"Al-Qaeda betaalde mee aan aanslagen Bali"

Maud_Dib had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit bekentenissen van terroristenleider Hambali die in het bezit zijn van het Amerikaanse blad Time, zou blijken dat terreurnetwerk Al-Qaeda heeft meebetaald aan de aanslagen die in oktober vorig jaar gepleegd werden op Bali. Door die aanslagen kwamen uiteindelijk 202 mensen om het leven.

Riduan Isamuddin, alias Hambali, zei tegen de politie dat Al-Qaeda hem 30.000 dollar betaalde. Dat geld kreeg Hambali zonder enige voorwaarde of instructie. Hij gebruikte het voor de bomaanslag op de Balinese Sari Club. "Al-Qaeda was uiterst tevreden over de aanslagen en schonk nog eens 100.000 dollar," verklaarde Hambali volgens Time.

Ook andere aanslag gefinancierd door Al-Qaeda

Volgens de terroristenleider heeft Al-Qaeda 45.000 dollar betaald aan zijn organisatie, de militante moslimorganisatie Jemaah Islamiyah. Het geld zou aan de gezinnen van de daders zijn gegeven, en zijn gebruikt voor meer terroristische acties. Hiermee suggereert Hambali dat met het geld van Al-Qaeda ook de aanslag op een hotel in Jakarta in augustus werd gefinancierd. De vier verdachten van de aanslagen op Bali die inmiddels zijn veroordeeld, waren allevier lid van Jemaah Islamiyah.

Hambali werd op 14 augustus met hulp van Amerikaanse opsporingsambtenaren gearresteerd in Thailand. Op dat moment was hij de meest gezochte man in Azië. De VS denkt dat hij het brein is achter de aanslagen op Bali. Volgens Time is Hambali inmiddels overgebracht naar de Amerikaanse basis op het eiland Diego Garcia in de Indische Oceaan.

Misleiding?

De Amerikaanse politie waarschuwt collega's in een begeleidend schrijven bij de verhoorverslagen dat Hambali hen misschien bewust probeert te misleiden met zijn verklaringen. Twee handlangers van de terrorist onderschrijven echter zijn bekentenissen.