Advocaat-generaal geeft groen licht Kazaa

nyrem en Linz hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het ziet er naar uit dat een verbod op Kazaa een stap verder weg lijkt te zijn, nu de advocaat-generaal de Hoge Raad adviseert om de bestandenuitwisseldienst niet te verbieden. Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra is teleurgesteld in het advies, maar vertrouwt erop dat het auteursrecht zwaarder zal wegen.

De advocaat namens Kazaa, Christiaan Alberdingk Thijm, zegt op de weblog van zijn kantoor dat de advocaat generaal, adviseur van de Hoge Raad, adviseert om Kazaa niet verder te vervolgen in Nederland. Afgelopen vrijdag publiceerde de advocaat generaal de resultaten van het onderzoek in een rapport.

De advocaat generaal is van mening dat Kazaa op zijn techniek beschouwd moet worden en niet op het gebruik daarvan. Hij roept dan ook op tot voorzichtigheid bij het juridisch bestrijden van vernieuwende technische ontwikkelingen. Zo zegt hij: "Ook al kunnen nieuwe technische ontwikkelingen (tijdelijk) ten koste gaan van bepaalde beroepsgroepen of bedrijfstakken, de wetgever en de rechter schrikken er voor terug om dáárom die nieuwe (op zichzelf meestal toegejuichte) technische vernieuwingen te verbieden of af te remmen".

De Hoge Raad doet op 19 december uitspraak in deze zaak, die is aangespannen door Buma/Stemra.