VEB dreigt Ahold met rechter wegens bonus

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) eist dat Ahold tijdens de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering uitleg geeft over de bonuscriteria van topman Moberg. "Zo niet, dan staan wij de volgende dag bij de Ondernemingskamer van de rechtbank", aldus VEB-directeur P. de Vries.

Eerder liet Ahold weten pas tijdens de publicatie van het jaarverslag over 2003 in het voorjaar van 2004 tekst en uitleg te geven over het salaris van de Zweed, die in mei dit jaar Cees van der Hoeven opvolgde.

Daarnaast is er ook irritatie over het uitstel van de aandeelhoudersvergadering over de cijfers van 2002. Deze vergadering is van oktober verplaatst naar 26 november. "Wij gaan voor grondigheid in plaats van snelheid", aldus een Ahold-woordvoerder. Volgens hem wil het bedrijf voldoende tijd hebben om de bijeenkomst voor te bereiden. Tijdens een aandeelhoudersvergadering krijgen de aandeelhouders de kans om hun mening over het beleid van Moberg te geven.

VEB-voorzitter De Vries begint zijn geduld zo langzaamaan te verliezen. "Het wordt eentonig. Ahold heeft een abonnement op vertragingen." Hij vindt het schandalig dat het bedrijf nog twee maanden nodig heeft om de aandeelhoudersvergadering voor te bereiden. "Zij dachten een streep te hebben gezet onder het verleden. Ahold kan dat blijkbaar niet", aldus De Vries.