FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 13 november 2003

Sinterklaas populairder dan kerstman

Sinterklaas heeft wat betreft populariteit een nipte voorsprong van één procent op te kerstman. Dit concludeert de website kaboem.nl na een onderzoek onder 2000 jongeren tussen de 9 en 15 jaar.

34 procent van de ondervraagden gaf aan Sinterklaas het leukst te vinden, tegenover 33 procent die liever de kerstman ziet. De overige 33 procent had geen voorkeur, ook al een bewijs van het geringe verschil in populariteit tussen de twee kindervrienden.

Kerst is voor de jongeren nog steeds meer dan alleen pakjes en cadeautjes. 77 procent gaf aan gezelligheid met familie het belangrijkst te vinden. Een overgrote meerderheid van 96 procent viert kerst met een kerstboom in de huiskamer.

Wat betreft cadeaus zijn computerspellen bij jongens favoriet. Meisjes zien liever mobiele telefoons onder het pakpapier en voor een opmerkelijke drie procent is een navelpiercing de ultieme verrassing voor de feestdagen.

Onderzoekers: "Guinness is Good for You"

BoomSmurf had ons via de newssubmit het volgende te melden:

"Guinness is Good for You", de slogan van het bekende Ierse biermerk Guinness, blijkt waar te zijn. Uit onderzoek is gebleken dat het zwarte bier (stout), net zoals aspirine, de kans op hartaanvallen zou verlagen. Het drinken van lagerbier (het "normale" bier) zou niet hetzelfde effect hebben, aldus onderzoekers van de universiteit van Wisconsin in de Verenigde Staten.

Guinness moest decennia geleden al stoppen met het voeren van de slogan. En ook nu verklaart de brouwerij niet dat het drinken van Guinness een positieve uitwerking op de gezondheid heeft.

Het onderzoek

De onderzoekers hebben stout en lager bier getest op honden met vernauwde bloedvaten. Dit verschijnsel is vergelijkbaar met mensen die een hartafwijking hebben waarbij bloed kan stollen. De onderzoekers stelden vast dat bij de honden die Guinness kregen toegediend, het stollen van bloed was afgenomen. Dat was niet het geval bij het lager bier.

Het verschijnsel van stollend bloed is belangrijk voor mensen met een verhoogde kans op een hartaanval, omdat zij verharde aderen hebben. Doordat een bloedstolling een ader blokkeert, kan een hartaanval optreden. Patiënten die hiervan last hebben, wordt vaak een lage dosis aspirine voorgeschreven die het stollen van bloed tegengaat.

De onderzoekers schrijven het positieve effect van het drinken van Guinness toe aan de 'anti-oxiderende ingrediënten van Guinness' die ook in diverse soorten groenten en fruit worden aangetroffen. Deze vertragen het aanmaken van schadelijke cholestorol in de aderen.

Ondanks de onderzoeksresultaten is Guinness niet van plan om de oude slogan "Guinness is Good for You" weer te gaan gebruiken. Op dit moment voert het biermerk campagnes waarin wordt gewezen op een verantwoord drinkgedrag. Dit blijkt onder andere uit de website, waar bezoekers eerst twee vragen dienen te beantwoorden alvorens men de site kan bezoeken.

De campagne

De originele campagne, daterend uit de jaren twintig, kwam voort uit marktonderzoek. Mensen vertelden de brouwerij dat zij zich goed voelden na het drinken van een pint of Guinness.

Later kregen in Engeland bloeddonoren en patiënten na een operatie een pint Guinness-bier vanwege de relatief hoge ijzerwaarde in het bier. Ook zwangere vrouwen kregen dat advies, maar tegenwoordig is men tot de tegenovergestelde conclusie gekomen.

Hoewel Groot-Britannië nog steeds de grootste afzetmarkt ter wereld voor Guinness is, staat het merk niet in de top-tien van Engelse biermerken.

Williams coureurs ontevreden

De gebeurtenis van het jaar was toen Ralf Schumacher van de FIA een straf kreeg omdat hij de schuld kreeg van de start crash met Rubens Barrichello en Kimi Räikkönen.

Het team van BMW Williams ging in hoger beroep en er moest een boete worden betaald. Het was erg ongewoon dat de FIA hierover een straf uitsprak.

Ralf Schumacher vindt dat voormalige Formule 1 coureurs moeten oordelen over de dingen die zich op de baan voordoen. Op dit moment oordeelt de "Stewards of the Meeting" over zulke zaken. De Stewards of the Meeting zijn bij elke race anders, waar dan ook ter wereld. Net zoals de visie van hun op de regelementen.

"Mijn mening staat na deze farce vast: Ook al doen de racecommissarissen wat er van hun gevraagd wordt door Charlie Whiting, zullen we nog steeds problemen hebben bij de beoordeling van race-situaties. Deze problemen zullen pas ophouden als er ex piloten in deze commissie gaan zetelen en zij kunnen de ongevallen precies op hun waarde inschatten", zegt Ralf.

Juan Pablo Montoya vertelde een aantal weken geleden ook al het volgende:"De FIA zegt dat we meer moeten inhalen. Als we dan willen inhalen worden we bestraft! Daarmee stoort de FIA haar eigen plannen. Maar zolang we niet bij iedere race dezelfde Stewards krijgen zullen deze problemen blijven aanhouden".

Seks voor de wedstrijd loopt slecht af

Robertje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Namibisch vrouwenelftal, dat wel van een verzetje houdt, is in opspraak geraakt. Het team keek namelijk in de nacht voor olympische kwalificatiewedstrijd tegen en in Zuid-Afrika zes pornofilms. De volgende dag verloren ze met 13-0. Een dagblad uit Windhoek berichtte donderdag over de vele avontuurtjes van de dames. Bron van de krant was de hotelrekening.

De Namibische voetbalbond heeft vervolgens bondscoach Shipanga ontslagen. De return in Namibië eindigde in 1-13 voor Zuid-Afrika. Uit voorzorg had de voetbalbond de televisies uit de hotelkamers van de Nambische speelsters verwijderd.

Chinese jongen spamt leraar

stanhope_nl herschreef voor ons via de newssubmit het volgende bericht:

Een 15-jarige jongen uit China is veroordeeld voor het sturen van maar liefst 160.000 spam-mailtjes naar zijn leraar. De jongen zou op het web een leerprogramma hebben gehacked en zo de flinke hoeveelheid mail hebben verstuurd.

De rechter was "not amused" en veroordeelde de deugniet tot een taakstraf van 240 uur. Opdracht: schrijf een programma waardoor het voor andere hackers onmogelijk wordt om hetzelfde te doen als jij.

Nokia batterijen niet bewezen onveilig

ash had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het is nog maar de vraag of de originele batterijen van Nokia inderdaad gevaarlijk zijn. Vorige week kwam de Belgische consumentenbond 'Test-Aankoop' met onderzoeksresultaten waaruit bleek dat ook de orginele batterijen van Nokia gevaarlijk kunnen zijn. Eerder al ontploften niet-originele batterijen.

Nu moet de organisatie echter toegeven dat de batterijen die in de test zijn gebruikt zeer waarschijnlijk geen originele batterijen zijn. De bond zal nu een nieuw onderzoek uitvoeren.

Vrouw met meeste piercings vreest thuisland

Elaine Davidson, de vrouw met de meeste piercings in het lichaam ter wereld, is bang om naar haar thuisland Brazilië terug te keren. In totaal heeft ze 1.903 piercings in haar lichaam.

Omdat Brazilië een van de meeste criminele landen ter wereld is, is Davidson bang om beroofd of aangevallen te worden. De laatste keer dat ze in Brazilië was, droeg ze een masker. Ze verblijft al tien jaar buiten haar thuisland.

Davidson staat in de editie van het Guinness Book of Records van dit jaar, nadat ze vier jaar geleden is begonnen haar lichaam van piercings te voorzien.

"I like pain, I love pain", legt Davidson uit. Ze ziet pijn als een motiverende factor in haar leven. Ze wandelt ook over spijkerbedden, vuur en glas.

De meeste piercings - in totaal vijfhonderd - heeft ze in haar geslachtsdelen, in- en uitwendig.

Man pleegt zelfmoord om 'gestolen' fiets

Een man uit Tanzania heeft zelfmoord gepleegd, omdat hij in de veronderstelling was dat de fiets van zijn baas was gestolen. Hij dook in een zinkput en verdronk.

De 20-jarige man vertelde zijn baas dat de fiets was verdwenen, waarna hij zelfmoord pleegde. Kort nadat zijn lichaam, drijvend in de zinkput, werd ontdekt, bracht een vriend van hem de fiets terug. Hij had 'm geleend.

CD Review: One In A Million - One In A Million

Vier jongens, strak in het pak, lopen het podium op van de bovenzaal van Paradiso in Amsterdam. De haren zitten vers in de gel, de schoenen zijn net gepoetst. De zanger schraapt zijn keel eens, om dan los te barsten: knallende gitaren, schorre kelen en stampende voeten zijn het gevolg. Dit is One In A Million!

We bevinden ons op de CD-presentatie van het jonge bandje One In A Million. Live weten de jongens de luisteraar te overtuigen, maar of de cd net zo sterk is blijft de vraag. FOK! hoorde vijftien nummers en oordeelde.

Bolkestein hekelt politieke-correctheid

Vanavond is VVD-coryfee en eurocommissaris Frits Bolkestein als laatste gehoord door de commissie Blok, die het integratiebeleid van de laatste dertig jaar onderzoekt. De oud-VVD voorman zei blij te zijn dat in Nederland alsnog de discussie over de problemen met allochtonen op gang is gekomen.

Volgens Bolkestein bestond er over dit onderwerp bij politici een politieke-correctheid, die tot voor kort onmogelijk maakte dat over gevoelige zaken gesproken werd. De huidige EU-commissaris kaartte begin jaren negentig als eerste geaccepteerde politicus openlijk de problemen aan die ontstonden met allochtonen die niet integreerden in de Nederlandse samenleving.

Indertijd werd dit Bolkestein door de reguliere politiek niet in dank afgenomen. In de Tweede Kamer botste hij hard met PvdA en D66. In de publieke discussie werd hij uitgemaakt voor racist die naar de duisternis moest worden verbannen, en voor iemand die viste in troebel water.

14-jarige al drie maanden spoorloos

Een 14-jarig meisje uit de Duitse bondsstaat Badem-Württemberg is al drie maanden spoorloos nadat ze vermoedelijk met een 32-jarige buschauffeur op de vlucht sloeg naar zuid-Europa.

Het meisje was verliefd geworden op de buschauffeur die de bus bestuurde waarmee ze elke ochtend naar school ging. De liefde bleek wederzijds; drie maanden geleden besloten de twee weg te gaan. De man, getrouwd en vader van twee kinderen, nam 20.000 Euro op en verdween samen met het meisje.

De politie heeft tot nu nog geen spoor van de twee gevonden. "Ze hebben al die tijd met niemand contact opgenomen, ook hun mobiele telefoons worden niet opgenomen", aldus een woordvoerder.

Drie doden bij familiedrama in Dallas

In Dallas (Texas) heeft een man vandaag negen uur lang zijn drie kinderen, zijn ex-vrouw en twee mannen gegijzeld. Toen de gijzeling beëindigd kon worden bleken de mannen door de gijzelnemer omgebracht te zijn. De gijzelnemer zelf werd door de politie doodgeschoten.

De 32-jarige dader had zich samen met de gijzelaars in zijn appartement verschanst. Toen om twee uur 's nachts schoten klonken, alarmeerden omwonenden de politie. Het lukte de politie de man over te halen zijn drie kinderen en ex-vrouw vrij te laten. Het lukte echter niet de man uit zijn woning te laten komen, ook niet met traangas. Uiteindelijk besloot de politie het appartement te bestormen, waarbij vier agenten gewond raakten door een kogelregen van de kant van de verdachte. Hierop schoot de politie de man dood.

In het appartement werden de lijken van de twee andere gijzelaars gevonden. Eén van hen is de nieuwe vriend van de ex-vrouw. De reden voor de gijzeling was waarschijnlijk de voogdij over de kinderen.

Villeneuve niet naar Jaguar

De verhalen die over voormalig BAR-coureur Jacques Villeneuve de ronde deden, zijn niet waar, Jacques Villeneuve Gaat het waarschijnlijk in een andere serie proberen.

De verhalen die over Jacques Villeneuve rond gingen, zijn niet waar. "Jacques niet de intentie heeft een stoeltje te kopen. Daarom zijn de verhalen in de media onjuist," aldus zijn manager

Het verhaal dat Villeneuve zou willen betalen voor een stoeltje bij Jaguar, zijn de wereld ingekomen nadat eerdere gesprekken met McLaren niet van de grond kwamen. Pollock heeft daarop antwoord door te zeggen dat Jacques Villeneuve in de F1 actief wilde blijven in 2004. Jacques Villeneuve Heeft nog steeds geen stoeltje gevonden voor 2004.

Wat waarschijnlijk gaat gebeuren, is dat Jacques Villeneuve het in een andere klasse gaat proberen. Hij wil alleen maar in de Formule 1 blijven, als hij bij een top team kan rijden.

SGP en staat voor de rechter gedaagd

Vandaag is de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) voor de rechter gedaagd door het Clara Wichmann Instituut. Ook de Nederlandse staat is gedagvaard. Reden is dat de SGP vrouwen zou discrimineren en dat de Nederlandse staat dit toestaat.

Het Clara Wichmann Instituut wil met de rechtszaak een principiële uitspraak krijgen over het uitsluiten van vrouwen als volwaardig lid door de SGP. Het instituut wordt in de rechtszaak gesteund door negen maatschappelijke organisaties. Volgens het instituut moet er nu maar eens duidelijk worden welke Grondwet in Nederland meer waarde heeft, artikel één of artikel zes, dat vrijheid van godsdienst behelst.

Al in 2001 kreeg Nederland van de Verenigde Naties te horen dat het uitsluiten van vrouwen door een politieke partij in strijd is met het VN-vrouwenverdrag. Het kabinet wilde daar verder geen consequenties aan verbinden. Volgens het Clara Wichmann Instituut gedoogt de staat op deze manier de vrouwendiscriminatie en ,,werkt hij er zelfs actief aan mee door partijsubsidies te verstrekken''.

Het proces kan, als alle beroepsmogelijkheden benut worden, zeker drie jaar duren. Het Clara Wichmann Instituut heeft al laten weten desnoods tot het internationale Gerechtshof te zullen doorprocederen.

Het is bij de SGP statutair verboden voor vrouwen om lid te worden. Wél is het mogelijk het buitengewoon lidmaatschap te krijgen; meedoen aan stemmingen en het bekleden van bestuursfuncties blijft echter uitgesloten. De partij baseert haar standpunt op de bijbel, waarin zou staan dat de man het hoofd van de vrouw is.

In het NOS-Journaal liet SGP-partijvoorzitter Kolijn weten onaangenaam verrast te zijn toen vandaag twee gerechtsdeurwaarders de aanklacht kwamen afleveren.

Ook in UK: Geen grappen over koningshuis

Striffelbuur vertaalde en submitte het volgende bericht:

Komieken die op 10 december op de British Comedy Awards in Groot-Brittanië zullen optreden zijn alvast gewaarschuwd geen grappen te maken over het Britse koningshuis en vooral niet over de huidige crisis omtrent prins Charles. De organisatoren vinden het niet gepast als de koninklijke familie onderwerp van spot zou worden.

Gisteravond gaven de organisatoren echter reeds aan dat de waarschuwing averechts zou kunnen werken, en zou kunnen leiden tot nog meer grappen over het koningshuis.

In Nederland gaven minister Donner en minister-president Balkenende verleden week aan dat zij voortdurende grappen over het koningshuis niet gepast vinden.

Taxichauffeur door overvallers aan stuur gelijmd

vrot-vrot, Thuglawz, Diederik en SONOR hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een taxichauffeur uit de Duitse plaats Dresden is woensdag door twee passagiers beroofd, nadat ze zijn handen met secondelijm aan het stuur hadden vastgelijmd.

Het duo had zich door de chauffeur van Dresden naar Radebeul laten brengen. Bij het afrekenen drukten zij een pistool tegen de slaap van de chauffeur, waarop hij werd gedwongen zijn stuur in te smeren met secondelijm en het daarna vast te pakken met zijn handen. De overvallers zijn er met de portemonnee, met daarin enkele honderden euro's, van de chauffeur vandoor gegaan. De man slaagde erin met zijn been alarm te slaan. Hij moest bevrijd worden door verpleegkundigen.

Staking dreigt in serie A

Vijf clubs uit de Serie A, te weten Brescia, Chievo, Ancona, Perugia en Empoli, zijn niet bereid om na komend interlandweekend de competitie te hervatten met de geprogrammeerde wedstrijd.

De clubs protesteren hiermee tegen het uitblijven van betaling door de nieuwe betaalzender Gioco Calcio. Deze had aan het begin van dit seizoen van de clubs de live-rechten gekocht. Tot op heden is de zender echter de financiele afspraken niet nagekomen.

Wij spelen niet op de 23ste november", verklaarde president Gino Corioni van Brescia tegen de krant La Gazzetta dello Sport. "We hebben niet gekregen wat ons was beloofd. De situatie is zeer ernstig."

De overige dertien clubs uit de Serie A verkochten hun live-rechten aan Sky Italia, een concern van mediamagnaat Rupert Murdoch. Voor de vijf clubs is overname van de rechten door Sky Italia geen optie.

Toch geen opheffing cordon Vlaams Blok

Het cordon sanitaire rondom de rechts partij het Vlaams Blok zal niet worden opgeheven. Bovendien zou er absoluut geen sprake zijn van een mogelijke coalitie tussen het Vlaams Blok en de christen-democratische partij CD&V.

De partij corrigeerde vandaag de uitspraken van zijn fractievoorzitter De Crem. Die had zich gisteren in verschillende interviews expliciet gezegd tegen het cordon te zijn, dat het Vlaams Blok moet isoleren. De Crem zei: "Wij zullen ons niet meer gehinderd voelen voorstellen in te dienen die het Vlaams Blok goed vindt, en om hun voorstellen te steunen als wij die goed vinden. Daarmee willen we de eigen positie versterken."

De Crem is van mening dat zijn partij hiervan de dupe is geworden. "Intellectueel-links heeft het cordon enkel gecreëerd om aan de macht te blijven. Paars-groen gebruikt het nu om de christen-democraten buitenspel te zetten"", zo zei De Crem gisteren.

Gisteren reageerde het Vlaams Blok nog verheugd op de koerswijziging van de CD&V. Het Blok riep de partij op gezamenlijk afspraken te maken om de paarse regering-Verhofstadt het leven zuur te maken. Volgens het Blok was het cordon sanitaire altijd de beste levensverzekering geweest voor links om aan de macht te blijven. Op de correctie van de standpunten van gisteren heeft het Vlaams Blok nog niet gereageerd.

Voetbal: vermoedelijke opstelling Oranje

Bondscoach Dick Advocaat heeft Clarence Seedorf weer opgenomen in de basis van het Nederlands elftal. Hij vervangt Mark van Bommel en vormt met Davids het centrale duo op het middenveld.


De vermoedelijke opstelling

Doel: Edwin van der Sar (Fulham)

Verdediging: Frank de Boer (Galatasaray), Giovanni van Bronckhorst en Michael Reiziger (beide FC Barcelona) en Jaap Stam (Lazio Roma)

Middenveld: Phillip Cocu (FC Barcelona), Edgar Davids (Juventus), Clarence Seedorf (AC Milan)en Rafael van der Vaart (Ajax)

Aanval: Patrick Kluivert en Marc Overmars (beide FC Barcelona).

Voor meer nieuws, zie de FOK!Competitiemanager! Discussier ook mee in het Voetbalforum!

'Eigen omgeving maakt Marokkanen crimineel'

In tegenstelling wat wel wordt aangenomen komt de hoge criminaliteit onder Marokkanen in Nederland niet door hun lage inkomen of werkloosheid, maar ligt het aan de omgeving waarin ze verkeren. Die keurt de misdaad niet af, waardoor de lat lager ligt om een delict te plegen. Dat blijkt uit een onderzoek van twee economen van de Universiteit van Maastricht, dat vandaag verschijnt in het vakblad 'Economisch Statistische Berichten'.

De twee economen keken op gemeenteniveau naar de invloed van 15 mogelijke oorzaken van criminaliteit zoals inkomen, werkloosheid, type huishouden, en afkomst. Voor de misdaadcijfers gebruikten de onderzoekers de 28 delicten die het Algemeen Dagblad gebruikt voor haar Misdaadmeter.

Bij 20 van die bekeken misdrijven speelde de afkomst van Marokkanen een belangrijke rol. Bij Antillianen en Surinamers speelde de afkomst in acht gevallen mee. Alleen bij woninginbraak komt een 'laag inkomen' als overheersende factor naar voren. ''Vooraf verwachtten we dat armoede of werkloosheid van invloed zou zijn op criminaliteit. Maar verrassend genoeg is die invloed er bijna niet'', aldus een onderzoeker.

In Nederland blijkt de subcultuur van criminelen veel belangrijker te zijn dan de armoede. ''Als ik word gepakt voor het stelen van een auto dan zal mijn omgeving me verketteren, terwijl bij criminele Marokkanen de groep waar ze deel van uitmaken dat stoer vindt'', zo zegt onderzoeker Borghans.

In 2000 zaten er in de leeftijdscategorie 15 tot 24 jaar omgerekend per 100.000 inwoners 960 Marokkanen in de gevangenis. Bij autochtone Nederlanders lag dat op 64. Antillianen en Arubanen scoren overigens nog een stuk hoger dan Marokkanen.

-
Ook het Parool bericht over deze onderzoeksresultaten. Waarin onderzoeker Ter Weel stelt: ''Hoe meer Marokkanen in een gemeente wonen, hoe hoger het aantal geweldsmisdrijven als moord, verkrachting en mishandeling, en misdrijven met geldelijk gewin, zoals autodiefstal, drugsdelicten, inbraken, zakkenrollen en straatroof''.

Mihajlovic acht wedstrijden geschorst

De tuchtcommissie van de UEFA heeft Lazio Roma-speler Sinisa Mihajlovic voor acht wedstrijden geschorst. Dit naar aanleiding van zijn gedrag in de Champions League-wedstrijd tegen Chelsea (0-4).

Mihajlovic (34) had naast zijn met de rode kaart bestrafte overtreding tevens gespuugd naar Adrian Mutu van Chelsea. De tuchtcommissie besloot mede gezien het roerig verleden van de Serviër tot de zware straf. Ook legde het de speler nog een geldboete van 12.700 euro op.

Excuses voor opeten zendeling

Tijdens een ceremonie in het afgelegen dorp Nabutautau op Fiji, hebben de bewoners hun excuses aangeboden voor het opeten van een Engelse zendeling door hun voorouders in 1867. De dorpelingen hebben nu hoop dat de spijtbetuiging hen bevrijdt van de vloek die sindsdien op het dorp rust.

Tien nakomelingen van de Engelse zendeling Thomas Baker hadden de moeizame tocht naar het dorp ondernomen. Samen met het dorp en premier Qarase woonden zij een christelijke dienst bij. Aan het slot van de spijtbetuigen lieten de familieleden ballonnen op, ten teken dat de "keten van vloek en slavernij" na 137 jaar is doorbroken.

In 1867 werd Baker op zijn missie doodgeslagen en vervolgens opgegeten. Hetzelfde lot ondergingen acht inheemse volgelingen. De aanleiding tot de lugubere actie is onbekend.

Oudste mens ter wereld overleden

De oudste mens ter wereld is vandaag volgens officiële gegevens overleden. De Japanner genaamd Mitoyo Kawate is op 114-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Hiroshima overleden aan een longziekte.

Volgens het Guiness Book of Records is Kawate op 15 mei 1889 geboren. Dat is minder dan een maand later dan Adolf Hitler geboren werd, en in het jaar dat de bouw van de Eiffeltoren voltooid was.

Verloren gewaand nazi-doek duikt op

In België is een verloren gewaand nazi-schilderij opgedoken, dat jarenlang in de werkkamer van NSB-leider Anton Mussert hing. Algemeen werd verondersteld dat het doek verloren was gegaan. Het schilderij, 'De Nieuwe Mens' werd vervaardigd in 1933 door kunstschilder Henri van de Velde in opdracht van Mussert.

Het magisch-realistische schilderij (2,30 meter hoog en 1,75 meter breed) verheerlijkt op bombastische wijze de nieuwe tijd, die van het nationaal-socialisme. Op het doek is een blonde man afgebeeld met ontbloot bovenlijf. Hij kijkt in de toekomst en draagt in zijn rechterhand een zwaard, dat uitmondt in vlammen.

Het Rijksmuseum heeft laten weten het schilderij te willen kopen, omdat het een goede aanvulling zou zijn op de collectie 'Nederlandse geschiedenis'. De kunsthandelaar die het nu in zijn bezit heeft staat niet onwelwillend tegenover een goed bod.

Moordwapen Jesse James geveild

Het wapen waarmee de Amerikaanse gangster Jesse James is vermoord, heeft op een veilig van Little John Antique Arms Inc. 350.000 dollar opgeleverd. Het is de eerste keer dat zo'n hoog bedrag werd betaald voor een wapen uit de Amerikaanse western-geschiedenis. Het wapen is een Smith & Wesson, kaliber .44, uit 1875.

De koper wil anoniem blijven aldus het bedrijf. Jesse James werd op 3 april 1882 in St. Joseph, Missouri, doodgeschoten door één van de leden van zijn roofbende, Bob Ford.

Economie weer iets omhoog

De Nederlandse economie lijkt weer wat omhoog te kruipen. Na drie kwartalen van daling, zit er weer groei in. Het bruto nationaal product (bnp) steeg in het derde kwartaal met 0,1% in vergelijking met het tweede kwartaal. Het bnp is nog wel 1,1% lager dan in het derde kwartaal van 2002.

Sinds het vierde kwartaal van 2002 is de economie twee keer met 0,3% en in het tweede kwartaal van 2003 met 0,6% gedaald. Die dalende trend is nu gekeerd. De economie staat er, gerekend over de eerste negen maanden van 2002, nu 0,8% slechter voor.

De economie heeft last van dalende bestedingen van huishoudens. Ook de investeringen laten te wensen over. Alleen de onverminderd groeiende overheidsbestedingen zorgden voor de lichte stijging.

Asielzoekers welkom in Amsterdam

Alle asielzoekers die elders in Nederland niet terecht kunnen, zijn van harte welkom in Amsterdam. Dat heeft VVD-wethouder van Economische Zaken Geert Dales vandaag gezegd. Het gaat wel om asielzoekers met een verblijfsvergunning die mogen werken.

Dales: ,,De toekomstige groei van de Amsterdamse economie kan alleen gegarandeerd worden bij voldoende groei van de beroepsbevolking en bij aanwezigheid van hoog en hoger opgeleide arbeidskrachten. De statushouders zijn vaak goed opgeleid. Zij kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de economie van Amsterdam''.

Volgens Dales toont onderzoek van de 'Stichting voor Economisch Onderzoek' van de Universiteit van Amsterdam aan dat de beroepsbevolking van Amsterdam steeds minder groeit, en in de toekomst nog verder terug zal lopen. Een toename van goed opgeleid personeel is juist nodig voor verdere economische ontwikkeling.

Eerder haalde PvdA-wethouder Rob Oudkerk hard uit naar zijn CDA-collega Van Der Tak uit Rotterdam, toen die zei dat de havenstad geen asielzoekers meer wil opnemen. Volgens Oudkerk ''verpestte'' Van Der Tak daarmee de discussie, omdat het niet de statushoudende asielzoekers zijn die voor problemen zorgen.

EC: onderzoek naar Italiaanse voetbalwet

De Europese Commissie heeft besloten tot het instellen van een onderzoek naar de Italiaanse voetbalwet 'Redt het voetbal', die in februari werd ingesteld door de regering-Berlusconi.

De wet is de EC een doorn in het oog. Die houdt onder meer in dat Italiaanse clubs de waardevermindering van spelers niet direct, maar met uitstel fiscaal kunnen verrekenen.

Europees commissaris Frits Bolkestein (interne markt en fiscale zaken) zet zich op dit terrein in. Hij meent dat systemen als deze aanzetten tot boekhoudfraude. Tevens zou het een vorm van niet toegestane staatssteun zijn. Een onderzoek instellen was derhalve een logische stap. Italië dient duidelijkheid te verschaffen.

Van de zestien clubs in de Italiaanse serie A maken nu alleen Juventus, Sampdoria Genua en Modena geen gebruik van de fiscale compensatiemogelijkheid. AS Roma, Lazio Roma, Inter Milan en AC Milan doen naar verhouding het grootste beroep op de fiscale compensatie.

Het onderzoek zal in totaal twee maanden in beslag nemen. Mochten de bevindingen onbevredigend uitpakken dan kan de Commissie besluiten de wet voor te leggen aan het Europees Hof van Justitie.

Politiek gezien zou die stap een gevoelige klap betekenen. Prodi, de voorzitter van de Europese Commissie, zou het in de volgende Italiaanse verkiezingen op willen nemen tegen de huidig premier Silvio Berlusconi. Mocht er voetbal sneuvelen dan heeft kandidaatstelling voor hem weinig zin.

Overigens is er nog een keerzijde aan het verbieden van de wet. "Er zijn in Europa zeker 700 clubs die op één of andere wijze staatssteun te ontvangen", aldus europarlementariër mr Toine Manders (VVD). De gevolgen zouden mogelijk niet te overzien zijn en desastreuze gevolgen hebben.

Meer voetbalnieuws vind je op de Competitiemanager.

Onderzoek EC naar voetbalwet

De Europese Commissie heeft besloten tot het instellen van een onderzoek naar de Italiaanse voetbalwet 'Redt het voetbal', die in februari werd ingesteld door de regering-Berlusconi.

De wet is de EC een doorn in het oog. Europees commissaris Frits Bolkestein (interne markt en fiscale zaken) zet zich op dit terrein in. Hij denkt dat systemen als deze aanzetten tot boekhoudfraude. Tevens zou het een vorm van niet toegestane staatssteun zijn. Een onderzoek instellen was een logische stap.

Van de zestien clubs in de Italiaanse serie A maken alleen Sampdoria Genua, Juventus en Modena geen gebruik van de fiscale compensatiemogelijkheid. AS Roma, Lazio Roma, Inter Milan en AC Milan doen naar verhouding het grootste beroep op de fiscale compensatie.

Het onderzoek zal in totaal twee maanden in beslag nemen. Mochten de bevindingen onbevredigend uitpakken dan kan de Commissie besluiten de wet voor te leggen aan het Europees Hof van Justitie.

Politiek gezien zou die stap een gevoelige klap betekenen. Prodi, de voorzitter van de Europese Commissie zou het in de volgende Italiaanse verkiezingen op willen nemen tegen de huidig premier Silvio Berlusconi. Mocht er voetbal sneuvelen dan heeft kandidaatstelling voor hem weinig zin.

Overigens is er nog een keerzijde aan het verbieden van de wet. "Er zijn in Europa zeker 700 clubs die op één of andere wijze staatssteun te ontvangen", aldus europarlementariër mr Toine Manders (VVD). De gevolgen zouden mogelijk niet te overzien zijn en desastreuze gevolgen hebben.

Identiteit dode schietpartij Rotterdam bekend

larf had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De regiopolitie Rotterdam-Rijnmond heeft vandaag de identiteit van de man die dinsdag bij een schietpartij in Rotterdam om het leven kwam bekend gemaakt. Het blijkt te gaan om een 26-jarige man uit Rotterdam.

De schietpartij vond dinsdag rond half acht 's avonds plaats aan de Jagerslaan. De Rotterdammer overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De gewonde, een man uit Den Haag, ligt nog in het ziekenhuis. Over de toedracht van de schietpartij en de eventuele schutters is nog niets bekend.

Supporter gooit met granaat

Voetballers zijn doorgaans wel gewend aan waren die op het veld worden gegooid. Bij het duel tussen Iran en Noord-Korea werd echter met een granaat gegooid.

Tijdens de interland in Teheran gooide een supporter een zelfgemaakte granaat vanaf de tribune. Eén van de Noord-Koreaanse spelers raakte daarbij licht gewond. Het duel werd vervolgens door de arbiter gestaakt. De Koreanen weigerden nog verder te spelen, daar volgens hen de veiligheid niet langer gegarandeerd was.

In Nederland is de vuurwerkbom nog berucht die in 1988 de Cypriotische keeper Charitou tijdens Nederland-Cyprus velde. De 8-0 zege en vijf doelpunten van John Bosman werden door de UEFA geschrapt.

Kangoeroes leven in Frans woud

Phoenixx had ons via de newssubmit het volgende te melden:

"Pas op! Kangoeroes!" Sinds enkele dagen staan er bordjes met deze tekst of de afbeelding van een kangoeroe bij de reguliere bewegwijzering in het dichtbegroeide bos van Rambouillet, ten zuidwesten van Parijs.
Een walibi
Dertig jaar geleden ontsnapten de oorspronkelijk uit Australië afkomstige dieren uit het wildpark van Emancé. De dieren hebben zich inmiddels helemaal aangepast aan het leven in het wild. De dieren, grijze walibi's met een lengte van zeventig tot tachtig centimeter, leven in het bos vooral op blaadjes en knoppen.

Jongen beroofd van zeven eurocent

larf en Michel van Bergen hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een vijftienjarige jongen is woensdagavond overvallen op de Cornelis van Beverenbrug in Rotterdam. Twee mannen bedreigden hem met een mes en sommeerden hem zijn portemonnee af te geven. De portemonnee bevatte echter slechts zeven eurocent en een schoolpas.

Het is niet bekend wat de overvallers van hun schamele buit vonden, de jongen is namelijk direct na het gebeuren weggefietst.

Tiener meegesleept door bus

Iggy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 18-jarige tiener uit Enschede is gisteravond enkele meters door een bus meegesleept, toen zij bij het uitstappen beklemd raakte. De jonge vrouw bleef met haar rugzak achter een handvat bij de deur haken en kwam met haar arm klem te zitten tussen de sluitende deuren. De chauffeur had echter niks door en reed verder.

Doordat een passagier van de bus hard gilde, remde de chauffeur waardoor vermoedelijk werd voorkomen dat de 18-jarige onder de wielen terecht kwam. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis gebracht en bleek enkele kneuzingen aan haar bekken te hebben opgelopen.

NEC-trio twee duels geschorst

Patrick Ax, Youssouf Hersi en Mike Zonneveld zijn door de UEFA bestraft met een schorsing van twee duels elk.

In de Europese wedstrijd tegen Wisla Kraków kreeg Hersi rood nadat hij twee keer geel had gezien van de scheidsrechter. Ax en Zonneveld kregen vlak voor tijd beide rood als gevolg van uit frustratie begane overtredingen. NEC verloor uiteindelijk de wedstrijd met 2-1 en zag zijn Europese droom in duigen vallen.

Biologische moeder ontvoert zoontje

iggy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een jongetje van anderhalf jaar oud is gisteravond in Hengelo enige tijd ontvoerd geweest door zijn biologische moeder. Het jongetje woonde bij een pleeggezin.

Omstreekt kwart voor acht werd bij de woning van het pleeggezin aangebeld. Toen de 36-jarige pleegmoeder opendeed werd zij door vier mannen naar binnen geduwd. Bij de mannen was ook een vrouw aanwezig, die het slachtoffer herkende als de biologische moeder van één van haar twee pleegkinderen. De pleegmoeder werd in de woonkamer door drie mannen tegengehouden, terwijl de vierde man en de biologische moeder naar boven gingen om het jongetje te halen. Zij liepen naar buiten en stapten in een auto.

Dankzij een getuige die de kleur en het merk van de auto en een deel van het kenteken onthield kon de auto op de A1, ter hoogte van Ede, aangehouden worden. Het ventje werd samen met zijn 18-jarige moeder, een 19-jarige Rotterdammer en een 23-jarige Hagenees aangetroffen. De drie volwassenen zijn aangehouden en opgesloten voor verhoor.

Het jongetje werd later die avond door zijn pleegvader opgehaald en meegenomen naar huis. De andere twee mannen die bij de ontvoering aanwezig waren zijn nog voortvluchtig.

Column: De koeien hebben staarten

Deze week was het Sint Maarten. Voor al die ranzige FP'ertjes onder ons die hun bleke snoetjes zelfs als de deurbel gaat nooit van het beeldscherm afwenden - Huh? Wie kan dat nou zijn? Kunnen die mensen niet gewoon per MSN aangeven wat ze willen? - even een korte uitleg. De oorsprong van Sint Maarten laat me koud, maar het komt erop neer dat kinderen groepsgewijs met een zelf gefabriekt lampionnetje de deuren langsgaan om na een haastig en onverstaanbaar gezongen liedje om snoep te bedelen. De schapen.

Eerste verliefdheid is geen emotie

The_T had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wanneer je voor het eerst verliefd wordt op iemand, ondervind je geen emotie maar ben je gemotiveerd en gedreven omdat het belóónd kan worden, aldus nieuwe hersenscan studies.

De vroege stadia van een liefdesrelatie ontsteekt activiteit in dopamine-rijke hersengedeelten die verantwoordelijk zijn voor motivatie en beloning. Hoe meer de twee mensen veel bij elkaar zijn en met elkaar omgaan, hoe groter de activiteit wordt. Op een gegeven moment worden de hersengedeelten die te maken hebben met emoties geactiveerd. Dit gebeurt in een later stadium in de relatie, aldus wetenschappers van de Rutgers Universiteit in New Jersey.

De hersenscans bij tien mensen die zeiden verliefd te zijn, toonden dat ze zeer gefocust waren op planning en gedrevenheid die hun een aangename beloning zou geven. Dit zijn dezelfde hersendelen die actief worden wanneer iemand geniet van lekker eten. Dat gevoel ontstaat ook als actie ondernemen bij verliefdheid gehonoreerd wordt, beloond dus, en voelt dus goed.

De activiteit in de hersengedeelten bij verliefdheid lijkt op een obsessie-ziekte (obsessive compulsive disorder). Deze activiteit is samenhangend met de lengte van een relatie, die zich voortzet in het emotionele stadium, het 'houden van'. Er zijn verschillen tussen verliefde mannen en verliefde vrouwen. Verliefde vrouwen tonen eerder in de relatie al emotionele activiteit. Ze gebruiken hun herinneringen-hersengedeelte als ze naar hun partner kijken, waarbij ze aan dingen denken die ze samen gedaan hebben. Bij mannen lijkt het meer op een lust, waarbij het zien van de partner seksuele opwinding veroorzaakt.

Romeinse sarcofaag gevonden in Bocholtz

wallace had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tijdens graafwerkzaamheden op een bietenveld in het Limburgse Bocholtz is een Romeinse sarcofaag ontdekt. Vermoed wordt dat de eigenaar van de al eerder blootgelegde Villa Vlengendaal in de kist begraven is. Duidelijk is wel dat de kist aan een vermogend iemand toebehoorde, aangezien alleen rijke Romeinen zich een sarcofaag veroorloven konden.

De kist werd per toeval ontdekt door de eigenaar van de landbouwgrond. Het viel hem op dat hij op een bepaalde plek moeite had met ploegen. Daarop ging hij zelf aan het graven en ontdekte de sarcofaag.

Sinds maandag zijn medewerkers van de Rijksdienst Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) op het veld bezig. Hoewel eerst tweeënhalve dag was ingepland voor het blootleggen van de kist, zal de klus nu waarschijnlijk langer gaan duren. In de buurt van de sarcofaag zijn namelijk enkele andere voorwerpen gevonden. De medewerkers sluiten niet uit dat er nog meer voorwerpen rond de kist liggen en graven nu handmatig verder.

T-Mobile krijgt 150.000 nieuwe klanten

Telecomprovider T-Mobile heeft in het derde kwartaal van 2003 ruim 150.000 nieuwe klanten gekregen. De omzet groeide daarbij ook met 57 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2002. Dat heeft het bedrijf vandaag bekend gemaakt.

Er werd ook meer gebruik gemaakt van de GSM's. De gemiddelde omzet per gebruiker (ARPU) nam toe met 19 procent. T-Mobile heeft nu in Nederland 1,84 miljoen klanten. Met een marktaandeel van 14,5 procent is T-Mobile nog steeds de derde provider van Nederland achter KPN en Vodafone.

Leden vriendengroep plegen zelfmoord

In het Duitse dorpje Waldmünchen, in de vrijstaat Beieren, hebben de afgelopen maand drie jongeren zelfmoord gepleegd of proberen te plegen nadat één van hun vriendinnen spoorloos verdween.

De 20-jarige Mareike verdween vier weken geleden spoorloos nadat ze een feest bezocht had. Hoewel de politie een zoekactie met honden en helicopters startte, is de jonge vrouw nog steeds niet gevonden.

Enkele dagen later verhing de 15-jarige Nina zich met een hondenriem in het ouderlijk huis. Volgens een vriend was ze na het verdwijnen van haar vriendin erg veranderd. Twee dagen later werd de 22-jarige Rafael dood in zijn auto aangetroffen. Hij was gestikt door de uitlaatgassen van zijn wagen. Drie dagen geleden sneed de 17-jarige Nadine haar polsen door, zij kon op het laatste moment gered worden. Ook Nadine was een goede vriendin van de verdwenen Mareike.

De politie staat voor een raadsel, maar houdt rekening met twee theorieën. Het is mogelijk dat Mareike overleden is aan een overdosis drugs en dat haar vrienden haar lijk verstopt hebben. Mogelijk kunnen zij deze daad niet verwerken. Ook sluit de politie niet uit dat de jongeren onder invloed van een sekte staan.

Twee doden door ongeval bij Zwolle

NuX_NuFF, Weet_ik_veel en Viper® hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij Zwolle zijn vanochtend twee mensen om het leven gekomen door een frontale botsing tussen twee auto's op de N35. Drie anderen raakten zwaargewond. Wat er precies gebeurd is hoopt de politie later vandaag bekend te kunnen maken.

Het ongeval gebeurde rond 4.15 uur ongeveer een kilometer buiten de bebouwde kom op de Heinoseweg (N35) vanuit Zwolle richting Raalte. De weg was daarna even dicht, maar werd rond 7:30 uur weer vrijgegeven voor verkeer.

Man legt illegaal bospad aan

Piet Smulders uit Lelystad-Haven heeft, tot grote woede van Staatsbosbeheer, op zijn eigen houtje een bospad van meer dan een kilometer aangelegd in het Hollandse Hout. Smulders kapte illegaal vele tientallen bomen, om ruimte te maken voor zijn eigen bospaadje. Bij het paadje heeft hij een bordje met de naam Smulderspad geplaatst.

Volgens boswachter Leo Smits is Smulders compleet gestoord: ''Hij is dolgedraaid, die man. Voor onze eigen veiligheid hebben we maar officieel aangifte gedaan. Het ene moment is hij prima aanspreekbaar, maar het andere moment bedreigt hij ons'''. Inmiddels claimt Staatsbosbeheer al 6.000 euro van Smulders. Smits: ''Je staat echt raar te kijken. Hij heeft bijvoorbeeld 90 beuken doorgezaagd. Het zand op zijn paadje heeft hij gestolen van ons officiële pad, dat er vlak naast ligt. Met een emmertje heeft hij het zand eraf geschraapt en voor zijn eigen pad gebruikt. Als die man doorgaat met bomen omzagen, hebben we in een mum van tijd geen bos meer''.

Smulders geeft toe dat hij al drie jaar bezig is met het aanleggen van zijn eigen paadje omdat Staatsbosbeheer ''nalatig'' is in het onderhouden van goede paden. Volgens hem is er behoefte aan gescheiden paden voor wandelaars, ruiters en mountainbikers. ''Ik wandel graag, maar je kan tot sint-juttemis wachten totdat er goede paden zijn. Dus ben ik zelf maar begonnen''.

Drugs en wapens aangetroffen in woning Sittard

De politie van Sittard heeft dinsdagavond bij een inval in een woning wapens en drugs aangetroffen. Het zou gaan om heroïne, xtc, een neppistool, een wapenstok, een stroomstootwapen en vuurwerk.

Na klachten van omwonenden, die onder andere veel auto's bij de woning zagen aan- en afrijden, besloot de politie het pand binnen te vallen. De twee bewoners van het pand zijn aangehouden en ingesloten.

Marathon-debat in Senaat Verenigde Staten

Gisteren is in de Amerikaanse Senaat een dertig uur durende zitting begonnen. De aanleiding van dit debat is de 'blokkadepolitiek' van de Democraten. De Republikeinen, die de zitting hadden aangevraagd, zijn het oneens met de Democraten, die al maanden de nominaties van nieuwe hoge rechters tegenhouden. Die zouden in de ogen van de Democraten te conservatief zijn.

Elke senator zou een half uur lang aan het woord moeten zijn. Een senator van de andere partij ziet hierop toe. Na een half uur verschijnen twee nieuwe senatoren. In totaal zijn er honderd senatoren. Tijdens de zitting zullen beide partijen gebruik ervan maken als leden van de andere partij in slaap vallen door juist dan bepaalde voorstellen in stemming te brengen.

Er staan veldbedden in het Senaatsgebouw gereed voor diegenen die het niet de volle dertig uur kunnen volhouden.

Boosheid over moskee op gemeentegids

Een aantal inwoners van Rotterdam-Delfshaven is allerminst tevreden met de voorkant van de nieuwe deelgemeentegids. Daarop staat prominent de Mevlana moskee in Delfshaven afgebeeld. Volgens de Telegraaf spreken de bewoners nu van 'Istanboel aan de Maas'.

Sommige inwoners hebben een klacht ingediend. Tien daarvan zeiden de islam als een gevaarlijke en intolerante religie te zien. Onder de klagers bevonden zich onder meer het Rotterdamse raadslid Michiel Smit van Nieuw Rechts en Florens van der Kooi van de extreem-rechtse Nieuwe Nationale Partij (NNP).

De klagers vertelden aan deelraadsvoorzitter Harreman dat de afdruk van de moskee voor hen niet 'Het' symbool voor Delfshaven is. Ze hadden liever een foto gezien van Piet Hein, de Voorhaven of de Pelgrimsvaderskerk. Harreman zegt al meer te zijn aangesproken op de voorkant van de gids. Ook collega-bestuurders hadden het opgemerkt, zeker omdat de voorkant tot nu toe uit meerdere foto's bestond.

Harreman: ,,Het was niet ons plan mensen tegen ons in het harnas te jagen. We proberen juist markante herkenningspunten in beeld te brengen. Hoe je het ook wendt of keert, de Mevlana moskee is dat. Met de foto's proberen we tot uitdrukking te brengen dat we een kleurrijke deelgemeente zijn die veel diversiteit kent''.

De gids is inmiddels al verspreid.

Feyenoord wilde Ten Cate

Feyenoord heeft afgelopen zomer Henk ten Cate benaderd om coach te worden.

De huidige assistent-trainer van FC Barcelona maakte dat woensdag in Studio Sport bekend. "Ik werd gebeld door Rob Baan met de vraag of ik interesse had. Dat was zo. Bert van Marwijk ging echter niet weg, dus daar bleef het bij", aldus Ten Cate.

De oud-trainer van NAC Breda voelde zich in ieder geval gevleid door de belangstelling van de Rotterdammers. "Als je wordt benaderd door één van de Nederlandse topclubs, betekent het dat je goed werk levert en dat het ook wordt gewaardeerd."

Kano uit IJzertijd in Uitgeest gevonden

Tijdens werkzaamheden aan het spoor in het Noord-Hollandse Uitgeest is een kano gevonden die zo'n 2.500 jaar oud is en uit de Midden IJzertijd stamt. De kano bestaat uit een uitgeholde boomstam. In het gebied, dat vroeger uit moeras bestond, zijn al eerder resten aangetroffen van nederzettingen. Vaartuigen zijn echter nog niet eerder gevonden.

Met een lengte van 8 meter en een breedte van slechts 60 centimeter is de kano uitzonderlijk lang en smal. Eerder zijn dergelijke kano's al wel aangetroffen in het Nijeveen en in Flevoland.

De vindplaats is vermoedelijk een dichtgeslibde zijtak van de Rijn, die in de periode 500 tot 250 voor Christus bij Castricum in de Noordzee uitmondde. De Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek is enthousiast over de vondst die van internationale waarde zou zijn.

Boete voor tongzoende mannen op Griekse tv

In Griekenland heeft een tv-zender een boete gekregen van 100.000 euro wegens het uitzenden van een ''vulgaire en onacceptabele'' scène. De boete werd opgelegd door de Griekse mediaraad.

Het Griekse televisiestation zond in een wekelijkse soap een fragment uit waarin twee mannen met elkaar tongzoenden.

Tegenstanders van de boete vinden de mediaraad hypocriet. Van 'heteroseksueel naakt' wordt nooit iets gezegd. Ook de beruchte tongzoen van Madonna en Britney Spears werd overal uitgezonden zonder dat dit tot problemen leidde.

Marokko bezorgd om racisme in Spanje

Mutant01 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Marokko is ongerust over de recente toename van racistische en xenofobe aanvallen tegen Marokkanen die in Spanje leven. In een communiqué, dat deze week door het Marokkaanse ministerie van buitenlandse zaken werd vrijgegeven, spreekt de regering haar verontrusting uit. Marokko roept daarin de Spaanse overheid op om maatregelen te treffen die een eind maken aan de golf van vreemdelingenhaat.

Afgelopen week nog werd een Marokkaanse Spanjaard in het zuiden van het land met ijzeren staven bewerkt en in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen. Drie mensen tussen 18 en 22 jaar zijn door de politie daarvoor aangehouden. De aanvallen tegen Marokkanen, die meestal werkzaam zijn in de landbouw, vinden gewoonlijk aan het begin de dag plaats dichtbij plekken waar de Marokkanen werken.

Koop je eigen satelliet

Michel van Bergen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Veilinghuis eBay heeft weer eens wat bijzonders in de verkoop. Dit keer zullen er "microsatellieten", kleine (<250 Kg), relatief goedkope communicatiesatellieten, worden geveild. Om mee te doen dien je je te registreren en een minimaal openingsbod van 250.000 US dollar in te zetten. Direct eigenaar kun je worden als je 9,5 miljoen dollar biedt.

De verkoop wordt geïnitieerd door het commerciële ruimtevaartbedrijf SpaceDev. Het is voor het eerst dat men dergelijke ruimtevaartapparatuur via een internetveiling te koop aanbiedt. Bij de acceptatieprijs van 9,5 miljoen dollar is een lancering van de sateliet inbegrepen. In de ruimtevaartindustrie zijn dergelijke bedragen "een schijntje".

Overigens hoeven niet alleen bedrijven zich te richten op de veiling, ook particulieren met buitenaardse ambitie kunnen meebieden op dit kavel. De satelliet kan namelijk nog worden voorzien van een "remote controlled" camera, waarmee je 24 uur per dag vanuit de ruimte uitzicht op aarde hebt, of dieper de ruimte in kunt kijken. Ook kun je voor de 9,5 miljoen dollar bijvoorbeeld iets persoonlijks aan boord van het satellietje meegeven bij de lancering.

Ook dank aan users Jozzie en Annoeschka voor de link naar de bewuste ebay-auction.

[update] Ontvoerde baby ongedeerd teruggevonden

poohbeer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie van Aalst (België) heeft gisteravond de baby teruggevonden die gistermorgen ontvoerd werd uit het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis van Aalst. De baby werd gevonden in het huis van de vermoedelijke ontvoerster.

De verdachte bood geen weerstand toen de politie de woning binnenviel. Zij wordt verhoord en zal donderdag voor de onderzoeksrechter (rechter-commissaris) moeten verschijnen. Het is niet bekend in welke relatie de vrouw tot de baby staat of wat het motief voor de ontvoering was.

Het kindje verkeert in goede gezondheid.

Update 10.58
Het belang van Limburg meldt dat de moeder van de baby, Bo genaamd, in het ziekenhuis is misleid door een nep-verpleegster. De ontvoerster vertelde de moeder dat ze de baby meenam voor hartonderzoek. Toen de vrouw na anderhalf uur nog niet terug was, sloeg de moeder alarm.

Aan de hand van beelden van bewakingscamera's en een tip via de organisatie Child Focus kon de vrouw worden opgespoord. Volgens het parket heeft de vrouw een aantal maanden geleden een miskraam gehad en besloot ze haar kinderwens te vervullen door een baby te ontvoeren.

VVD en PvdA botsen over motie moslimscholen

De VVD heeft woedend gereageerd op het intrekken van de steun die de PvdA zou geven aan de VVD-motie van Ayaan Hirsi Ali, voor een onderzoek naar de mogelijkheden om het islamitische onderwijs te beperken. De PvdA is het bij nader inzien niet eens met het feit dat schoolbestuurders de Nederlandse nationaliteit moeten hebben. Tevens wilde de PvdA dat de nieuwe eisen voor op te richten religieuze scholen, worden uitgebreid naar alle scholen, dus ook de openbare en reeds bestaande scholen.

De VVD-motie stelde verder dat scholen niet meer mono-etnisch mogen zijn, maar ook daar was de PvdA het in tweede instantie niet mee eens. De sociaal democraten stellen dat een leerlingenbestand dat een afspiegeling van de wijk is waarin de school staat, voldoende is.

De PvdA heeft de nieuwe voorstellen in een andere motie ondergebracht, maar daar wil de VVD niets van weten. De liberalen spreken van woordbreuk en een klap in het gezicht. Volgens Z. Arslan, van instituut voor multiculturele ontwikkeling Forum, is de PvdA-motie ook geen oplossing voor scholen waar alleen maar kinderen uit één bevolkingsgroep zitten.

Twaalf jaar cel voor wurging echtgenote

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voor de rechtbank van Assen is woensdag een 47-jarige man uit Emmen veroordeeld tot twaalf jaar cel voor de moord op zijn vrouw. De relatief hoge straf ligt aan het feit dat de man verklaarde geen spijt te hebben van zijn daad.

De man verklaarde aanvankelijk tegenover de politie dat zijn vrouw van de trap was gevallen toen hij niet thuis was. Later bekende hij de moord te hebben gepleegd omdat hij naar eigen zeggen 'de grenzen van zijn incasseringsvermogen had bereikt en heeft gedacht dat dat het nu maar eens afgelopen moest zijn'.

De man probeerde eerst zijn vrouw door verstikking om het leven te brengen, door een kussen op haar gezicht te drukken. Daarna sloeg hij met een beeld op haar hoofd en liet haar van de trap vallen. Als laatste wurgde hij haar. Het motief is niet bekend.

De man bekende nadat sectie had uitgewezen dat ze was gewurgd. In de woning werd een briefje gevonden waarin de man enkele details over 'de toedracht van het ongeval' genoteerd had. De rechter hield bij de strafmaat rekening met het feit dat de man verminderd toerekeningsvatbaar wordt geacht en een blanco strafblad had.

Zwerver bijna geplet in vuilniswagen

Koelie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een zwerver is afgelopen vrijdag aan de dood ontsnapt nadat hij in een vuilniswagen terecht was gekomen. Hij lag in een container aan de Molenstraat in Apeldoorn toen hij met het vuilnis in de vuilniswagen werd gegooid. De vuilnismannen van vuilnisverwerkingsbedrijf Van Gansewinkel hoorden een 'bonk' en zagen op de monitor dat er iemand tussen het vuil zat.

Wie de zwerver was is niet bekend. Hij klom uit de wagen en ging weg. Het personeel van de wagen zegt "enorm geschrokken" te zijn. Als de man niet ontdekt was, had hij geplet kunnen worden. Vuilophalers persen het afval in de wagen van tijd tot tijd samen.

Volgens woordvoerder M. Ruis van Van Ganzewinkel kom het wel vaker voor dat zwervers containers als slaapplaats gebruiken. "Maar meestal is dat zichtbaar doordat de klep open staat of dat er buiten spullen bij staan." Het was volgens hem nog niet eerder voorgekomen dat iemand daadwerkelijk in de vuilniswagen gegooid werd.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1052
review
Pokémon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
©FOK.nl e.a.