''ICT-sector in 2004 over dieptepunt heen''

Volgens een onderzoek van adviesbureau Ernst & Young, onder ruim zeshonderd managers en directeuren die bij de overheid of in het bedrijfsleven werken, klimt de ict-industrie volgend jaar uit het dal. Het dieptepunt voor de industrie in hard- en softwaredienstverlening zou zijn bereikt.

Ruim 30% van de ondervraagden zegt volgend jaar een stijging van de budgetten voor ict- projecten te verwachten. Bijna 20% denkt het komend jaar minder aan computers en netwerksystemen te kunnen besteden. Hieruit valt te concluderen dat de ict-sector structureel aan het verbeteren is. Of de werkgelegenheid in de branche ook zal stijgen, is minder zeker.

Ernst & Young waarschuwt dat grotere budgetten bij klanten 'nog niet meteen goed nieuws' voor de dienstverleners hoeven te betekenen. Externe dienstverleners blijven namelijk nog steeds onder druk staan. Bij overheden en bedrijven is het één van de populairste bezuinigingsposten. Ook het speciaal laten ontwikkelen van software op maat voor de organisatie is een grote bezuinigingspost. Bijna 50% van de ondervraagden zegt echter 'in geen geval' op beveiliging van de computernetwerken te bezuinigen.

Uitgesplitst naar sectoren zijn handel en distributie volgens het adviesbureau positieve uitschieters. De overheid blijft als opdrachtgever stabiel. Dienstverlening, productie en industrie verminderen hun opdrachten.