Asielzoekers welkom in Amsterdam

Alle asielzoekers die elders in Nederland niet terecht kunnen, zijn van harte welkom in Amsterdam. Dat heeft VVD-wethouder van Economische Zaken Geert Dales vandaag gezegd. Het gaat wel om asielzoekers met een verblijfsvergunning die mogen werken.

Dales: ,,De toekomstige groei van de Amsterdamse economie kan alleen gegarandeerd worden bij voldoende groei van de beroepsbevolking en bij aanwezigheid van hoog en hoger opgeleide arbeidskrachten. De statushouders zijn vaak goed opgeleid. Zij kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de economie van Amsterdam''.

Volgens Dales toont onderzoek van de 'Stichting voor Economisch Onderzoek' van de Universiteit van Amsterdam aan dat de beroepsbevolking van Amsterdam steeds minder groeit, en in de toekomst nog verder terug zal lopen. Een toename van goed opgeleid personeel is juist nodig voor verdere economische ontwikkeling.

Eerder haalde PvdA-wethouder Rob Oudkerk hard uit naar zijn CDA-collega Van Der Tak uit Rotterdam, toen die zei dat de havenstad geen asielzoekers meer wil opnemen. Volgens Oudkerk ''verpestte'' Van Der Tak daarmee de discussie, omdat het niet de statushoudende asielzoekers zijn die voor problemen zorgen.