Peter R. de Vries ontmaskert getuige

Peter R. de Vries heeft een gedetineerde die een aantal keer voor justitie in grote rechtszaken heeft getuigd, ontmaskerd als leugenaar. Het gaat om Cees van Z. (39), die eerder al door de Alkmaarse rechtbank als ongeloofwaardig ter zijde werd geschoven in de Wijker-moordzaak.

De zaak waar De Vries vanavond over berichtte, betrof de wegens moord op zijn vrouw Angelique veroordeelde Paul van O. Hij is door het Hof veroordeeld tot 16 jaar cel. In deze zaak beweerde Van Z. dat Van O. op de luchtplaats de moord tegenover hem bekende. Hij zou zijn vrouw hebben doodgestoken. Het lijk van Angelique is echter nooit gevonden, ook een mes is niet aangetroffen. Toch stelde het Hof in het arrest dat Angelique met een mes om het leven is gebracht, enkel op basis van Van Z.'s verklaring.

Ook in de Wijker-moordzaak kwam van Z. met een verhaal op de proppen dat één van de verdachten op de luchtplaats tegenover hem zou hebben bekend.

Cees van Z. was niet blij met de uitzending van vanavond. Vanuit de gevangenis belde hij De Vries op en bedreigde hem: ''Als mijn naam op televisie komt, komen daar gevolgen van. Ik weet waar je woont en waar jij je hond uitlaat". De Vries liet vanavond opnamen van de bedreigingen horen. De bandopnamen waarop Van Z. toegeeft gelogen te hebben over Van O. waren overigens heimelijk gemaakt door een advocaat van Van O.

Onlangs kwam Van Z. overigens met een verklaring dat hij weet wie verantwoordelijk is voor de vuurwerkramp in Enschede in mei 2000. De recherche in Enschede onderzoekt een en ander nog.

In de zaak van Paul van O. is inmiddels al een cassatieverzoek ingediend door zijn advocaat. De valse getuigenis van Van Z. zal daarbij wellicht cruciaal zijn.