VS hervatten bombardementen in Irak

Irak Het Amerikaanse leger is weer begonnen met het uitvoeren van bombardementen in Irak. Zo hebben Amerikaanse gevechtsvliegtuigen gisteren zware bommen van ruim tweehonderd kilo per stuk afgeworpen rondom Tikrit. Tikrit staat bekend als de geboorteplaats van de Iraakse oud-dictator Saddam Hussein, wat nog altijd een grote haard van verzet is tegen de Amerikaanse bezetting.

Sinds Bush' afkondiging in mei dat de oorlog voorbij was, waren er geen bombardementen in Irak meer uitgevoerd. De Verenigde Staten hebben besloten de bombardementen te hervatten, om het verzet de kop in te drukken. Zo overleed vandaag in Bagdad een Amerikaanse militair bij een aanslag, toe een Amerikaans konvooi langs een explosief reed. In Fajullah, in het noorden van Irak, kwamen zaterdag twee Amerikanen om het leven toen zij op een zelfgemaakt explosief reden.

Bij Fallujah bombardeerde het Amerikaanse leger met nog zwaardere bommen. Zo liet een Amerikaanse straaljager vandaag een bom van vijfhonderd kilo vallen boven een groep verdachten van een aanval op een Amerikaans konvooi. Volgens het Amerikaanse communiqué was er niet eerst geprobeerd de verdachten aan te houden, maar werd er meteen besloten om ze te bombarderen.

Het zou ook niet duidelijk zijn hoe de Amerikanen het onderscheid hebben gemaakt tussen militaire en burgerdoelen, zoals het internationale humanitaire oorlogsrecht voorschrijft.