WK voor Nederland heel ver weg

Ronald (Trainspotter)
Het Nederlands elftal is zo goed als uitgeschakeld voor deelname aan het WK in Japan en Zuid-Korea. In Dublin verloor Nederland met 1-0 het belangrijke kwalificatieduel tegen Ierland. De enige treffer kwam van Jason McAteer, halverwege de tweede helft. Eerder kwam Ierland met tien man te staan nadat Gary Kelly van het veld werd gestuurd als gevolg van een tweede gele kaart.

Nederland begon voortvarend. Het had de eerste vijfentwintig minuten het beste van het spel. De ballen verdwenen echter steeds vlak naast het doel van de Ierse doelman Given. Nadat Arthur Numan een elleboogstoot kreeg, kantelde de wedstrijd. Nederland ging vanaf dat moment mee in het spel van de Ieren. Het spel werd grimmiger en onzorgvuldiger. Achterin was het alle hens aan dek om een tegentreffer te vookomen.

Na rust leek Nederland zich te herpakken. Via van Nistelrooij en Overmars kreeg het team twee goeie kansen. De zo fel verlangde goal bleef echter uit. Nadat de zwak spelende Kelly rood ontving leek de weg geplaveid naar een overwinning.

Het was echter niet het Nederlands elftal, maar het Ierse tiental dat de leiding nam. In de 68ste minuut kapte Finnan Cocu uit, gaf een voorzet die door de volledig vrijstaande McAteer werd afgerond.

Na deze teleurstelling ontketende Nederland een ware stormloop op het Ierse doel. De spelers ontbrak echter het geduld, overtuiging en raffinement om de Ierse muur te slechten. Kluivert en van Nistelrooij waren nog wel enkele keren dicht bij de gelijkmaker, maar het ontbrak het spitsenduo aan het nodige geluk. Scheidsrechter Krug onthield het Nederlands elftal nog een zuivere penalty.

Nederland is nu vrijwel zeker uitgeschakeld. Koploper Ierland is niet meer in te halen. Portugal kan nog slechts worden ingehaald als het in de resterende drie wedstrijden minimaal vier punten laat liggen. De kans dat dit gebeurt, is echter vrij klein aangezien nog slechts wedstrijden tegen zwakke tegenstanders op het programma staan.