'Code Red komt van Chinese universiteit'

Xglich had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het gevreesde computervirus Code Red komt mogelijk oorspronkelijk van een Chinese universiteit. Dat blijkt uit een rapport dat vrijdag door het Amerikaanse Congres is gepubliceerd.

Volgens een woordvoerder van het Congres is het virus waarschijnlijk 'ontworpen' op de universiteit van de Zuid-Chinese stad Kanton. Nadere details over het vermoeden werden niet gemeld.

De eerste Code-Redworm infecteerde 250.000 tot 300.000 computers en 150.000 websites, met name in Azië en de Verenigde Staten. De kosten voor het verwijderen van het virus liepen op tot zo'n 2,4 miljard dollar (ruim 5,7 miljard gulden). De gevolgen waren echter minder verwoestend dan aanvankelijk gevreesd. Alleen computers die werken met Windows NT of Windows 2000 zijn vatbaar.

Het computervirus Code Red is een virtuele worm. Het vermeerdert zich zonder menselijke tussenkomst via webservers, computers waarop websites draaien. De worm gebruikt een veiligheidslek in het veelgebruikte softwareprogramma Internet Information Server. Dit is een programma dat veelvuldig wordt gebruikt in combinatie met Windows NT en Windows 2000, van Microsoft. Dit zijn ook de Windows-versies die door de worm aangetast werden.