Israël sceptisch over Palestijns kabinet

De Palestijnse premier Ahmed Qurei heeft bekend gemaakt dat hij met de Palestijnse president Arafat in overeenstemming is gekomen over een nieuw kabinet. Woensdag as. zal Qurei aan het parlement verzoeken om in te stemmen met de formatie. Israël heeft zeer sceptisch gereageerd op het bekend worden van het nieuws.

De bekendmaking van Qurei komt na weken van een hoogopgelopen politieke strijd tussen hem en Arafat over de vraag wie de leiding krijgt over de veiligheidsdiensten. De kwestie liep zelfs zo hoog op dat vorige maand het kabinet van Qurei hierdoor ten val kwam.

Het nieuwe kabinet van Qurei lijkt een Pyrrusoverwinning voor de premier te zijn, omdat hij op nagenoeg alle punten concessies heeft moeten doen aan Arafat.

Tijdens de persconferentie verklaarde Qurei dat zijn kandidaat Nasser Yousef geen ministerie toebedeeld heeft gekregen. De kandidaat van Arafat, Hakam Balawi, kreeg wèl een plekje in het nieuwe kabinet. Hij krijgt als minister van Binnenlandse Zaken een deel van de veiligheidsdiensten in zijn portefeuille.

Israël heeft weinig vertrouwen in het kabinet, omdat "de terreurcoalitie rond Arafat de Palestijnse gemeenschap blijft beheersen". Arafat blijft de absolute leiding hebben, nu de veiligheidsdiensten weer onder zijn gezag komen te vallen. Van de routekaart naar vrede komt volgens de zegsman zo niet veel terecht.