wereld zijn eind oktober begonnen met 'Google bombing': links plaatsen naar de biografie van Bush, gelabeld "miserable failure". Zoekmachines als Google indexeren deze links en leggen zo de link tussen de biografie en de woorden "miserable failure". De woordvoerder van het Witte Huis, Ken Lisaius, en Google hebben nog geen commentaar geleverd op deze actie.

Nederland keek massaal naar babynieuws

Het nieuws van de geboorte van het nieuwe prinsesje is massaal bekeken gisteren. Uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek blijkt dat.

Zo keken 4.427.000 belangstellenden naar het acht uur journaal van de NOS. De toespraak van premier Balkenende (Ned. 2, 18.16 uur) was goed voor 2.144.000 kijkers.

Ongeveer 6,5 miljoen mensen zagen zondagavond hoe prins Willem-Alexander trots zijn dochter voor het eerst op televisie liet zien. Daarmee is dit het meestbekeken tv-moment van 2003.

De pasgeboren dochter van MŠxima en Willem-Alexander
De koninklijke baby (foto: RVD)


_
Alle FOK!-links rondom de geboorte van het nieuwe prinsesje op een rijtje:

Bericht dat MaximŠ in het ziekenhuis is opgenomen.
Bekendmaking van de geboorte.
Het wapen van het nieuwe kind.
101 saluutschoten voor de nieuwe prinses.
Bekendmaking van de zwangerschap.
Kroonprins Willem-Alexander toont dochter.
Het prinselijk paar mag weer naar huis.
Mega-beschuit voor MaximŠ.
Fotoreportage van FOK! over de baby, met dank aan ploepkonijn.

Kabinet wil BV-rechten versoepelen

Onder druk van de Europese concurrentie is het kabinet van plan om de wettelijke eisen voor besloten vennootschappen (bv's) vereenvoudigen en versoepelen. Het kabinet hoopt hiermee het ondernemingsklimaat in Nederland te verbeteren. Bovendien hoopt het kabinet hiermee de bureaucratie terug te dringen.

Dat zegt staatssecretaris Karien van Gennip in een vraaggesprek met Het Financieele Dagblad. Vandaag zal ze een brief met de voorstellen naar de Tweede Kamer sturen. In de brief heeft Van Gennip het ondernemerschapsbeleid van de komende jaren uitgestippeld. …ťn van de punten uit de brief behelst het aanpassen van het Nederlandse bv-recht. Juristen sluiten zich bij Van Gennip aan. Ze zijn van mening dat het bv-recht internationaal verouderd is.

"We moeten kijken wat onze buurlanden aan het doen zijn. Daar is het recht flexibeler. Ik hoor van bedrijven dat ze op dat punt het vestigingsklimaat van Nederland beoordelen, zo zegt Van Gennip.

DiscussiŽren over geldzaken van A tot Z? Dat kan in het Werk, Geldzaken & Recht forum van FOK!

Advocaat bespreekt contractverlenging

Dick Advocaat zal deze maand met de directie van de KNVB om de tafel gaan zitten over zijn toekomst bij het Nederlands Elftal.

Het contract van Advocaat loopt tot en met het komende EK in Portugal. Ook zou hij een belangrijke kandidaat zijn om het Nederlands Elftal te leiden naar de wereldkampioenschappen van 2006 in Duitsland.

KNVB Directeur Henk Kesler zegt tevreden te zijn over advocaat. Hoe de bondscoach er zelf over denkt is nog niet bekend maar hij heeft wel eens door laten schemeren dat hij best wel weer bij een club aan de slag zou willen.

Japanner op proef bij ADO

De komende anderhalve week zal de 25-jarige Japanse middenvelder Kazuyuki Toda bij ADO Den Haag op proef meetrainen.

Toda speelde in eigen land 167 wedstrijden voor Shimizu S-Pulse. Deze club verhuurde hem sinds januari 2003 aan het Engelse Tottenham Hotspur. Mocht de speler bevallen dan zal ook ADO de speler huren.

In Japan is Toda een bekende speler en tijdens het WK in Japan en Zuid-Korea was hij basisspeler in het Japanse elftal.

[Upd]Galasek niet fit voor Brugge

Tomas Galasek is fit verklaard voor de Champions league wedstrijd van Ajax tegen Club Brugge.

Ronald Koeman heeft de speler opgenomen in de selectie nadat zondag bij een scan bleek dat er geen afwijkingen waren in zijn bovenbeen.

Wel zullen Trabelsi, O'Brien, Sikora, Yakubu en de tot het eind van dit jaar uitgeschakelde Steven Pienaar niet in actie komen. Zlatan Ibrahimovic viel vroeg in de laatste training uit omdat hij last had van zijn teen. Hoogstwaarschijnlijk zal hij wel fit zijn voor de wedstrijd. Wel is nog niet bekend of Koeman hem een basisplaats toe zal kennen omdat de speler een week niets heeft kunnen doen.

08/12/2003 22.13 uur
VI.nlmeldt ons vanavond dat Galasek uiteindelijk toch niet mee zal doen morgen tegen Club Brugge. Al was er op de echo van het bovenbeen geen afwijkingen te zien, Galasek blijft te veel last er van houden om morgen aan te treden voor de Champions League-wedstrijd.

[Upd]Moens naar Genoa

Oscar Moens zal maandag hoogstwaarschijnlijk een contract tekenen bij de Italiaanse serie B-club Genoa.

Dit is bekend gemaakt door de zaakwaarnemer van de 31-jarige doelman. De zaak is voor 99% rond en Oscar Moens zou dolgraag naar de club willen.

De afgelopen jaren heeft Moens bij AZ onder contract gestaan maar heeft door een arbeidsconflict weinig gespeeld en is het contract van de keeper afgekocht. Hierdoor kan Moens transfervrij vertrekken.

Update 23:00
Moens heeft vandaag reeds het contract met Genoa getekend. Hij zal het komend halfjaar voor de Italiaanse club uitkomen. De club nam bovendien een optie op Moens voor nog eens drie jaar, indien hij voldoet.

Vakbond eist extra pauzes voor kerstmuziek

"Wie zijn personeel onafgebroken blootstelt aan kerstmuziek, maakt zich schuldig aan geestelijke wreedheid." Om deze reden eist de Duitse dienstenvakbond Verdi extra pauzes voor winkelpersoneel dat de hele dag moet werken met kerstmuziek.

De Berlijnse vakbondsleider Roland Tremper is zelfs van mening dat de muziek schadelijk is voor de gezondheid. In Bild am Sonntag laat Tremper weten dat de muzieksterkte in winkels meer en meer toeneemt. Bild am Sonntag citeert een psycholoog, die waarschuwt voor hoofdpijnen, duizeligheid, slapeloosheid en zelfs een verhoogd risico op infecties door de 'muziekterreur'.

Ludger Visse van de werkgroep tegen voor Lawaaibestrijding pleit om deze reden voor een loontoeslag voor het winkelpersoneel dat met deze muziek dient te werken. "Muziek betekent een extra stressfactor waar extra salaris tegenover moet staan."

De kritiek wordt door enkele Duitse winkelketens serieus genomen. Zo is het aantal kersthits in de filialen van warenhuis Karstadt al drastisch gereduceerd. Volgens woordvoerder Michael Scheibe echter niet alleen om het personeel te sparen. "Bij ons hebben veel klanten geklaagd over de muziek."

Historisch pand in Vught afgebrand

Arno had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Door nog onbekende oorzaak is gisterenochtend het historische pand Zionsburg, aan de Taalstraat in Vught, volledig uitgebrand.

Het pand is in eigendom van Ewald Marggraff, die al jaren in onmin leefde met de gemeente, na een eerdere brand in een ander historisch pand in Vught. Deze liet hij nadien jaren lang verpauperd staan, tot grote ergernis van vele Vughtenaren.

Later werd bekend gemaakt dat de tachtigjarige eigenaar dood werd aangetroffen in de resten van het pand.

Vandaag zal het onderzoek naar de brand worden voortgezet. Naast een uitgebreid fotoverslag van de brand, schrijft de bron ook een stuk over de historie van het pand.

C1000 staakt omstreden reclamecampagne

Een pikante ruzie binnen de supermarktenwereld. Zo dreigden Albert Heijn en C1000 een conflict voor de rechter uit te vechten. Inzet van Albert Heijn, het stopzetten van een vergelijkende reclamecampagne van C1000. Vanwege het dreigement van Albert Heijn, om een geding aan te spannen, heeft C1000 besloten de campagne vanaf vandaag te staken.

Vorige week maakte C1000 reclame in de media met de tekst: "We waren goedkoper, we zijn goedkoper en we zullen altijd goedkoper zijn. Sorry Appie." Deze tekst viel niet in goede aarde bij Albert Heijn. "Wij zijn niet tegen prijsvergelijkingen, maar als zij niet volgens de spelregels zijn, zullen wij onze concurrenten daarop aanspreken", aldus een woordvoerder van Albert Heijn.

Albert Heijn gaf afgelopen vrijdag aan een kort geding aan te willen spannen tegen C1000. C1000 trok daarop zijn conclusie en besloot de campagne stop te zetten. "Het was bedoeld als kwinkslag, maar zo werd het door Albert Heijn niet opgevat. Aangezien we onze concurrenten niet willen beledigen, hebben we besloten de campagne te beeindigen", zo zei een woordvoerder van C1000.

Het conflict is opmerkelijk te noemen, omdat Ahold het moederbedrijf is van Albert Heijn en ook 73 procent van Schuitema bezit. C1000 behoort tot Schuitema. Vorige week won Albert Heijn ook al voor de rechter een conflict met Edah. De rechter was van mening dat de prijsvergelijkende reclame van Edah niet duidelijk genoeg was, omdat niet werd aangegeven welke producten met elkaar werden vergeleken.

Zware sneeuwstormen teisteren de VS

Bob-B had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het noordoosten van de Verenigde Staten zucht onder een vroege winter. Grote delen zijn na een zware sneeuwstorm onder een dik pak sneeuw komen te liggen. Alleen zaterdag al viel er gemiddeld meer dan 30 centimeter sneeuw, wat onder meer grote hinder in het luchtverkeer veroorzaakte. Boston International Airport schrapte 325 vluchten, op de luchthaven van Newark, New York, vielen zeker honderd vluchten uit.

Volgens de meteorologen in Boston kan er nog veel meer sneeuw worden verwacht. De stormen die Boston teisterden waren de zwaarste in de decembermaand, in meer dan dertig jaar.

Ook in New York sneuvelden records, met onder meer 50 centimeter sneeuw in de Bronx. Ook de hoofdstad Washington en omringende staten zijn bedolven onder de sneeuw. De staat New Jersey rapporteerden al verkeersdoden als gevolg van de sneeuw.

Zimbabwe stapt uit het Gemenebest

President Mugabe De president van Zimbabwe, Robert Mugabe, heeft gisteren gezegd uit het Britse Gemenebest te stappen. De actie volgt op het bekend worden van de verlenging van de tijdelijke uitsluiting van Zimbabwe. Mugabe heeft zijn besluit per telefoon aan de leiders van Jamaica, Nigeria en Zuid-Afrika meegedeeld.

Zimbabwe werd in maart 2002 geschorst, nadat president Mugabe daar de verkiezingen had gewonnen. Dit gebeurde volgens waarnemers met veel intimidatie en onregelmatigheden.

Gisteren had een commissie, bestaande uit zes landen van het Gemenebest, besloten dat de schorsing moet voortduren. Diverse bronnen meldden dat met name Zuid-Afrika voorstander was om Zimbabwe weer tot de organisatie toe te laten. Groot-BrittanniŽ en onder meer Canada waren daarop tegen. Als de uitsluiting langer duurt, zou dat Mugabe dwingen om zijn beleid te veranderen, zo verwacht men.

'Al-Qaeda steeds meer actief in Irak'

L.Mo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Irak: icoontje Al-Qaeda blijkt haar activiteiten steeds meer te ontplooien in Irak. Voorheen was dit vooral in Afghanistan. Dat schrijft het Amerikaanse weekblad Newsweek op basis van gesprekken met Talibanleden.

Zo hebben drie topfunctionarissen van Al-Qaeda gezegd dat de Afghaanse Talibanstrijders vorige maand al van plan waren om een groot deel van hun strijders naar Irak te willen verhuizen. Daarnaast meldt Newsweek dat de terroristische organisatie zijn maandelijkse bijdrage van 2,5 miljoen euro aan de Taliban met de helft terug heeft gebracht.

De ontmoeting tussen de Al-Qaeda-leden en twee vertegenwoordigers van Talibanleider Mullah Omar had enkele weken plaatsgevonden het gebergte van de Afghaanse provincie Khost. Het nieuwsblad meldt in haar publicatie dat Osama Bin Laden hoogstpersoonlijk de verhuizingsoperatie heeft aanbevolen. Zo zou het een unieke kans zijn om in Irak en buurlanden als Turkije 'Amerikaanse kruisvaders' en hun coalitiegenoten om het leven te brengen.

Bronnen binnen Al-Qaeda melden dat Mullah Omar wanhopig gereageerd op de schijnbare tactiekwijziging van de strijders, omdat hij deze mensen jarenlang voorzien heeft van onderdak. De vertegenwoordigers van de islamitische terreurorganisatie zouden op de bijenkomst wel hebben geadviseerd om de samenwerking in Afghanistan voort te zetten.

Het bericht van Newsweek wordt door een Amerikaanse functionaris tegengesproken. Hij deed dit via het persbureau Reuters. Zo zegt de functionaris in een reactie dat er volgens de inlichtingendiensten geen aanwijzingen zijn voor een grootschalige verschuiving van militante moslimstrijders.

Poetin lijkt Russische verkiezingen te winnen

President Poetins partij Verenigd Rusland heeft naar alle waarschijnlijkheid de parlementsverkiezingen in Rusland gewonnen. Zijn partij komt na het tellen van 35 procent van de stemmen op ruim 36 procent, tegen ruim 23 procent vier jaar geleden.

De communistische partij wordt nagenoeg gehalveerd met 12,9 procent van de stemmen. Hiermee komen ze na de ultra-nationalistische partij van Zjirinovski, de LDPR, in de kamer. Laastgenoemde partij won 13,2 procent van de stemmen.

De twee liberale partijen komen hoogstwaarschijnlijk niet in het Russische parlement, omdat ze de kiesdrempel van vijf procent niet weten te behalen. De partij Moederland staat op 8,1 procent van de stemmen. De partij heeft zoals werd verwacht veel kiezers weggetrokken van de communistische partij.

De parlementsverkiezingen in Rusland worden gezien als de serieuze test voor de presidentsverkiezingen, volgend jaar in maart. Hoewel aanvankelijk werd gevreesd dat er te weinig stemmers zouden komen opdagen om de uitslag geldig te laten zijn, kwam toch zeker dertig procent van de 107 miljoen stemgerechtigden opdagen. De landelijke kiesdrempel was 25 procent.

Enorme beschuit voor MŠxima

"Alleen voor beschuit kom ik eruit." Dat zal de jongste oranjetelg gedacht hebben na het horen van het plan van Ruud Bottemanne. Deze leraar, die aan de Fontys Hogeschool Wageningen bakkersleraren opleidt, biedt haar ouders namelijk een beschuit van 25 kilo aan.

Het baksel, dat een meter in doorsnede zal gaan hebben, staat gelijk aan 1500 gewone beschuitjes. Bottemannen zal de eerste MŠxima-beschuit maandag samen met zijn leerlingen bakken, om er vervolgens witte chocolade overheen te gooien. Dat vervangt de roomboter die er normaalgesproken op hoort. Vervolgens komen de muisjes eroverheen en tot slot moet de naam van de baby er nog op.

De bakker wil met zijn actie aandacht vragen voor de bakkerssector, die in een slechte situatie verkeert. Of hij zijn baksel ook daadwerkelijk kan aanbieden is nog niet bekend, daarover moet hij nog contact opnemen.

Overigens zullen in de komende week diverse producten op de markt verschijnen die met de geboorte te maken hebben.

Prins en prinses met dochter naar huis

Prins Willem-Alexander, prinses MŠxima en hun dochter zijn zondagavond uit het Bronovo-ziekenhuis vertrokken. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst officieel medegedeeld.

Prins Willem-Alexander ging alleen naar huis. Hij schudde bij zijn vertrek diverse handen van de in de kou kleumende oranjefans en nam enkele cadeaus van hen aan. Prinses MŠxima verliet met haar dochter ongezien het ziekenhuis via een andere uitgang.

Inmiddels heeft de Rijksvoorlichtingsdienst ook een officieel felicitatieregister geopend op internet. Ook kunnen belangstellenden in Paleis Noordeinde, Koninklijk Paleis Amsterdam en museum Paleis Het Loo vandaag vanaf 13.00 uur terecht voor het tekenen van een felicitatieregister. Tot en met 12 december zullen vervolgens Paleis Noordeinde en Paleis het Loo van 9.00 uur tot 17.00 uur geopend zijn voor schriftelijke felicitaties.

Wat is dit? Seizoen 2 - Scorelijst

Wat is dit? Seizoen 2 - Scorelijst
Welkom allemaal bij seizoen 2 van het blog-spelletje Wat is dit!!!

Speel iedere week mee en maak kans op de hoofdprijs:
2 Vrijkaartjes voor Snowdome in Den-haag!!!!
Kijk voor meer informatie op www.snowdome.nl


Deel 1 (gesloten)
Deel 2 (gesloten)
Deel 3 (gesloten)
Deel 4 (gesloten)
Deel 5 (gesloten)
Deel 6 (gesloten)
Deel 7 (gesloten)
Deel 8 (gesloten)
Deel 9 (2 Feb 2004)
Deel 10 (9 Feb 2004)
Deel 11 (16 Feb 2004)
Deel 12 (23 Feb 2004)
Deel 13 (1 Maart 2004)
Deel 14 (8 Maart 2004)
Deel 15 (15 Maart 2004)

De score lijst is hier te vinden...


Regels:
Iedere maandag staat er een nieuwe foto op de FOKweblog. Als deze foto niet in 1 keer geraden wordt door een user volgt er per dag een nieuwe, iets duidelijkere, foto.
Je mag 1x per gepost plaatje een poging doen, of binnen 15 minuten veranderen!
Je kan 6 punten per goed antwoord verdienen. Is het antwoord denk je al gegeven door een andere user dan kun je meeliften maar hier krijg je maar 3 punten voor! Ben je heel erg warm volgens de jury qua antwoord? dan kun je hiermee nog 2 punten verdienen!
Alle users mogen mee doen aan dit spel!
Niet eens met de score? Mailen kan naar Flat_erik@fok.nl
FOK Crew ook in seizoen 2 uitgesloten van deelname
Hierboven kun je de lijst met winnaars vinden.
Bij deze wil ik iedereen bedanken die elke keer meedoen met het spel!

Uitslag ronde zeven

Ronde zeven is afgelopen. De punten zijn weer opgeteld, het uitgestelde duel Roda JC-Ajax zal later nog punten opleveren.

De ronde werd gewonnen door de-hunter met een respectabel aantal van 112 punten. kabouter2000 en S.p.o.c.k volgden op zeven punten achterstand.

We hebben een nieuwe leider in de stand, wouwter heeft zijn plaats overgedaan aan shinji_united (410). wouwter blijft op 8 punten nog tweede en ziet kabouter2000 naderen (398), polopolo maakt bijna aanspraak op een podiumplek.

Ronde acht zal komende vrijdag aanvangen. Ieder weer veel succes met een eventuele transfer!

FOK!Managercrew


Ronde 8:
12/12 Roda JC - NAC Breda
13/12 RBC Roosendaal - SC Heerenveen
13/12 PSV - RKC Waalwijk
13/12 ADO Den Haag - Willem II
13/12 FC Twente - Feyenoord
14/12 FC Volendam - AZ
14/12 NEC - Vitesse
14/12 AFC Ajax - FC Utrecht
14/12 FC Zwolle - FC Groningen
19/12 SC Heerenveen - Roda JC
20/12 NAC Breda - RBC Roosendaal
20/12 Vitesse - PSV
20/12 NEC - FC Zwolle
21/12 FC Groningen - Willem II
21/12 FC Twente - AFC Ajax
21/12 RKC Waalwijk - Feyenoord
21/12 FC Utrecht - FC Volendam

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
©FOK.nl e.a.