CD Review: One In A Million - One In A Million

Het verhaal van One In A Million begint in 1999, wanneer Erik van Haaren en Martijn van den Berg - beiden afkomstig uit de punkband NT Social - samen met Matthijs Verberkmoes van de hardcoreformatie Product X een popband met een punkrandje besluiten te beginnen. Onder de noemer One In A Million brengen ze twee 5-track demo's uit die in een kleine oplage worden verspreid: Start Of A Legend (1999) en The Original Soundtrack (2000). Ook verschijnen er tracks van de band op de FRET cd Demontage Vol. 3 en Bijna Boven Vol. 7 van Stichting Brabant Pop.

Als NT Social en Product X uiteen vallen besluiten de heren de zaken serieuzer aan te pakken, ondanks hun jonge leeftijd van begin 20. Bassist Marcel Groenewegen (ook ex-Product X) sluit zich al snel aan, maar door het vertrek van gitarist Matthijs moet de band al snel weer op zoek naar een nieuwe vierde man. Die vinden ze uiteindelijk in drummer Bram van den Berg. "We zagen hem in een café spelen en we zeiden tegen elkaar 'die gozer is zó goed, die moeten we er eigenlijk wel bij hebben'", aldus Marcel. Martijn, die tot dan toe als drummer fungeerde, neemt de gitaar ter hand, zodat Bram zijn plek achter het drumstel in kan nemen. Vanaf dat moment is de huidige line-up van One In A Million een feit.

In 2002 tekent de band een platendeal met CNR Records en kunnen de opnamen van hun eerste album beginnen. De band duikt eind 2002 samen met producer Gordon Groothedde (Lemoncrush, Jovink en de Voederbietels, F33l3r) Studio S&K te Doetinchem in. Ze werkten al eerder met hem samen voor een demo-opname en dat was heel goed bevallen. Marcel: "Gordon is als het ware een vijfde bandlid, iemand met een andere kijk op de dingen. Op een gegeven moment hoor je zelf bepaalde dingen niet meer. Hij komt met een frisse blik de oefenruimte binnen en hoort dingen die anders kunnen, die de liedjes net weer wat beter maken." Dit leidt tot het debuutalbum One In A Million