VN-hof bekijkt kwestie muur IsraŽl

Vandaag is aan het Internationaal Gerechtshof (ICJ) door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gevraagd zich te beraden over de juridische gevolgen van de omstreden IsraŽlische 'veiligheidsmuur' rond de bezette Palestijnse gebieden.

De resolutie werd vandaag aangenomen met negentig stemmen voor, acht tegen en 74 onthoudingen (waaronder de stemmen van de leden van de Europese Unie). Insiders denken dat de rechters in het Haagse Vredespaleis de zaak met voorrang op de rol gaan zetten.

Tegenstemmers waren ondermeer de Verenigde Staten en IsraŽl. Bij een Algemene Vergadering zijn alle staten gelijkwaardig: geen enkel land heeft een veto recht. Hierdoor kan Washington een besluit niet blokkeren, wat eerder wel gebeurde bij de stemming in de Veiligheidsraad over een veroordeling van IsraŽl.

IsraŽl negeerde eerder al een resolutie, waarin de Algemene Vergadering van de volkerenorganisatie al in oktober stopzetting van de bouw eiste. Toen stemden 144 landen voor en vier tegen. IsraŽl zegt de muur te bouwen omwille van het recht op zelfverdediging.

Dat het hoogste VN-hof in Den Haag zich met de 'apartheidsmuur' gaat bemoeien, zou de vorm krijgen van een juridisch advies aan een ander VN-orgaan, de Algemene Vergadering. Dat is de tweede functie van het Internationaal Gerechtshof, naast het beslechten van geschillen tussen staten.

IsraŽl reageerde woedend en veroordeelde het besluit van de VN om de kwestie voor het ICJ te brengen. IsraŽl zegt " zich met de beste juristen te verdedigen in Den Haag", aldus een bron uit de omgeving van premier Sharon vandaag.