Onderzoekers: "Guinness is Good for You"

BoomSmurf had ons via de newssubmit het volgende te melden:

"Guinness is Good for You", de slogan van het bekende Ierse biermerk Guinness, blijkt waar te zijn. Uit onderzoek is gebleken dat het zwarte bier (stout), net zoals aspirine, de kans op hartaanvallen zou verlagen. Het drinken van lagerbier (het "normale" bier) zou niet hetzelfde effect hebben, aldus onderzoekers van de universiteit van Wisconsin in de Verenigde Staten.

Guinness moest decennia geleden al stoppen met het voeren van de slogan. En ook nu verklaart de brouwerij niet dat het drinken van Guinness een positieve uitwerking op de gezondheid heeft.

Het onderzoek

De onderzoekers hebben stout en lager bier getest op honden met vernauwde bloedvaten. Dit verschijnsel is vergelijkbaar met mensen die een hartafwijking hebben waarbij bloed kan stollen. De onderzoekers stelden vast dat bij de honden die Guinness kregen toegediend, het stollen van bloed was afgenomen. Dat was niet het geval bij het lager bier.

Het verschijnsel van stollend bloed is belangrijk voor mensen met een verhoogde kans op een hartaanval, omdat zij verharde aderen hebben. Doordat een bloedstolling een ader blokkeert, kan een hartaanval optreden. Patiënten die hiervan last hebben, wordt vaak een lage dosis aspirine voorgeschreven die het stollen van bloed tegengaat.

De onderzoekers schrijven het positieve effect van het drinken van Guinness toe aan de 'anti-oxiderende ingrediënten van Guinness' die ook in diverse soorten groenten en fruit worden aangetroffen. Deze vertragen het aanmaken van schadelijke cholestorol in de aderen.

Ondanks de onderzoeksresultaten is Guinness niet van plan om de oude slogan "Guinness is Good for You" weer te gaan gebruiken. Op dit moment voert het biermerk campagnes waarin wordt gewezen op een verantwoord drinkgedrag. Dit blijkt onder andere uit de website, waar bezoekers eerst twee vragen dienen te beantwoorden alvorens men de site kan bezoeken.

De campagne

De originele campagne, daterend uit de jaren twintig, kwam voort uit marktonderzoek. Mensen vertelden de brouwerij dat zij zich goed voelden na het drinken van een pint of Guinness.

Later kregen in Engeland bloeddonoren en patiënten na een operatie een pint Guinness-bier vanwege de relatief hoge ijzerwaarde in het bier. Ook zwangere vrouwen kregen dat advies, maar tegenwoordig is men tot de tegenovergestelde conclusie gekomen.

Hoewel Groot-Britannië nog steeds de grootste afzetmarkt ter wereld voor Guinness is, staat het merk niet in de top-tien van Engelse biermerken.