[update] Slachtoffers bij aanslag Riyad

Het originele bericht werd geplaatst op 08-11-2003 om 23.24 uur.

Iets buiten de diplomatieke wijk van de Saudische hoofdstad Riyad hebben zich vanavond drie zware explosies voorgedaan. Net voor de zware explosies waren er geweerschoten te horen. De ontploffing vond plaats bij een wooncomplex van buitenlanders. Of er slachtoffers zijn gevallen, is nog niet bekend

Afgelopen vrijdag hebben de Amerikaanse autoriteiten al gewaarschuwd voor terroristische aanslagen. Ze zijn bang dat terroristen tijdens de vastenmaand ramadan hun slag zouden slaan. De VS heeft de ambassade en consulaten al voor onbepaalde tijd gesloten uit vrees voor mogelijke terroristische aanslagen.

In mei dit jaar werd Riyad ook al opgeschrikt door aanslagen op wooncomplexen. Hierbij kwamen 35 mensen om het leven, waaronder 9 Amerikanen.

Update 00:18
Volgens de eerste berichten zijn er tussen de 20 en 30 doden gevallen. Nog eens 50 à 60 mensen raakten gewond. Na de explosies zouden ook schoten zijn gewisseld. Er wordt inmiddels officieel van een 'terroristische aanslag' gesproken.

Update 01:04
CNN maakt inmiddels melding van 28 doden en 100 gewonden, waaronder veel kinderen. Er zijn zeker 25 ambulances ingezet.

Iets na 22:00 Nederlandse tijd wisten enkele gewapende mannen langs de bewaking van het Al-Muhaya-complex te komen, waarna enkele explosies plaatsvonden.

De compound wordt voornamelijk bewoond door Saudische families. Veel ouders van gewonde kinderen waren tijdens de explosies in de stad om boodschappen te doen voor de ramadan.

Update 03:20
De Saudische overheid is ervan overtuigd dat de aanslag het werk is van Al-Qaeda, omdat dezelfde methode is gebruikt als bij de zelfmoordaanslagen van 12 mei in Riyad. Nadat gewapende mannen de bewaking waren gepasseerd, brachten ze hun met explosieven geladen auto's tot ontploffing.


Update 09:17
Onder de gewonden is tenminste één Amerikaan. In de wijk wonen niet veel westerlingen. De meeste mensen in de wijk zijn afkomstig uit Libië, Syrië, Palestina en India.

Er is op dit moment nog grote onduidelijkheid over het dodental van de aanslag. Veel bronnen melden minimaal vier doden en vijftig gewonden, anderen houden het op 20 doden en bijna 100 gewonden.

Update 13.02
Volgens bronnen binnen de Saudische veiligheidsdienst waren de daders van de aanslag vermomd als functionarissen van de veiligheidsdiensten. Daardoor kwamen zijn het complex binnen. Het zou om gaan om twee daders.