Illusionist overleeft Russische roulette

Het was spannend, gisteravond op de nationale en internationale televisie. De psychologisch illusionist Derren Brown probeerde zich in een live-uitzending niet door het hoofd te schieten. Brown overleefde zijn Russische Roulette.

De uitzending, in Nederland uitgezonden door RTL 4, begon met psychologische spelletjes van Brown met 100 mensen die zich kandidaat hadden gesteld om de kogel in de revolver te doen. Hij reduceerde de groep tot vijf, waarvan hij de gedachten gemakkelijk zou kunnen raden. Uiteindelijk bleef één persoon over. Die moest de kogel in een willekeurige kamer stoppen, waarop hij hardop de nummers van alle kamers moest opzeggen. Brown kon aan de hand hiervan opmaken in welke kamer de kogel zich bevond.

Rond elf uur begon de roulette. Brown drukte het pistool tegen zijn hoofd en schoot. Het eerste schot, uit kamer drie, was loos alarm. Ook de tweede was veilig. Daarna twijfelde Brown, kamer vijf schoot hij dan ook op zandzakken leeg. Vervolgens legde hij de revolver op tafel om een poosje te twijfelen. Uiteindelijk zette hij de revolver tegen zijn hoofd en schoot, om vervolgens meteen op de zandzakken de echte kogel af te schieten.

De show van de illusionist was vooraf fel bekritiseerd en werd vanwege de Engelse wapenwet vanuit een geheime bunker ergens in Europa uitgezonden. Helemaal live was de show overigens niet, er zat een kleine vertraging in de beelden zodat men, bij een foute afloop, het beeld zou kunnen afdekken.