Katholiek klaagt Barend & Van Dorp aan

Jurist Frans Cuijpers uit Den Haag dient een aanklacht in tegen Barend & Van Dorp. Cuijpers, naar eigen zeggen belijdend katholiek, voelt zich ernstig gegriefd door een opmerking van Henk van Dorp. Die zei in de uitzending van 15 september in reactie op het nieuws over de verslechterde gezondheid van paus Johannes Paulus II: ''Als het een huisdier was, zou je 'm afmaken''.

Cuijpers is niet de enige beledigde katholiek. Hij blijkt in reactie op een oproep in het Katholiek Nieuwsblad een overweldigende hoeveelheid e-mailtjes te hebben ontvangen.

De katholieke Cuijpers stapt eerst naar de Raad voor de Journalistiek. De klacht voor de Raad heeft hij al klaarliggen. Het wachten is op het verplichte bewijsmiddel: de video-opname van de uitzending. Die is inmiddels aangevraagd.

In latere instantie wil hij een strafklacht indienen bij het OM. Wat de kansen zijn dat Cuijpers in het gelijk wordt gesteld weet hij niet. ''Het gaat mij nu om de publieke moraal. Mag meneer Van Dorp op tv zeggen wat hij gezegd heeft. Iedereen weet dat hij dit niet mag. Het was gewoon onbeschoft en in strijd met het elementair fatsoen en de beroepsethiek''.