CD Review: De Poema's - Best of

De Poema's stoppen er dus na hun laatste concert op 10 december 2003 mee en nemen in stijl afscheid met het eerste, laatste en dus enige album Best of De Poema's. De veertien nummers op Best Of De Poema's zullen altijd blijven bestaan en mede daarom is er volgens de zeven mannen extra aandacht besteed aan de CD. Het album is namelijk een zogenaamde Hybride Super Audio CD en dat betekent dat alle veertien nummers zijn gemixed en gemastered in multi-channel 5.1 surround geluid. Jammer genoeg moet je hiervoor wel een SACD-speler hebben. Als je hier niet over beschikt dat is dat niet zo'n groot probleem: de SACD is ook prima afspeelbaar op gewone CD-spelers. In de DVD-speler van mijn computer stribbelde het plaatje echter nogal tegen, dus zo compatibel is deze SACD nu ook weer niet.

Naast de huidige single Ik mis niets tref je op Best Of De Poema's natuurlijk ook de hits Houten hart en Zij maakt het verschil aan. Helaas zijn dit naar mijn mening ook meteen de drie nummers met de meeste hitpotentie, meteen daarna gevolgd door Bang dat dit het is.

Gewoon maar wat op weg, Dat ik nooit de avond zag, Niets kan mij nog stoppen, Zo ongeveer en Ik ben bijzonder zijn ook leuk en aardig, maar missen net de kracht die in de vier eerstgenoemde nummers wel voorkomt. Deze nummers vervelen echter niet echt snel.

De rest van de nummers op het album doet dit echter wel. Dit is nogal jammer, want de heren van De Poema's hebben wat mij betreft bewezen meer te kunnen dan het flauwe, dramatische, kleinkunstfröbelende geneuzel zoals Romeo en het zie-mij-toch-eens-mezelf-zijn Groot en belangrijk. Zitten voor de blues is al eerder uitbracht op een album van Acda en De Munnik en valt daarom op deze CD een beetje uit de toon.

Laat me niet staan is mede door de compositie ook erg skipbaar en het slotnummer Dat was het dan is leuk bedacht, maar Martin Buitenhuis raakt in ieder geval bij mij een verkeerde snaar. Misschien dat anderen dit nummer leuk vinden, maar als ik dit nummer hoor dan weet ik dat het tijd is om de CD uit de speler te halen.