Erica Terpstra neemt afscheid van de Kamer

Erica Terpstra heeft vanmiddag een staande ovatie gekregen bij haar afscheid in de Tweede Kamer. De VVD-parlementariŽr is onlangs gekozen tot voorzitter van sportkoepel NOCNSF en vertrekt daarom uit het parlement. Ze was het langstzittende lid van de Tweede Kamer. Sinds 1977 zat ze 8321 dagen in het parlement. Tussen 1994 en 1998 was ze staatssecretaris van sportbeleid in het eerste Kabinet Kok.

Terpstra werd geprezen om haar sociale hart. Kamervoorzitter Weisglas typeerde haar ondanks het langdurige Kamerlidmaatschap als "een van de jongste als het gaat om bevlogenheid en enthousiasme".

Ze zei dinsdag de Kamer zeer te zullen missen. In een afscheidsbrief sprak ze van "het mooiste parlement ter wereld, u bent mij dierbaar."

Voordat Erica Terpstra de Kamer in kwam was ze al bekend als zwemster. In 1960 en 1964 won ze olympische medailles. Terpstra was als Kamerlid enorm populair. Uit onderzoek bleek ooit dat 90% van de Nederlanders weet wie ze is. Bij verkiezingen haalde ze altijd een enorme hoeveelheid voorkeurstemmen.