Bootvluchtelingen toch aan wal

De rederij van de Noorse Tampa weigert de 433 vluchtelingen aan boord van het containerschip naar Nieuw-Zeeland en Nauru te brengen. ,,De enige oplossing is dat ze naar Australisch gebied worden gebracht'', aldus de woordvoerder van rederij Wallenius Wilhelmsen.

Premier John Howard kondigde zaterdag aan dat Nieuw-Zeeland en het eiland Nauru in de Grote Oceaan bereid waren alle vluchtelingen aan boord van het vrachtschip op te nemen. Premier Helen Clark van Nieuw-Zeeland bevestigde dat haar land 150 mensen onderdak zou verschaffen om humanitaire redenen en om Australië te ontlasten. De overigen zouden naar het slechts 21,3 vierkante kilometer grote Nauru worden gebracht.

De regering van Nieuw-Zeeland heeft daartoe besloten om humanitaire redenen en om Australië te ontlasten dat zich met een grote stroom vluchtelingen geconfronteerd ziet. ,,Iemand moet deze impasse doorbreken. Wij hebben deze impasse doorbroken. De vluchtelingen die naar Nauru gaan, zullen uiteindelijk worden verspreid, maar iemand moet eerst bereid zijn ze op te vangen'', aldus Clark.

De Verenigde Naties oefenden druk uit op Australië om de vluchtelingen tijdens de behandeling van hun asielprocedure onder te brengen op Christmas Island, dat ligt tussen Indonesië en Australië. Howard hield echter voet bij stuk: de illegale vluchtelingen kwamen zijn land niet in.