Eerste verliefdheid is geen emotie

Gerson (M4stermind)
The_T had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wanneer je voor het eerst verliefd wordt op iemand, ondervind je geen emotie maar ben je gemotiveerd en gedreven omdat het belóónd kan worden, aldus nieuwe hersenscan studies.

De vroege stadia van een liefdesrelatie ontsteekt activiteit in dopamine-rijke hersengedeelten die verantwoordelijk zijn voor motivatie en beloning. Hoe meer de twee mensen veel bij elkaar zijn en met elkaar omgaan, hoe groter de activiteit wordt. Op een gegeven moment worden de hersengedeelten die te maken hebben met emoties geactiveerd. Dit gebeurt in een later stadium in de relatie, aldus wetenschappers van de Rutgers Universiteit in New Jersey.

De hersenscans bij tien mensen die zeiden verliefd te zijn, toonden dat ze zeer gefocust waren op planning en gedrevenheid die hun een aangename beloning zou geven. Dit zijn dezelfde hersendelen die actief worden wanneer iemand geniet van lekker eten. Dat gevoel ontstaat ook als actie ondernemen bij verliefdheid gehonoreerd wordt, beloond dus, en voelt dus goed.

De activiteit in de hersengedeelten bij verliefdheid lijkt op een obsessie-ziekte (obsessive compulsive disorder). Deze activiteit is samenhangend met de lengte van een relatie, die zich voortzet in het emotionele stadium, het 'houden van'. Er zijn verschillen tussen verliefde mannen en verliefde vrouwen. Verliefde vrouwen tonen eerder in de relatie al emotionele activiteit. Ze gebruiken hun herinneringen-hersengedeelte als ze naar hun partner kijken, waarbij ze aan dingen denken die ze samen gedaan hebben. Bij mannen lijkt het meer op een lust, waarbij het zien van de partner seksuele opwinding veroorzaakt.