Texelse leerlingen kunnen niet naar school

Het ziet er naar uit dat 49 leerlingen van de Vrije School op Texel de rest van de maand niet meer naar school kunnen. Zo zijn momenteel twee van de drie leraren met langdurig ziekteverlof. Bovendien heeft de derde leraar met onmiddellijke ingang ontslag genomen.

Directe aanleiding voor de crisissitautie is een verschil van inzicht over de onderwijsopzet tussen de docenten. Door de problemen zitten de kinderen nu sinds vrijdag thuis. Daarnaast zijn er geen vervangende leraren voor de school. De interne problemen op de school spelen inmiddels al drie jaar, aldus een woordvoerder van de school. Zo zegt hij: "Het team had altijd het gevoel dat het bestuur niet 100 procent achter ze stond."

De situatie escaleerde toen er werd besloten door het leerkrachtenteam om een nieuwe onderwijsmethode in te voeren. De ouders van de leerlingen van de school werden destijds per brief ingelicht over deze nieuwe opzet. De nieuwe opzet zou met het begin van het nieuwe schooljaar worden ingevoerd. "De ouders waren er niet blij mee dat ze geen enkele inspraak op het nieuwe systeem hadden gehad", aldus de woordvoerder.