Toch geen opheffing cordon Vlaams Blok

Bart (veekeend)
Het cordon sanitaire rondom de rechts partij het Vlaams Blok zal niet worden opgeheven. Bovendien zou er absoluut geen sprake zijn van een mogelijke coalitie tussen het Vlaams Blok en de christen-democratische partij CD&V.

De partij corrigeerde vandaag de uitspraken van zijn fractievoorzitter De Crem. Die had zich gisteren in verschillende interviews expliciet gezegd tegen het cordon te zijn, dat het Vlaams Blok moet isoleren. De Crem zei: "Wij zullen ons niet meer gehinderd voelen voorstellen in te dienen die het Vlaams Blok goed vindt, en om hun voorstellen te steunen als wij die goed vinden. Daarmee willen we de eigen positie versterken."

De Crem is van mening dat zijn partij hiervan de dupe is geworden. "Intellectueel-links heeft het cordon enkel gecreëerd om aan de macht te blijven. Paars-groen gebruikt het nu om de christen-democraten buitenspel te zetten"", zo zei De Crem gisteren.

Gisteren reageerde het Vlaams Blok nog verheugd op de koerswijziging van de CD&V. Het Blok riep de partij op gezamenlijk afspraken te maken om de paarse regering-Verhofstadt het leven zuur te maken. Volgens het Blok was het cordon sanitaire altijd de beste levensverzekering geweest voor links om aan de macht te blijven. Op de correctie van de standpunten van gisteren heeft het Vlaams Blok nog niet gereageerd.