F1 : Verstappen in onzekerheid

Jos Verstappen heeft zich zaterdag in Spa niet rechtstreeks gekwalificeerd voor de Grote Prijs van België, zondag op het circuit van Francorchamps. Hij reed tijdens de kwalificatie bijna tien seconden langzamer dan Juan-Pablo Montoya, die zondag van poleposition start.

De slechte tijd van Verstappen kwam door een slechte afstemming van zijn Arrows-bolide en door moeilijke omstandigheden. Hij viel door zijn tijd van 2.02,039 buiten de reglementaire 107-procentsregeling, die voorschrijft dat de achterstand op de nummer 1 niet groter mag zijn dan genoemd percentage. Ook zijn Braziliaanse ploegmaat Enrique Bernoldi redde het niet met een tijd van 2.04,04. De Minardi's van Fernando Alonso (2.02,594) en Tarso Marques (2.04,204) waren eveneens te langzaam.

De directie van de Formule 1 moet nu beslissen of de vier coureurs zondag alsnog aan de start mogen verschijnen. Eerder in het seizoen mochten verscheidende andere coureurs bij ander Grand Prix's toch gewoon meedoen ondanks een tijd die buiten de 107-procentsregeling viel.

,,De auto liep heel slecht'', klaagde Verstappen na afloop. ,,Tijdens de vrije training had ik al last van een slechte voorwielophanging. Er zijn veel fouten gemaakt in onze voorbereiding. De regenval hielp ook al niet mee. Ik hoop maar dat ik zondag revanche kan nemen.''

Naast Montoya vertrekt Ralf Schumacher van de eerste startrij. Wereldkampioen Michael Schumacher staat als nummer drie op de tweede startrij.

UPDATE

De wedstrijdleiding in België besliste dat Verstappen en de andere drie coureurs alsnog aan de start mogen verschijnen. De commissarissen namen de bijzondere omstandigheden mee die tot de grote tijdsverschillen leidden. Het circuit was bijna de gehele kwalificatie nat. Toen de baan in de laatste minuten ineens snel opdroogde, schoten de tijden naar beneden.