Weldoeners kunnen terecht bij Robin Hood-rekening

Minister de Geus gaat een speciale rekening openen waarop grootverdieners een bijdrage kunnen storten die naar de door de bezuinigingen getroffen minima gaat. De 'Robin Hood-rekening' is een idee van de GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer. Deze wilden eigenlijk een verplichte bijdrage van de grootverdieners, maar dat vond de CDA-bewindsman te ver gaan. Maar de rekening vond hij een goed idee. "Waar de overheid niet meer kan helpen, is het goed dat mensen voor elkaar opkomen. Ik geef ze de mogelijkheid solidariteit te tonen", zei de Geus donderdag na zijn begrotingsdebat in de Tweede Kamer.

"Het verschil tussen arm en rijk wordt in 2004 anders onaanvaardbaar groot", aldus GroenLinks Kamerlid Van Gent. "Ik heb het niet verzonnen. Mensen die zelf wat over hebben, kunnen best een duit in het zakje doen", zo sluit de minister aan.

Op het ministerie zal de Geus een telefoonteam formeren. Gulle gevers kunnen daar het rekeneningnummer opvragen. De Geus zorgt er vervolgens voor dat het geld in de pot voor de bijzondere bijstand, waar het kabinet 170 miljoen euro op bezuinigt, bij de gemeenten terechtkomt.