58 gewonden bij zelfmoordaanslag in Irak

Irak: icoontjeIn de buurt van het Noord-Iraakse Mosul zijn 58 Amerikaanse soldaten gewond geraakt toen een man een auto vol explosieven opblies voor de poort van een militaire basis in Tal Afar.

De bestuurder probeerde de aanslag te plegen vlak voor zonsopgang. De ontploffende auto sloeg een krater in de straat en zorgde voor een grote hoeveelheid rondvliegend glas en puin. "Het staat vast dat het een zelfmoordaanslag was; delen van de persoon waren over de hele basis verspreid", aldus Col. Linnington. Volgens hem had de bestuurder van de auto stoptekens genegeerd, waarop militairen het vuur openden. "De soldaten raakten de bestuurder meerdere malen, waardoor hij de bom voortijdig af moest laten gaan. Hij probeerde duidelijk door de poort het kamp in te komen."

Het grootste gedeelte van de gewonden liep slechts lichte verwondingen op; vier moesten echter behandeld worden in een militair ziekenhuis. Naast de militairen raakten ook een Iraakse vertaler en twee dorpsbewoners lichtgewond.

Overige aanslagen

Bij Falluja, ten westen van de hoofdstad Bagdad, moest een Amerikaanse Kiowa-helikopter een noodlanding maken na onder vuur te hebben gestaan. Een Reuters-fotograaf fotografeerde de brandende helikopter.


Volgens het Amerikaanse leger vond er ook een zelfmoordaanslag plaats op een militair veldhospitaal ten noorden van Bagdad. Een medewerker vertelde dat een aantal soldaten lichtgewond raakte toen een man die zich voordeed als gewonde een bom, die blijkbaar op zijn rug gebonden was, tot ontploffing bracht.

In Bagdad zelf heeft een ontploffing bij een Soenitische moskee drie doden en ÚÚn gewonde geŰist. De aanslag vond plaats na het ochtendgebed en zou door middel van een autobom of een granaat zijn uitgevoerd. Buurtbewoners verdenken Shi'itische moslims, en de angst voor religieuze spanningen laait hiermee verder op.