"Verkiezingen Rusland ondemocratisch"

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft de Russische parlementsverkiezingen, die gisteren gehouden werden, een democratische stap terug genoemd. De verkiezingen zouden namelijk niet aan de internationale wettelijke eisen voldaan hebben.

De kritiek sloeg niet zozeer op de verkiezingen zelf, maar veel meer op de overweldigende media-aandacht die Poetins partij Verenigd Rusland kreeg. "Het uitgebreide gebruik van het staatsapparaat en de media [...] in het voordeel van Verenigd Rusland creëerde oneerlijke omstandigheden voor de andere partijen en kandidaten", aldus de voorzitter van de OVSE-Commissie die naar Rusland afreisde.

Ook het hoofd van de commissie van waarnemers van de Raad van Europa uitte kritiek op de gang van zaken. Volgens hem waren de verkiezingen vrij, maar zeker niet eerlijk. De Raad van Europa en de OVSE stuurden in totaal 600 verkiezingswaarnemers naar Rusland.

Hoewel de uitslag van de verkiezingen nog niet bekend is, lijkt Poetins partij te gaan winnen. Met 36,8 procent van de stemmen staat deze nu al aan kop.