Verhuizing voor de Nachtwacht

Misschien wel het meest beroemde schilderij ter wereld, de Nachtwacht, moet worden verhuisd. In verband met aanstaande verbouwingswerkzaamheden in het Rijksmuseum in Amsterdam moet het schilderij uit 1642 worden verplaatst van het hoofdgebouw naar de Philipsvleugel.

Alle topstukken uit de zeventiende eeuw zullen in de Philipsvleugel worden onder gebracht. Het schilderij zal buiten het gebouw om moeten worden verplaatst, het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat het schilderij buiten komt.

Het schilderij zal eerst in een kist en vervolgens in een doos en dat geheel in een hoes worden verplaatst. Het doek van 4,54 bij 3,79 meter zal ook nog eens met apparatuur die in de kist is ingebouwd worden geobserveerd. De temperatuur en luchtvochtigheid worden bijgehouden.

De verhuizing werd al een keer onder toeziend oog van de politie geoefend met een nep-Nachtwacht. Door veranderingen in het weer kan de beslissing om het schilderij wel of niet te verhuizen slechts anderhalve dag van te voren worden genomen.