A t/m L als begin achternaam succesvoller

Mensen met een achternaam die begint met een letter uit de eerste helft van het alfabet zijn veel succesvoller dan lieden van wie de familienaam begint met een M tot en met Z.

Dat succes een simpel abc'tje is, blijkt uit een internationaal onderzoek dat is gepubliceerd in de Britse Economist. De meeste presidenten, premiers, topbankiers, popartiesten en de superrijken hebben een ding gemeen: hun achternaam begint met een A tot en met L.

Van de Amerikaanse presidenten hadden er 26 een naam uit de eerste alfabethelft, tegen zestien uit de tweede. Voor zes van de huidige zeven leiders van de rijke G7-landen (Berlusconi, Blair, Bush, Chirac, Chrétien en Koizumi) geldt hetzelfde, net als voor de vijf 's werelds rijksten: Gates, Buffett, Allen, Ellison en Albrecht.

De alfabet-vlieger gaat ook op voor de presidenten van de drie grote centrale banken in de wereld, Greenspan (VS), Hayami (Japan) en de Nederlander Duisenberg (EU). Net als voor zeventien van de negentien Britse premiers in de 20e eeuw en veel popsterren, zoals alle leden van de Spice Girls.

Uitgezonderd Schermerhoorn, De Quay en Den Uyl, voldoen alle naoorlogse Nederlandse premiers aan dit plaatje: Beel, Drees, Cals, De Jong, Biesheuvel, Van Agt, Lubbers en Kok. Dat belooft weinig goeds voor Melkert.

De onderzoekers hebben ettelijke verklaringen voor de 'naamdiscriminatie'. "Veel docenten zetten leerlingen op alfabet in de klas om zich hun namen sneller eigen te maken. Daardoor zitten kinderen met namen uit het begin van het alfabet altijd vooraan, en kunnen ze dus beter opletten en communiceren met de docent."

Ook bij diploma-uitreikingen zijn namen tussen A en M altijd het eerst aan de beurt, op een moment dat alle aanwezigen nog aandachtig en enthousiast zijn. "Dat is goed voor hun zelfvertrouwen. Wie later komt, moet het altijd doen met een veel magerder applaus van een gapend publiek." En nog een reden: "Wie in de problemen zit, pakt de Gouden Gids voor hulp: iedereen begint vooraan te zoeken."