FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 14 november 2003

Merknaam als kindernaam populair in Amerika

PCF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit onderzoek van de Amerikaanse professor Cleveland Evans van de Bellevue Universiteit van Nebraska blijkt dat heel wat Amerikaanse ouders hun kinderen vernoemen naar internationale merken. Armani, L'Oreal en Chevrolet zijn populaire namen voor pasgeboren kinderen.

Evans onderzocht de afgelopen 25 jaar Amerikaanse babynamen. Vooral bij meisjes blijken merknamen populair. In het jaar 2000 noemden ouders 298 meisjes naar kledingmaker Armani. Verder waren er onder meer 21 L'Oreals (cosmeticaconcern) en vijf Celica's (een auto van Toyota). Bij jongens is Chevy populair, naar het automerk Chevrolet. Evans trof ook tweemaal ESPN aan, beide jongens zijn naar een grote sportzender genoemd.

De oorsprong van de trend zou volgens professor Janette Benson van Denver University liggen in de belangrijke betekenis van het materialisme in het huidig leven.

Evans zit in over de trend die hij heeft ontdenkt: "Ik denk soms dat ouders hun kinderen zien als bezit." Toch ziet hij een positieve kant: "Kinderen krijgen in ieder geval een positieve naam. Als je naar auto's kijkt, zie je niemand die zijn kind Yugo heeft genoemd."

Tekort straatnaamborden in Antwerpen

De Belgische gemeente Antwerpen heeft grote moeite om het aantal verdwenen straatnaamborden bij te houden en vervangende te plaatsen.

Sinds vorig jaar november worden er ruim 1.400 straatnaamborden vermist. Het vermoeden is dat die grotendeels als souvenirs in studentenflats hangen. Het tekort vormt onder meer een probleem voor de postbezorging en hulpverlening.

De straatnaamborden worden gemaakt in één werkplaats, die het vele werk niet aankan. De gemeente bestelde weliswaar 1.718 straatnaamborden, maar kreeg er slechts 288 geleverd. De stad onderzoekt momenteel hoe de achterstand sneller kan worden weggewerkt.

'Fransman faalt bij doden van eigen vrouw'

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 62-jarige Fransman heeft zijn vrouw tot een zware invalide gemaakt door rattenvergif in haar koffie te mengen. Hij was al 40 jaar met haar getrouwd, maar hij had inmiddels een minnares. De politie van Rouen zegt dat dat laatste het motief vormde, waardoor de man tot zijn daad kwam.

De man werd gearresteerd nadat een arts het vergif in het bloed van de verlamde en bijna blinde vrouw had ontdekt. Het vergif lag in de kelder van het huis van de twee verstopt. De voorheen kerngezonde vrouw werd enkele maanden geleden opgenomen in een verpleegtehuis. De man bezocht haar daar regelmatig en zette zijn plan ongehinderd voort door het rattevergif in haar geneesmiddelen te mengen.

Exxon Mobil moet miljardenboete betalen

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Exxon Mobil is vandaag door een Amerikaanse jury veroordeeld tot het betalen van een boete van 11,8 miljard dollar wegens het frauduleus achterhouden van royalties op de winning van aardgas. Het olieconcern moet daarnaast nog een boete van 63 miljoen dollar betalen wegens geleden schade. Alle gelden komen toe aan de staat Alabama.

Exxon Corp. werd in 1999 - vóór de fusie met Mobil - door de staat Alabama aangeklaagd voor 3,5 miljard dollar wegens fraude met royalty-inkomsten uit gaswinning. De latere uitspraak van de jury die Exxon Mobil tot betaling van 3,5 miljard dollar verplichtte, werd door het Hooggerechtshof terugverwezen naar een lagere rechtbank. De jury had destijds ten onrechte inzage gekregen in een intern bedrijfsmemo.

Nu is de miljardenclaim alsnog aan de staat Alabama toegewezen. De advocaat van Alabama stelt dat het initiële gemis aan royalties van 63,3 miljoen dollar in dertig jaar tijd tot 930 miljoen dollar had kunnen oplopen. Exxon Mobil heeft dertig dagen de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak.

De twee advocaten die namens de staat Alabama met de verdediging van deze zaak waren belast, handelden volgens het no cure-no pay-principe: bij verlies ontvangen ze niets; bij winst strijken ze 14 procent van het toegewezen bedrag op.

[update] Twee doden bij treinongeluk bij Roermond

Rond acht uur vanavond zijn bij een treinongeluk in Lerop (tussen Sint Odiliënberg en Herten) twee mensen om het leven gekomen. Ze raakten met hun auto onder een goederentrein, die afkomstig was van DSM. De auto werd zo'n zeshonderd meter, tot de volgende overweg, meegesleurd. Daar kwam de trein tot stilstand. De twee inzittenden, een jonge man en vrouw, waren op slag dood.

De overweg waar het ongeluk gebeurde, is niet voorzien van bomen, wel van waarschuwingslichten.

Update 23.05
Inmiddels is bekend dat de slachtoffers een 22-jarige man en 18-jarige vrouw uit Melick zijn.

Zandvoort en Amsterdam gaan raddraaiers aanpakken

konniekipke had ons via de newssubmit het volgende te melden: Lastige jongeren strand aangepakt

Als het aan de gemeenten Zandvoort en Amsterdam ligt wordt de overlast door jongeren op het strand flink minder. Ook de overlast in Zandvoort zelf moet omlaag. Beide gemeenten onderzoeken nog op wat voor manier het probleem het beste kan worden aangepakt.

Er zijn al een aantal ideeën om de overlast terug te dringen. Zo willen de gemeenten meer informatie uitwisselen over de raddraaiers. Verder wordt bekeken of er mogelijk zwaardere straffen gegeven kunnen worden.

Zandvoort heeft al seizoenen last van incidenten. Jongeren vallen badgasten en strandtenthouders lastig en plegen andere vormen van criminaliteit.

Mexicaanse GP in 2005?

Mexico is in gesprek met de FIA om in 2005 een GP te organiseren. Er ligt een plan om hiervoor een nieuw circuit te bouwen bij Cancún.

Een delegatie onder leiding van Rodolfo Elizondo, de Mexicaanse staatssecretaris voor toerisme, heeft gisteren in Parijs de plannen voor de organisatie van de wedstrijd in Mexico gepresenteerd aan de FIA.
"De plannen verlopen voorspoedig," aldus Elizondo na afloop van een ontmoeting met FIA-president Max Mosley. "Er zijn goede mogelijkheden, hoewel er in dit stadium door de FIA nog geen besluit kan worden genomen."

Hoewel de plannen nog niet volledig zijn uitgewerkt en er ook nog wel het nodige bewerkt mag worden. Het prijskaartje dat aan deze investering zal hangen zal rond de 100 miljoen Dollar zijn, wat voor het grootste deel op zal gaan aan de constructie van een circuit nabij het vliegveld van de stad Cancún.

In de historie van de Formule 1 werd er al 15 keer eerder een Grand Prix in Mexico verreden. De laatste keer dat er een race in Mexico werd verreden was in 1992.

[Upd]Nistelrooij en Stam opgesteld

Jaap Stam is voldoende hersteld om morgen tegen Schotland in de basis te starten. Het duel in Glasgow begint om 16.00 uur.

Bondscoach Dick Advocaat kan morgen over al zijn geselecteerde spelers beschikken. Er zijn vannacht waarschijnlijk nog wel twee interessante puzzels voor de bondscoach. Wie er in de spits samen zullen spelen en wie middenvelder Mark van Bommel vervangt.

Voorin koos Advocaat aanvankelijk voor Van der Vaart en Kluivert, de publieke opinie riep echter om het inzetten van Ruud van Nistelrooij. Ook Roy Makaay is een goed alternatief.

Op het middenveld zou de weer aangenomen Clarence Seedorf in actie kunnen komen. Of Edgar Davids na zijn optreden in Praag het vertrouwen van de bondscoach heeft is een twijfel. Wesley Sneijder van Ajax zal waarschijnlijk op de tribune belanden.

In de achterlinie staat de plek van Frank de Boer onder vuur. De verdediger zou het niet meer kunnen bijbenen.

Update 15/11 10:00 NOS
Advocaat heeft te kennen gegeven te zullen spelen met Van Nistelrooij en Kluivert in de spits. Op het middenveld speelt toch Overmars aan de linkerkant. Davids en niet Seedorf speelt centraal naast Cocu.

Prehistorisch grafveld blootgelegd in Zundert

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Archeologen hebben gisteren een groot grafveld blootgelegd aan de Akkermolenweg in het Brabantse Zundert. Er liggen tussen de dertig en vijftig mensen begraven. Het grafveld behoorde bij een dorpje uit de IJzertijd dat ook ontdekt is. Waarschijnlijk zijn het arme boeren die er begraven liggen want er zijn geen kostbaarheden gevonden.

In de grond zitten potten met de gecremeerde resten van mensen van Germaans-Keltische oorsprong die daar 2500 jaar geleden woonden. Op de plek waar het grafveld ligt komt een middelbare school. De bouw is door de archeologische vondst een paar maanden vertraagd.

Strenge dopingcontroles bij EK voetbal

Thuglawz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij het EK voetbal van aankomende jaar in Portugal zal de Europese voetbalbond UEFA uitgebreide dopingcontroles uitvoeren. Ook op trainingen zullen onverwachte controles worden uitgevoerd.

De UEFA laat de urinemonsters van de voetballers op verzoek van het wereldantidopingbureau WADA eveneens onderzoeken op de aanwezigheid van de nieuwe anabole steroïde THG.

Michael Jackson kreeg de zweep

Thuglawz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Michael Jackson kreeg er vroeger nog wel eens met de zweep of broekriem van langs. Dat zegt zijn vader, Joe Jackson, in een interview met Louis Theroux van de BBC. Hij zegt er wel bij dat hij zijn zoon nooit geslagen heeft. "De zweep erover leggen is iets heel anders dan je kind slaan", zegt Jackson. "Slaan doe je met een stok." Michael Jackson zelf zegt al jaren dat zijn vader hem heeft mishandeld.

Het interview vond plaats op een hotelkamer ergens in de VS. Aanwezig bij het gesprek is een zekere 'Majestik Magnicifent', die zegt dat hij Michaels persoonlijke magiër is. Deze bemoeit zich regelmatig met het interview. Het interview wordt zondag uitgezonden.

Topteams met derde auto?

Mocht er onverhoop een kleiner team deze winter niet overleven dan zullen de topteams een derde wagen moeten inzetten.

Een anonieme bron van een van de vier topteams maakte bekend dat zijn team er klaar voor is om al in Albert Park in Australië een derde auto in te zetten.

"Niemand hoopt op dit scenario", zegt de man die anoniem wil blijven. De FIA president Max Mosley verzocht overigens ook de topteams om een extra auto in te zetten, mocht dit scenario zich voordoen.

"We zullen absoluut een derde auto inzetten wanneer dit scenario zich ontvouwt", verteld de anonieme bron. "We zullen onze verplichtingen niet uit de weg gaan".

Webber wil graag slicks

Als het aan Mark Webber ligt rijden ze in de Formule 1 weer met slicks.

De coureur uit Australië denkt dat het rijden met slicks meer spektakel zal opleveren.

"Het zou voor het racen een goede zaak zijn", denkt Mark Webber. "Met name in trage bochten kan je op slicks denk ik dichter achter elkaar rijden. De auto heeft met profielloze banden meer mechanische grip, waardoor inhalen beter mogelijk zal worden".

Ook Jacques Villeneuve ziet de slicks weer graag terugkeren. Volgens hem zullen de betere coureurs een voordeel hiervan hebben.

De slicks zijn verboden sinds 1998.

Dief steelt auto met blinde vrouw erin

mixso had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Liverpool is een blinde vrouw enige tijd ontvoerd geweest toen de auto waarin zij zat werd gestolen. De vriend van de vrouw was bij een tankstation uitgestapt om wat te kopen, maar liet de sleutels in het contact zitten, waardoor iemand anders er met de auto vandoor kon gaan.

De 41-jarige vrouw had eerst niet in de gaten dat het niet haar vriend was die instapte en wegreed. "Maar hij reed als een idioot en toen realiseerde ik me dat het iemand anders moest zijn. Ik raakte in paniek en begon te huilen. Ik zei: ik ben blind, ik weet niet waar ik ben. Hij zei alleen maar: uitstappen, schat", aldus het slachtoffer.

De vrouw stapte uit en werd uiteindelijk door een behulpzame voorbijganger opgepikt en bij het tankstation afgeleverd. Van de dief en de gestolen auto ontbreekt nog ieder spoor.

Internationale Idols-wedstrijd komt eraan

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De winnaars van de diverse nationale Idols-wedstrijden zullen het binnenkort tegen elkaar opnemen in een internationale wedstrijd. In twee afleveringen, met kerst en nieuwjaar, zullen zij strijden om de titel World Idol.

De jury zal bestaan uit een afgevaardigde uit elk deelnemend land. Zoals gewoonlijk zullen zij bij elk optreden commentaar geven, waarna de hele wereld kan stemmen.

Aan de wedstrijd zullen de winnaars van het Britse Pop Idol (Will Young), de Nederlandse Idols (Jamai Loman), het Belgische Idool (Peter Evrard) en het Duitse Deutschland sucht den Superstar (Alexander Klaws) meedoen. De andere deelnemende landen zijn de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Polen, Noorwegen, Jordanië, Canada en Australië.

Directeur van de Staatsloterij stapt op

stanhope_nl herschreef voor ons het volgende bericht:

Directeur van Egerschot is opgestapt bij de Staatsloterij. Dit door ruzie over de financiële afwikkeling van de nieuw op te zetten SMS loterij 'Sevens'. Deze zou samen met gokbedrijf EWLH worden opgezet. Het spel werd echter verboden door minister Donner van Justitie. EWLH gaf de schuld hiervan bij de Staatsloterij en legde beslag op de rekeningen van de loterij waarvan de prijzen worden uitgekeerd. Dat beslag werd laatst na een kort geding opgeheven, maar de Staatsloterij moest wel een bankgarantie van 10 miljoen euro geven.

Staatssecretaris Wijn van Financiën, die toezicht houdt op de Staatsloterij, heeft al goedgekeurd dat oud-topman van de Rabobank Hans Smits Van Egerschot zal vervangen vanaf aanstaande maandag.

Thai valt van dak bij hijsen geluksvlag

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Thaise fabrieksdirecteur heeft donderdag een dodelijke val van zijn dak gemaakt. De man met geldproblemen klom op het dak van zijn bedrijf om een vlag te hijsen die het ongeluk zou moeten afwenden. Bovenop het dak gleed hij echter uit en viel naar beneden.

De fabriek van de 43-jarige Boonchai Lotharakphong, maakte artikelen voor het Amerikaanse merk Nike en heeft problemen sinds de economische crisis in Zuidoost-Azië. Boonchai had de vlag gekregen van een Chinese waarzegger.

Komeet Encke passeert aarde

Een van de meest bestudeerde kometen zal de aarde de komende dagen passeren. De komeet Encke is niet met het ongetrainde oog zichtbaar, maar levert wel een prachtig plaatje op met een verrekijker of kleine telescopen. Klik hier om te zien waar de komeet zich in de hemel bevindt.

Komeet Encke is een ijsklomp die een staart van gruis achter zich heeft door ijs dat door de warmte van de zon smelt. Door de zonnewind is de staart altijd van de zon afgewend. Encke doet er 3,3 jaar over om een ellipsvormige baan om de zon te maken. Maandag 17 november is de komeet het dichtst bij de aarde.

De komeet werd op 26 november 1818 door Jean Louis Pons ontdekt, maar het was toen nog niet bekend dat hetzelfde object ook al in 1805 door hem gezien was. Johann Franz Encke ontdekte dat de komeet die in 1786, 1795, 1805 en 1818 gezien was dezelfde komeet is. Daarom is de komeet naar hem genoemd.

Niet alleen de komeet zal zichtbaar zijn, maar ook doorkruist de aarde gruis in de ruimte, de zogenaamde Leoniden die veel "vallende sterren" veroorzaken. De piek is op 19 november. Met wat geluk is er dan ook opnieuw het noorderlicht te zien, omdat de zonnevlekken dan weer recht naar de aarde gericht staan.

Zonnevlekken draaien weer richting aarde



Tenminste één van de drie grote zonnevlekken die een recordserie van 10 grote zonnevlammen veroorzaakte eind oktober bestaat nog steeds. Door de rotatie van de zon draait hij nu weer met de zijde naar de aarde gericht.

Holografische technieken waarmee men zonnevlekken aan de andere kant van de zon kan detecteren, hebben aangetoond dat de vlekken nog steeds actief zijn en voor ruimtestormen kunnen zorgen.

Op 13 november fotografeerde SOHO een gigantische zonnevlam uit zonnevlek 484 die geladen deeltjes uit de corona van de zon uitstootte, een zogenaamde "coronal mass ejection". Op de foto is een prachtige protuberans te zien, een zonnevlamboog. Het is niet zeker of zonnevlek 484 in staat is een X-klasse uitbarsting te geven, dat is het grootste type uitbarsting.

Afgewezen Chinees vergiftigt schoolkinderen

LeftySatch, syl68, Bas en velpzuid.nl hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Afgewezen worden is nooit leuk, een 26-jarige Chinese man kon dit echter niet verkroppen. Daarom heeft hij de klas van de zoon en dochter van zijn ex vergiftigd. De zoon en dochter van zijn ex kwamen hierbij om het leven.

Het motief van de actie was het feit dat zijn vriendin niet meer met hem wilde trouwen. Daarom kookte de boer een maaltijd, deed er vervolgens rattengif in en bracht het eten naar de klas waarin de twee kinderen zaten. Die deelden het voedsel met hun vriendjes en vriendinnetjes. Alle kinderen werden erg ziek.

De zoon en dochter overleden op weg naar het ziekenhuis. Nog eens 25 scholieren zijn opgenomen in het ziekenhuis, vier hiervan zijn er slecht aan toe. De Chinees probeerde na de vergiftiging zelfmoord te plegen door een gifdrank te drinken, dit mislukte en hij ligt nu ook in het ziekenhuis.

F-16 volledig uit koers bij oefening

Fatih / Thuglawz, velpzuid.nl en realist_ik hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Nederlandse F-16 heeft vrijdag per ongeluk een bom van 227 kilo afgeworpen op een bemande observatietoren van de Noorse luchtmacht. De bom, een op scherp gestelde 'domme bom', ging gelukkig niet af.

Het toestel deed samen met F-16's uit Noorwegen en België mee aan NAVO-oefeningen. De bom kwam terecht op zo'n 120 meter van de observatiepost waar op dat moment drie mensen aanwezig waren. Volgens het Noorse leger waren alleen de ruiten gesneuveld als de bom was geëxplodeerd en waren de drie ongedeerd gebleven. Onderzoek moet uitwijzen waarom de piloot zijn doel heeft gemist en waarom de bom niet is afgegaan. Het eigenlijke doel lag 1 kilometer verderop.

Laag BTW-tarief voor CD in fotoboek

De Belgische bands MoGroove en Fester bieden hun nummers te koop aan op een CD die achterin een fotoboek te vinden is. Door het album te vermommen als een fotoboek omzeilen de twee bands het hoge BTW-tarief van 21% dat geldt voor normale CD's. In plaats daarvan houden ze het lage BTW-tarief van 6% aan. Hierdoor is het fotoboek plus de CD te koop voor 10 euro.

Geurt Geuten, toetsenist in beide bands: "Het schreeuwt van de daken dat het een CD is, alleen wij zeggen het niet. Het is juridisch op het randje, want we leggen het zwaartepunt op het boek."

Op dit moment loopt nog steeds een internationale lobby om op Europees niveau muziekdragers in het lage BTW-tarief te krijgen. De veelgeplaagde platenindustrie zou hierdoor wat meer ademruimte moeten krijgen.

Koelman veroordeeld wegens column

Columnist Luuk Koelman moet met onmiddellijke ingang zijn column over Gretta Duisenberg van zijn website verwijderen op straffe van een dwangsom van 1.000 euro per dag. Ook moet hij binnen drie dagen een rectificatie plaatsen. Een en ander heeft de rechtbank vandaag besloten in een kort geding dat door Duisenberg tegen de columnist was aangespannen.

Gretta Duisenberg vindt dat zij in de column, die eerder in de Metro verscheen, op een denigrerende en seksistische wijze is geportretteerd. Koelman beschreef in zijn column hoe Duisenberg seksueel contact zocht tot Arafat, die daar niet van gediend bleek. Hij zou zelfs een Israëlisch vergeldingsactie minder erg vinden dan seks met Gretta.

Op dit moment staat de gewraakte column nog on-line.

Iers dorp sluit deuren voor Engelstaligen

Als je het idee hebt om in het dorp Carraroe (West-Ierland) te gaan wonen, moet je eerst vloeiend Gaelic leren spreken. De gemeente Carraroe stelt dat namelijk als eis aan diegenen die in het dorp een huis willen kopen. Gaelic is de oorspronkelijke Ierse taal.

Een projectontwikkelaar kreeg van de gemeenteraad toestemming om huizen in het dorp te bouwen, mits de aanstaande bewoners vloeiend het Iers-Keltisch beheersen.

Voorstanders van het behoud van het Gaelic juichen de beslissing toe: "Als dit navolging krijgt in andere gebieden waar Gaelisch wordt gesproken, kan het de ontwikkeling tot staan brengen dat Iers-Keltisch steeds minder de belangrijkste taal is".

[update] Nintendo komt met nieuwe spelcomputer

1750GTV had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Japanse Nintendo komt volgende jaar met een nieuwe spelcomputer om weer winst te kunnen maken. De spelcomputerfabrikant boekte in de eerste helft van het op 1 april begonnen boekjaar een verlies van 2,89 miljard yen (23,4 miljoen euro). Dat was voor het eerst sinds haar bestaan. De nieuwe spelcomputer zal in mei worden gepresenteerd in Los Angeles.

Nintendo ondervindt grote concurrentie van de Xbox van Microsoft en de Playstation van Sony.

Update 14:46

Nintendo stuurde FOK! zojuist de volgende aanvullende informatie:

"Gisteren heeft Nintendo in Japan naar aanleiding van het presenteren van de halfjaarcijfers een persconferentie gehouden. Hier is bekend gemaakt dat er een nieuw product in ontwikkeling is. Het product zal waarschijnlijk worden getoond op de E3 in 2004. Er is echter nog niets bekend gemaakt over de aard van het product. Nintendo kan echter wel bevestigen dat het niet gaat om de opvolger van de Nintendo GameCube of de Game Boy Advance."

Het orginele bericht is geplaatst om 11:23 uur

Weijers nieuwe directeur HMG Radio

Jaap en martin Slijper hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 41-jarige Arthur Weijers wordt eindverantwoordelijk voor het totale radiobeleid van de Holland Media Groep. Daaronder vallen de zenders RTL FM en Yorin FM. Weijers zat al in de directie van de HMG. De Ondernemingsraad van het mediabedrijf zal nog advies uitbrengen over deze voorgenomen benoeming van Weijers tot directeur Radio.

Enige ervaring had Weijers al. Hij was al een tijdje verantwoordelijk voor de radiotak van de HMG. Daarvoor werkte hij vele jaren in de muziekindustrie, onder meer als Director Legal & Business Affairs bij Universal Music B.V.

Bedreiger VVD'er Wilders opgepakt

In Den Haag is een 29-jarige Schiedammer van Marokkaanse komaf opgepakt voor het met de dood bedreigen van VVD-Kamerlid Geert Wilders. De Schiedammer, systeembeheerder van beroep, werd op zijn werk in de Haagse binnenstad opgepakt.

De Schiedammer post op verschillende Marokkaanse internetfora, waaronder de webpagina Maghrebonline.nl. Op die site schreef hij, opererend onder de naam 'Farid', dat de VVD'er ''echt met de dood moet worden gestraft voor zijn fascistische uitspraken over islam, moslims en de Palestijnse zaak''.

Inmiddels is de man met een proces-verbaal op zak weer naar huis gestuurd. Op het forum van de website Maghrebonline beklaagt hij zich, nu onder de naam 'iQra', over de ''stijlloze en vernederende'' arrestatie. Ook gaat hij opnieuw te keer tegen Wilders. Volgens 'iQra' heeft hij de officier van justitie verteld dat zijn gewraakte zinsnede niet als dreigement bedoeld was maar als ''ventilatie van mijn haatgevoelens jegens deze persoon vanwege zijn extreem fascistische daden en uitspraken die onder meer in het Midden-Oosten dagelijks mensenlevens kosten''.

Betalingsgedrag jongeren zorgwekkend

Wanbetalers worden steeds jonger. Het aantal vorderingen op jongeren jonger dan vijftien jaar neemt snel toe. De grootste groep wanbetalers valt in de leeftijdsgroep 15 tot 35 jaar. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Intrum Justitia, dat zich bezighoudt met credit management services.

Hieruit blijkt dat bijna dertig procent van de totale vorderingen bij jongeren tot 25 jaar uitstaat. Als oorzaak wordt het uitgavenpatroon van mensen aangewezen. De huidige economische teruggang verstrekt dat effect nog meer.

In een verklaring zegt Marcel van Es, directeur van Intrum Justitia: "Het feit dat jongen mensen tussen de 15 en 35 de slechtst betalende groep in Nederland zijn, baart ons zorgen. Uit eerder onderzoek bleek al dat de betalingsmoraal in Nederland verslechtert".

Om het betalingsgedrag in Nederland te verbeteren werd eerder de campagne "Afspraak is Afspraak" gestart. Doel is dat mensen zich weer aan hun (betalings)belofte gaan houden. Dit zou de relatie tussen bedrijven en particulieren moeten verbeteren.

--
Het rapport van het onderzoek naar betalingsgedrag in Nederland is hier te downloaden.

RVD: Beatrix is niet boos op Balkenende

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) ontkent dat koningin Beatrix boos is over de actie van premier Balkenende tegen de Oranje- satire. De Volkskrant meldde vanmorgen op basis van bronnen in en rond het koninklijk huis dat de Oranjes vinden dat premier Balkenende en minister Donner van Justitie de monarchie hebben beschadigd met hun optredens.

De Volkskrant schrijft ook dat Beatrix tijdens het wekelijkse overleg met de premier alleen haar zorg over het toneelstuk 'Landgenoten. Beatrix spreekt' met hem heeft gedeeld met de premier en niets inhoudelijks heeft gezegd over de tv-programma's 'Egoland' of 'Kopspijkers'.

De RVD beklemtoont dat bij het wekelijkse gesprek van de koningin en de premier geen derden aanwezig zijn en dat dus niemand weet wat daar besproken wordt.

Oudkerk haalt uit naar inburgeringsbeleid

De Amsterdamse PvdA-wethouder Rob Oudkerk vindt het inburgeringsbeleid van het huidige kabinet 'bezopen' en 'inconsistent'. Volgens hem voert de politiek op dit moment een ''politieke mores ten aanzien van buitenlanders''. Oudkerk keert zich onder meer tegen plannen om nieuwkomers in eigen land te laten inburgeren en de kosten van inburgering zonder meer te verhalen op de nieuwkomers zelf. Het leidt volgens hem alleen tot deceptie.

Het is volgens hem voor een inburgeraar vrijwel onmogelijk om in een woud van aanbieders met een relatief gebrekkige kennis van taal en gebruiken zijn weg te vinden. ''De gevolgen zijn voorspelbaar: na een tijd van ergernissen, zal de overheid allerlei noodverbanden moeten aanleggen en constateren we dat er weer veel menselijk kapitaal door het putje is verdwenen.'' Ook is Oudkerk tegen verplichte cursussen voor oudkomers, mensen die al vele jaren in Nederland zijn. Het is volgens hem 'kort-door-de-bocht-flinkheid', die niets meer oplevert dan de huidige aanpak op basis van vrijwilligheid.

Volgens Oudkerk is het verder op zijn minst discutabel om een haperende maatschappij één op één in verband te brengen met het succes van inburgering. Hij noemde dat ''Toren-van-Babel-politieke-bla-bla-bla van struisvogelpolitici''.
Het werkelijk probleem, zei Oudkerk, is dat te veel Nederlanders in hun kleine landje een probleem hebben met buitenlanders en te veel buitenlanders met de Nederlanders.

Oudkerk
''Toren-van-Babel-politieke-bla-bla-bla''

CDU zet omstreden lid uit fractie

De Duitse CDU heeft Martin Hohmann uit de Bondsdagfractie gezet. Van de 248 fractieleden stemden er 195 voor en 28 tegen de uitzetting. Zestien leden onthielden zich van stemming. Het voorstel om Hohmann uit de fractie te zetten had een tweederde meerderheid nodig.

Fractieleider Angela Merkel drong op zijn verwijdering, omdat hij zich aan antisemitisme schuldig zou hebben gemaakt. Hohmann blijft onafhankelijk lid van de Bondsdag tot zijn termijn afloopt in 2006.

De CDU kwam tot het besluit om Hohmann uit de fractie te zetten, toen die weigerde zijn uitspraak, die hij op 3 oktober deed in een toespraak ter gelegenheid van de Dag van de Duitse Eenheid, terug te nemen. De parlementariër had tijdens een speech op een nationale feestdag in Hessen gezegd, dat de joden tot eenzelfde "dadervolk" behoorden tijdens de Russische revolutie, als de Duitsers die deze kwalificatie verdienden voor hun nazi-misdaden.

België wil uitlevering Nederlandse ontvoerder

De Belgische justitie in Hasselt heeft Nederland gevraagd om een leider van een groep ontvoerders uit te leveren. De groep is verantwoordelijk voor het ontvoeren van drie kinderen uit Hamont-Achel in Belgisch-Limburg in september.

De man die België uitgeleverd wilt hebben was de leider van een professioneel bureau dat ontvoeringen verzorgde. In totaal waren acht mensen betrokken bij de ontvoering, die na een dag weer tot een einde werd gebracht.

De rechtbank in Den Haag had de drie ontvoerde kinderen destijds toegewezen aan hen in Hamont-Achel woonachtige vader. De leider van de ontvoerders is ondertussen door justitie in Den Haag op vrije voeten gesteld. Zijn paspoort is hem afgenomen.

De justitie in Hasselt wil nu dat de man uitgeleverd wordt. Een probleem is echter dat de man verdacht wordt van 'bendevorming', een begrip dat de Nederlandse wet niet kent.

Meisje (13) dood op straat gevonden

macCrom had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanmorgen is een meisje (13) uit Putten dood op de Nijkerkerstraat in die plaats aangetroffen. De politie vermoedt dat ze is geraakt door de bestuurder van een zware bestelwagen of een vrachtwagen die daarna is doorgereden.

Het meisje was waarschijnlijk op de fiets onderweg naar school. Om half acht vanochtend werd ze op de kruising van de Nijkerkerstraat met de Stenenkamerseweg gevonden, waar ze ook is overleden.

Omdat van de automobilist elk spoor ontbreekt, hoopt de politie dat getuigen van het ongeval zich snel melden. Met hun informatie hoopt de politie de identiteit van de automobilist en te toedracht van het ongeval vast te stellen

Amerika blijft in Irak tot Saddam gepakt is

Irak Het Amerikaanse leger zal pas uit Irak vertrekken als Saddam Hussein is gepakt. De Amerikaanse president deed deze uitspraak in de Financial Times. Hij verklaarde ook dat hetzelfde geldt voor Afghanistan, zolang Osama Bin Laden nog op vrije voeten is, blijft er een Amerikaanse aanwezigheid in dat land.

De militaire aanwezigheid van Amerika in Irak kan nog wel een jaar of twee duren, aldus de Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld.

De bestuurlijke macht wil Amerika wel sneller aan de Irakezen overdragen dan eerder de bedoeling was, aldus Bush. Amerika wil zo proberen de vijandige gevoelens tegen hen proberen te verminderen. Het aantal aanslagen tegen de Amerikanen neemt sterk toe.

Bezuiniging zonnepanelen teruggedraaid

Staatssecretaris Van Geel van Milieu komt op aandringen van de Tweede Kamer terug van bezuinigingen op de subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. Hij geeft hiermee gehoor aan de wens van Kamer. Een ruime Kamermeerderheid van D66, PvdA, CDA en GroenLinks is tegen het schrappen van subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen en zonneboilers.

Eerder had Van Geel aangekondigd in 2004 48 miljoen euro te bezuinigen op de Energiepremieregeling (EPR) die het gebruik van duurzame energie steunt. Van Geel zei donderdag in de Kamer dat hij de noodzakelijke twintig miljoen voor zonne-energie heeft gevonden in niet-bestede middelen. Bovendien komt er zes miljoen bij voor duurzame energie in woningen en het zogenoemde energieprestatieadvies.

Van Geels voornemen om de subsidie op zuinige koelkasten, woningisolatie en dubbelglas in 2004 te schrappen gaat wel door. Beroep op die regelingen was de afgelopen jaren al teruggelopen.

Schotten jaloers op Oranje

Berti Vogts, bondscoach van Schotland is jaloers op de Nederlandse luxe in de spits.

Terwijl Oranje in de spits kan kiezen uit internationale topspelers als Kluivert, Makaay, Van Nistelrooy en Van Hooijdonk moet Vogts het doen met spelers van een lager niveau zoals Don Hutchison van West Ham United, Kenny Miller van de Wolverhampton Wanderers, Paul Dickov van Leicester CIty en Andy Gray van Bradford city.

De Nederlandse spitsen zijn samen goed voor 65 goals in 159 interlands, hiervan is Kluivert topscorer allertijden met 40 goals. De schotten daarentegen hebben in 61 interlands maar 14 goals weten te maken. Tijdens de reguliere EK-kwalificatie reeks waren de middenvelder Neil McCann van Southampton en Kenny Miller de topscorers met ieder twee goals. Hoogstwaarschijnlijk zullen Miller en Crawford, die nog niet wiest te scoren in de kwalificatiereeks tot nu toe, het spitsenduo vormen tegen Oranje.

PSV en Ajax willen Duits talent

PSV en Ajax willen beiden de duitse jeugdspeler Mustafa Kucukovic contracteren.

Het talent speelt op dit moment nog bij Vfl. Bochum maar er zou naast de interesse van PSV en Ajax ook interesse zijn van Bayer Leverkussen volgens de vader.

Met zeven goals is de 17-jarige speler topscorer in de junioren bundesliga. Hij kwam afgelopen zomer over van Schalke 04 naar Bochum. Ajax ziet in de speler een vervanger voor Zlatan Ibrahimovic die ook een vader heeft uit Bosnië-Herzegovina.

Godett: staatssecretarissen NL niet welkom

Premier Mirna Godett van de Antillen wil voortaan geen Nederlandse staatssecretarissen meer op de eilanden ontvangen. Aanleiding voor het besluit van Godett zijn de uitspraken die staatssecretaris Van der Knaap van Defensie deed na zijn bezoek aan de Antillen.

Godett heeft dit donderdag in een brief aan premier Balkenende laten weten. Hij zei dat Nederland "met de Antilliaanse regering beter geen zaken kan doen". Ook heeft van der Knaap volgens haar uitspraken gedaan over de falende armoedebestrijding en de bestuurlijke chaos op de Antillen.

Dit is bij Godett verkeerd gevallen. "Ik betreur dit. We hadden een gesprek van circa vijftien minuten. Dat verliep prima. We spraken over de kustwacht, geen moment hebben we het over de armoede gehad."

Gebouw van CBR in Rijswijk ontruimd

drnomad had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een medewerkster van het Centraal Bureau voor de Rijvaardigheid (CBR) is vanochtend onwel geworden na het openen van een poederbrief. Het gebouw aan de Lange Kleiweg in Rijswijk werd daarop hermetisch afgesloten. Het onderzoek van een speciale eenheid van de politie duurt nog voort, maar de eerste etage en de begane grond van het gebouw werden zojuist weer vrijgegeven.

Mensen die nog in het gebouw zitten, mogen er voorlopig niet uit. Volgens een woordvoerder van het CBR bevinden zich tussen de vijftig en honderd mensen in het gebouw.

'Forse stijging kerstaankopen via internet'

De groei van het aantal internetters zal ook de omzet van kerstaankopen via internet doen stijgen. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Forrester Research blijkt dat Nederlanders dit jaar voor 448 miljoen euro aan kerstcadeaus via internet zullen kopen. In 2002 was dit nog 307 miljoen euro.

Andere redenen voor de stijging van aankopen via internet zijn de langere tijd dat internetters online zijn en het feit dat internetters het steeds normaler vinden om via internet aankopen te doen. Bovendien hebben steeds meer mensen een creditcard.

Ook in de rest van Europa is een toename zichtbaar. Europeanen geven in totaal 9 miljard euro uit aan aankopen via internet. Engelsen en Duitsers geven het meest uit, respectievelijk 3,2 miljard en 2,4 miljard euro. Voor Groot-Brittanni?betekent dit een verdubbeling in één jaar tijd.

In de Verenigde Staten is het totaalbedrag van online aankopen voor de feestdagen nog hoger: ruim 10 miljard euro.

De populairste aankopen via internet zijn vliegtickets, vakantieboekingen, cd's en boeken.

Karlsson niet naar Willem II

Markus Karlsson heeft het aanbod van Willem II om in Tilburg te komen voetballen afgewezen.

De 31-jarige linksback vond het bod dat de club deed voor 2 1/2 jaar financieel niet interressant genoeg. De speler mag wegens beweze diensten weg bij zijn huidige club Djurgårdens IF.

Willem II had de speler per direct aan de selectie toe willen voegen, hiervoor zou het wel toestemming hebben moeten vragen aan de UEFA omdat het buiten de normale transfer periodes is.

Stel neemt dode baby mee in bagage

syl68 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op de luchthaven Palu, op het Indonesische eiland Sulawesi, is een stel aangehouden dat probeerde hun overleden baby mee te nemen in hun bagage. Het kindje werd ontdekt tijdens een röntgencontrole.

De ouders wilden met hun overleden kind naar Makassar op Sulawesi vliegen, waar het kind begraven zou moeten worden. Het kindje was donderdagochtend overleden in een ziekenhuis. De ouders gaven aan geen tijd te hebben gehad een kist te kopen in hun haast de baby snel te kunnen begraven. Uit humanitaire overwegingen zijn de twee op vrije voeten gesteld.

Bouw holocaust-monument gaat door

Het omstreden in aanbouw zijnde holocaust-monument in Berlijn is de afgelopen tijd een verhit punt van discussie geweest. Zo gingen er onder de Duitse joden steeds meer stemmen op om het monument compleet te slopen. De joden konden het niet verkroppen dat een deel van het gedenkteken is gemaakt door een bedrijf dat in de Tweede Wereldoorlog Zyklon-B (een gas waarmee destijds vele joden om het leven werden gebracht) produceerde.

De bouw gaat volgens de verantwoordelijke stichting nu definitief door. Ook het omstreden chemieconcern, Degussa, blijft bij de bouw van het holocaust-monument in Berlijn betrokken

Volgens de stichting kan een Duits bedrijf niet uitgesloten worden van een project in eigen land. Bovendien participeren andere bouwbedrijven met een holocaust-verleden, zoals Bayer, destijds eigendom van IG Farben.

VS voeren acties in Irak op

Sinan / saban had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Irak In Irak is het Amerikaanse leger begonnen de acties tegen Irakese opstandelingen op te voeren. Zo heeft het leger vanochtend in Tikrit vier Irakezen opgepakt. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij het neerhalen van de Amerikaanse Chinook-helikopter eerder deze maand waarbij zestien soldaten omkwamen.

Deze militaire operatie, IJzeren Hamer gedoopt, begon afgelopen woensdag, kort na de aanslag op Italiaanse troepen in Zuid-Irak. De Amerikanen maken jacht op ongeveer 5000 verzetsstrijders.

In Bagdad zijn voor de tweede nacht op rij gebouwen bestookt, die volgens de Verenigde Staten (VS) gebruikt werden voor het voorbereiden van terroristische activiteiten. Het leger zette mortieren, artillerie en gevechtshelikopters in. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen. Afgelopen zondag waren de VS opnieuw begonnen met het bombarderen van stellingen in Irak.

Ook de Iraakse politie treedt op tegen de opstandelingen. Bij een inval in een aantal huizen in de hoofdstad Bagdad zijn twee Iraakse burgers en vier buitenlanders aangehouden. Ze worden verdacht van het beramen van aanslagen met autobommen

Volgens de Amerikaanse president Bush zijn de Verenigde Staten bezig te werken aan een versnelde machtsoverdracht in Irak. Bush is van mening dat Irakezen meer betrokken moeten raken bij het bestuur van hun land.

De Amerikaanse bewindvoerder in Irak Paul Bremer vloog woensdag al onverwacht van Bagdad naar Washington voor een spoedoverleg. "Ik heb van Bremer begrepen dat de Irakezen ook snel een eigen bestuur willen", zo zei de Amerikaanse president gisteren.

"Dat is een positieve ontwikkeling omdat dat precies is wat wij ook willen." Hij zei dat hij Bremer de opdracht heeft gegeven samen te werken met de door de VS ingestelde Iraakse regeringsraad.

Gordon meest gezochte DJ

GordonBij zoekmachines op internet blijkt Noordzee FM-dj Gordon het meest gezocht te worden van de Nederlandse radio-dj's. Dat blijkt uit een onderzoek van Lycos, die een top 10 van meest gezochte dj's in de maand oktober opstelde.

Tweede op de lijst staat 538-DJ Edwin Evers, op de voet gevolgd door Ruud de Wild, die dagelijks te beluisteren is op 3FM. Opvallendste namen in de lijst zijn Patrick Kicken en Jeroen Kijk in de Vegte. Ondanks het feit dat ze geen eigen programma hebben, staan ze op plaats vier en zes.

Andere namen in de top tien zijn Robert Jensen, Gijs Staverman, Rob Stenders en Jeroen van Inkel. De lijst wordt gesloten door Rick van Velthuysen.

Oproep tot e-mailbom voor Pim Fortuyn-zaal

Arno en PIM4EVER hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tumult rondom de mogelijke komst van een Pim Fortuyn-zaal in het gebouw van de Tweede Kamer. Kamerlid Joost Eerdmans is van mening dat de geestelijk vader van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) 'een blijvende herinnering' verdient. Zijn partij de LPF vindt het dan ook 'ronduit teleurstellend' dat de kunstcommissie van de Tweede Kamer de komst van een Pim Fortuyn-zaal in het parlementsgebouw blijft tegenhouden. Eerdmans heeft daarom alle Nederlanders opgeroepen om een e-mail naar de Tweede Kamer te sturen, uit protest tegen het advies van de kunstcommissie.

Eerdmans zegt dat de komst van de zaal geblokkeerd wordt, omdat de kunstcommissie vindt dat alleen oud-Kamerleden hun naam aan een zaal kunnen geven. Volgens Eerdmans is dat geen steekhoudend argument, omdat de vermoorde politicus op 15 mei 'postuum' in de Kamer is gekozen. Toch blijft de meerderheid van de Tweede Kamer teruggrijpen op een strikte naleving van de regels. "Ik kan me niet voorstellen dat we geen uitzondering kunnen maken voor Fortuyn", zegt Eerdmans. "Het is een eerbetoon aan de 1,6 miljoen mensen die op Fortuyn hebben gestemd."

Volgende week woensdag zal er door het presidium van de Tweede Kamer een definitief besluit worden genomen over de Pim Fortuyn-zaal. Deze zou in een nieuwe aanbouw moeten worden gevestigd. Vooralsnog zijn enkel de D'66 en LPF het eens met Eerdmans. Eerdmans denkt dat met behulp van een e-mail bombardement zijn collega-Kamerleden in zullen zien dat Fortuyn een zaal verdient.

Slachtoffers bij cafébrand Turkije

Een cafébrand in het Turkse Izmir heeft donderdag aan zeker negen mensen het leven gekost. Een klein aantal mensen raakte gewond.

De slachtoffers, waaronder vier personeelsleden, bevonden zich op de eerste verdieping van het pand. Ze kwamen om door rookvergiftiging, aldus de brandweer.

De brand was het gevolg van kortsluiting, waarna de vlammen vervolgens in hoog tempo om zich heen begonnen te grijpen. In het café waren ongeveer dertig mensen toen de brand uitbrak.

Verstappen vraagt geduld

Jos Verstappen laat weten dat men nog even geduld moet hebben voordat er meer bekend is over waar hij eventueel volgend jaar gaat racen.

Huub Rothengatter, manager van Jos, verteld in ieder geval dat zijn toekomst er goed uitziet.

Jos Verstappen over zijn toekomst:"Ik heb nog steeds een goed gevoel over alle dingen en verder moet ik net zoveel geduld hebben als jullie allemaal", zegt Jos Verstappen. "Maar ja, als uiteindelijk alles goed komt en die kans is gewoon heel reëel- heb ik dat er graag voor over".

Jos Verstappen zal aan het einde van deze maand nog eens in een Minardi two seater stappen. Hier zal hij een aantal sponsors over de baan sturen. Dit wil dus niet zeggen dat Jos weer bij Minardi gaat rijden.

"Onze werkwijze is zo langzamerhand bekend en dat betekent dus dat we slechts kunnen antwoorden dat we er erg hard aan werken om Jos onder de pannen te krijgen",verteld Rothengatter. "We praten met de teams die nog een stoel vrij hebben èn onze sponsoren om het beste voor Jos eruit te halen. De situatie van nu is niet wezenlijk veranderd ten op zichte van anderhalf tot twee weken geleden. Schrijf maar op dat ik er nog steeds een positief gevoel over heb".

Vechtpartij asielzoekers in Vught

In Vught zijn gisteravond laat twee groepen asielzoekers slaags geraakt. Bij de confrontatie, in het centrum voor alleenstaande minderjarige asielzoekers, raakte een Chinees zwaargewond doordat hij werd neergestoken.

De dader, afkomstig uit een groep West-Afrikanen, is nog niet aangehouden. Waarom de asielzoekers met elkaar op de vuist gingen is nog niet bekend. Vermoed werd dat de Chinezen begonnen zijn. Er werden zeventien Chinezen aangehouden en meegenomen naar het bureau.

Het onderzoek vordert langzaam, daar er afgelopen nacht geen tolken aanwezig waren. De politie hoopt vanochtend meer duidelijkheid over het incident te krijgen.

Peiling: mogelijk zetels voor Nieuw Rechts

macCrom en Kinnikuman hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wanneer er nu verkiezingen zouden worden gehouden, dan haalt de politieke beweging Nieuw Rechts enkele zetels. Dit blijkt uit een peiling in opdracht van SBS Stem van Nederland.

75 procent van de ondervraagden gaf aan partijvoorzitter Michiel Smit niet te kennen. Desalniettemin geeft acht procent van de ondervraagden aan dat een stem op Nieuw Rechts tot de mogelijkheden behoort. Eén op de honderd ondervraagden zegt sowieso te stemmen op Nieuw Rechts.

De peiling gaf ook nog andere resultaten aan. Zo werd de vraag, of gastarbeiders actief geholpen moeten worden om naar hun geboorteland terug te keren, door 61 procent positief beantwoord.

Smit, die voormalig gemeenteraadslid is van Leefbaar Rotterdam, heeft Nieuw Rechts opgericht na een conflict over zijn sympathieën voor Filip de Winter, aanvoerder van het Vlaams Blok. De partij geeft aan het meest rechtse alternatief te zijn, na de VVD en de LPF. "Het is duidelijk dat we na de komende kamerverkiezingen zeker in de Tweede Kamer vertegenwoordigd zullen zijn", zegt Smit in een reactie op de peiling.

Ferrari "niet" met nieuwe auto

Volgens de laatste geruchten zal Ferrari niet met de nieuwe auto starten in 2004.

Volgens de laatste geruchten in Italië zal Ferrari niet met een nieuwe auto van start gaan in Australië. Er wordt gestart met een update van de F2003-GA.

De F2003-GA zal veel nieuwe dingen hebben, waaronder een nieuwe motor en een heel licht chassis. Hiermee kan Ferrari beter de balans in de auto testen.

Ferrari heeft ook veel nieuwe electronische snufjes. Met deze nieuwe electronische onderdelen kunnen ze 30% meer informatie oproepen dan in het 2003 seizoen.

Microsoft daagt eenmansbedrijfje om naambellen

Sinan / saban had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het eenmansbedrijfje Omega ICT uit Deventer is met het Amerikaanse Microsoft in een juridische tweestrijd verwikkeld over naambellen. De Deventer ondernemer W. Nijkerk, die zich ook laat benoemen met de bijnaam "de Microsoof", registreerde de belcode "microso", om een landelijke telefonische hulplijn voor computerproblemen te kunnen opstarten.

Toen deze actie bij Microsoft bekend werd, spande het concern een kort geding aan tegen de ondernemer, maar deze werd verloren. In hoger beroep proberen zij daarom alsnog gelijk te krijgen. In een poging zijn rechtspositie te versterken, heeft W. Nijkerk gisteren bekend gemaakt zijn landelijke computerhulplijn zo snel mogelijk te lanceren.

Nijkerk liet de belcode drie dagen eerder registreren dan de Amerikaanse multinational. Hij registreerde de nummers 0800-6427676 en 0900-6427676, om op die manier de naambelnummers 0800-MICROSO en 0900-MICROSO te kunnen gebruiken. Zijn argument is dat hij hiermee bijvoorbeeld de woordcodes "microsoof" en "microsores" kan gebruiken voor zijn hulplijnen. Vanwege het feit dat alleen de eerste zeven letters relevant zijn voor het bepalen van de cijfercode, is Microsoft "not amused". Die zijn bij "Microsoft" en "Microsoof" namelijk gelijk.

Het hoger beroep zal op 25 november door het gerechtshof in Arnhem in behandeling worden genomen. Nijkerk is hoopvol gestemd: "Ik kan me niet voorstellen dat uit een nieuwe uitspraak een andere conclusie volgt."

'Oranjes boos om actie Donner en Balkenende'

Wending, Weet_ik_veel en ~Ka®in~ hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De koninklijke familie lijdt niet onder persiflages. Dat schrijft de Volkskrant vandaag. Volgens de krant zou de familie van mening zijn dat minister-president Balkenende en minister van Justitie Donner de monarchie hebben beschadigd met offensief tegen de Oranje-satire.

Volgens een 'prominente hofbron' zou de familie juist zelf de humor van de satire wel in kunnen zien: "Met een goeie column van Youp van 't Hek in NRC, een cartoon van Collignon en een uitzending van Kopspijkers geniet de familie het hele weekeinde."

Wel heeft Beatrix tijdens een maandagmiddaggesprek met Balkenende onlangs haar zorg geuit over het toneelstuk 'Landgenoten. Beatrix spreekt'. Zij reageerde daarmee op een uitspraak van de schrijver van het stuk in een interview in Vrij Nederland. Daarin zegt de schrijver: "Het stuk heeft de vorm van een biecht en is tegelijkertijd in wezen heel antimonarchistisch. Door Beatrix zelf een stem te geven, kan ik proberen de zaak van binnenuit uit te hollen." Dit citaat schokte Beatrix.

Dat Balkenende en Donner hier vervolgens satirische uitingen op tv hebben bij gehaald, zouden ze hebben gedaan uit eigen beweging. In haar ogen heeft de goedbedoelde hulp van de bewindslieden averechts uitgepakt.

Laporta bedreigd door eigen supporters

Barcelona-voorzitter Juan Laporta heeft bij de politie aangifte gedaan tegen leden van Boixos Nois, een ultrarechtse supportersgroep. Zij zouden hem hebben bedreigd.

Laporta vertelt dat onder meer zijn huis de afgelopen tijd is beklad. Er zou zelfs sprake zijn van een haatcampagne tegen hem. De supporters hebben hem en zijn gezin met de dood bedreigd.

De aanleiding tot de bedreigingen zou het gewijzigd beleid van de club zijn om Boixos Nois niet langer te voorzien van gratis toegangsbewijzen voor thuiswedstrijden en een tegemoetkoming in de kosten voor uitwedstrijden. De maatregel werd kort na het aantreden van Laporta ingevoerd. Barcelona heeft flink moeten bezuinigen.

Boixos Nois kwam kort geleden in het nieuws toen twee van haar leden levenslange gevangenisstraf kregen opgelegd voor de moord op een supporter van Espanyol, de stadsrivaal van FC Barcelona.

Grote brand bij vrachtwagenbedrijf in Duiven

Iveco in brandBij het bedrijf 'Iveco' in het Gelderse Duiven woedt vanaf kwart voor negen een grote brand. Dat weet eldeejee ons via de newssubmit te melden. De brand heeft waarschijnlijk voor een schade gezorgd die in de miljoenen loopt.

Alle wagens van de vrachtwagen- en motorfabrikant werden uit het pand gereden door een medewerker. Omdat de brandweer weinig deed heeft een medewerker van een bedrijf in de buurt met een shovel de deur open gereden zodat de auto's eruit gehaald konden worden. In sommige wagens zat nog een grote hoeveelheid benzine. Een deel van de hal waar de wagens instonden stortte in.

Volgens de brandweer zijn er geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Bedrijfspanden in de buurt zijn voorzover bekend niet beschadigd.

Met dank aan eldeejee voor het maken van de foto!

Alan Smith gearresteerd

Hoewel geselecteerd voor de interland van het Engelse nationale team met Denemarken, is Leeds aanvaller Alan Smith gister aangehouden op beschuldiging van mishandeling.

Smith smeet tijdens het duel van Leeds United tegen Manchester United (2-3) uit frustratie een fles terug de tribune in. Hij raakte daarmee via een lege stoel het hoofd van een vrouwelijke Leeds-fan.

Hoewel Smith zijn excuses aanbood, kwam het tot een onderzoek. De politie hield de speler gister aan. De openbaar aanklager gaat nu kijken of er strafvervolging wordt ingesteld. Smith is na verhoor op borgtocht vrijgelaten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.