'Sms-en is veel te duur in Nederland'

In Nederland is het versturen van sms-berichten veel te duur. Dat zegt de Consumentenbond vandaag. De bond baseert zich op een gehouden onderzoek in heel Europa. Daaruit blijkt dat in Nederland het meest wordt betaald voor het versturen van sms-berichten.

Uit berekeningen van de bond blijkt dat het versturen van een sms gemiddeld 21 eurocent kost voor mensen met een abonnement. Sms-en met een beltegoedkaart kost één cent meer; 22 eurocent. Gemiddeld betaalt men in Europa vijftien cent voor het versturen van een tekstbericht.

"Veel te duur", zo sprak een woordvoerster van de Consumentenbond over prijzen van de Nederlandse sms-jes. "De reële kostprijs van een sms'je is 2 eurocent. We begrijpen niet waarom het sms-en zo duur blijft, terwijl steeds meer mensen berichten versturen."

De Consumentenbond zegt dat er sprake is van "een gezamenlijke machtspositie van de aanbieders van mobiele telefonie." De bond heeft dan ook een dringend verzoek aan de post- en telecomtoezichthouder Opta en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gedaan om actie te nemen.

De NMa zegt in een reactie eerst een brief met onderbouwing van de Consumentenbond te willen zien alvorens inhoudelijk te reageren. "Gewoonlijk neemt Opta het voortouw bij telecomzaken. Waar nodig, en indien mogelijk, werken we samen", aldus een NMa-woordvoerster. De Opta is nog niet met een reactie op het nieuws gekomen. De Consumentenbond baseert zich op onderzoek van de Franse consumentenorganisatie UFC Que Choisir, dat vorige maand is afgerond.