FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 6 oktober 2003

Jongen (15) fotografeert asteroÔde

Zarc.oh had ons via de newssubmit het volgende te melden:


(Foto: Jonathan Burnett)

Een 15-jarige jongen wist een neerstortende asteroÔde boven zijn stad in South Wales te fotograferen. Toen hij het opstuurde naar de NASA bleken ze erg onder de indruk.

Johathan Burnett was foto's van zijn vrienden aan het maken die aan het skateboarden waren, toen hij een vreemd licht object door de hemel zag vliegen. Omdat hij de camera in zijn hand had, wist hij twee foto's van het object te maken voor het neergestort was.

Toen hij de foto naar de NASA stuurde verklaarde deze dat het een asteroÔde was die in de atmosfeer verbrandde. Gelukkig was de asteroÔde te klein om voor echte schade te zorgen. (Foto: BBC News)

[Update]
Op de webpagina van de NASA waar de foto gepubliceerd is, zeggen experts dat het ook mogelijk een ongebruikelijk spoor van een vliegtuig kan zijn dat door de ondergaande zon weerkaatst wordt.

Lubbers blijft nog twee jaar leider Unhcr

Ruud Lubbers gaat nog twee jaar verder als leider van de Unhcr, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. De Unhcr maakte bekend dat de Algemene Vergadering van de VN dit maandag op voordracht van secretaris-generaal Annan heeft besloten.

De 64-jarige Lubbers werd in 2001 aangesteld als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen en maakt met deze verlenging van twee jaar het mandaat van vijf jaar vol. Lubbers' termijn loopt af op 31 december 2005. De Unhcr heeft 6000 medewerkers in 150 landen. De grootste operatie onder leiding van Lubbers werd uitgevoerd in Afghanistan, waar sinds de val van het Talibanregime eind 2001 meer dan 2,5 miljoen vluchtelingen terug naar huis konden gaan.

Lubbers, die twaalf jaar lang premier van Nederland is geweest, zei in een verklaring dat hij blij is met de steun en het vertrouwen van Annan en de internationale gemeenschap. "Ons gezamenlijk doel is om oplossingen te vinden voor de vluchtelingen en ontheemden. We zijn nu in een proces om een heel aantal verschillende in- en externe initiatieven uit te voeren, die de Unhcr zullen helpen om de nieuwe uitdagingen die voor ons liggen aan te kunnen," aldus Lubbers.

Een woordvoerder van de Verenigde Naties in New York meldt dat Lubbers elk jaar dat hij Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen was, 300.000 dollar aan de VN gedoneerd heeft. Dat bedrag is ongeveer even hoog als het salaris en de onkostenvergoeding die bij zijn functie horen. Lubbers zou er zelf op hebben gestaan dat zijn giften anoniem bleven.

Cheats gevreesd na uitlekken Half Life 2 broncodeRealistische actie in Half Life 2 (Afbeelding: Sierra/Valve Software)

Computerspelfirma Valve Software heeft bekendgemaakt dat er ingebroken is op het computernetwerk, en kort daarna de sourcecode van Half Life 2 publiekelijk online gezet is. Volgens computerwetenschappers kan de gelekte code gebruikt worden om cheats te programmeren die online-tournament spelers onverslaanbaar kunnen maken. Dit schrijft het online magazine New Scientist maandag.

Gabe Newell, oprichter van Valve Software zegt dat iemand anders toegang tot zijn e-mail account heeft weten te krijgen. Beveiligingssoftware op het netwerk doet ook vermoeden dat de sourcecode van buitenaf uitgelekt is. Bij de gelekte code bevindt zich de engine die voor de realistische bewegingen in het spel zorgt. Deze code is niet genoeg om het spel in zijn geheel te reconstrueren, maar wel genoeg om inzicht te krijgen om een programmeur rechtstreeks cheats in het spel te laten schrijven.

Valve Software probeert nu servers te identificeren waar de code op gepubliceerd staat, en gegevens op te vragen waar ze die code vandaan hebben. Het plan was dat Half Life 2 eind november uitgebracht zou worden, maar er wordt nu gevreesd dat deze datum nog verder uitgesteld gaat worden.

Overbodige soldaten krijgen ander werk

Het ministerie van Defensie probeert personeel dat door bezuinigingen niet meer nodig is aan een baan te helpen bij bepaalde overheidsinstellingen, waaronder staatsbosbeheer. Dit blijkt uit antwoorden die staatssecretaris Van der Knaap gaf op schriftelijke vragen van de Tweede Kamer.

Het werd al eerder bekend dat Defensie overtollig geworden personeel zal proberen onder te brengen bij de politie, in de zorg of in het onderwijs. Volgens Van der Knaap wordt er ook gesproken met de Dienst JustitiŽle Inrichtingen, de brandweer, staatsbosbeheer, de Algemene Inspectie Dienst en de douane.

De komende jaren zullen bij Defensie ongeveer 12.000 banen verdwijnen. Op Prinsjesdag zeiden minister Kamp en staatssecretaris Van der Knaap dat het aantal gedwongen ontslagen kan oplopen tot 2000. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken maakte zondag al duidelijk dat het personeel van Defensie welkom is bij de politie. Het is nog niet duidelijk om hoeveel mensen dat gaat.

Ook vrouwen bij Defensie zijn niet helemaal zeker van hun baan. In september zei minister Kamp nog in het blad Opzij dat hij bij de reorganisatie van de krijgsmacht geen vrouwen wil ontslaan. Daar wordt nog steeds naar gestreefd, maar "dit betekent niet dat er geen vrouwen ontslagen kunnen worden," aldus Defensie.

Feyenoord even zonder Snoyl

Feyenoord moet Ferne Snoyl (18) voor twee wedstrijden missen. De verdediger is geselecteerd voor Jong Oranje.

Jong Oranje zal over anderhalve week het EK-kwalificatietoernooi in MoldaviŽ gaan spelen. Bondscoach Cor Pot en Ruud Gullit roepen daarvoor onder meer Snoyl op. De verdedigende middenvelder staat de laatste tijd in de basis bij Feyenoord. De club zal hem nu in de duels tegen FC Kšrnten en Roda JC moeten missen.

Juliet valt van balkon

Sessy had ons via de newssubmit een volledig vertaald en herschreven bericht gestuurd, waarvoor onze dank!

Romeo en Juliet, in een opvoering van het Engelse Touristen Theater, is stopgezet nadat de actrice die Juliet speelt van het balkon viel in een van de meest bekende scŤnes.

De voorstelling die liep in Malvern, Worcestershire, is ook niet afgemaakt. De actrice werd naar het ziekenhuis gebracht. Zij viel van een hoogte van bijna drie meter en heeft haar pols en haar been ernstig verwond.

Het is onwaarschijnlijk dat er iets aan het decor mankeerde, de actrice heeft gewoon haar evenwicht verloren. Er zullen geen voorstellingen zijn tot zij beter is.

Zes mensen uit toeristenoord ontvoerd

Drs_C had ons via de newssubmit het volgende geheel herschreven te melden:

Een groep van zes gastarbeiders uit IndonesiŽ en de Filipijnen zijn zondagavond uit een toeristenoord op het Maleisische Borneo ontvoerd. Een tiental gewapende mannen nam de zes mee in een speedboat.

Onduidelijk is nog wie er achter de ontvoering zit. Het zou of gaan om Maleisische piraten of Filipijnse rebellen.

De ontvoering vond plaats in de de Maleisische deelstaat Sabah, welke dicht bij het zuidelijke deel van de Filipijnen ligt. In het zuidelijk deel van de Filipijnen zijn de moslimrebellen van Abu Sayyaf actief. Abu Sayyaf heeft eerder mensen uit Maleisische toeristenoorden ontvoerd.

Wielrennen: Ullrich wil voor Tourwinst gaan

Maandag heeft Jan Ullrich tijdens de presentatie aan de pers namens zijn nieuwe werkgever Telekom (in 2004 onder de naam T-Mobile) Lance Armstrong 'gewaarschuwd'. De Duitser wil de Tour de France nog een keer winnen.

,,Der Jan'' keerde in 2003 sterk terug in het peloton na vele problemen, waaronder een dopingschandaal en zegt dat hij nu vaak genoeg tweede is geworden: ,,Ik wil Lance nu wel eens verslaan. Daarvoor heb je een sterke ploeg nodig. Bij T-Mobile zie ik de beste voorwaarden. Dat is het sterkste team ter wereld. Ik ken de renners en de ploeg zal volledig op mij zijn afgestemd'', aldus de 29-jarige oud-Tourwinnaar strijdlustig.

Lerares in Marokko gooit leerlingen uit raam

Piertje2, pim-fortuyn en xstatic hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee leerlingen in Marokko zijn maandag gewondgeraakt nadat hun lerares hen uit woede uit een raam op de eerste verdieping van een school gooide. Een medewerker van het ministerie van Onderwijs verklaarde dat de lerares niet meer tegen hun geklets kon.

Een van de slachtoffers is een 9-jarig jongetje, die met een schouderfractuur en ernstige wonden aan het gezicht in het ziekenhuis ligt. De ander, tien jaar oud, had alleen lichte verwondingen.

Volgens de zegsman had de lerares, die aan een depressie lijdt, de jongens vantevoren gewaarschuwd. "Ze luisterden niet, dat hadden ze wel moeten doen." Overigens wilde de woordvoerder niet zeggen of de lerares wordt bestraft.

Zwolle kiest voor Spijkerman

FC Zwolle heeft Hennie Spijkerman aangetrokken als nieuwe coach. Hij volgt Peter Boeve op, met wie er geen chemie was.

Spijkerman (52) was de afgelopen twee jaar als trainer actief bij Emmen. Eerder trainde hij de elftallen van Urk, Rohda Raalte, VVV en Go Ahead Eagles. Aan hem allereerst de taak om Zwolle aan de eerste zege van het seizoen te helpen.

Spijkerman: "Ik heb Zwolle altijd met veel belangstelling gevolgd. Op basis daarvan en de zeer positieve gesprekken die ik gevoerd heb met het bestuur en de directie, ben ik blij dat ik deze beslissing weloverwogen heb kunnen nemen. Daarnaast heb ik nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik graag in de eredivisie wil werken. Die kans pak ik nu. Terug van weggeweest"

Meer geld nodig voor bijscholing leraren

Maria van der Hoeven, de minister van Onderwijs, maakte vandaag bekend dat ze meer geld uit wil trekken voor de bijscholing van leraren. Ze zei dit bij de start van de Nationale Onderwijsweek. Van der Hoeven wil 2,5 miljoen euro extra voor het jaar 2004, oplopend tot 29 miljoen in 2007. Dat geld zal gebruikt worden voor de structurele bijscholing van leraren in basisonderwijs en voortgezet onderwijs.

Uit de actie Vertel het ons, een onderzoek dat de KRO deed naar de mening van ouders, leraren en leerlingen over het onderwijs in Nederland, blijkt dat veel ouders ontevreden zijn over de kwaliteit van het lesgeven van sommige leraren. Tijdens de presentatie van de conclusies van het onderzoek vandaag bevestigde Van der Hoeven dat er inderdaad leraren voor de klas staan die niet voldoende gekwalificeerd zijn voor het werk dat ze doen. Dat is de reden om meer te investeren in bijscholing.

Volgens de minister is het belangrijk dat docenten zich blijven ontwikkelen. Om dit te bereiken, wil ze scholen extra geld geven om bijvoorbeeld cursussen te geven. Op welk gebied hun leraren bijgeschoold worden, mogen de scholen zelf bepalen.

"Lerarentekort nog niet opgelost"

Zowel uit dit KRO-onderzoek als uit een onderzoek van het ministerie van Onderwijs, blijkt dat veel ouders zich zorgen maken om het huidige lerarentekort. Van der Hoeven benadrukte het, in tegenstelling tot recente berichten, "niet waar is dat het lerarentekort is opgelost". De CDA-minister waarschuwde dat er in 2007 waarschijnlijk 10.400 leraren te weinig zijn als er niets aan het tekort gedaan wordt. Eerder kondigde Van der Hoeven al aan dat ze het tekort terug probeert te brengen tot 2200 onvervulde vacatures in 2007.

OM: geen seksfeesten in Weert

Speedfreaxs en -_dude_- hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Openbaar Ministerie (OM) concludeert dat er in Weert geen seksfeesten zijn gehouden. Dat blijkt uit een gehouden onderzoek door het OM in Roermond. Het onderzoek werd gestart na publicaties in de Gay Krant over de Eindhovense ontuchtzaak. De Gay Krant zou concrete aanwijzingen hebben dat er in Weert seksfeesten werden georganiseerd, die door hooggeplaatste personen bezocht werden.

De resultaten van het onderzoek stemmen Burgemeester C. Majoor van Weert tevreden. Desondanks is hij van mening dat de Gay Krant nog het een en ander heeft uit te leggen. Zo zegt Majoor: "Hoofdredacteur Krol van de Gay Krant zei zestien verklaringen te hebben van mensen die, onafhankelijk van elkaar, de seksfeesten bevestigen. Tot nu toe is hij daar nooit mee over de brug gekomen."

De vermeende seksfeesten kwamen naar boven bij de geruchtmakende ontuchtzaak in het Anne Frankplantsoen in Eindhoven. Hierbij zou ook de inmiddels ontslagen PSV-directeur Fons Spooren betrokken zou zijn. In Anne Frankplantsoen zouden homoseksuelen tegen betaling seks hebben gehad met minderjarige jongens. In november moeten de verdachten in de ontuchtzaak verschijnen voor de rechter in Den Bosch.

Wereldtitel pijproken naar de Italianen

Afgelopen weekend is 't Knoalster Pieprookersgilde 't Schavotpiepke er niet in geslaagd in de prijzen te vallen. De Stadskanaalse gilde was naar Barcelona afgereisd om daar mee de doen met de wereldkampioenschappen pijproken.

De Italianen wonnen de wereldtitel. Een teamlid wist twee uur, 22 minuten en dertig seconden lang non-stop een pijp te roken. Joop Grachten van 't Schavotpiepke wist maar 1 uur, negen minuten en twintig seconden een pijp te roken.

Hongarije dreigt Amerikaanse legerbasis te sluiten

Als de Amerikanen niet terugkomen van hun beslissing om geen Iraakse politiemensen op de basis op te leiden, zal Hongarije de Amerikaanse militaire basis Taszar sluiten. Daar dreigde de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Kovacs vandaag mee.

In augustus maakten de VS bekend dat ze 28.000 Irakezen tot politieagent op zouden leiden op de basis, die 200 kilometer ten zuidwesten van Boedapest ligt. Omdat daar in Irak zelf geen capaciteit voor is, is het noodzakelijk dat de opleiding elders plaatsvindt. Afgelopen week besloot Washington echter om de politieopleiding te starten in JordaniŽ in plaats van Hongarije, omdat het daar goedkoper is.

Verder kreeg Kovacs vorige week van zijn Amerikaanse collega Powell te horen dat Hongaarse bedrijven voorlopig niet op opdrachten voor de wederopbouw van Irak hoeven te rekenen. Hongarije, dat eerder 300 militairen naar Irak stuurde, voelt zich door de Amerikaanse opstelling teleurgesteld en gekleineerd.

Taszar, een voormalige Russische militaire basis, werd in 1995 van de Hongaarse overheid gehuurd door het Amerikaanse leger. De VS hebben deze basis vooral voor logistieke doeleinden. NAVO-vliegtuigen gebruikten de basis in 1999 in de militaire campagne tegen het Servische leger in Kosovo.

Vijf kinderen omgekomen bij brand in VS

In de VS heeft een brand vandaag aan vijf kinderen het leven gekost. De brand brak kort na middernacht uit in een huis in de staat Mississippi. Zes kinderen van tussen ťťn en tien jaar oud waren alleen in het huis. Een buurman wist een 9-jarig jongetje uit het huis te redden.

De kinderen kwamen uit twee verschillende gezinnen. Hun moeders, die zusjes van elkaar zijn, zijn aangeklaagd voor dood door schuld. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

NAVO akkoord met meer activiteiten Afghanistan

-_dude_- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De NAVO gaat ermee akkoord dat de activiteiten in Afghanistan uitgebreid zullen worden tot de regio Kunduz. De ambassadeurs van de NAVO-lidstaten hebben daar vandaag overeenstemming over bereikt. De militaire planners van de organisatie gaan nu voorstellen uitwerken voor het inzetten van troepen voor de ISAF-vredesmacht en PRT's, regionale opbouwteams.

De VN-Veiligheidsraad moet nog wel instemmen met de uitbreiding van het werkterrein van de NAVO in Afghanistan. Minister Kamp van Defensie meldde vorige week al dat hij "in principe" Nederlandse troepen in wil zetten voor de regionale wederopbouwteams.

Samen met Duitsland gaf Nederland tot en met juni van dit jaar leiding aan de ISAF-vredesmacht, die onder de vlag van de NAVO opereert. Op dit moment zijn er nog ongeveer 35 Nederlandse militairen actief in het hoofdkwartier van de ISAF in de Afghaanse hoofdstad Kaboel.

De NAVO opereert nu voornamelijk in de omgeving van Kaboel. Als de inzet is uitgebreid tot de regio Kunduz, zouden in de toekomst ook nog andere provincies in Afghanistan aan bod kunnen komen. Ook daarvoor gaat de militaire staf van de NAVO voorstellen uitwerken.

Nokia-telefoon ontploft in broekzak

Venture, Topformatie en Eftelinger hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 15-jarige scholier uit Hengelo kreeg de schrik van zijn leven toen de accu van zijn mobiele telefoon in zijn broekzak ontplofte. Waarschijnlijk ontwikkelde zijn batterij een kortsluiting, waardoor die zo heet werd dat de chemicaliŽn explodeerden. De jongen heeft een lichte brandwond aan zijn been.

Het is niet de eerste keer dat een telefoon van Nokia explodeert. Een vrouw in Amsterdam overkwam een paar weken geleden hetzelfde. Dit voorval is wel uniek, want de vorige keer ging het om een imitatiebatterij die ontplofte. Dit keer was het een officiŽle Nokia-batterij. Het Finse telecombedrijf heeft inmiddels een onderzoek ingesteld.

Lammetje gered dankzij poes

In Cheltenham is een lammetje dat in een zwembad gevallen was, gered dankzij een poes. Het zwart-witte poesje "Puss puss" deed het gedrag van haar maatje Lassie na, en rende naar mensen in de tuin waar ze begon te miauwen.

Ze liep weer naar het zwembad en weer terug, en begon weer te miauwen. Dit deed ze een aantal keer. Toen begrepen de hoveniers Adrian Bunton en Karen Lewis dat er iets aan de hand was. Toen ze met het poesje meeliepen zagen ze het lammetje in het zwembad spetteren. Jill Royle, eigenaar van het huis weet niet hoe het lammetje heeft kunnen ontsnappen uit het nabijgelegen weiland. Het lammetje is gered en ongedeerd gebleven.

IsraŽl valt doelen in Libanon aan

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vandaag heeft het IsraŽlische leger heeft net over de Libanese grens aanvallen uitgevoerd in het gebied van de Sheeba Farms. Op dit gebied maakt IsraŽl aanspraak. Bij de aanvallen werd een VN-watertruck lekgeschoten.

Het incident volgt een dag na de aanval op een Jihad-Kamp in diep in SyriŽ. Volgens IsraŽl was het opleidingskamp een broeinest van terrorisme. SyriŽ blijft van mening dat het een vluchtelingenkamp was.

Gisteren vroeg SyriŽ aan de VN-Veiligheidsraad om de aanval in een resolutie te veroordelen. De Verenigde Staten hebben echter met een veto daartegen gedreigd. Achter de schermen wordt nu aan een compromis gewerkt, dat mogelijk vandaag nog in stemming komt. De vergadering was eerder op de dag al geschorst.

Oud-minister Bakker overleden

SubheaderAfgelopen vrijdag is oud-minister J.A. Bakker op 82-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Wassenaar. Dit heeft zijn familie bekendgemaakt. De doodsoorzaak is nog niet bekend gemaakt.

Bakker begon zijn politieke loopbaan als wethouder in Bolsward en werd later burgemeester van Andijk en Hoogeveen. Van 1963 tot 1966 was hij staatssecretaris van Economische Zaken in de kabinetten-Marijnen en
-Cals.

Van 1966 tot 1967 was Bakker in het kabinet-Zijlstra minister van Economische Zaken voor de ARP (ťťn van de drie partijen die op zijn gegaan in het CDA). Bakker was een studievriend van Zijlstra. Hierna was hij minister van Verkeer en Waterstaat en vice-premier in het kabinet-De Jong.

Na zijn ministerschap zat Bakker nog kort in de Tweede Kamer voor de ARP. Tot 1984 was hij voorzitter van de raad van bestuur van Aegon.

Matrix Revolutions wereldwijd gelijktijdig in premiere

Warner Bros. heeft aangekondigd dat de film The Matrix Revolutions in zeventig landen tegelijkertijd in premiere zal gaan. The Matrix Revolutions is het afsluitende deel van de sci-fi hit trilogie "The Matrix", waarin gesteld wordt dat de wereld waarin wij leven slechts een computersimulatie is.

Hollywood studios heeft dit om twee redenen besloten: Het wereldwijd uitbrengen op hetzelfde moment gaat piraterij tegen, en het helpt de hype groter te laten worden. De film zal op 5 november in alle bioscopen op het zelfde moment gaan draaien. Dit betekent om 6:00 in Los Angeles, om 14:00 in Londen, om 15:00 in Amsterdam, om 17:00 in Moskou en om 23:00 in Tokyo.

Topambtenaren verdienen meer dan minister

Het inkomen van de meeste topambtenaren blijkt hoger te zijn dan dat van hun baas, de minister. Dit blijkt uit een nog vertrouwelijke inventarisatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken die in handen is van RTL Nieuws.

53 van de 70 topambtenaren verdienen meer dan de minister. Veertig van hen zijn secretaris-generaal, de hoogste ambtenaar, of directeur-generaal. De andere dertien hebben een baan buiten het topmanagement. Bewindslieden verdienen ongeveer 120.000 euro per jaar, de premier krijgt iets meer.

De fracties van de partijen SP, PvdA, LPF en VVD zijn geschokt over deze gegevens en willen weten hoe dit zover heeft kunnen komen. De SP wil dat minister Remkes van Binnenlandse Zaken nog deze week opheldering geeft.

Hans Dijkstal, oud-leider van de VVD, onderzoekt momenteel hoe de scheve verhoudingen rechtgetrokken kunnen worden. Naar verluidt komt zijn voorstel neer op een verhoging van de salarissen van de ministers.

Nominaties Gouden Televizier-Ring bekend

Dit jaar worden voor de 38e keer de verkiezingen gehouden voor de Gouden Televizier-Ring. De gouden ring is een publieksprijs voor het beste televisieprogramma. De volgende programma's zijn genomineerd voor deze felbegeerde prijs:

- Idols van RTL4
- Life & Cooking van RTL 4
- Hart in Aktie van SBS6

Irene Moors en Carlo Boszhard van Life & Cooking zijn eveneens voor Zilveren Televizier-Sterren genomineerd. Dit zijn prijzen voor respectievelijk televisievrouw en televisieman van het jaar.

Bij de vorige editie wonnen Moors en Boszhard ook al de zilveren sterren. De andere genomineerden dit jaar zijn hart in Aktie-presentatrice Wendy van Dijk, Anita Witzier van de KRO, Jochem van Gelder van de NCRV en Jack Spijkerman van de VARA.

In de categorie beste jeugdprogramma's strijden Fox Kids top 20 van FOX, het Klokhuis van de NPS en het Jeugdjournaal van de NOS.

Op de website van de AVRO is te lezen hoe je kunt stemmen voor de programma's.

Advocaat-generaal geeft groen licht Kazaa

nyrem en Linz hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het ziet er naar uit dat een verbod op Kazaa een stap verder weg lijkt te zijn, nu de advocaat-generaal de Hoge Raad adviseert om de bestandenuitwisseldienst niet te verbieden. Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra is teleurgesteld in het advies, maar vertrouwt erop dat het auteursrecht zwaarder zal wegen.

De advocaat namens Kazaa, Christiaan Alberdingk Thijm, zegt op de weblog van zijn kantoor dat de advocaat generaal, adviseur van de Hoge Raad, adviseert om Kazaa niet verder te vervolgen in Nederland. Afgelopen vrijdag publiceerde de advocaat generaal de resultaten van het onderzoek in een rapport.

De advocaat generaal is van mening dat Kazaa op zijn techniek beschouwd moet worden en niet op het gebruik daarvan. Hij roept dan ook op tot voorzichtigheid bij het juridisch bestrijden van vernieuwende technische ontwikkelingen. Zo zegt hij: "Ook al kunnen nieuwe technische ontwikkelingen (tijdelijk) ten koste gaan van bepaalde beroepsgroepen of bedrijfstakken, de wetgever en de rechter schrikken er voor terug om dŠŠrom die nieuwe (op zichzelf meestal toegejuichte) technische vernieuwingen te verbieden of af te remmen".

De Hoge Raad doet op 19 december uitspraak in deze zaak, die is aangespannen door Buma/Stemra.

Collina fluit Turkije-Engeland

De Italiaan Pierluigi Collina zal aanstaande zaterdag Turkije-Engeland in goede banen leiden. Hij neemt de wedstrijd over van de Deen Kim Milton Nielsen die last van een voetblessure heeft.

Het is de UEFA er alles aan gelegen dat de wedstrijd rustig verloopt. Het beladen duel beslist wie er zich kwalificeert voor het EK in Portugal en wie er veroordeeld wordt tot het spelen van een dubbele play-off wedstrijd.

Uitgangspunt vooraf is dat het niet tot rellen mag komen. Tijdens de eerste wedstrijd tussen de twee landen, in april, ontstonden in Sunderland ernstige rellen. Beide landen hangt bij hernieuwd supportersgeweld een schorsing boven het hoofd en wellicht zelfs uitsluiting van het EK. De wedstrijd dient geen aanleiding te geven. Met Collina aan het roer, die beschouwd wordt als de beste scheids ter wereld, moet dat kunnen lukken.

David Beckham zal niet rouwig zijn om de wissel. Nielsen zond hem tijdens de WK'98 in de wedstrijd tegen ArgentiniŽ van het veld. Het duurde lang voordat de Engelsen hem die kaart vergaven.

Veel klachten over extreemrechtse spam

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De afgelopen dagen heeft het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) vele honderden klachten ontvangen over ongewenste spam van een extreemrechtse website. Volgens een woordvoerster van het MDI blijft het aantal klachten nog altijd toenemen.

Sinds afgelopen vrijdag worden "honderdduizenden" e-mails gestuurd naar vele diverse e-mailadressen in Nederland. In de mailtjes staat de tekst 'Eigen volk eerst!', hetgeen een verwijzing is naar de site Extreem Rechts. Volgens de woordvoerster van het MDI staan er op de betreffende site veel meer verwijzingen naar sites die strafbare content bevatten.

De gewraakte website is vorige week verplaatst van de VS naar Singapore. Het meldpunt heeft de internetprovider in Singapore verzocht de site binnen 2 dagen te verwijderen. Vooralsnog heeft het meldpunt nog geen antwoord op dat verzoek gekregen. Ook heeft MDI nog geen aangifte gedaan bij justitie.

Egypte laat 300 militanten vrij

In Egypte zijn vandaag 2.277 gevangenen vrijgelaten. Onder hen bevinden zich 300 islamitische militanten. Eťn daarvan is de 44-jarige Ali Ahmed Abdel-Monem, die sinds 1981 in de gevangenis zat wegens hulp bij de moordaanslag op de toenmalige president Anwar el-Sadat. Hij en de andere militanten werden vrijgelaten nadat ze geweld hadden afgezworen.

Alle gevangenen werden vrijgelaten ter ere van de dertigste verjaardag van de Jom-Kippoer-oorlog van 1973. Egypte begon toen op 6 oktober (Jom Kippoer, een heilige dag voor de joden), samen met SyriŽ een verrassingsaanval op IsraŽl. Egyptische troepen vielen de SinaÔ binnen en SyriŽ begon een offensief in de Golanhoogte. Op 24 oktober werd echter een staakt-het-vuren getekend wegens militaire successen van IsraŽlische zijde. In de Arabische wereld staat de strijd beter bekend als de Oktober- of Ramadan-oorlog, en wordt het begin daarvan in Egypte ondanks de mislukking, toch als feestdag gezien.

Voetbal: Selectie Oranje tegen MoldaviŽ

Dick Advocaat heeft aanvaller Jerrel Hasselbaink niet opgeroepen voor de Oranje selectie van de wedstrijd tegen MoldaviŽ van aanstaande zaterdag. De verwachting was dat Hasselbaink de disciplinair gestrafte Ruud van Nistelrooij zou vervangen. De bondscoach selecteerde wel 18 andere spelers.

Voor de wedstrijd van zaterdag kan Advocaat geen beroep doen op Edgar Davids en Mark van Bommel, zij zijn beiden geschorst naar aanleiding van de opgelopen kaarten in de laatst gespeelde interland tegen TsjechiŽ. De jonkies Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder en Arjen Robben zijn er wel bij. Advocaat koos voor de vertrouwde namen.

De wedstrijd tegen MoldaviŽ is feitelijk een formaliteit, ongeacht het resultaat wordt Nederland tweede in de groep. Het zal volgende week maandag in Frankfurt in een koker belanden, waarna een play-off tegenstander wordt geloot.

De selectie:
Doel: Van der Sar, Waterreus
Verdediging: F. de Boer, Van Bronckhorst, Ooijer, Reiziger, Stam en Zenden
Middenveld: Bosvelt, Cocu, Van der Meyde, Overmars, Robben, Sneijder
Aanval: Van Hooijdonk, Kluivert, Makaay, Van der Vaart

Voor meer voetbalnieuws kijk je op de FOK! Voetbalmanager!

Texelse leerlingen kunnen niet naar school

Het ziet er naar uit dat 49 leerlingen van de Vrije School op Texel de rest van de maand niet meer naar school kunnen. Zo zijn momenteel twee van de drie leraren met langdurig ziekteverlof. Bovendien heeft de derde leraar met onmiddellijke ingang ontslag genomen.

Directe aanleiding voor de crisissitautie is een verschil van inzicht over de onderwijsopzet tussen de docenten. Door de problemen zitten de kinderen nu sinds vrijdag thuis. Daarnaast zijn er geen vervangende leraren voor de school. De interne problemen op de school spelen inmiddels al drie jaar, aldus een woordvoerder van de school. Zo zegt hij: "Het team had altijd het gevoel dat het bestuur niet 100 procent achter ze stond."

De situatie escaleerde toen er werd besloten door het leerkrachtenteam om een nieuwe onderwijsmethode in te voeren. De ouders van de leerlingen van de school werden destijds per brief ingelicht over deze nieuwe opzet. De nieuwe opzet zou met het begin van het nieuwe schooljaar worden ingevoerd. "De ouders waren er niet blij mee dat ze geen enkele inspraak op het nieuwe systeem hadden gehad", aldus de woordvoerder.

Te koop: Originele racepakken

Heb je altijd al een origineel item van een Formule 1 coureur in je bezit willen hebben? Of wil je met je F1 passie een goed doel steunen? Dan heb je nu de kans.

Enkele coureurs stellen racepakken, handschoenen en dergelijke beschikbaar voor het goede doel.

Zo stellen Ralph Firman, Olivier Panis, Michael Schumacher, Justin Wilson, Giancarlo Fisichella en Ralf Schumacher ieder een racepak ter beschikking. Juan Pablo Montoya verleent zijn medewerking door zijn handschoenen en een vizier van zijn helm ter beschikking te stellen. Tenslotte biedt Jacques Villeneuve zijn raceschoenen aan.

De opbrengst van de veiling komt geheel ten goede aan het Institute of Child Health in Londen. Het instituut doet onderzoek naar metabolische stoornissen bij kinderen.

Het overzicht van alle aangeboden items.

CDA: verzet tegen plan gekozen burgemeester

Het CDA verzet zich steeds meer tegen de plannen van D66-minister De Graaf van bestuurlijke vernieuwing over een gekozen burgemeester. Een CDA-commissie twijfelt of het plan wel snel haalbaar is.

De commissie, onder leiding van CDA'er Deetman, vindt dat De Graaf veel te hard van stapel loopt en denkt dat er wetswijzigingen nodig zijn om het plan door te kunnen voeren. Die wetswijzigingen kosten extra tijd. Ook vreest men voor een "dubbele pet": voorzitterschap van de gemeenteraad ťn van het college van B&W.

De plannen

De CDA-commissie is het wel eens met het plan om de zittingstermijn van burgemeesters te verkorten naar vier jaar en het gelijktijdig kiezen van de gemeenteraad. De burgemeester moet na de verkiezingen een beleid ontvouwen waar een meerderheid van de raad achter staat en moet vervolgens wethouders naar voren schuiven. De burgemeester en de raad kunnen elkaar niet wegsturen.

Een kandidaat voor het burgemeesterschap moet steunbetuigingen verzamelen om mee te kunnen doen aan de verkiezingen. Het aantal steunbetuigingen dat nodig is kan variŽren van vijftig in een kleine gemeente tot duizend in een grote. De commissie laat zich nog niet uit over de toekomstige relatie tussen burgemeester, officier van justitie en politie. Net als de verhouding tussen burgemeester en ambtenaren, komt dit later aan de orde.

Japanse steun voor Jordan in Suzuka

Satoshi Motoyama, de huidige nummer ťťn in de Formule Nippon, zal voor Jordan de derde auto besturen tijdens de ochtendsessie op vrijdag. Dit is exact 10 jaar na het debuut van toenmalig Nipponleider Eddie Irvine bij hetzelfde team.

Uiteraard is de Japanner uitermate tevreden dat hij zijn Formule 1 debuut mag maken in eigen land: "Ik wil graag het Formule 1-team van Jordan Ford bedanken om mij deze kans te geven om de derde wagen op Suzuka te besturen. Dit soort mogelijkheden zijn eigenlijk mogelijkheden waar men alleen maar over kan dromen."

"Ik zie deze mogelijkheid als een grote stap voorwaarts in mijn racecarriŤre. En ik heb vele malen op Suzuka gereden waardoor ik het circuit erg goed ken, maar dit zal de eerste keer zijn dat ik in een Formule 1-wagen rijdt, dus ik verwacht niet dat het al te makkelijk zal gaan. Het zal een grote uitdaging worden en ik zal proberen het beste ervan te maken."

Frentzen namens Opel in DTM?

Huidig Saubercoureur Heinz-Harald Frentzen heeft interesse om volgend seizoen uit te komen in de DTM, de klasse waar Christijan Albers dit jaar furore maakt.

Frentzen ziet het zelf wel zitten om in de DTM uit te komen: "Mijn toekomst is nog niet helemaal duidelijk, maar ik zou graag in de DTM rijden."

Bij Opel geeft JŲrg Schrott, directeur marketing, aan dat het aan Frentzen is hoe het verhaal afloopt: "Er is contact. De bal ligt nu bij hem. Frentzen moet zeggen wat hij wil"

Wie weet wat Frentzen in de DTM kan laten zien, de meest bekende ex F1 coureur in het huidige veld, Jean Alesi, heeft het dit seizoen ook niet onaardig gedaan.

Gouden handdruk toch deels naast WW

Er gaat minder gekort worden op de WW, wanneer werkgevers aan ontslagen medewerkers een gouden handdruk betalen. Uit de kabinetsplannen blijkt dat het tot een bepaald bedrag niets afgedragen hoeft te worden. Dat is door de minister van Sociale Zaken, De Geus, informeel bekend gemaakt aan de sociale partners.

Volgens De Geus zal er niet op de WW gekort worden als de premie minder dan een half maandsalaris per dienstjaar is. Dit met een maximum van 43.000 euro.

De Geus heeft dit toegezegd tijdens de voorbereiding van het najaarsoverleg, dat 14 oktober zal beginnen. Het kabinet heeft als inzet van het overleg de bevriezing van de lonen.

Meermanscellen Tilburg in gebruik genomen

Jos_37 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een week later dan gepland is de Tilburgse justitie vandaag dan toch begonnen met het plaatsen van twee gevangenen in ťťn cel. De start van het project was eigenlijk vorige week woensdag gepland, maar kon toen niet doorgaan in verband met administratieve problemen.

86 gevangenen die daar zelf mee ingestemd hebben, zullen de komende weken in Tilburg in meermanscellen geplaatst worden. In Tilburg had men al ervaring met meermanscellen: illegalen die wachten op uitzetting zitten er ook samen in ťťn cel.

Na Tilburg zullen ook instellingen in Rotterdam, Breda, Utrecht, Zuid-Limburg, de Achterhoek en Vught meerdere gevangen in ťťn cel gaan zetten. Aan het eind van dit jaar moeten er 450 cellen geschikt zijn voor bewoning door twee gevangenen.

Rechters willen softdrugs uit strafrecht halen

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

67 procent van de Nederlandse rechters vindt dat handel in softdrugs niet meer strafbaar moet zijn. Dat blijkt uit een enquÍte die is gehouden door het weekblad Vrij Nederland ter gelegenheid van het 80-jarig jubileum van de Vereniging voor Rechtspraak.

Het blad denkt dat deze uitspraak gezien moet worden als een noodkreet. Momenteel is het aantal drugszaken namelijk zo groot, dat de rechterlijke macht het niet meer aankan. Het aantal rechters dat vindt dat ook harddrugs uit het strafrecht moeten is met 23 procent dan ook duidelijk kleiner.

Maar liefst 90 procent van de rechters is het niet eens met de regeling dat gevangenen automatisch eerder vrij komen. Ze vinden dat je vervroegde vrijlating moet verdienen.

Zorgzame vrouwen hebben eerder burn-out

Zorgzame vrouwen hebben een grotere kans op een burn-out dan vrouwen die beter voor zichzelf kunnen zorgen. Zorgzame mannen daarentegen hebben veel minder snel last van een burn-out, terwijl zakelijke mannen juist wel sneller overspannen zijn.

Om een burn-out te voorkomen moet er dus verschillend mee worden omgegeaan op het werk. Mannen en vrouwen kunnen overigens veel van elkaar leren over het voorkomen van burn-outs, aldus klinisch psychologe L. Gerits. Zij promoveerde vandaag aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.

Wat haar opviel was dat intelligentie geen rol speelt in het krijgen van een burn-out. Zo lopen hoogopgeleide mensen niet meer risico dan laagopgeleide mensen. Wel is van belang hoe de personen om kunnen gaan met eisen en druk vanuit de omgeving.

"Al-Qaeda betaalde mee aan aanslagen Bali"

Maud_Dib had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit bekentenissen van terroristenleider Hambali die in het bezit zijn van het Amerikaanse blad Time, zou blijken dat terreurnetwerk Al-Qaeda heeft meebetaald aan de aanslagen die in oktober vorig jaar gepleegd werden op Bali. Door die aanslagen kwamen uiteindelijk 202 mensen om het leven.

Riduan Isamuddin, alias Hambali, zei tegen de politie dat Al-Qaeda hem 30.000 dollar betaalde. Dat geld kreeg Hambali zonder enige voorwaarde of instructie. Hij gebruikte het voor de bomaanslag op de Balinese Sari Club. "Al-Qaeda was uiterst tevreden over de aanslagen en schonk nog eens 100.000 dollar," verklaarde Hambali volgens Time.

Ook andere aanslag gefinancierd door Al-Qaeda

Volgens de terroristenleider heeft Al-Qaeda 45.000 dollar betaald aan zijn organisatie, de militante moslimorganisatie Jemaah Islamiyah. Het geld zou aan de gezinnen van de daders zijn gegeven, en zijn gebruikt voor meer terroristische acties. Hiermee suggereert Hambali dat met het geld van Al-Qaeda ook de aanslag op een hotel in Jakarta in augustus werd gefinancierd. De vier verdachten van de aanslagen op Bali die inmiddels zijn veroordeeld, waren allevier lid van Jemaah Islamiyah.

Hambali werd op 14 augustus met hulp van Amerikaanse opsporingsambtenaren gearresteerd in Thailand. Op dat moment was hij de meest gezochte man in AziŽ. De VS denkt dat hij het brein is achter de aanslagen op Bali. Volgens Time is Hambali inmiddels overgebracht naar de Amerikaanse basis op het eiland Diego Garcia in de Indische Oceaan.

Misleiding?

De Amerikaanse politie waarschuwt collega's in een begeleidend schrijven bij de verhoorverslagen dat Hambali hen misschien bewust probeert te misleiden met zijn verklaringen. Twee handlangers van de terrorist onderschrijven echter zijn bekentenissen.

VEB dreigt Ahold met rechter wegens bonus

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) eist dat Ahold tijdens de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering uitleg geeft over de bonuscriteria van topman Moberg. "Zo niet, dan staan wij de volgende dag bij de Ondernemingskamer van de rechtbank", aldus VEB-directeur P. de Vries.

Eerder liet Ahold weten pas tijdens de publicatie van het jaarverslag over 2003 in het voorjaar van 2004 tekst en uitleg te geven over het salaris van de Zweed, die in mei dit jaar Cees van der Hoeven opvolgde.

Daarnaast is er ook irritatie over het uitstel van de aandeelhoudersvergadering over de cijfers van 2002. Deze vergadering is van oktober verplaatst naar 26 november. "Wij gaan voor grondigheid in plaats van snelheid", aldus een Ahold-woordvoerder. Volgens hem wil het bedrijf voldoende tijd hebben om de bijeenkomst voor te bereiden. Tijdens een aandeelhoudersvergadering krijgen de aandeelhouders de kans om hun mening over het beleid van Moberg te geven.

VEB-voorzitter De Vries begint zijn geduld zo langzaamaan te verliezen. "Het wordt eentonig. Ahold heeft een abonnement op vertragingen." Hij vindt het schandalig dat het bedrijf nog twee maanden nodig heeft om de aandeelhoudersvergadering voor te bereiden. "Zij dachten een streep te hebben gezet onder het verleden. Ahold kan dat blijkbaar niet", aldus De Vries.

Britse journalist dood gevonden

Levitation stuurde ons via de newssubmit dit geheel herschreven bericht:

De in juli ontslagen Britse journalist James Forlong is dood aangetroffen. De journalist was werkzaam bij Sky News en werd ontslagen vanwege een in scŤne gezette reportage. In deze reportage was te zien hoe een onderzeeŽr zich voorbereidde op het afvuren van een raket en dat ook daadwerkelijk deed.

Volgens een cameraploeg van de BBC, die ook op de boot aanwezig was, is er helemaal geen raket afgevuurd. De reportage gaf de indruk dat de onderzeeboot in actie kwam tegen Irak, hiervoor was de lancering in scene gezet. Na onderzoek bleek dat meer van de beelden misleidend zijn: zij zijn afkomstig uit reconstructies of archiefmateriaal.

De journalist werd in zijn woning aangetroffen, in het Zuidoosten van Engeland. Volgens de politie waren de omstandigheden waarin de man werd aangetroffen niet verdacht. Directeur Pollard van Sky News noemde het overlijden van Forlong "een verschrikkelijke persoonlijke tragedie en een klap voor zijn familie".

Massabesnijdenis in Bulgarije

In Bulgarije hebben bijna 1.000 Bulgaren van de ethnisch-Turkse minderheid, afgelopen zaterdag in Kardjali deelgenomen aan een massabesnijdenis. In een grote optocht gingen de ouders met de kinderen die besneden moesten worden, jongetjes tussen de 2 tot 5 jaar oud, naar de plaatselijke moskee. De kinderen waren gekleed in witte hemden en blauwe hoeden.

In de moskee wachtte een groep artsen om de besnijdenissen uit te voeren. Een dergelijke massabesnijdenis wordt georganiseerd voor arme families.

Onder de communisten waren besnijdenissen verboden.

Oranje selectie bekend

Dick Advocaat heeft in Noordwijk zijn selectie voor de wedstrijd tegen MoldaviŽ bekend gemaakt. De lijst telt geen opvallende namen, enkele bekende spelers zijn er om verschillende redenen niet bij.

Naast de gestrafte Ruud van Nistelrooij, hoeft opvallend ook Jerrel Hasselbaink niet op te komen draven. Advocaat kiest voor Patrick Kluivert, Roy Makaay en Rafael van der Vaart. Edgar Davids en Mark van Bommel zijn tegen MoldaviŽ geschorst. Arjen Robben en Wesley Sneijder zijn er weer bij. Opvallend genoeg is Barcelona hofleverancier. Het levert naast Kluivert, ook Overmars, Cocu, Van Bronckhorst en Reiziger.

De wedstrijd tegen MoldaviŽ van aanstaande zaterdag doet feitelijk niet meer ter zake. De tweede en playoff-plaats is voor Oranje ongeacht het resultaat.

De selectie:
Doel: Van der Sar (Fulham), Waterreus (PSV)

Verdediging: F. de Boer (Galatasaray), Van Bronckhorst (FC Barcelona), Ooijer (PSV), Reiziger (FC Barcelona), Stam (Lazio), Zenden (Middlesbrough)

Middenveld: Bosvelt (Manchester City), Cocu (FC Barcelona), Van der Meyde (Internazionale), Overmars (FC Barcelona), Robben (PSV), Sneijder (Ajax)

Aanval: Van Hooijdonk (FenerbahÁe), Kluivert (FC Barcelona), Makaay (Bayern MŁnchen) en Van der Vaart (Ajax)

Katholiek klaagt Barend & Van Dorp aan

Jurist Frans Cuijpers uit Den Haag dient een aanklacht in tegen Barend & Van Dorp. Cuijpers, naar eigen zeggen belijdend katholiek, voelt zich ernstig gegriefd door een opmerking van Henk van Dorp. Die zei in de uitzending van 15 september in reactie op het nieuws over de verslechterde gezondheid van paus Johannes Paulus II: ''Als het een huisdier was, zou je 'm afmaken''.

Cuijpers is niet de enige beledigde katholiek. Hij blijkt in reactie op een oproep in het Katholiek Nieuwsblad een overweldigende hoeveelheid e-mailtjes te hebben ontvangen.

De katholieke Cuijpers stapt eerst naar de Raad voor de Journalistiek. De klacht voor de Raad heeft hij al klaarliggen. Het wachten is op het verplichte bewijsmiddel: de video-opname van de uitzending. Die is inmiddels aangevraagd.

In latere instantie wil hij een strafklacht indienen bij het OM. Wat de kansen zijn dat Cuijpers in het gelijk wordt gesteld weet hij niet. ''Het gaat mij nu om de publieke moraal. Mag meneer Van Dorp op tv zeggen wat hij gezegd heeft. Iedereen weet dat hij dit niet mag. Het was gewoon onbeschoft en in strijd met het elementair fatsoen en de beroepsethiek''.

Celstraffen geŽist voor verkrachting op schip

Slushpuppy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tegen drie vissers uit Den Helder zijn vandaag op de rechtbank in Alkmaar cel- en werkstraffen geŽist vanwege het verkrachten van een minderjarige jongen. De rechtbank zal in deze zaak uitspraak doen op 20 oktober.

Het drietal zou aan boord van de viskotter HD29 uit Den Helder hebben geprobeerd om een ongepelde banaan in de anus van de jongen te duwen. De jongen, die ten tijde van de voorvallen met zijn 15 en later 16 jaar de jongste visser aan boord was, zou daarnaast geruime tijd het slachtoffer zijn geweest van pesterijen, vernedering en mishandeling.

Tegen de eerste twee verdachten, de 30-jarige M.E. en de 26-jarige P.L. werden een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden geŽist. Tegen de 32-jarige F.P., die gezien wordt als de leider van de drie, eiste officier van justitie C. Zetsma een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk.

Vrouw vermoordt dominee en moeder in kerk

sennetijdeman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Amerikaanse stad Atlanta heeft een 43-jarige vrouw gisteren een predikant, haar eigen moeder en daarna zichzelf doodgeschoten.

De schietpartij vond plaats in een kerk in het oosten van Atlanta, voor aanvang van de zondagsdienst. Er is nog niets bekend over het motief van de vrouw. Enkele kerkgangers noemden de vrouw geestelijk labiel en vertelden dat ze een psychiatrisch verleden had.

Op Nu.nl is een filmpje te bekijken over dit voorval.

Winnaars FOK! Prijsvragen week 40

Winnaars, winnaars en nog eens winnaars. Die gaan we nu bekend maken. De afgelopen week kon je namelijk weer veel leuke prijzen winnen op FOK! en daar horen natuurlijk ook winnaars bij. Hier komen ze...

Dutch DJ Award
Het goede antwoord moest zijn:
Excuse Me
De winnaar van de kaarten voor de Dutch DJ Awards + een Sensations CD is Mischa
Degenen die alleen de Sensations CD ontvangen zijn:
Atreidez
xAn52

Gefeliciteerd! De CD komt deze week naar jullie toe.

Veronica Guerin prijsvraag
Het goede antwoord moest zijn 1996
De winnaars zijn geworden:
wendy-tje
DMcLF
bokje

Gefeliciteerd! De prijzen komen deze week nog naar jullie toe.

MylŤne d'Anjou Aktie
En tenslotte hadden we nog een flink aantal kaarten voor MylŤne d'Anjou weg te geven. Degenen die elk 2 kaarten ontvangen zijn:
keijz
gr8w8
Mea.Culpa
Skar
dr.Dunno
lontje


Helaas blonken niet alle inzendingen uit van creativiteit, maar de inzending van gr8w8 willen we jullie toch niet onthouden:
Waarom ik?

Ten eerste omdat studenten wel een steuntje kunnen gebruiken. Ook zij moeten wel weer eens kunnen lachen. En wat is daar nou beter voor geschikt dan een show MylŤne? Beetje muziek, beetje een woordenstroom, en meer dan een beetje een mooie vrouw. Het oog wil ook wat.

Ten tweede woon ik in Amsterdam. Het zou zonde zijn als iemand anders de kaartjes wint, omdat ie nu taaltechnisch een beter lulverhaal neer kan zetten, om vervolgens niet te gaan omdat het toch wel erg ver reizen is. Erg zonde.

Ten derde omdat dit een begin van een mooie traditie kan worden. Ik heb immers enige tijd geleden ook kaartjes gewonnen via Fok! voor Sara Kroos in de Kleine Komedie. Samen met andere Fok!kers, die we daar dan ook tegen kwamen. Je pakt een biertje, en al snel komen de gelukkige naar voren. Lekker babbelen. De eerste Fok!-borrel zeg maar! Houden zo!

Ten vierde omdat ik blut ben en dit misschien wel het enigste (ja enigste en niet enige, zoals je merkt ben ik een echte brabo, zelfs 6 jaar Amsterdam krijgt dat er niet uit)is waar ik de komende tijd heen kan. Snik.

Ten vijfde omdat dit mijn "vertrouwensbreuk" met de Fok! Crew weer kan herstellen, na de enorme tegenslag van het niet uitgekozen worden voor de filmrecencies. Ik dacht dat ik het jullie nooit zo vergeven, maar met dit presentje is nooit misschien wel een groot woord.

Ten zesde omdat ik toch wel even op zoek ben geweest naar dat ' accentje. Die gebruik ik dus nooit, en toch heb ik de moeite gedaan om MylŤne's naam dus correct weer te geven!


Gefeliciteerd! Jullie ontvangen deze week nog een mailtje hoe je in het bezit van de kaarten komt. En alvast veel plezier gewenst bij MylŤne d'Anjou.

De komende zes weken geven we heel veel games en aanverwante artikelen weg op de FOK! Frontpage, dus hou het in de gaten!

'Gratis OV voor Amsterdamse ouderen'

"Er moet gratis openbaar vervoer voor ouderen komen in Amsterdam." Dat zeggen de ouderenbonden in Amsterdam. Door voor de ouderen het openbaar vervoer gratis te maken, worden senioren gestimuleerd om te blijven deelnemen aan de samenleving.

Tevens doen de ouderenbonden een dringend beroep op het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad: ze willen dat de koopkracht van 65-plussers verbeterd wordt. Om dat te realiseren dachten de bonden onder andere aan gratis vervoer voor ouderen.

De bonden vinden dat de ouderen in Amsterdam onevenredig zwaar getroffen worden, vooral degenen met een minimuminkomen. Uit onderzoek blijkt dat Amsterdam de laatste tijd flink duurder is geworden.

Liverpool speler in bil geschoten

Jon Otsemobor, speler van Liverpool en het Engels Jeugdelftal is afgelopen zaterdag in zijn bil geschoten.

Toen de speler met vrienden aan het drinken was in de Wonder Bar in hartje London kreeg hij bij een schietpartij een kogel in zijn bil.

Een nog onbekend persoon begon te schieten, met volgens de politie een klein kaliber geweer. …ťn vriend van de speler werd in de hand geraakt en een ander in zijn been.

Volgens een woordvoerster van de politie had het schietincident te maken met een ruzie eerder op de avond, het is niet bekend of de speler daarbij betrokken was.

Autosport: Uitslag DTM race Hockenheim

Montoya01 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Christijan Albers is er niet in geslaagd kampioen van de Deutsche Tourenwagen Masters te worden. Albers werd gister in de laatste race op Hockenheim dertiende, waar zijn concurrent Bernd Schneider (Dui) zesde werd. De race werd uiteindelijk gewonnen door Jean Alesi (Fra).

Een lekke band werd Albers in de 26ste ronde fataal. De 24-jarige coureur uit Laren, die van de negende plaats was gestart, duelleerde op dat moment met zijn stalgenoot Schneider om ťťn beslissend punt voor het kampioenschap. Door een extra pitstop voor de lekke band was Albers prompt kansloos. Schneider koerste daarop gerust naar de eindzege.

Christijan: "Het is ontzettend jammer dat mijn weekend bol stond van kleine probleempjes en pech, waardoor we niet op de baan konden uitvechten wie nu werkelijk de beste van 2003 is. Na mijn tweede stop was ik duidelijk sneller dan Bernd, en vol overtuiging dat ik hem kon kloppen. Dat moet nu volgend jaar maar gebeuren!"

Albers eindigde met 64 punten als tweede in het klassement, voor Marcel Fšssler. Het was voor Bernd Schneider de vierde titel in zijn carriere (1995, 2000, 2001, 2003).


Uitslag race 10: Hockenheim
01. Jean Alesi, Mercedes-Benz CLK-DTM 1:00:46.013
02. Mattias EkstrŲm, ABT-Audi TT-R + 00.213
03. Marcel Fšssler, Mercedes-Benz + 04.295
04. Peter Dumbreck, Opel Astra V8 Coupť + 05.350
05. Laurent Aiello, ABT-Audi TT-R + 07.303
06. Bernd Schneider, Mercedes-Benz CLK-DTM + 14.566
07. Timo Scheider, Opel Astra V8 Coupť + 26.709
08. Peter Terting, ABT-Audi TT-R + 32.935

Eindstand Deutsche Tourenwagen Masters:
01. Bernd Schneider, Mercedez-Benz CLK-DTM, 68 punten
02. CHRISTIJAN ALBERS, Mercedes-Benz CLK-DTM, 64 punten
03. Marcel Fassler, Mercedes-Benz CLK-DTM, 57 punten
04. Mattias Ekstrom, ABT-Audi TT-R, 46 punten
05. Jean Alesi, Mercedez-Benz CLK-DTM, 42 punten
06. Laurent Aiello, ABT-Audi TT-R, 41 punten

Man steekt zus neer bij station Tilburg

Hades en Wallace hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de hal van het centraal station in Tilburg heeft zich vanmiddag rond 14.00 uur een steekpartij voorgedaan. Daarbij is een Afghaanse vrouw door haar broer in een bil en een been gestoken. Het slachtoffer verkeert buiten levensgevaar.

Het motief van de steekpartij is waarschijnlijk de omgang van de vrouw met een man die niet van Afghaanse komaf is. De verdachte is inmiddels aangehouden.

Iran publiceert lijst verrijkt uranium

Iran zal het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) een lijst presenteren met de geÔmporteerde onderdelen die worden gebruikt om uranium te verrijken. Iran wil ook de opslagplaatsen tonen, waar die onderdelen zijn opgeslagen. Daardoor hoopt het bewind in Teheran duidelijk te maken dat de nucleaire activiteiten van het land niet bedoeld zijn om de beschikking over massavernietigingswapens te krijgen.

Kerncentrales gebruiken verrijkt uranium als brandstofvoorziening. Het verrijkte uranium wordt echter ook voor het maken van atoomwapens gebruikt. De Verenigde Staten denken dat Teheran atoomwapens fabriceert. Volgens Iran dient het uranium enkel als brandstof. Iran moet van de VN voor 31 oktober openheid van zaken geven over het atoomprogramma.

Iran kan geen informatie geven over de herkomst van de onderdelen. Ze zouden op de zwarte markt zijn gekocht.

Kamer: voorkeursbehandeling blijft nodig

Een Kamermeerderheid is tegen het voorstel van VVD-Kamerlid Luchtenveld om positieve discriminatie van vrouwen en allochtonen in de ban te doen. CDA en PvdA zijn van mening dat bepaalde mensen nog steeds de steun van een voorkeursbeleid nodig hebben.

Minister De Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing denkt er ook zo over. Hij vindt dat het te ver gaat om positieve discriminatie uit de Wet Gelijke Behandeling te schrappen. Hij is echter wel van mening dat er best mag worden gediscussieerd over bepaalde onderdelen van het huidige voorkeursbeleid.

De VVD'er Luchtenveld vindt positieve discriminatie uit de tijd. Wat hem betreft moeten burgers voor zichzelf opkomen. "De overheid moet gelijke behandeling stimuleren, maar niet per doelgroep", verklaarde hij.

"Alleen voor chronisch zieken en gehandicapten, is een voorkeursbehandeling bij sollicitaties nog op zijn plaats", aldus Luchtenveld.

Al-Qaeda heeft mogelijk 'teddybeerbom'

Het terreurnetwerk Al-Qaeda heeft mogelijk de beschikking over een nieuw soort bom. Spanje heeft luchthavenautoriteiten en veiligheidsagenten gewaarschuwd voor een "teddybeerbom", die moeilijk op te sporen zou zijn. Dat schrijft de Spaanse krant El Mundo vandaag.

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken werd al in augustus door de FBI op de hoogte gebracht van de nieuwe soort bom, die gemaakt zou zijn van nitrocellulose of schietkatoen en onder andere in pluchen speelgoed zoals teddyberen zou kunnen worden verstopt. Een dergelijk explosief is erg moeilijk op te sporen. De informatie over de bom komt van Al-Qaeda-verdachten.

CD Review: Verlangen brandt

Dit jaar bestaat bestaat Hummelinck Stuurman Theaterbureau 20 jaar. Om dit te vieren heeft men de verzamel-CD Verlangen brandt uitgebracht met daarop een aantal bekende en minder bekende liedjes en sketches van artiesten die werkzaam zijn bij Hummelinck Stuurman. Er zijn veel bekende namen op de CD opgenomen, waaronder Hans Teeuwen, Hans Dorrestijn, Jan Rot en Sanne Wallis de Vries. Lees snel verder om erachter te komen of deze CD ook een representatief beeld geeft van het talent dat de afgelopen 20 jaar bij Hummelinck Stuurman ondergebracht is...

VN: miljard mensen in sloppenwijken

Eenzesde van de wereldbevolking leeft op dit moment in sloppenwijken en dat aantal kan in de komende decennia schrikbarend oplopen. Dat schrijft de VN in een vandaag gepubliceerd rapport. Volgens deze studie wonen inmiddels bijna 1 miljard mensen in sloppenwijken.

Zij wonen in huizen die niet aan de bouweisen voldoen, vaak zonder water- en electriciteitsaansluitingen en riolering. De wijken zijn vaak ook nog overbevolkt. Vooral de situatie in AziŽ is alarmerend. Daar wonen ruim een half miljard mensen onder vaak erbarmelijke omstandigheden.

Als nationale overheden niet ingrijpen zou het aantal inwoners van sloppenwijken in 2050 kunnen oplopen naar 3,5 miljard. De VN adviseert de regeringen dringend de omstandigheden in de sloppenwijken te verbeteren. Dat werkt beter dan een massaverhuizing naar een andere wijk.

Ex-LPF'ers richten Fortuynistische Volks Partij op

ThunderCracker en ViMh hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nederland is weer een nieuwe politieke partij rijker. Enkele Ex-LPF'ers hebben de landelijke Fortuynistische Volks Partij (FVP) opgericht. De partij moet alsnog het gedachtegoed van Pim Fortuyn gaan verwezenlijken.

J.G. van Pijkeren is voorzitter van de FVP. Hij stapte in juli uit de LPF omdat hij vond dat het partijbestuur te centralistisch optrad. Naar eigen zeggen telt zijn partij, waarmee hij over drie jaar aan de Tweede-Kamerverkiezingen hoopt mee te doen, inmiddels ongeveer driehonderd leden. Daaronder zijn veel oud-LPF'ers.

Goochelaar beroofd van portemonnee

Een amateurgoochelaar is gisteren beroofd, toen hij in de Amsterdamse Metro een truc liet zien. Dit heeft de politie van Amsterdam bekend gemaakt.

De goochelaar liet een brandende portemonnee zien waar echte vlammen uit kwamen. Een geÔnteresseerde toeschouwer vroeg hem de truc nog eens te doen. Hierop haalde de man zijn portemonnee nog een keer tevoorschijn. De dief trok deze met inhoud uit zijn handen en haalde vervolgens een mes tevoorschijn, waarmee hij de goochelaar bedreigde. De dader is nog niet gepakt.

Wie is de mooiste bekende Nederlandse?

S.S.Pants had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Altijd al willen weten wie volgens het Nederlandse publiek de mooiste bekende vrouw van Nederland is? De website Mokkels.nl gaat dit in samenwerking met Wannahaves onderzoeken. In 'Battle Of the Babes' strijden vanaf vandaag 64 vrouwen om de titel.

Bij 'Battle Of the Babes' kan iedereen stemmen. De stemmer krijgt in een willekeurige loting de keuze uit twee vrouwen. De gekozen vrouw krijgt ťťn punt. In zes knock-out-ronden vallen er elke twee weken vrouwen af, totdat er maar ťťn overblijft. Zij gaat naar huis met de BOB-award.

Brandweer rukt uit om zon te blussen

De brandweer en politie in Duiven zijn gisterochtend voor niets uitgerukt. Een verontruste buurtbewoner alarmeerde de hulpdiensten na een beginnende brand te hebben gezien bij een woning in Duiven-Zuidwest. Er bleek echter geen brand te zijn. Uit onderzoek bleek al gauw, dat het zonlicht zich weerspiegelde in een laagje water dat in de dakgoot lag. Hierdoor leek het net of er brand was.

Verwarde vrouw springt van balkon

Een 51-jarige Amsterdamse is zaterdagmiddag overleden nadat zij vanaf de derde verdieping van het balkon is gesprongen. De vrouw overleed niet ter plekke, maar later op het politiebureau.

Agenten zagen de vrouw rond elf uur 's ochtends over het grasveld voor de flat lopen. Ze had droeg weinig kleren en gaf aan in psychische nood te verkeren. Ondanks alles wist ze wel wie ze was en waar ze woonde. De vrouw ontkende te zijn gevallen, toen de agenten haar dit vroegen.

Ze werd uiteindelijk overgebracht naar het politiebureau. Men wilde haar daar over dragen aan de psychiatrische hulpverleningsinstantie 'Vangnet en Advies'. Op het bureau verslechterde haar toestand echter al gauw. De pogingen tot reanimatie waren tevergeefs. Uit het daarop volgende onderzoek bleek, dat de vrouw van het balkon van haar woning was gesprongen.

Turkije - Engeland leeft al

In Turkije en Engeland draait men deze week al met de duimen met de hoop dat de geblesseerde spitsen weer fit worden voor de komende onderlinge EK kwalificatie interlandwedstrijd.

Turkije is onzeker over het meespelen van Hakan SŁkŁr. SŁkŁr (32) viel in de tweede helft van de wedstrijd van Galatasaray tegen Sebatspor (4-3) uit met een dikke rechterknie. Hij wil alles doen om het Turkse volk ter wille te zijn: "Ik weet hoeveel deze wedstrijd voor de mensen betekent, ik zal alles doen wat in mijn macht ligt."

Engeland moet vrezen voor de afwezigheid van spits Michael Owen (23). De kans op zijn meespelen wordt op 50-50 geschat. Owen heeft in de wedstrijd van Liverpool tegen Arsenal (2-1) van afgelopen weekend een scheurtje in een scheenbeen opgelopen. De voetblessure van David Beckham lijkt mee te vallen.

Twee jaar eis tegen broer AEL-topman

Justitie heeft afgelopen vrijdag voor de Almelose rechtbank twee jaar cel geŽist tegen de 20-jarige Tariq M. en de zaak tegen diens 28-jarige broer Nabil, bestuurslid van de Arabisch Europese Liga Nederland (AEL-NL), aangehouden.

Tariq wordt beschuldigd van heling van gestolen computers en afpersing van een Twentse zakenman in november vorig jaar. Ook Nabil M. zou bij die zaak betrokken zijn geweest, maar de rechtszaak tegen hem wordt op 9 december verder behandeld. De AEL-bestuurder wordt ook verdacht van computerdiefstal en verzet bij zijn aanhouding.

Volgens de officier van justitie heeft Tariq in november vorig jaar de Twentse zakenman onder bedreiging van een pistool meer dan 10.000 euro afhandig gemaakt. De zakenman had die dag een afspraak met de 20-jarige over de aankoop van laptops. De zakenman zelf beweert dat ook Nabil bij die zaak betrokken was.

Uitspraak in de zaak tegen Tariq is op 14 oktober.

Europese WK Damesfinale

De finale van het WK voetbal voor Dames in Amerika gaat tussen Duitsland en Zweden.

De Duitse vrouwen waren te sterk voor gastland de Verenigde Staten (3-0). Kerstin Garefrekes zette Duitsland na een kwartier op voorsprong. Daarna bleef het lang spannend, de overige treffers vielen pas in blessuretijd, door Maren Meinert (2-0) en topscorer Birgit Prinz (3-0).

In de andere halve finale rekende Zweden af met Canada (2-1). Zweden kwam eerst nog achter door een goal van Kara Lang (0-1). Malin MostrŲm en Josefine ÷qvist brachten Zweden in de slotfase alsnog naar de finale.

Nederland had zich niet gekwalificeerd voor het eindtoernooi.

Nobelprijs voor uitvinders MRI-scan

De Amerikaan Paul Lauterbur en de Brit Peter Mansfield hebben dit jaar de Nobelprijs voor de Geneeskunde ontvangen. Aan de onderscheiding is een geldbedrag van 1,1 miljoen euro verbonden.

De twee mannen hebben baanbrekend onderzoek verricht op het gebied van magnetische resonantie. Daarmee legden ze de basis voor de zogeheten MRI-scan, waarmee weefsels en organen in het lichaam gevisualiseerd kunnen worden.

Deze techniek wordt inmiddels jaarlijks ruim zestig miljoen keer toegepast om "foto's" te maken van zachte weefsels, die op een andere manier, zoals met een rŲntgenapparaat, niet zichtbaar zijn

FOK! zoekt nieuwe nieuwsposters!

Join the crew!Een drietal maanden terug zijn we voor het laatst op zoek gegaan naar nieuwe nieuwsposters. Inmiddels zijn er weer een aantal mensen vertrokken, dus nieuwe mensen zijn welkom!

Wat wordt er van een FP-nieuwsposter verwacht?
Als nieuwsposter ben je een echte nieuwsjunk. Je moet op regelmatige basis nieuws kunnen posten en verder ben je in staat om berichten te herschrijven (FOK! mag andere artikelen niet rechtstreeks overnemen) of vertalen in helder en correct Nederlands. Een indicatie van het minimum aantal berichten dat je per week moet kunnen leveren is 12. Uiteraard zien we graag veel meer. Per bericht ben je gemiddeld ongeveer tussen de 10 en 15 minuten bezig met herschrijven.

Naast het plaatsen van nieuwsberichten word je als nieuwsposter ook geacht mee te denken over zaken die de Frontpage aangaan, en je wordt dan ook geacht het speciaal daarvoor bestemde FP-forum regelmatig te checken. Ook wordt er van je verwacht dat je regelmatig reacties op de FP modt (gemiddeld ongeveer 10 tot 15 minuten per bericht).

Wat kun je als nieuwsposter verdienen?
Helaas kunnen we je geen geld bieden, en ook een computer of auto van de zaak zit er niet in. Je werkt als nieuwsposter op vrijwillige basis mee aan de site, maar gaat wel akkoord met de verplichtingen die er aan gesteld worden zoals hierboven genoemd.

Wat we je wel kunnen bieden is een leuke en enthousiaste ploeg van mensen om mee samen te werken, en dat is natuurlijk ook heel veel waard.

Hoe kun je solliciteren?
In tegenstelling tot voorgaande keren doen we het ditmaal anders. Omdat de verwerking van de sollicitaties in vorige sollicitatierondes erg veel tijd kostte, hebben we nu een vaste pagina waar je ten alle tijde kunt solliciteren. Heb je dit gedaan, dan kom je in een wachtrij waaruit we mensen selecteren als we op zoek zijn naar nieuwe collega's. Mocht jij ons vervolgens geschikt lijken, dan krijg je dezelfde opdracht als altijd, het herschrijven van twee nieuwsberichten.

Voldoe jij aan bovenstaande voorwaarden? Ga dan naar de sollicitatiepagina. Misschien zien we je binnenkort als nieuwsposter!

Dit bericht werd eerder zondagavond om 21:22 geplaatst.

Derde generatie niet-westerlingen groeit

had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Nederland neemt de derde generatie van mensen uit niet-westerse landen snel in omvang toe. Met name de derde generatie Surinamers groeit snel, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag in een publicatie vandaag.

Volgens het CBS waren er in 2000 nog 25.000 mensen van de niet-westerse derde generatie. Op 1 januari 2003 waren dat er 35.000. Bijna de helft hiervan is Surinamer.

De derde generatie van mensen uit niet-westerse landen zoals Turkije en Marokken is aanmerkelijk geringer dan de Surinaamse, omdat veel Turkse en Marokkaanse jongeren hun partner uit het land van herkomst halen. Kinderen van deze gezinnen worden tot de tweede generatie gerekend omdat tenminste een van de ouders in het buitenland is geboren.

De niet-westerse tweede generatie groeide tussen 2000 en 2003 met 96.000 (18 procent), de eerste met 118.000 (13 procent).

Op de site van het CBS kun je de uitgebreide statistieken nalezen.

Man (71) zwaar mishandeld door zoon

Een 42-jarige man uit Vredepeel heeft samen met zijn 57-jarige buurman een 71-jarige plaatsgenoot zwaar mishandeld. De twee werden zaterdagmiddag aangehouden. Ze worden nu beschuldigd van poging tot doodslag en zware mishandeling.

Dagblad de Limburger meldt vandaag dat de 42-jarige man de zoon van het slachtoffer is. Hij kwam wat spullen uit de woning halen. Hier was de de bejaarde man echter niet blij mee, waarop er een vechtpartij ontstond. Het slachtoffer werd met een stok op zijn hoofd geslagen en vervolgens van de trap geduwd, waarna hij nog eens met de vuist in zijn gezicht werd geslagen. De man liep rugletsel en enkele botbreuken in zijn gezicht en borstkas op.

"Horeca moet prijzen tien procent verlagen"

konniekipke had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Afgelopen jaar is de omzet in de horeca dramatisch afgenomen. Volgens horeca-exploitant Paul Hermanides, ook voorzitter van het Landelijk overleg, zou de daling in Amsterdam zelfs 30 procent zijn.

Hermanides is dan ook voor een forse prijsverlaging, waarbij hij dacht aan tien procent. Zo zegt hij: "We zijn gewoon te duur geworden, 2,30/2,40 euro voor een biertje in een plastic bakje. Er moeten reŽlere prijzen komen, want het publiek blijft weg. Waar vroeger 1000 man aan de deur stond, is dat nu 700."

Volgens Hermanides dragen ook de strengere en duurdere veiligheidsregels, als gevolg van de ramp in Volendam, en strengere geluidsnormen bij aan de neergang van de horeca.

Villeneuve rijdt nog wel op Suzuka

Jacques Villeneuve zal gewoon het seizoen uitrijden.

Nadat bekend werd dat er voor Villeneuve geen plaats meer is bij BAR, ging het gerucht dat hij al op Suzuka zou worden vervangen door Takuma Sato. Deze verhalen zijn echter door bronnen binnen BAR ontkracht.

Villenueve zal zijn voorlopig laatste race dus rijden in Japan. "Het is een erg teleurstellend seizoen geweest. Het is zwaar als je het hele seizoen hard werkt zonder resultaten te boeken. Het zou dan ook mooi zijn als ik Japan afsluit met een positief resultaat", zei Villeneuve. Waarschijnlijk zit Canada volgend jaar zonder F1-coureur. Of Villeneuve daarna nog terug zal komen is zeer twijfelachtig.

Etienne U.: Mabel en Klaas hadden geen liefdesrelatie

Klaas Bruinsma, de in 1991 vermoorde topcrimineel, had volgens Etienne U. geen liefdesrelatie met Mabel Wisse Smit. Volgens justitie zal Etienne, ťťn van de 'opvolgers' van Bruinsma, dat maandag via zijn advocaat C. Korvinus laten weten.

Volgens U. klopt het verhaal dat de voormalig lijfwacht van Bruinsma, Charlie da Silva, Peter R. de Vries voorhield niet. Al eerder verklaarde Mabel Wisse Smit, verloofde van prins Johan Friso, dat ze Klaas Bruinsma maar oppervlakkig heeft gekend.

Da Silva kwam vorige week naar buiten met het verhaal dat Wisse Smit een intieme relatie met zijn baas zou hebben gehad en ook heel goed zou hebben geweten dat deze een crimineel was. Daarop reageerde Wisse Smit door haar verhaal daarop in zoverre aan te passen dat ze toegaf enkele malen op Bruinsma's boot te hebben overnacht.

Duisenberg voorziet verdere dollardaling

ECB-president Wim Duisenberg verwacht een verdere daling van de dollarkoers. In een vraaggesprek met het Spaanse blad Expansiůn noemt hij de val van de dollar onvermijdelijk. Hij "bidt" dat die daling geleidelijk zal zijn.

"De dollar is de munt van een land met een enorm tekort op de lopende rekening van 5 procent van het bruto binnenlands product. Dat kun je je een aantal jaren permitteren, maar op een gegeven moment moet de munt zich wel aanpassen", stelt de vertrekkende bankpresident.

Duisenberg keert zich verder tegen de versoepeling van het Stabiliteitspact, zoals bepleit door onder meer Parijs.

Engelse voetballer in bil geschoten

Afgelopen weekeinde is de 20-jarige Liverpool-speler Jon Otsemobor gewond geraakt in een schietpartij in een drukke bar in Londen. Otsemobor, Engels jeugdinternational, kreeg bij het incident een kogel in zijn achterwerk.

De schietpartij vond plaats in de Wonder Bar in hartje Londen, waar de voetballer met een paar vrienden wat aan het drinken was. Volgens de politie werd de groep daarna beschoten met een klein kaliber geweer.

Een vriend van de voetballer die vorig seizoen debuteerde in het eerste van Liverpool, werd in zijn hand geschoten. Even later op straat werd een andere vriend geraakt in het been.

Volgens een woordvoerster van de politie had het schietincident te maken had met een ruzie eerder op de avond.

Yasser Arafat roept noodtoestand uit

De Palestijnse president Yasser Arafat heeft met onmiddellijke ingang de noodtoestand uitgeroepen in de bezette gebieden. Hij lijkt daarmee te reageren op de dreigementen van de IsraŽlische regering.

Hij deed dit om "de controle over de veiligheid weer terug te krijgen". Arafat gaf eerder op de dag goedkeuring aan de vorming van een 'noodkabinet' onder premier Qurei. De functie van minister van Binnenlandse Zaken wordt vervuld door Nasser Youssef, een vertrouweling van Arafat.

Na de zware aanslag in Haifa gisteren, waarbij 19 doden vielen, gaven enkele leden van de regering aan dat het moment was gekomen om Arafat te "verwijderen".

Jongens dwingen man geld op te nemen

Twee bewapende jongens hebben zaterdagochtend een 64-jarige man uit Herkenbosch overvallen, toen deze zat te vissen aan het kanaal in het Brabantse Deurne. De jongens, achttien en zestien jaar, eisten geld van de man. Toen bleek dat hij niets op zak had, reden ze langs verschillende banken en dwongen hem geld op te nemen.

De jongens bedreigden de man met een mes en een pistool. Ze dwongen hem in zijn eigen auto naar de dichtsbijzijnde bank te rijden. Deze zat echter dicht, waarop het drietal zich naar een andere bank begaf. Ook deze bleek gesloten te zijn. Uiteindelijk vonden zij in Roermond een bank waar de man, die niet bij een automaat kon pinnen, geld kon opnemen.

Het personeel merkte niets van de bedreiging en overhandigde de man honderdvijftig euro. Deze gaf hij vervolgens aan de jongens, die hem dwongen weer terug naar zijn visstek te rijden. Daar aangekomen, gingen de dieven er op hun fiets vandoor.

Dankzij het duidelijke signalement van de daders, kon de politie de 18-jarige verdachte nog dezelfde avond aanhouden. Gistermorgen bekende deze zijn aandeel in de zaak waarna ook zijn 16-jarige kompaan kon worden opgepakt.

Sato rijdt naast Button in 2004

Takuma Sato zal zo goed als zeker de nieuwe teamgenoot van Jenson Button zijn volgend jaar.

Erikh wist ons vandaag het volgende te melden:

Morgen zal BAR een persconferentie houden waarop zij hun rijders voor volgend seizoen bekend maken. Jacques Villeneuve kreeg te horen dat er voor hem volgend seizoen geen plek plek is bij BAR.

Eerder werd gesproken over een Shoot-Out, maar die zal niet gehouden worden voor de bekendmaking. Algemeen mag worden aangenomen dat Takuma Sato dan dus de gelukkige zal zijn. De Japanner Sato was dit seizoen al testrijder bij BAR. Deze aanname wordt versterkt door het feit dat de persconferentie in Tokio zal plaatsvinden.

AustraliŽrs maken zelfmoordapparaat

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Australische stad Brisbane hebben cursisten tijdens een workshop over euthanasie een zelfmoordmachine gefabriceerd. Het apparaat kost slechts een paar dollar. De pro-euthanasielobby in AustraliŽ probeert via deze weg de regering ervan te overtuigen dat euthanasie gelegaliseerd moet worden.

Er zijn slangen op het apparaat gemonteerd die de gebruiker aan de neus moet bevestigen. Door deze slangen stroomt een binnen enkele minuten dodelijke dosis koolmonoxide. Het apparaat is een kopie van een prototype dat eerder dit jaar is gepresenteerd door Philip Nitschke, al jarenlang een een fervent strijder voor het realiseren legale vrijwillige euthanasie. Vorig jaar werd er door Nitschke ook al een soort zelfmoordzak gemaakt: een tas met elastieken sluiting die om nek wordt gebonden. Door tegenstanders wordt Mitschke ook wel Dokter Dood genoemd.

Het aanbieden van de cursus geschiedt door de Australische vereniging voor vrijwillige euthanasie. Zo zegt directeur John Todd: "We realiseren ons dat het een zware stap is, maar we hebben een regering die niet bereid is om een beschaafde regeling rond vrijwillige euthanasie in dit land mogelijk te maken."

Cursiste Sandra Milne bouwde haar machientje in een half uur. "Je kan gewoon in bed gaan liggen, de slangen aansluiten, je ogen sluiten en in slaap vallen. Het is een extra voorzorg voor me, ik ben niet van plan het apparaat te gebruiken."

Man vergiftigt Chinese watervoorziening

In het Chinese district Ruyang heeft een 27-jarige Chinees toeggeven dat dat hij een waterreservoir heeft vergiftigd om op die manier waterzuiveringsapparaten aan de man te kunnen brengen.

De man was werkloos geworden en was pas een winkel begonnen. Om zijn winkeltje goed lopend te krijgen had hij bestrijdingsmiddelen in een waterreservoir waar 9.000 huishoudens uit drinken gegooid.

Door de man zijn actie liepen tweeŽnveertig mensen een ernstige vergiftiging op, maar stierf niemand.

Van As: "Geen elleboogstoot"

ADO Den Haag speler Jeffrey van As heeft telefonisch aan de NOS verklaard dat hij geen elleboogstoot heeft ontvangen van Mateja Kezman.

Scheidsrechter Roelof Luinge gaf de topscorer van PSV een rode kaart nadat hij Van As een elleboogstoot gegeven zou hebben. Ook een van Luinge's assistenten verklaarde de elleboogstoot gezien te hebben.

Van As zegt wel licht geraakt te zijn en zal dat ook aan de KNVB verklaren, maar volgens hem was er geen spraken van een elleboogstoot. De KNVB zal zich over de zaak buigen als alle verklaringen binnen zijn.

Vorig jaar kreeg Kezman ook al een rode kaart van Luinge, toen in de uitwedstrijd tegen Willem II. Deze kaart werd later geseponeerd.

Spoedzitting V-raad geschorst

De VN-Veiligheidsraad heeft geen officiŽle veroordeling uitgesproken over de IsraŽlische luchtaanval op SyriŽ, gisteren. De openbare spoedzitting van de raad over de crisis in het Midden-Oosten werd na ruim drie uur geschorst. Het informele overleg gaat door.

Waarnemers verwachten dat het pas later vandaag of mogelijk morgen tot een stemming over een resolutie komt. SyriŽ wilde dat er meteen een resolutie werd aangenomen waarin de militaire agressie werd veroordeeld. Toch besloot de V-raad een stemming uit te stellen. Vooral de Verenigde Staten weigerden de IsraŽlische aanval te veroordelen.

De VS vindt de tekst in zijn huidige vorm echter niet aanvaardbaar, omdat die niet refereert aan de Palestijnse aanslagen. De Amerikanen geven juist SyriŽ de schuld van de escalatie in het Midden-Oosten. De VS heeft in de V-raad een vetorecht. Eerder werd dat gebruikt om IsraŽl in bescherming te nemen.

Nieuw spel: Pong met pijnstoten bij verliezen

Nicky had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vrijdag kon voor het eerst in Nederland een computerspelletje worden gespeeld waarbij je je tegenstander fysiek pijn kunt doen. Het spel Agonizer, dat is ontworpen door Duitse kunstenaars, deelt stroomstoten, zweepslagen en hittestoten uit.

De Agonizer werd naar Nederland gehaald door het bedrijf Netgamez, dat twee keer per jaar grote computerevenementen houdt waar honderden mensen spelletjes tegen elkaar kunnen spelen. "Eigenlijk gewoon als vermaak tussendoor," aldus Michel Romeijn van Netgamez.

Gebaseerd op Pong

De Agonizer is gebaseerd op het klassieke computerspel Pong, waarbij het de bedoeling is om een balletje zo lang mogelijk in het spel te houden en over de achterlijn van de tegenstander te krijgen. Wanneer je dat bij de Agonizer lukt, krijgt je tegenstander een straf.

Volgens Romeijn veroorzaakt het apparaat niet zoveel pijn. "Het is meer de schrik, maar wanneer je het spel langer speelt dan wordt het natuurlijk wel pijnlijk."

Eerder berichtten we ook al over een dergelijk spel. Toen was het echter nog niet te spelen in Nederland.

"Koningin Elizabeth volgende doelwit Al-Qaeda"

Nicky had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tijdens een bezoek aan Nigeria later dit jaar, zou de Britse koningin Elizabeth doelwit worden van de terreurbeweging Al-Qaeda. De Britse krant The Sunday Telegraph meldde dat gisteren op basis van bronnen uit de regering.

Al-Qaeda zou misbruik willen maken van de zwakke beveiliging in Nigeria door toe te slaan tijdens de bijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders van de Gemenebest (Commonwealth, een informeel verbond van 54 landen), die op vier december begint en vier dagen duurt.

Beveiliging

Om de beveiliging in Nigeria te versterken zou Chris Mullin, de Britse onderminister van Buitenlandse Zaken, bereid zijn om Britse troepen beschikbaar te stellen in Nigeria. The Sunday Telegraph schreef dat Groot-BrittanniŽ zal aanbieden om de anti-terrorisme eenheid van de Engelse politie en de elite-eenheid SAS naar Nigeria te sturen.

De bronnen in de regering melden dat er geen sprake van is dat de 77-jarige koningin haar bezoek aan de conferentie afzegt. De Britse koningin is het hoofd van de Gemenebest. De regering zou wel bezorgd zijn om haar veiligheid. Elizabeth zelf liet al eerder zien dat ze niet bang is uitgevallen. Op oudejaarsdag 1999 opende ze zelf de Millennium Dome in London, terwijl ze van tevoren was gewaarschuwd dat ze daar het doelwit van een aanslag zou kunnen worden.

Oproep Bin Laden

In een bandopname van begin dit jaar noemde Osama Bin Laden, de leider van Al-Qaeda, zes regeringen, waaronder de Nigeriaanse, 'afvallig' en riep hij moslims op om het pro-Westerse regime omver te werpen. Een internationale veiligheidsfunctionaris meldt dat het land deze bedreiging zeer serieus neemt en dat het heel goed mogelijk is dat de topbijeenkomst van de Gemenebest doelwit van een aanslag wordt.

''Rem op grote allochtone gezinnen''

PvdA-ideoloog Arie van der Zwan wil dat er in allochtone kring aan geboortebeperking gaat worden gedaan. Van der Zwan vindt dat de kinderbijslag voor het tweede kind moet worden afgeschaft, zodat allochtonen worden ontmoedigd grote gezinnen te stichten.

Van der Zwan: ''We hebben het hier over een enorme groep die de onderklasse van de samenleving vormt. Het zijn veelal mensen zonder baan of met slecht betaald werk. Deze gezinnen worden er beter van als er minder kinderen zijn, omdat ze dan per hoofd meer te besteden hebben. Nu is het nog zo dat de oudste kinderen de jongsten opvoeden en dat is niet goed. Ouders moeten kinderen opvoeden, ook door zichzelf te ontwikkelen. Ze moeten ervoor zorgen dat hun kinderen het beter krijgen dan zij''.

De PvdA-denker en ex-Nieuw Linkser deed zijn uitspraken dit weekend in een interview met de GPD-pers (regionale dagbladen), onder de kop: 'Vloeken in de linkse kerk'. Vorige week verklaarde van der Zwan voor de onderzoekscommissie dat de integratie van minderheden is mislukt. Hij zei toen onder meer: ''Als je wilt dat die mensen ook daadwerkelijk integreren, moet je eisen stellen. Rechten, maar ook plichten, zoals voor iedereen. Op alle gebieden, dus ook bij scholing''.

Ieren willen rookverbod negeren

Eigenaren van Ierse pubs, hotels en restaurants in het zuidwesten van Ierland hebben zich samen verenigd om tegen de plannen van de Ierse regering in te gaan. De Ierse regering wil per januari 2004 het roken op alle werkplaatsen verbieden.

Michael Martin, de Ierse minister van Volksgezondheid, heeft al veel kritiek gehad op het verbod. Zelfs van collega ministers. Op dit moment is het al verboden om te roken in alle openbare gebouwen en in sommige treinen in Ierland.

De eigenaren zijn van mening dat het rookverbod een slechte invloed zal hebben op hun klandizie. Gevraagd is of de regering het rookverbod wil uitstellen en compromissen als rookvrije ruimtes te zoeken. Martin wil echter van niets weten en blijft bij zijn standpunt. De wet zal op ťťn januari 2004 van kracht worden.

Dode baby gevonden in Straatsburg

VwGolfHater had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Franse stad Straatsburg is door ambulancemedewerkers in een appartement gisteren een dertien maanden oude baby met een opengereten buikje gevonden. De 22-jarige moeder van de baby en later ook de vader zijn door de politie aangehouden. De vader kreeg direct een zenuwinzinking.

De vrouw zou onder behandeling zijn voor psychische problemen.

Twee dagen eerder was er in Straatsburg al een vier jaar oud jongetje overleden. De vader (19) en de moeder (23) van dat jongetje worden ervan verdacht die te hebben doodgeslagen.

Lichte UFO-paniek in Duits plaatsje

-CRASH- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het Duitse plaatsje Heilbronn brak afgelopen zaterdagavond lichte paniek uit. Boven het dorpje hingen namelijk zeven niet geÔdentificeerde vliegende objecten in de lucht. Om de UFO's heen hing een "onaardse'', rood-oranje gloed.

Op straat keken bewoners verbaasd omhoog, terwijl ze driftig aan het bellen waren met hun mobiele telefoons.

De UFO's, zo bleek even later, waren zeven luchtballonnen, die door de wind in formatie leken te zweven. Wetenschappers hadden die opgelaten om onderzoek te kunnen doen naar het fenomeen van UFO's. Ze wilden aantonen hoe makkelijk het is om tot verkeerde conclusies te komen.

Geen busvervoer in Utrecht

In de stad Utrecht ondervinden buspassagiers vandaag een groot deel van de dag veel hinder van een actie tegen het kabinetsbeleid. Het busverkeer ligt daardoor stil van 11.00 tot 14.00 uur. De actie is opgezet door vakbond FNV, en is de eerste in een serie.

Volgens het Utrechtse stadsvervoerbedrijf GVU zullen vanaf 9.30 uur de eerste bussen uitvallen. Rond 15.30 uur verwacht men dat er weer normaal kan worden gereden. Streekbussen zijn solidair met de FNV-actie, en zullen niet bij haltes in de stad stoppen.

Aanstaande woensdag houdt de FNV een dergelijke actie in Rotterdam, vrijdag in Amsterdam en zaterdag in Nijmegen en Groningen. Bovendien legt een FNV-actie zaterdagochtend het gehele treinverkeer in Nederland plat.

Positie Afghaanse vrouwen nog slecht

Voor veel Afghaanse vrouwen is er sinds de val van het fundamentalistische Taliban-bewind nauwelijks iets verbeterd. Volgens een rapport van Amnesty International worden veel vrouwen nog steeds gedwongen tot een huwelijk waar ze geen zin in hebben, worden ze verkracht en thuis geslagen. Amnesty noemt de situatie onaanvaardbaar en roept de internationale gemeenschap op om snel in actie te komen.

Toen de Taliban aan de macht waren in Afghanistan hadden vrouwen bijna geen rechten. Ze mochten niet in hun eentje naar buiten, mochten niet naar school en waren verplicht hun hele lijf bedekt te houden. Na de val van de Taliban en de installatie van de Afghaanse regering, die met de steun van het Westen aantrad, zijn de wettelijke beperkingen die vrouwen waren opgelegd opgeheven. Toch blijven nog altijd veel vrouwen binnen. Vrouwen die wel naar buiten gaan, dragen in veel gevallen een alles verhullende burqa.

In Afghanistan wordt binnenkort de nieuwe ontwerp-grondwet gepubliceerd. Deze zal voor vrouwen revolutionaire gevolgen hebben, zeggen de opstellers: gedwongen huwelijken, het eisen van bruidsschatten en andere vormen van discriminatie worden verboden. Bovendien krijgen vrouwen stemrecht, worden zetels in het parlement voor vrouwen gereserveerd en krijgen vrouwen gelijke rechten in het onderwijs en de gezondheidszorg.

Of de Grondwet ook in heel Afghanistan nageleefd zal gaan worden, valt nog te bezien: buiten de hoofdstad Kabul maken namelijk lokale krijgsheren met eigen legertjes de dienst uit.

Dode dikke dame past niet in kist

Een overleden dikke vrouw is in de Amerikaanse staat Ohio met open deksel begraven. De kist waarin de 220 kilo zware vrouw lag kon niet dicht. De treurende nabestaanden moesten zelfs met zijn allen op het deksel gaan zitten om de overledene in haar laatste rustplaats te kunnen krijgen, maar ook toen kon het deksel niet dicht.

De nabestaanden beschuldigden de begrafenisondernemer van een wanprestatie, maar die zei dat ''het Hollandse gedrag'' * (de gierigheid) van de familieleden de oorzaak was: die zouden hebben verzuimd om een grotere (maar dus ook duurdere) kist te bestellen.


-
* quote Gazet van Antwerpen

Illusionist overleeft Russische roulette

Het was spannend, gisteravond op de nationale en internationale televisie. De psychologisch illusionist Derren Brown probeerde zich in een live-uitzending niet door het hoofd te schieten. Brown overleefde zijn Russische Roulette.

De uitzending, in Nederland uitgezonden door RTL 4, begon met psychologische spelletjes van Brown met 100 mensen die zich kandidaat hadden gesteld om de kogel in de revolver te doen. Hij reduceerde de groep tot vijf, waarvan hij de gedachten gemakkelijk zou kunnen raden. Uiteindelijk bleef ťťn persoon over. Die moest de kogel in een willekeurige kamer stoppen, waarop hij hardop de nummers van alle kamers moest opzeggen. Brown kon aan de hand hiervan opmaken in welke kamer de kogel zich bevond.

Rond elf uur begon de roulette. Brown drukte het pistool tegen zijn hoofd en schoot. Het eerste schot, uit kamer drie, was loos alarm. Ook de tweede was veilig. Daarna twijfelde Brown, kamer vijf schoot hij dan ook op zandzakken leeg. Vervolgens legde hij de revolver op tafel om een poosje te twijfelen. Uiteindelijk zette hij de revolver tegen zijn hoofd en schoot, om vervolgens meteen op de zandzakken de echte kogel af te schieten.

De show van de illusionist was vooraf fel bekritiseerd en werd vanwege de Engelse wapenwet vanuit een geheime bunker ergens in Europa uitgezonden. Helemaal live was de show overigens niet, er zat een kleine vertraging in de beelden zodat men, bij een foute afloop, het beeld zou kunnen afdekken.

Wielrennen: Uitslag Parijs-Tours

Erik Zabel heeft gistermiddag in Tours (Frankrijk) de negende wereldbekerwedstrijd gewonnen. De Telekom-renner bleef in de sprint van Parijs-Tours Alessandro Petacchi voor. Tegelijk veroverde Paolo Bettini de eindzege in de wereldbeker. In de laatste wedstrijd van het seizoen kan hij in punten niet meer worden achterhaald.

Bettini reed dit jaar overal erg sterk. Zelfs in de Tour was hij actief, onder meer in de rit naar Morzine. In de wereldbeker was hij heer en meester. De seizoensopener Milaan-Sanremo was voor hem. Door een blessure na een val moest hij echter de Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik laten schieten. In het naseizoen won hij de HEW Cyclassics en de Clasica San Sebastian.

Michael Boogerd, die vooraf nog een klein beetje hoop op de wereldbekereindzege mocht koesteren, verscheen niet aan de start. De nummer twee in het klassement Peter van Petegem werd gisteren tiende. In de Ronde van Lombardije mag hij proberen die plaats te consolideren.


Uitslag Parijs-Tours:
1 Erik Zabel (Dui, Telekom) 5.24.55 (47.55 km/u)
2 Alessandro Petacchi (Ita, Fassa Bortolo) z.t.
3 Stuart O'Grady (Aus, Credit Agricole) z.t.
4 Baden Cooke (Aus, FDJeux.com) z.t.
5 Franck Renier (Fra, Brioches) z.t.
6 Julian Dean (N-Z, CSC) z.t.
7 Stefano Zanini (Ita, Saeco) z.t.
8 Luca Paolini (Ita, Quick Step) z.t.
9 Fred Rodriguez (VS, Vini Caldirola) z.t.
10 Peter Van Petegem (Bel, Lotto Domo) z.t.

Stand wereldbeker:
1. Paolo Bettini (Ita, Quick Step-Davitamon) 350 punten
2. Peter van Petegem (Bel, Lotto-Domo) 219 punten
3. Michael Boogerd (Ned, Rabobank) 204 punten
4. Davide Rebellin (Ita, Gerolsteiner) 187 punten
5. Erik Zabel (Dui, Telekom) 186 punten

Mysterieuze golfballen in Californische stad

In CaliforniŽ in de stad Thousand Oaks komen al jaren golfballen uit de lucht vallen, maar het is nog steeds een raadsel waar deze vandaan komen. Bewoners melden regelmatig dat er ballen op het dak vallen, door ruiten breken of in de tuin vallen als hagel dat niet smelt.

"We dachten dat het misschien door vogels gedaan werd, maar ze slaan met zo'n grote kracht in dat we er niet zeker van zijn", zegt Beverly Albright, een inwoonster.

Reid Broderick heeft sinds augustus dit jaar al 225 golfballen weten te verzamelen. Het zijn de gestreepte golfballen die verhuurd worden op golfbanen. De dichtstbijzijnde golfbaan bevindt zich echter in Sunset Hills, 33 kilometer van Thousand Oaks. De golfclub meldt wel dat zo'n 300 ballen verdwenen zijn sinds juli.

In het verleden speelden er wel eens kinderen golf in het park achter de huizen, maar deze zijn een jaar geleden verhuisd. Toch bleven de golfballen komen. Broderick heeft ook golfers op een privť golfbaan bij een heuvel nabij zijn huis er van verdacht. De vrouw, Shelley Schendler die daar woont, was echter verontwaardigd door deze beschuldiging. "Ik ben verontwaardigd dat iemand denkt dat we golfballen naar de huizen slaan. Daarbij, we hebben onze eigen golfballen die helemaal niet op de gevonden ballen lijken", zegt ze. Ze heeft de tas met haar eigen ballen laten zien. "Daarbij is het onmogelijk een bal vanuit onze tuin naar de huizen te slaan. Dat is veel te ver."

Broderick heeft in juli ook al 250 ballen gevonden. Hij heeft nu nog een volle doos erbij. Hij vindt het echter niet zo grappig. "Wat zou er gebeuren als ik door zo'n bal geraakt wordt?", zegt hij. Het blijft vooralsnog een mysterie waar ze vandaan komen.

Overzicht europese topduels

In diverse landen werd dit weekend een topper afgewerkt. Inter verloor van AC Milan. Valencia versloeg Barcelona. Anderlecht-Club Brugge bleef gelijk.

In Italie had men uitgekeken naar de Milanese stadsderby. De rossoneri waren ditmaal de azuri de baas. Het werd 3-1 voor AC Milan. Clarence Seedorf kwam niet tot scoren, maar speelde wel mee. Bij Inter werd Andy van der Meyde nog voor rust vervangen. Andrea Pirlo opende vlak daarna de score via het hoofd van Filippo Inzaghi. Eťn minuut na rust maakte Kaka 0-2. Inter kon helemaal inpakken toen Andrei Sjevtsjenko 0-3 aantekende. Obafemi Martins maakte voor Inter nog wel een nietszeggende eretreffer.

In Spanje verloor het onder druk staande Barcelona wederom in eigen huis. Valencia was met 0-1 te sterk. Wederom ontbrak het de ploeg aan scorend vermogen en creativiteit voorin. Binnen een kwartier kwam Barca al achter door een treffer van Ricardo Oliveira. Het publiek kreeg daarna nog Javier Saviola te zien, waarom het vroeg, maar Barcelona moest het toch afleggen.

In Belgie speelden Anderlecht en Club Brugge 1-1 gelijk. Anderlecht stond lang voor door een goal van Aruna Dindane na een half uur spelen. Andrťs Mendoza, die er tegen Ajax niet bij was, maakte echter tien minuten voor tijd de gelijkmaker. Anderlecht blijft aan kop.

Overzicht HCE (Week 40)

De zevende speelronde in de Holland Casino Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen van de afgelopen week en de nieuwe tussenstand.

Uitslagen Holland Casino Eredivisie (Week 40)
Vrijdag 3 oktober:
Vitesse - FC Twente (3-5)

Zaterdag 4 oktober:
sc Heerenveen - RKC Waalwijk (1-0)
Willem II - Roda JC (0-2)
NAC Breda - FC Utrecht (1-2)
ADO Den Haag - PSV (0-4)
AZ - NEC (2-0)

Zondag 5 oktober:
FC Volendam - FC Zwolle (2-2)
Feyenoord - RBC Roosendaal (2-0)
FC Groningen - Ajax (1-3)

Tussenstand Holland Casino Eredivisie (seizoen 2003/2004)

Pos.ClubAWGVPV-T
1. Ajax 76011819-7
2. PSV 75111619-6
3. AZ75111613-5
4. sc Heerenveen7502158-5
5. Feyenoord 74121312-8
6. RKC Waalwijk 74031211-7
7. Roda JC7241108-6
8. Willem II 7313107-16
9. NEC 730499-12
10. FC Twente 7304911-15
11. RBC Roosendaal 722387-9
12. FC Utrecht722387-9
13. FC Groningen722385-8
14. NAC Breda721479-10
15. FC Volendam713369-11
16. Vitesse7124510-14
17. ADO Den Haag 712455-12
18. FC Zwolle 702523-12
Laatste reviews en specials
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
special
Random Pics van de Dag #1041
©FOK.nl e.a.