Vakbond eist extra pauzes voor kerstmuziek

"Wie zijn personeel onafgebroken blootstelt aan kerstmuziek, maakt zich schuldig aan geestelijke wreedheid." Om deze reden eist de Duitse dienstenvakbond Verdi extra pauzes voor winkelpersoneel dat de hele dag moet werken met kerstmuziek.

De Berlijnse vakbondsleider Roland Tremper is zelfs van mening dat de muziek schadelijk is voor de gezondheid. In Bild am Sonntag laat Tremper weten dat de muzieksterkte in winkels meer en meer toeneemt. Bild am Sonntag citeert een psycholoog, die waarschuwt voor hoofdpijnen, duizeligheid, slapeloosheid en zelfs een verhoogd risico op infecties door de 'muziekterreur'.

Ludger Visse van de werkgroep tegen voor Lawaaibestrijding pleit om deze reden voor een loontoeslag voor het winkelpersoneel dat met deze muziek dient te werken. "Muziek betekent een extra stressfactor waar extra salaris tegenover moet staan."

De kritiek wordt door enkele Duitse winkelketens serieus genomen. Zo is het aantal kersthits in de filialen van warenhuis Karstadt al drastisch gereduceerd. Volgens woordvoerder Michael Scheibe echter niet alleen om het personeel te sparen. "Bij ons hebben veel klanten geklaagd over de muziek."