Duitse thuisfront is ontvoeringen beu

De twee Duitsers en een Ier die vermist worden in het zuidoosten van Iran, zijn ontvoerd door drugshandelaren. De criminelen eisen vijf miljoen euro losgeld. De ontvoering vond al eind vorige week plaats in de provincie Sistan-Baloetsjistan, die zowel grenst aan Pakistan als aan Afghanistan.

In Duitsland begint men een beetje ''moe'' te worden van landgenoten die naar onveilige gebieden op vakantie gaan en in de problemen komen. De drie die nu ontvoerd zijn waren op fietsvakantie, in een regio die bekend staat als zeer onveilig.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels een crisisteam opgezet om de vrijlatingsonderhandelingen te begeleiden, maar tegelijkertijd gaan er meer en meer stemmen in Duitsland op om niets meer te doen voor toeristen die zichzelf als ''wandelende dollarbiljetten'' aanbieden in gebieden waar het vragen is om moeilijkheden.

Onlangs betaalde de Duitse overheid 4,5 miljoen euro om de in de Sahara ontvoerde toeristen, onder wie negen Duitsers en een Nederlander, vrij te kopen en naar Duitsland terug te vliegen. De Duitsers in die groep hebben wél een rekening gekregen voor de transportkosten, maar het miljoenenlosgeld heeft de staat betaald.

De ontvoering in Iran is het werk van de Iraanse bandieten- en drugshandelbende Sjah-Bachsj. In 1999 ontvoerden ze al eens drie Spaanse en een Italiaanse toerist, die na betaling van losgeld zijn vrijgelaten.