'Al-Qaeda steeds meer actief in Irak'

L.Mo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Irak: icoontje Al-Qaeda blijkt haar activiteiten steeds meer te ontplooien in Irak. Voorheen was dit vooral in Afghanistan. Dat schrijft het Amerikaanse weekblad Newsweek op basis van gesprekken met Talibanleden.

Zo hebben drie topfunctionarissen van Al-Qaeda gezegd dat de Afghaanse Talibanstrijders vorige maand al van plan waren om een groot deel van hun strijders naar Irak te willen verhuizen. Daarnaast meldt Newsweek dat de terroristische organisatie zijn maandelijkse bijdrage van 2,5 miljoen euro aan de Taliban met de helft terug heeft gebracht.

De ontmoeting tussen de Al-Qaeda-leden en twee vertegenwoordigers van Talibanleider Mullah Omar had enkele weken plaatsgevonden het gebergte van de Afghaanse provincie Khost. Het nieuwsblad meldt in haar publicatie dat Osama Bin Laden hoogstpersoonlijk de verhuizingsoperatie heeft aanbevolen. Zo zou het een unieke kans zijn om in Irak en buurlanden als Turkije 'Amerikaanse kruisvaders' en hun coalitiegenoten om het leven te brengen.

Bronnen binnen Al-Qaeda melden dat Mullah Omar wanhopig gereageerd op de schijnbare tactiekwijziging van de strijders, omdat hij deze mensen jarenlang voorzien heeft van onderdak. De vertegenwoordigers van de islamitische terreurorganisatie zouden op de bijenkomst wel hebben geadviseerd om de samenwerking in Afghanistan voort te zetten.

Het bericht van Newsweek wordt door een Amerikaanse functionaris tegengesproken. Hij deed dit via het persbureau Reuters. Zo zegt de functionaris in een reactie dat er volgens de inlichtingendiensten geen aanwijzingen zijn voor een grootschalige verschuiving van militante moslimstrijders.