Pianist Buena Vista Social Club overleden

Beetle had ons via de newssubmit het volgende vertaalde en herschreven bericht te melden:

De Cubaanse pianist Rubén Gonzalez, één van de muzikanten die de Buena Vista Social Club vormden, is op 84-jarige leeftijd overleden.

Gonzalez werd een superster in de jaren negentig, maar zijn carrière begon in de jaren veertig in het Tropicana Cabaret van Havana. In de jaren vijftig en zestig was Gonzalez een trendsetter in de moderne Cubaanse muziek, waarin Jazz en Latijnse ritmes in elkaar vergroeiden. Buena Vista-grondlegger en gitarist Ry Cooder beschreef hem als "één van de beste solo-artiesten die ik ooit ontmoet heb."

Gonzalez ging zelf er vanuit dat hij al met pensioen was gegaan totdat Ry Cooder hem vroeg mee te spelen met opnames van de Buena Vista Social Club. Hoewel hij last had van arthritis en hij niet in het bezit was van een piano op dat moment was hij "in de wolken". Elke ochtend stond hij al voor de deur van de studio voor die open ging.

Nadat het album met veel succes uitgebracht was, speelde hij overal in de wereld tot veler enthousiasme.

Eerder dit jaar overleed al een ander sleutelfiguur uit de Buena Vista Social Club, Compay Segundo. Met dood van Gonzalez en Compay Segundo heeft Cuba twee grootheden uit de muziek verloren die in de herfst van hun carrière de wereld kennis liet maken met deze Cubaanse muziek-stijl die bijna verloren was gegaan.


Rubén Gonzalez