FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 5 oktober 2003

Man steelt eigen truck terug

Toen Joe Francis uit CaliforniŽ maandag uit zijn werk kwam merkte hij op dat zijn truck gestolen was. De truck was echter niet verzekerd tegen diefstal. Toen hij onderweg naar een autodealer was voor een nieuw vervoersmiddel zag hij echter zijn 'oude' truck op de andere rijbaan hem tegemoet komen rijden.

Francis draaide om en volgde de truck. "Ik vond mezelf vrij veel geluk hebben, en de dief vrij stom dat hij met de truck hier nog steeds rondreed", aldus Francis.

Hij volgde de truck totdat de dief ermee bij een huis stopte, de truck parkeerde en naar binnen ging. Vervolgens ging Francis, bewapend met een busje pepper spray, op de truck af. Hij stapte in en stal zijn truck terug van de dief.

"Ik weet dat de sleutels vast zitten in het slot, dus ik nam aan dat die er nog steeds in zaten. Het is waarschijnlijk de reden dat hij in de eerste plaats gestolen is." Na het avontuur waarschuwde hij de politie. Die rekenden de dief in.

Interview: Joost Eerdmans (LPF)

Joost Eerdmans (32) is sinds de hectische verkiezingen van 15 mei 2002 kamerlid voor de Lijst Pim Fortuyn (LPF). Een paar maanden daarvoor was hij persoonlijk met zijn CV naar Pim Fortuyn gestapt om zich aan te melden voor de partij die op dat moment in oprichting is. Drie weken later stond hij als nummer 19 op de kandidatenlijst.

FOK! had per mail een interview met het kamerlid. Dit interview maakt deel uit van een reeks interviews met bekende en minder bekende Nederlandse politici. Op het politieke subforum van FOK! kun je suggesties voor vragen en te interviewen personen indienen. Zie het topic [Fok!Interview] Suggesties en evaluatie.

Albers tweede overall in DTM

Vandaag was de laatste race in het DTM kampioenschap. Christijan Albers begon de race als tweede in het kampioenschap, met slechts ťťn punt achterstand op zijn teamgenoot Bernd Schneider. Albers vertrok van plaats negen, Schneider stond twee rijen voor hem op plaats vijf.

De race werd gewonnen door ex Formule 1 coureur Jean Alesi. Hij had een kleine voorsprong op Mattias EkstrŲm. Schneider kwam als zesde over de finish en wist daarmee zijn vierde titel te pakken. Zijn Nederlandse teamgenoot kwam door een lekke band 10 ronden voor het eind niet verder dan plaats twaalf.

Enkele ronden daarvoor was Albers tot vlak achter Schneider opgeklommen. Nadat hij zich verremde liep Albers een lekke band op. Hij bereikte hiermee de pitstraat maar moest daarvoor wel ongeveer een halve ronde met maar 3 goede banden rijden. Schneider had al eerder een lekke band gehad, maar had het geluk dat dit vlak voor de ingang van de pitstraat gebeurde. Daardoor verloor hij weinig tijd.

Schneider beseft zich dat hij geluk heeft gehad met de lekke band van Albers. "Het was erg lastig geworden. Maar ik kan er goed mee lever dat het zo afgelopen is." Albers vindt dat hij gewoon pech gehad heeft. "Een beetje geluk hoort er gewoon bij, en dat had ik vandaag niet." Toch is hij niet ontevreden. "Ik ben nog jong, en ik heb een superseizoen achter de rug."

Politie voorkomt grote straatrace

De politie in Tiel heeft gisteravond een straatrace weten te voorkomen. Aan de race op het industrieterrein Kellen in Tiel, zouden driehonderd mensen met tweehonderd auto's deelnemen. De kentekens van de betrokken auto's zijn genoteerd, aldus de politie.

Agenten zagen een aantal opgevoerde auto's richting het industrieterrein rijden. Aangekomen op het terrein bleek zich daar een grote menigte verzameld te hebben.

Er werden tien politie-auto's naar het terrein toegestuurd, waarna de agenten alles goed in de gaten hielden. Na een half uur waren alle auto's verdwenen.

VVD: "positieve discriminatie onnodig"

De VVD wil af van positieve discriminatie van vrouwen en etnische minderheden. Volgens de liberalen was positieve discriminatie nuttig voor het wegwerken van achterstanden bij minderheden, maar in deze tijd wordt positieve actie als onrechtvaardig gezien. Daarom is het niet meer nodig dat er voorrangsbeleid wordt gevoerd voor deze groepen, aldus Tweede-Kamerlid Luchtenveld.

Luchtenveld zal dat morgen inbrengen bij een overleg over de wet Gelijke behandeling in de Tweede Kamer. Hij komt ook met een wijzigingsvoorstel.

Volgens de VVD moeten burgers op hun eigen verantwoordelijkheid worden aangesproken. Daarin past geen positieve discriminatie of positieve actie. Die kan zelfs contraproductief en stigmatiserend werken, stelt de VVD. De partij wil wel een uitzondering maken voor gehandicapten en chronisch zieken.

RšikkŲnen zonder hulp Williams

Patrick Head, de technisch directeur van Williams, ontkent dat zijn team Michael Schumacher zal proberen af te houden van een zesde wereldtitel, door McLarens Kimi RšikkŲnen te helpen.

Behalve Schumacher, is RšikkŲnen de enige coureur die theoretisch gezien nog een kans heeft op de wereldtitel. De Fin heeft een achterstand van negen punten, en kan alleen maar kampioen worden als hij wint en Schumacher buiten de punten eindigt.

"Teamorders zijn sinds dit jaar verboden", vertelt Head. "Daarom kunnen we RšikkŲnen nooit op zo'n manier helpen."

Williams heeft nog wel hoop op de constructeurstitel van dit jaar. Om die te bemachtigen, moet het team de komende race vier punten meer scoren dan Ferrari.

"Er liggen nog achttien punten voor het oprapen, dus zo groot is dat gat nou ook weer niet", vervolgt Head. "Ik denk dat we een goede uitgangspositie hebben. Er komen nog wat vernieuwingen aan de auto, maar die zal Ferrari ook wel hebben".

"De Ferrari is normaal gesproken zeer betrouwbaar, of nou ja, in ieder geval die van Michael. Aan de andere kant zijn we de laatste tijd ongeveer net zo betrouwbaar geweest, dus ik denk dat het constructeurskampioenschap nog helemaal open ligt".

SBS6 roept Hans Kraaij jr. op het matje

De leiding van SBS6 heeft Hans Kraaij jr. op het matje geroepen, zo meldt het Algemeen Dagblad. De leiding van SBS6 vindt dat Kraaij jr. zich "onwelgevallig" heeft uitgelaten. Zo zei hij onlangs in de talkshow van Robert Jensen op Yorin dat hij, toen hij nog bij de TROS werkte, zijn huidige SBS-collega DaniŽlle Overgaag in de parkeergarage van de NOS "een veeg" had gegeven. Volgens Overgaag ging het overigens "alleen om een zoentje".

Het Algemeen Dagblad meldt dat de sportpresentator een laatste waarschuwing heeft gekregen. SBS6 wilde niet reageren op het verhaal in het AD. Ook Kraaij jr. zelf wilde er niet op ingaan. "Ik mag er niet op reageren van SBS", aldus Kraaij jr.

Google op sommige computers onbereikbaar

Henk van Ess had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tienduizenden gebruikers van Google kunnen al enkele weken Google, en ook andere zoekmachines, niet meer bereiken. Door gebruik te maken van een beveiligingslek in Internet Explorer, is het iemand gelukt om op een aantal computers het bestand hosts aan te passen.

Dat bestand geeft nu de opdracht niet meer naar 216.239.59.99 (het ip-adres van Google) te gaan, maar om daarvoor in de plaats naar een andere site te gaan (zoals TweakXP, die daar overigens niet blij mee is).

Microsoft heeft inmiddels een download aangeboden, waarmee het probleem kan worden opgelost. Lees er hier meer over.

Jongens opgepakt na 'spelen' met graafmachine

Twee 14-jarige jongens uit Edam, die aan het spelen waren met een graafmachine, zijn zaterdag door de politie opgepakt. Een getuige hoorde een geluid en zag de machine allerlei rare bewegingen maken. Omdat het terrein op slot zat, besloot hij de politie te waarschuwen.

Bij de ingang zag de getuige twee fietsen staan. Hij besloot deze vast te ketenen met een ketting, zodat het tweetal er niet vandoor zou kunnen gaan. Agenten konden de jongens later zonder problemen inrekenen.

Eťn van de jongens verklaarde de sleutels eerder uit de kraan te hebben gestolen. Vervolgens verstopte hij deze bij de ingang van het terrein. Gisteren besloten ze met de kraan te gaan spelen, hierbij werd een ruit van de machine vernield.

De jongens werden na verhoor opgehaald door hun ouders. Ze zullen een alternatieve straf krijgen via het bureau HALT.

Mogelijk extern onderzoek naar Mabel

Het kabinet laat het onderzoek naar de relatie van Mabel Wisse Smit met de crimineel Klaas Bruinsma mogelijk extern doen. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken zei in het televisieprogramma Buitenhof dat dit een van de opties is. Een andere mogelijkheid is dat de AIVD dit deel van het antecedentenonderzoek naar Mabel nog eens overdoet.

Twee jaar geleden liet premier Kok het onderzoek naar de vader van MŠxima Zorreguieta ook extern verrichten, door de hoogleraar Baud. In Buitenhof pleitte de prominente criminoloog Fijnaut ook dit keer voor zo'n aanpak. Volgens hem zou dat de onafhankelijkheid en objectiviteit van het onderzoek onderstrepen.

Fijnaut vindt dat het externe onderzoek wel enkele maanden mag duren, maar daarmee is Remkes het volstrekt oneens. De minister wil de zaak niet te lang laten slepen. Hij sluit zich aan bij premier Balkenende, die vrijdag zei dat het onderzoek vermoedelijk wel langer dan drie weken in beslag zal nemen, maar niet veel langer.

SyriŽ vraagt zitting V-raad na actie IsraŽl

Mutant01 en nyrem hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

SyriŽ heeft om een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd nadat IsraŽlische gevechtsvliegtuigen raketten hadden afgevuurd op Syrisch grondgebied. Volgens Damascus hebben de raketten veel schade aangericht in het dorp Ain As-Saheb, op vijftien kilometer afstand van de hoofdstad Damascus. IsraŽl claimt dat het een trainingskamp van de Islamitische Jihad bombardeerde.

In een eerste reactie op de IsraŽlische raketaanval sprak Damascus van een "flagrante schending van het internationaal recht" en een "ernstige escalatie" van de gespannen situatie in het Midden-Oosten. Duitsland, Frankrijk, Groot-BrittanniŽ en Egypte hebben de actie eveneens veroordeeld. De VS hebben zich onthouden van een reactie.

Het IsraŽlische leger noemde SyriŽ in een verklaring "een staat die terreur steunt en voortdurend pogingen frustreert om stabiliteit en rust in de regio te creŽren". De IsraŽlische acties in SyriŽ komen een dag nadat een Palestijnse vrouw zich in naam van de Islamitische Jihad in Haifa opblies en 19 mensen doodde.

Verstappen teleurgesteld in pers

Jos Verstappen is erg teleurgesteld over de manier waarop zijn woorden via de pers tot uiting werden gebracht.

biertapper wist ons vandaag het volgende te melden:

Eerder meldden wij dat Verstappen Minardi meer dan zat zou zijn en er aan het einde van dit seizoen vandoor zou gaan. Deze manier van omschrijven is volgens Jos niet wat hij bedoelde.

"Natuurlijk heb ik wel wat gezegd, dat was niet altijd even onverdeeld positief, ik ben de pastoor niet! Noem het emotioneel, in het heetst van de strijd. Maar hoe het vervolgens is gepubliceerd is stijlloos, volledig uit zijn verband gerukt," aldus Verstappen. De Nederlander verteld verder dat hij erg tevreden is over de sponsoren die hem dit jaar de mogelijkheid hebben geboden om terug te keren in de F1. Ook over de (juist vernieuwde) motordeal is de Nederlander erg te spreken. Verstappen had echter wel wat meer van het seizoen verwacht.

"Ik denk dat dat voor alle betrokkenen geldt," zei Verstappen tegenover de redactie van zijn eigen website, "Maar wat ik gezegd heb is wel met alle respect voor Paul Stoddart, de medewerkers bij Minardi en mijn sponsors. Kijk, ik ben sportman, coureur, ik heb mijn hele leven niet anders gedaan. Mag je dan teleurgesteld zijn als de sportieve prestaties ver achterblijven? En dan zeg je in een emotionele bui wel wat dingetjes, maar altijd met respect voor het team en de andere betrokkenen. Natuurlijk raak je op bepaalde momenten behoorlijk gefrustreerd als je met het beschikbare materiaal helemaal niet kunt meekomen. Maar nu is het net alsof ik iedereen, die ook maar wat met Minardi te maken heeft, afmaak. En als klap op de vuurpijl interpreteert de pers in Engeland dat hele interview ook nog totaal verkeerd en verzint er voor het gemak nog maar een hoop onzin extra bij."

"Mensen die mij ťcht kennen, die weten hoe ze mijn uitspraken op de juiste waarde moeten schatten. En mochten mensen nog twijfelen, ik sta voor de volle honderd procent achter Paul Stoddart, Greg Wheeler en de rest van het Minardi team."

Wij van de Fok!F1Manager betreuren dat dit nieuws ook bij ons zo naar buiten is gekomen. Klein als we zijn hebben we echter niet de mogelijkheid om elk nieuwsbericht bij de betreffende coureur te verifiŽren.

Uitslagen Holland Casino Eredivisie (Week 40)

De zevende speelronde in de Holland Casino Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen van de afgelopen week en de nieuwe tussenstand.

Uitslagen Holland Casino Eredivisie (Week 40)
Vrijdag 3 oktober:
Vitesse - FC Twente (3-5)

Zaterdag 4 oktober:
sc Heerenveen - RKC Waalwijk (1-0)
Willem II - Roda JC (0-2)
NAC Breda - FC Utrecht (1-2)
ADO Den Haag - PSV (0-4)
AZ - NEC (2-0)

Zondag 5 oktober:
FC Volendam - FC Zwolle (2-2)
Feyenoord - RBC Roosendaal (2-0)
FC Groningen - Ajax (1-3)

Tussenstand Holland Casino Eredivisie (seizoen 2003/2004)
Pos.ClubAWGVPV-T
1. Ajax 76011819-7
2. PSV 75111619-6
3. AZ75111613-5
4. sc Heerenveen7502158-5
5. Feyenoord 74121312-8
6. RKC Waalwijk 74031211-7
7. Roda JC7241108-6
8. Willem II 7313107-16
9. NEC 730499-12
10. FC Twente 7304911-15
11. RBC Roosendaal 722387-9
12. FC Utrecht722387-9
13. FC Groningen722385-8
14. NAC Breda721479-10
15. FC Volendam713369-11
16. Vitesse7124510-14
17. ADO Den Haag 712455-12
18. FC Zwolle 702523-12

Meer voetbalnieuws vind je op de Competitiemanager

Uitslagen HCE (5-10-03)

Hieronder vind je de uitslagen van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van vanmiddag.

FC Volendam - FC Zwolle (2-2)
27' Tuyp 1-0
30' Takak 1-1
45' Hristov 1-2
72' Bridji 2-2

Geel: Ouhsaine (Vol), Bridji (Vol), Yobo (Zwo)

Feyenoord - RBC Roosendaal (2-0)
14' Van Persie 1-0
89' Lurling 2-0

Geel: Van Wonderen (Fey), Oliseh (RBC), Hesp (RBC)

FC Groningen - Ajax (1-3)
20' Smit 1-0
26' Ibrahimovic 1-1
81' Sonck 1-2
90' Mitea 1-3

Geel: Kruiswijk (Gro), Maxwell (Aja)

Motordeal voor Minardi

Minardi rijdt volgend seizoen 'gewoon' weer Cosworth motoren.

Ford heeft bevestigd dat ze ook volgend jaar Minardi van Cosworth motoren zullen voorzien voor het tweede seizoen op rij. Minardi legt hiermee alvast een stevige basis voor het volgende seizoen.

Er gingen verhalen dat Paul Stoddart aan het onderhandelen was om Mercedes motoren te krijgen en ook Toyota werd later met de Italiaanse renstal in verband gebracht, maar het wordt dus toch weer Cosworth voor Paul Stoddart en de zijnen.

Pizzonia weer bij Williams

Antonio Pizzonia heeft getest voor Williams.

De Braziliaan reed eerder dit seizoen nog bij Jaguar, maar werd daar vervangen door Justin Wilson. Nu heeft hij weer voor het team van Williams getest. Voornamelijk om de andere rijders van Williams wat rust te gunnen.

Of Pizzonia ook werkelijk een contract zal krijgen is nog niet bekend. De regels omtrent het testen voor volgend jaar zijn nog niet bekend en er is dus geen duidelijkheid over het aantal testers dat een team mag hebben. Mocht dit geen bezwaar vormen, dan heeft Pizzonia een goede kans volgend jaar bij Williams een contract te krijgen. Vorig jaar reed Pizzonia ookal als testrijder voor Williams.

Eerste periode voor FC Den Bosch

In de Gouden Gids Divisie is FC Den Bosch de eerste club die zich plaatst voor de nacompetitie.

Ondanks een 4-3 winst van Helmond Sport, de andere kanshebber, op HFV Haarlem is FC Den Bosch toch de eerste periodekampioen geworden. Met evenveel punten als de Helmonders, en dus op grond van het doelsaldo, ging de Brabantse club er met de titel vandoor.

Helmond had met drie doelpunten verschil moeten winnen om zo een beter doelsaldo te halen dan Den Bosch. Hier slaagde de club echter niet in en dus misten ze net de titel. Helmond staat wel op de gedeelde eerste plaats in de Gouden Gids Divisie. Excelsior staat derde maar heeft ťťn wedstrijd meer gespeeld.

Naaktloper voor de achtste keer opgepakt

De 44-jarige Stephen Gough, wiens grootste wens is heel Groot-BrittanniŽ naakt door te lopen, is inmiddels al voor de achtste keer gearresteerd. De man doet een poging om alleen met een paar laarzen, een rugzak en een hoed op zijn hoofd, een afstand van 1.363 kilometer af te leggen van Land's End in het zuid-westen tot aan het noordpuntje van Schotland.

Gough begon zijn tocht op 16 juni. Ondertussen heeft hij al ťťn maand in de cel doorgebracht. Ook werd hij gedwongen onderzocht in een psychiatrische inrichting en werd hij in elkaar geslagen door omstanders.

Afgelopen vrijdag stond hij voor de zoveelste keer voor de rechter. Hij droeg toen alleen een blauwe deken om zijn middel. Sheriff Alasdair MacFadyen waarschuwde hem voor zware straffen als hij zijn tocht nog langer naakt voortzet.

De man werd 135 kilometer van zijn eindbestemming vandaan opgepakt. Hij zegt met zijn tocht te willen 'bewijzen dat de naakte menselijke vorm acceptabel is'.

Sombrero-galaxy release bij vijfjarig Hubble bestaan(Foto: NASA)

Het Hubble Heritage team van astronomen heeft bovenstaande foto gereleased om het vijf-jarig bestaan van het Hubble Heritage Project te vieren. De foto onthult ontelbare sterren in een sombrero-hoed gevormde schijf, met een gloeiende halo van sterren in het midden. Er zijn donkere banden te zien waar zich jonge nieuwe sterren bevinden.

Het sterrenstelsel genaamd Sombrero is naast ons eigen melkwegsterrenstelsel een van de talloze sterrenstelsels dat het heelal bevat. Het door de Hubble telescoop gefotografeerde stelsel bevat tien keer meer sterren dan onze eigen melkwegsterrenstelsel waaronder meer dan tweeduizend sterrenclusters. Ook bevat het sterrenstelsel meer dan 800 miljard op de zon gelijkende sterren. Het sterrenstelsel is 50 duizend lichtjaar in diameter en bevindt zich 28 miljoen lichtjaren van de aarde.

Klik hier voor een 3200x1793 versie (1,2MB).

Voor ultrahoge-resolutiebeelden van de foto ga naar de Hubble site.

Geestelijke vader Shrek overleden

william William Steig, de bedenker van stripfiguur Shrek, is afgelopen vrijdag in zijn woonplaats Boston overleden. De 'koning van de cartoons' is 95 jaar geworden.

In 1930 verkocht Steig zijn eerste striptekening aan het tijdschrift 'New Yorker'. In de daarop volgende zeventig jaar maakte hij ruim 1600 tekeningen en 117 omslagen voor het blad. Op 60-jarige leeftijd begon Steig kinderboeken te schrijven. In totaal schreef hij ruim dertig kinderboeken.

shrek In 1990 kwam het boek 'Shrek' uit, dat in 2002 verfilmd werd. Steig zelf was hierbij nauwelijks betrokken. In 2002 kreeg de film een Oscar voor de beste animatiefilm.

Politie pakt tweetal op na stelen eigen fiets

aashaas had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Agenten in Rotterdam hebben dinsdag een man en zijn zoon opgepakt, toen zij met een ijzerzaag het slot van een fiets open probeerden te krijgen.

Op het bureau bleek al gauw, dat de zoon de eigenaar van de fiets was. De fiets was eerder op de dag gestolen uit een portiek. Een 5-jarig meisje had dit gezien en het tweetal verteld dat de verdachten in de richting van een metrostation waren gefietst.

Vader en zoon gingen toen zelf op onderzoek uit. Zij vonden de fiets met een nieuw slot terug en probeerden dit slot open te zagen. Het tweetal mocht na deze uitleg het politiebureau met de eigen fiets verlaten.

Ook Katwijk wil beperking allochtonen

In de discussie over het spreiden van allochtonen heeft zich nu ook de gemeente Katwijk gemeld. De Zuid-Hollandse plaats vindt het aantal allochtonen in de wijk Hoornes Noord-Oost te hoog. In die wijk is zo'n 20% van de bevolking allochtoon, terwijl dat over heel Katwijk gemeten maar 3,65% is.

Katwijk denkt nog niet aan het verplicht verhuizen van allochtonen die nu in de wijk wonen, maar wil het percentage niet verder laten oplopen. Daarom zouden nieuw allochtonen elders gehuisvest moeten worden. Ook wil men meer eenheid kweken onder de bevolking.

In ieder geval zal het Katwijkse college van Burgemeester en wethouders alvast voorstellen om voortaan de nadruk te leggen op het leren van de Nederlandse taal en meedoen in de Nederlandse culturele samenleving. Subsidies voor eigen taal- en cultuuractiviteiten komen daarmee onder druk te staan. B en W vraagt zich dan ook of de gemeente nog wel accommodaties moet verschaffen aan de Marokkaanse en Turkse gemeenschap, de grootste twee in Katwijk.

Tijger en krokodil in een flatje in New York

aashaas had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie en dierenbescherming in New York hebben gisteren twee wel heel uitzonderlijke 'huisdieren' in beslag genomen. Een anonieme tip bracht hen op het spoor van een tijger (270 kilo) en een krokodil (1.5 meter), die in een appartement in Manhattan verbleven.

Scherpschutters schoten de beesten eerst met een verdovingspijltje neer, waarna ze uit de flat werden gehaald. Beide dieren maken het naar omstandigheden goed. De politie wil nog niet zeggen wie de eigenaar van de wilde dieren is.

Zeer goedkope zonnecellen uitgevonden

Een grote Europese chipfabrikant heeft zonnecellen uitgevonden die twintig keer goedkoper zijn dan de huidige zonnecellen. Verwacht wordt dat de eerste stabiele prototypes eind volgend jaar in productie gaan.

Zonnecellen zetten zonlicht om in elektriciteit. Tot nu toe was het produceren van dergelijke cellen erg duur, omdat ze gebruik maken van duur materiaal dat veel in halfgeleiders gebruikt wordt. Het bedrijf ST Microelectronics heeft een nieuwe goedkopere techniek ontwikkeld voor het produceren van de zonnecellen.

Het Frans-Italiaanse bedrijf gaat de nieuwe cellen van goedkoper organisch materiaal zoals plastic maken. Ter vergelijking: Over een tijdsduur van 20 jaar gezien kost het bij de oude cellen $4 per Watt, maar bij de nieuwe cellen slechts $0,20 per Watt. Elektriciteit die door fossiele brandstof wordt opgewekt zoals olie en gas kost $0,40 per Watt, waarmee de nieuwe zonnecelen dus goed kunnen concurreren, aldus ST Microelectronics.

15-jarig duo terroriseerde Voorschotense jongeren

In Voorschoten zijn twee 15-jarige jongens aangehouden die maandenlang tientallen jongeren in hun woonplaats hebben geterroriseerd. De slachtoffers lopen in leeftijd uiteen. De jongste is een jaar of 12. Stuk voor stuk lieten ze zich intimideren en durfden ze niet aan hun ouders te vertellen wat er al die tijd gebeurde.

De twee 15-jarige knapen vonden dat zij de baas waren in de Voorschotense wijk Boschgeest. Ze persten jongens en meisjes geld en hun mobiele telefoons af. Met het resterende beltegoed belden ze naar Marokko toe. Een aantal meisjes werd als vuil behandeld; ze werden bij de borsten gegrepen en kregen vernederende opmerkingen naar hun hoofd. Zwaaiend met een mes dwong het tweetal jonge meiden ook tot seksuele handelingen.

Inmiddels heeft de politie al 30 aangiften binnen. Volgens justitie zijn de slachtoffers ontzettend angstig; ze zijn bang dat ze door de jongens worden gestraft omdat ze hun mond open hebben gedaan.

Een vader van de slachtoffers ontplofte tegen een journalist zowat van woede: ,,Dat mijn kind al die maanden niet heeft durven vertellen dat het zo bedreigd, mishandeld en vernederd werd. Ik ga bijna kapot aan mijn wraakgevoelens. Dit is een horrorverhaal. Dat twee klootzakken in staat zijn maandenlang de buurt te terroriseren is krankzinnig. Die smeerlappen hebben tegen onschuldige meisjes staan aanrijden, dwongen die arme grietjes tot walgelijke dingen en gingen er na afloop ook nog met hun geld vandoor. Ik ben kotsmisselijk van dit hele verhaal''.

Het OM houdt de twee 15-jarige knapen van Marokkaanse komaf voorlopig nog in voorarrest.

Krabbenplaag in Eexterveenschekanaal

Het dorp Eexterveenschekanaal wordt geplaagd door glibberige krioelende beesten. Er scharrelen talloze krabben rond over straat, rond en in huizen, slaapkamers, en andere plekken waar je ze liever niet tegen komt.

Het gaat om de zogeheten wolhandkrabben. Dit jaar kwamen ze in extreem grote aantallen uit het Grevelings- kanaal kruipen. De familie Daams die bij de sluis woont, heeft het meeste last van de kriebelende beesten. De krabben kunnen vanwege de ligging niet weg komen, waardoor ze verdwalen en zo de huizen binnendringen met alle onplezierige gevolgen van dien.

Rockband stelt live zelfmoord uit

Geursel, J-DOGG en djerikp hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het rockconcert via internet waarbij een fan van de Amerikaanse band Hell on Earth zaterdagnacht zelfmoord zou plegen is uitgesteld. Dat heeft de band op haar website laten weten.

De terminaal zieke man zou zich tijdens de internetuitzending in St. Petersburg van het leven beroven, om een statement te maken over het recht van doodzieke mensen om waardig te sterven. Maar zowel het concert als de zelfmoord waren op de website van de band niet te zien. Beide zijn voor een week uitgesteld.

Het concert zou oorspronkelijk in een theater in St. Petersburg worden gehouden, maar de eigenaar ervan gaf geen toestemming. Daarop besloot de band het concert op een geheime plaats te geven en uit te zenden via internet. Ook de zelfmoord zou op een geheime plek plaatsvinden. Maandag keurde de stadsraad echter een wet goed die publieke zelfmoorden verbiedt. Een rechter liet een onderzoek instellen.

Ook de gouverneur van Florida, Jeb Bush, had al aangekondigd dat de bandleden mogelijk zouden worden vervolgd wegens het assisteren bij een zelfmoord, dat via een wet in die staat verboden is.

Polen biedt Frankrijk excuses aan

Irak Polen heeft Frankrijk excuses aangeboden voor de melding dat Poolse troepen vrijdag in Irak 4 Franse luchtdoelraketten hebben gevonden die nog dit jaar gefabriceerd zijn.

De Poolse minister van Defensie zegt dat de soldaten de inscriptie 2003 op de raketten onjuist geÔnterpreteerd hebben. Dat kan net zo goed het jaar zijn tot wanneer de raketten gebruikt kunnen worden, gaf Szmajdzinski toe. De mededeling was buiten hem om gedaan.

Frankrijk liet direct na de Poolse bekendmaking weten dat de Roland 3- raketten al vijftien jaar niet meer worden geproduceerd.

BNN: deze maand voldoende leden

Was BNN lang pessimistisch over het behalen van voldoende leden om ook na 2005 te mogen uitzenden, nu verwacht BNN-voorzitter Gerard Timmer eind deze maand al voldoende leden te hebben.

De ťťn miljoen euro kostende ledenwerfactie gaat tot nog toe beter dan verwacht, aldus Timmer. Op de site van BNN valt te lezen dat er na ruim een maand zeventienduizend leden zijn bijgekomen (van de 50.000 die de jongerenomroep nog nodig had). "En dan houden we er al rekening mee dat sommige mensen hun belofte om lid te worden niet nakomen. Dat getal op de site kan dus nog hoger uitpakken", aldus Timmer.

De uitspraken zijn opmerkelijk omdat BNN vorige week nog liet weten niet tevreden te zijn met het aantal nieuwe leden (toen een kleine 15.000). Gerard Timmer verwacht nu dat de acties die de komende drie weken op de rol staan voldoende nieuwe leden opleveren om uit de gevarenzone te komen. "Ik ben nu een stuk rustiger over de kans van slagen dan aan het begin van de campagne. Ik houd natuurlijk nog wel een slag om de arm, maar het lijkt er echt op dat we op eigen kracht voldoende leden binnenhalen en daarmee aantonen dat we over draagvlak in de samenleving beschikken", aldus Timmer.

Vanaf 20 oktober ligt er voor 5,73 euro een door Nederlandse artiesten gezongen lied in de winkel, waarbij de koper direct lid wordt van BNN. Op 27 oktober komt er een avond lang een grote ledenwerfshow op televisie. Vorige week maakte BNN bekend dat het de acties zou gaan verzwaren door het beeld op televisie regelmatig op zwart te zetten en door radio-uitzendingen regelmatig te onderbreken door ruis. Het is onduidelijk of die acties nog zullen doorgaan.

Mochten er eind deze maand nog altijd te weinig leden zijn (BNN heeft tot eind december), dan overweegt Timmer een actie met het voltallige BNN-personeel. Ook heeft hij een aanbod van drie bedrijven die in hun marketingcampagne aandacht willen schenken aan de jongerenomroep. "Daar maken we liever geen gebruik van omdat we het op eigen kracht willen doen", aldus Timmer.

Lid worden van BNN kan overigens hier.

Ajax-spelersbus brandt volledig uit in Zeegse

Fred en pekel hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Ajax-spelersbus is afgelopen nacht volledig uitgebrand. De bus stond naast een hotel in Zeegse, waar Ajax logeert omdat de ploeg vanmiddag om 14.30 uur moet aantreden tegen FC Groningen. De politie gaat uit van brandstichting. De technische recherche houdt een sporenonderzoek.

Een aantal hotelgasten moest worden geŽvacueerd, maar er vielen geen gewonden. Het hotel heeft lichte schade opgelopen. Het was enige tijd onzeker of het voetbalduel tussen FC Groningen en Ajax wel zou doorgaan, maar inmiddels is besloten dat de wedstrijd gewoon om half drie zal aanvangen.

1200 bekeuringen bij politieacties

Politieteams in Zutphen en Amsterdam hebben bij grote controles ruim 1200 bekeuringen uitgedeeld. In de meeste gevallen werden mensen bekeurd vanwege mankementen aan hun auto.

Zo werden er in Amsterdam zeker 900 boetes uitgeschreven. Er werden door de politie 23 mensen opgepakt voor onder meer verboden wapenbezit en omdat zij teveel hadden gedronken.

Bij de politiecontrole in Zutphen bekeurde de politie ruim 300 mensen. De gemeente wilde met de actie het veiligheidsgevoel verbeteren en de overlast van jongeren indammen.

Arnold Janssen heilig verklaard

Paus Johannes Paulus II heeft zojuist de priester Arnold Janssen heiligverklaard. De paus, over wiens gezondheidstoestand de afgelopen week druk werd gespeculeerd in de media, leek in goede vorm. De Nederlandse bisschop mgr. Wiertz was bij de heiligverklaring aanwezig. Ook Premier Balkenende was bij de heiligverklaring op het Sint Pietersplein aanwezig. Hij was toch al in Rome vanwege de EU-top.

Janssen (1837-1909), geboren in Goch, ontvluchtte Duitsland wegens de tegen de katholieke kerk gerichte politiek van kanselier Bismarck. Hij vestigde zich in Steijl, in het bisdom Roermond, waar hij drie religieuze gemeenschappen stichtte, onder meer een seminarie waar missionarissen werden opgeleid.

De heiligverklaring van Arnold Janssen is te danken aan de erkenning van de wonderbaarlijke genezing van een 14-jarig Filippijns meisje dat in 1995 bij een val zwaar gewond raakte. Artsen gaven haar nauwelijks nog overlevingskansen. Op 15 januari, net de dag dat Arnold Janssen overleden is, trad haar wonderbaarlijke genezing in. Artsen staan tot vandaag voor een raadsel.

Paus Johannes Paulus II zat vandaag in een rolstoel,maar zijn stem was vaster dan bij zijn vorige publieke optreden.

IsraŽl valt Jihad-basis SyriŽ aan

Het IsraŽlische leger heeft een trainingskamp van de Islamitische Jihad in SyriŽ aangevallen. De actie bij Damascus volgt op de aanslag gisteren in Haifa, waarbij 19 doden vielen. Het ging om een actie "diep in Syrisch territorium". Volgens Palestijnse bronnen in Beiroet hebben IsraŽlische gevechtsvliegtuigen "faciliteiten" uitgeschakeld van "anti-IsraŽlische groeperingen".


Eerder vandaag werd al bekend dat IsraŽlische Apaches raketten afvuurden op een huis in Gaza-stad en een kamp in de Gazastrook. Het huis is eigendom van de familie Kamita, die is vertegenwoordigd in Jihad en Hamas. Bij de vergeldingsacties zou een vijftal lichtgewonden zijn gevallen.

IsraŽl heeft gezegd dat de Palestijnse leider Yasser Arafat nog niet uit zijn hoofdkwartier in Ramallah wordt gezet, maar dat "het aftellen is begonnen".

Het IsraŽlische leger verder de Palestijnse gebieden afgesloten uit angst voor aanslagen tijdens het belangrijkste joodse feest, Grote Verzoendag, op maandag.

Klassieke muziek bevordert eetlust

Britse wetenschappers concluderen na onderzoek dat klassieke muziek in een restaurant de eetlust stimuleert. Zo blijk dat Beethoven op de achtergrond de wens naar een Bordeaux bevordert.

De wetenschappers lieten voor hun onderzoek de uitbater van een restaurant achttien dagen lang pop- en klassieke muziek afwisselen met avonden in stilte. Daaruit kwamen een aantal opmerkelijke feiten. Wanneer het bandje met Beethoven, Mahler en Vivaldi werd afgespeeld, besteedden de gasten duidelijk meer aan extra's zoals voorafjes, luxueuze desserts, speciale koffie en betere wijnen.

De psycholoog Adrian North denkt dat de gasten zich door de klassieke muziek gecultiveerder en ontwikkelder voelen. Ze zoeken dan naar zaken waarvan zij denken dat die bij dat betere leven horen. North concludeerde eerder al dat gasten eerder geneigd zijn Duitse of Franse wijn te bestellen als muziek uit die landen is te horen.

Column: De cultuur schokt dicht bij huis ook

Sinds twee weken woon ik in het Oostenrijkse Wenen, want je bent jong en je wilt ergens anders studeren, en de eerste paar dagen van mijn verblijf liep ik verdwaasd, verwonderd en verbaasd de stad door. Wenen is een stad met een oppervlakte van 414 km2 waar 1,5 miljoen mensen wonen. Aangezien in heel Oostenrijk zo'n acht miljoen mensen wonen, betekent dat dat op ongeveer twee procent van de oppervlakte van het land 18 procent van de mensen wonen.

CocaÔne gesmokkeld in honden

In Essex, Engeland, zijn drie Britten voor de rechtbank verschenen voor het smokkelen van drugs. De drie werden aangehouden nadat zakjes cocaÔne in twee Labradors waren aangetroffen. De honden waren vanuit Colombia op Schiphol aangekomen. De zakjes cocaÔne waren operatief onder de huid van de onderbuiken van de honden aangebracht.

De zakjes zijn verwijderd, er werd 1,6 kilo cocaÔne gevonden. Eťn van de honden is inmiddels overleden, de tweede is herstellende. In totaal zijn zeven mensen opgepakt in verband met deze zaak. De overige vier zijn op borgtocht vrijgelaten en moeten in december vůůrkomen.

Kamer wil behoud subsidies zonnepanelen

Een ruime Kamermeerderheid van D66, PvdA, CDA en GroenLinks is tegen het schrappen van subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen en zonneboilers. Het kabinet wil 48 miljoen euro bezuinigen op de Energie Premie Regeling.

Onder leiding van CDA-Kamerlid Spies zoeken de fracties nu naar een alternatieve bezuiniging. Daarbij wordt ook gerekend op de VVD. Spies zegt het "buitengewoon te betreuren" dat het kabinet zo fors wil bezuinigen op de Energie Premie Regeling.

Het CDA-Kamerlid hoopt tot een alternatieve bezuinging te komen van 30 tot 35 miljoen euro, zodat de subsidies op zonnepanelen voor een groot deel gehandhaafd kunnen blijven. Welke alternatieve dekking zij in gedachten heeft, wilde ze niet zeggen

Antwerpse tak al-Qaeda onderzocht

In BelgiŽ zijn in Antwerpen en Brussel door justitie drie personen aangehouden, die lid zijn van een terreurnetwerk dat mogelijk banden heeft met al-Qaeda. Dit is door het Federaal Parket in Brussel bekend gemaakt.

Centraal in het netwerk is de Tunesische Belg Maaroufi. Hij kreeg deze week zes jaar cel opgelegd in het proces tegen 23 moslimextremisten die aanslagen tegen de VS hadden beraamd. De bende zou werken vanuit Antwerpen en vooral documenten vervalsen.

De Belgische Justitie werd getipt door de Italiaanse politie. De groepering zou afdelingen hebben naar Irak, SyriŽ en Spanje.

Mannenbrein ziet vuil niet

ToBe herschreef voor ons via de newssubmit het volgende bericht:

Volgens een neurologisch onderzoek van de Amerikaanse socioloog Michael Gurian, negeren mannenhersens stof. Dit zou biologisch bepaald zijn en de man zou hier niets aan kunnen doen.

Michael Gurian is geen onbekende in de wereld van de sociologie. Hij schreef onlangs het boek 'What Could He Be Thinking?' over de werking van de mannenhersens. Daarin geeft hij biologische verklaringen voor bijna alles wat in relaties voor conflicten zorgt.

Presidentsverkiezingen TsjetsjeniŽ

Vandaag gaan de inwoners van TsjetsjeniŽ naar de stembus om een president te kiezen. Het Kremlin wil met de verkiezingen aantonen dat de situatie in deze deelrepubliek in de Kaukasus onder controle is en dat het normale leven er zijn gang herneemt.

"De Tsjetsjeense hoofdstad Grozny is niet gevaarlijker dan Washington", bezwoer de gedoodverfde winnaar van de verkiezingen Achmad Kadyrov onlangs in de Verenigde Staten, als delegatielid in het kielzog van de Russische president Poetin.

De geruststellende woorden van Kadyrov, de door Moskou aangestelde bestuurder van TsjetsjeniŽ, maken in het Westen geen indruk. Tot grote woede van het Kremlin hebben gezaghebbende instellingen als de Raad van Europa en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa besloten geen waarnemers te sturen naar de Tsjetsjeense verkiezingen. Het besluit stuit in Moskou op 'scepsis en verbazing', zegt een geÔrriteerde medewerker van president Poetin.

Blair in verlegenheid gebracht door dagboek

Irak De voormalige Britse minister Robin Cook schrijft in zijn dagboek dat premier Blair begin maart tegenover hem heeft erkend dat Saddam Hussein geen vernietigingswapens bezat die een werkelijke bedreiging inhielden voor de strategisch meest belangrijke steden.

Een voorpublicatie uit het dagboek staat in de Sunday Times. Cook trad af uit onvrede over Blairs Irak-beleid. Volgens Cook stevende Blair af op een oorlog, ongeacht de rapporten van Hans Blix voor de VN.

Ook neemt hij het Blair kwalijk dat die een band suggereerde tussen Saddam en Al-Qaeda, terwijl de premier in feite wel beter wist.

IsraŽlische aanvallen op Gazastrook

IsraŽlische Apaches hebben raketten afgevuurd op een huis in Gaza- stad en een kamp in de Gazastrook. Het huis is van de familie Kamita, die is vertegenwoordigd in de Islamitische Jihad en Hamas.

In een groot deel van de Gazastrook viel de elektriciteit uit. De aanval volgt op de zelfmoordaanslag in Haifa, waarbij 19 doden vielen. Bij de vergeldingsactie van IsraŽl zouden vier lichtgewonden zijn gevallen.

In het hoofdkwartier van Yasser Arafat in Ramallah bevinden zich tientallen IsraŽlische en buitenlandse activisten die Arafat als een menselijk schild tegen een mogelijke aanval beschermen.

Kezman mist respect in Nederland

Aanvaller Mateja Kezman zei na de gewonnen wedstrijd tegen ADO Den Haag het respect in Nederland te missen, dat een ster als hij verdient. Ook de scheidsrechter zou dat kunnen tonen door de aanvaller te beschermen. Kezman kreeg gisteravond rood na het uitdelen van een vermeende elleboogstoot.

Kezman wordt niet goed van langdurige spreekkoren zoals gister tijdens de wedstrijd in Den Haag. Als dan ook nog eens de scheidsrechter nalaat daar tegen op te treden is voor Kezman de maat vol.

De reactie van Kezman vertaalde zich wellicht in de rode kaart die scheidsrechter Roelof Luinge hem in de eerste helft gaf voor een elleboogstoot naar Jeffrey van As. Kezman legde voor de camera uit dat hij de arm opstak om zichzelf te beschermen in het duel. In de ogen van de scheidsrechter deelde de spits echter een klap uit. Kezman beweerde op zijn beurt twee maal geslagen te zijn door spelers van ADO Den Haag.

Kezman kan nu een schorsing tegemoet zien, bij een straf van twee wedstrijden zal hij over drie weken de topper tegen Ajax moeten missen. Alhoewel, het was de tweede rode kaart voor de aanvaller in de Nederlandse competitie, zijn eerste eveneens gegeven door Luinge, werd vorig jaar in hoger beroep geseponeerd.

Frank de Boer scoort

Frank de Boer heeft gister sinds lange tijd weer eens gescoord. In het duel tegen hekkesluiter Sebatspor (4-3) scoorde hij het openingsdoelpunt.

Met zijn doelpunt voor Galatasaray had De Boer een persoonlijk aandeel in de nipte zege. Achterin kwam Sebatspor er echter ook doorheen. De verdediging van Galatasaray sluit nog niet perfect. Het incasseerde in zeven competitieduels al elf tegendoelpunten.

De zege brengt Galatasaray naar de derde plaats, twee punten achter Fenerbahce en koploper Besiktas.

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.