Overbodige soldaten krijgen ander werk

Het ministerie van Defensie probeert personeel dat door bezuinigingen niet meer nodig is aan een baan te helpen bij bepaalde overheidsinstellingen, waaronder staatsbosbeheer. Dit blijkt uit antwoorden die staatssecretaris Van der Knaap gaf op schriftelijke vragen van de Tweede Kamer.

Het werd al eerder bekend dat Defensie overtollig geworden personeel zal proberen onder te brengen bij de politie, in de zorg of in het onderwijs. Volgens Van der Knaap wordt er ook gesproken met de Dienst Justitiële Inrichtingen, de brandweer, staatsbosbeheer, de Algemene Inspectie Dienst en de douane.

De komende jaren zullen bij Defensie ongeveer 12.000 banen verdwijnen. Op Prinsjesdag zeiden minister Kamp en staatssecretaris Van der Knaap dat het aantal gedwongen ontslagen kan oplopen tot 2000. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken maakte zondag al duidelijk dat het personeel van Defensie welkom is bij de politie. Het is nog niet duidelijk om hoeveel mensen dat gaat.

Ook vrouwen bij Defensie zijn niet helemaal zeker van hun baan. In september zei minister Kamp nog in het blad Opzij dat hij bij de reorganisatie van de krijgsmacht geen vrouwen wil ontslaan. Daar wordt nog steeds naar gestreefd, maar "dit betekent niet dat er geen vrouwen ontslagen kunnen worden," aldus Defensie.