Zelfbediening bij de apotheek

Eenvoudige geneesmiddelen zoals aspirines, hoestdrank en neusdruppels, mogen binnenkort door de consument zelf uit de schappen van de drogist of apotheek worden gepakt. Nu nog staan deze zogeheten zelfzorgmiddelen verplicht achter een balie en moet een drogist of apotheker ze aanreiken.

Minister Borst (Volksgezondheid) wil consumenten meer keuzevrijheid bieden door ze in alle vrijheid de prijs en het gebruik van de verschillende pillen, smeersels en drankjes te laten vergelijken. Dat kan alleen als ze de doosjes ook zelf kunnen pakken.

De D66-bewindsvrouw wil daarom het huidige verbod op zelfbediening bij deze medicijnen opheffen. Zij stelt dit morgen voor aan de ministerraad.

Uit onderzoek is gebleken dat Nederlanders het liefst zelf een keuze maken uit verschillende medicijnen, zonder tussenkomst van een gediplomeerd drogist. Eerder stelde Borst al voor om alle geneesmiddelen die zonder doktersrecept te krijgen zijn vrij te verkopen in de supermarkt. Hiervoor is een wijziging van de Wet op de Geneesmiddelenvoorziening (WOG) nodig, maar Borst wilde de vrije verkoop zolang gedogen. De Tweede Kamer stak hier echter een stokje voor.

In Zweden en Finland is gebleken dat zelfselectie door de consument, die Borst nu voorstelt, ook leidt tot meer concurrentie en lagere prijzen. De consument weet nu vaak niet wat er allemaal achter de balie te krijgen is en hoeveel de verschillende middelen kosten. De verkoop van zelfzorgmiddelen neemt jaar na jaar toe. In vergelijking met andere Europese landen geven Nederlanders weinig uit aan deze medicijnen, namelijk enkele tientjes per jaar.

Nederland telt nu bijna 6000 apotheken, drogisten en zelfzorgbalies in supermarkten waar de niet-receptmedicijnen worden verkocht. Borst wil het aantal verkooppunten nog steeds uitbreiden, zoals in 1999 al werd geadviseerd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. De Tweede Kamer vindt de tijd daarvoor echter nog niet rijp en meent dat er altijd een drogist in de buurt moet zijn om advies en uitleg te geven over medicijnen. Als straks de WOG wordt gewijzigd, stemt de Kamer hoogst waarschijnlijk wel in met de vrije verkoop.