Cheats gevreesd na uitlekken Half Life 2 broncodeRealistische actie in Half Life 2 (Afbeelding: Sierra/Valve Software)

Computerspelfirma Valve Software heeft bekendgemaakt dat er ingebroken is op het computernetwerk, en kort daarna de sourcecode van Half Life 2 publiekelijk online gezet is. Volgens computerwetenschappers kan de gelekte code gebruikt worden om cheats te programmeren die online-tournament spelers onverslaanbaar kunnen maken. Dit schrijft het online magazine New Scientist maandag.

Gabe Newell, oprichter van Valve Software zegt dat iemand anders toegang tot zijn e-mail account heeft weten te krijgen. Beveiligingssoftware op het netwerk doet ook vermoeden dat de sourcecode van buitenaf uitgelekt is. Bij de gelekte code bevindt zich de engine die voor de realistische bewegingen in het spel zorgt. Deze code is niet genoeg om het spel in zijn geheel te reconstrueren, maar wel genoeg om inzicht te krijgen om een programmeur rechtstreeks cheats in het spel te laten schrijven.

Valve Software probeert nu servers te identificeren waar de code op gepubliceerd staat, en gegevens op te vragen waar ze die code vandaan hebben. Het plan was dat Half Life 2 eind november uitgebracht zou worden, maar er wordt nu gevreesd dat deze datum nog verder uitgesteld gaat worden.