Endemol verbaasd over wisseling van voorzitter

Voorzitter Aat Schouwenaar van tv-producent Endemol is vervangen door de Spanjaard Joaquín Agut Bonfills. Dat heeft het spaanse moederbedrijf Telefónica besloten. Bonfills komt van de telefoonpoot Terra. Waarom het telefoonbedrijf dit heeft gedaan is volledig onduidelijk.

In de zomer van 2000 verkochten De Mol en zijn partner Joop van den Ende hun bedrijf voor 5,5 miljard euro aan Telefónica. Toen werd beloofd dat Endemol als zelfstandig onderdeel van het Spaanse telecomconcern zou voortbestaan. Telefónica vindt nu dat het veel geld voor Endemol heeft betaald en dus ook een Spanjaard aan het roer wil. Toch is Endemol verrast. "De afgelopen jaren zagen we nooit een Spanjaard. Alleen de vier in de raad van commissarissen tijdens de vergaderingen vijf keer per jaar.", aldus de woordvoerder.

Over Schouwenaar, die pas in juni van dit jaar John de Mol opvolgde, kwamen geen negatieve geluiden vanuit Spanje. "Integendeel, we hebben vorig jaar goed gedraaid en draaien dit jaar nog iets beter." Of de wissel aan het roer iets te maken heeft met de negatieve geluiden rond de mislukte tv-programma's van Endemol is niet bekend.