'Staat discrimineert zwangere vrouwen'

"De overheid discrimineert zwangere vrouwen met een deeltijdbaan, die ook als zelfstandig ondernemer zonder personeel werken." Dat zei de vakbond FNV vandaag. Daarnaast heeft de bond aangegeven een klacht bij de Verenigde Naties (VN) in te gaan dienen wegens het schenden van het vrouwenverdrag.

De ingediende klacht bij de VN komt van FNV-lid Dung Spitz-Nguyen. Volgens eigen zeggen kreeg ze tijdens haar zwangerschaps- en bevallingsverlof wel een uitkering voor haar deeltijdbaan, maar niet voor haar werk als meewerkend echtgenote in het restaurant van haar man. "Net als boerinnen word je als meewerkend echtgenote aangemerkt als zelfstandige", zo zei een woordvoerder van de FNV.

In de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ) staat dat de tweede uitkering niet uitbetaald wordt als die lager is dan de uitkering voor het werk uit loondienst, aldus de FNV. De vakcentrale is van mening dat het verrekenen van de ene uitkering met de ander in strijd is met het VN-vrouwenverdrag. De FNV zegt dat vrouwen recht hebben op verlof wegens bevalling met behoud van loon of een vergelijkbare sociale voorziening.

Ook is inmiddels bij de rechter de kwestie voorgelegd door de FNV, namens mevrouw Spitz-Nguyen. Vooralsnog had dit geen succes. Mede hierdoor heeft de FNV besloten om naar het toezichthoudend orgaan over het VN-vrouwenverdrag te stappen. Het Proefprocessenfonds Clara Wichmann, een instituut dat zich inzet voor de verbetering van de rechtspositie van vrouwen, steunt de FNV.